Sov under norrsken

Från vulkaner på Island till glasigloor i Finland. Här är dom bästa ställen att se norrskenet på! Det perfekta norrskenshotellet finns där ute.

Sydskenet, Aurora Australis, fotograferat av astronauterna på ISS.

Aurora Australis fotat av astronauter på den internationella rymdstationen ISS. © NASA Earth Observatory

Kategori Romantik

Datum 06/11/2015

Det är något väldigt speciellt med att stå under den arktiska himlen och titta upp på norrskenet som dansar fram över himlavalvet. Känslan som infinner sig är overklig, nästan utomjordisk. Det finns, som Scully i ”Arkiv X” skulle säga, en naturlig förklaring till det.

Norrsken, även känt som Aurora Borealis, är resultatet av elektriskt laddade partiklar som stöts ut från solen. När dessa når jordens magnetfält skapas en grönaktig ljuseffekt, som är som starkast där magnetfältet är som svagast. Därför är chansen att se det som störst i norr.

Här är vår lista på de åtta bästa platserna för att uppleva det fantastiska norrskenet.

ION Hotel – Selfoss, Island

Aurora Borealis dansar över ION Hotel.
Aurora Borealis synligt över ION Hotel. © Ragnar Th. Sigurdsson / ARCTIC IMAGES

Mindre än en timme från Reykjavik, på karga, skrovliga lavafält, står ION Luxury Adventure Hotel. Inte långt härifrån ligger Thingvellir nationalpark och de berömda varma källorna. Hotellet anordnar allt från forsränning till glaciärbestigning. Du kan till och med dyka i Silfrasprickan, som delar de amerikanska och europeiska kontinenterna.

För norrskensjägare erbjuder ION en egen bar med panoramautsikt, där du kan betrakta skådespelet och få svar på dina frågor från en riktig astronom.

Boka hotell i Selfoss

Hotell Rangá – Hella, Island

Norrskenet spelar på himlen ovanför Hotell Rangá.
Norrskenet lyser över Hotell Rangá. © Greenland Travel

Hotell Rangá ligger visserligen bara två timmars färd från Reykjaviks flygplats men miljön är så långt ifrån stressig storstad du kan komma. Här kan du ta in den lysande himlen medan du njuter i ett bubbelbad utomhus. I bakgrunden vilar vulkanen Hekla.

För att du inte ska somna ifrån och missa norrskenet finns ett särskilt “aurora-alarm”. Är du extra intresserad finns det dessutom ett specialbyggt observatorium på hotellet.

Sorrisniva Igloo Hotel – Alta, Norge

Under norrskenet: ett norskt lavvu-tält.
Under norrskenet: ett norskt lavvu-tält.

Tänk dig att bo på ett hotell av is, som smälter varje vår. Det kan du göra på Sorrisniva. Och om det inte är tillräckligt excentriskt kan du också sova i ett typiskt norskt lavvu-tält med en lägereld utanför.

Här på flodbanken till Alta är du perfekt positionerad för norrskensspotting. Vill du förflytta dig härifrån, låt då ett koppel slädhundar dra dig.

Hurtigruten – Bergen, Norge

Ombord på Hurtigruten.
Ombord på Hurtigruten. © Göran Ingman

Vill du ha mer än bara en fin himmel? Då ska du checka in på en av de ikoniska Hurtigrutenbåtarna, som trafikerar den vackra norska kusten. Långt från storstädernas ljusföroreningar som smutsar ned himlen.

Du kan verkligen inte vara i mer kompetent sällskap än här. Dessa norrskensjägare har minst 100 års samlad erfarenhet av att jaga de grönblåa himlaspelen. Under vägen stannar ni i bland annat Tromsø, startpunkt för många arktiska expeditioner genom åren.

Hotel Kakslauttanen – Saariselkä, Finland

Glasigloosen vid Hotell Kakslauttanen.
Glasigloos vid Hotell Kakslauttanen. © Tarja Ryhannen Mitrovic

Tänk dig att du ligger under en lysande grön himmel utan att behöva frysa eller ens lämna din säng. På hotell Kakslauttanen i finska Lappland, kan du göra precis det.

Det här familjeägda hotellet har byggt en stugby med igloos. De har välvda tak av glas som inte blir immiga eller frostar igen, så utsikten förblir därmed perfekt.

Vill du ut och röra på dig finns det mycket att välja på. Vad sägs om rensafari, hästridning i snön eller en tur med isbrytare som avrundas med ett isbad i Bottenhavet (i torrdräkt såklart)?

Santa Claus Holiday Village – Rovaniemi, Finland

Tomtens egen by, på natten.
Santa Claus Holiday Village (tomtens julby) nattetid. © Tarja Ryhannen Mitrovic

I Rovaniemi, urinvånarnas område i finska Lappland, finns ett annat hett (kallt, snarare) restips för den norrskenstörstige – Santa Claus Holiday Village. Förutom att det ligger perfekt till för att få se norrskenet är det perfekt för familjer.

Hotellets pepparkaksklubb anordnar allt från kälkracing till pyssel och bakning. Ja, till och med nisse-skola!

Abisko Mountain Lodge – Abisko, Sverige

Aurora Sky Station på Nuolja.
Aurora Sky Station på Nuolja. © imagea.org

Inbäddade i den nordligaste dalen i svenska Lappland ligger Abisko Mountain Lodge och dess rustika stugor. Det här är den perfekta miljön för en mysig, arktisk semester.

Hotellet erbjuder en bred palett av aktiviteter, från isfiske till heliski. Men själva platsen är egentligen det främsta dragplåstret. Från ditt fönster på hotellet kan du se Torneträsk i Abisko nationalpark, där forskare identifierat ett ”blått hål” – en bit himmel som alltid är blå oavsett väder.

Ta en tur till Aurora Sky Station för en titt från första parkett.

Treehotel – Harads, Sverige

Spegelkubrummet på Treehotel.
Spegelkubrummet på Treehotel. © Fredrik Broman Human Spectra

Svenska Treehotel är precis vad det låter som, ett hotell med en fantastisk design där du bokstavligt talat sover uppe bland träden.

Här kan du njuta av vedeldade bad mitt i skogen eller ta en nattlig snöskotersafari för att hitta det kosmiska skådespelet. Glöm inte att ta hotellets fotokurs också, för att lära dig fånga norrskenet på bild.

Ursprungligen publicerat

06/11/2015