Hållbart resande:
Upplev världen med mindre CO₂

År 2020 förändrades världen. Resandet fick ett abrupt stopp, men vår reslust förblev densamma. Och när världen så sakteligen öppnas upp igen kommer vi se den med nya, mer uppskattande ögon – och med chansen att omvärdera och ställa om sättet på vilket vi reser.

Moder jords hälsa berör oss alla, och vi vill dra vårt strå till stacken genom att erbjuda dig mer transparens för att beräkna klimatavtryck och miljöpåverkan hos dina resealternativ. Därför kan du, när du är redo att resa igen, se vilket av dina sökalternativ som genererar minst CO₂ för att välja ett mer hållbart resande.

Upptäck hur lätt det är att använda sorteringsverktyget Minst CO₂

Vi bor i ett land som lägger stor vikt vid miljön, så det är ingen överraskning att vi vill kunna välja ett mer miljövänligt flyg när vi ska ut och resa. Tyvärr har många svenskar inte tillräckligt med information för att ta så miljövänliga beslut som möjligt när de planerar sin resa eller befinner sig på resande fot.

Det är många faktorer som ligger bakom flygets klimatpåverkan och mängden CO₂ som släpps ut. Det är därför nästintill omöjligt för en resenär att räkna ut det hela då det beror på saker som kabinklass, flygplanstyp, flygprofil och last. Dessutom leder flygresor även till utsläpp av andra föroreningar förutom CO₂ så som kväveoxider, ozon, sotpartiklar, kondensspår och ismoln.

Därför samarbetade vi med de allra bästa

Vi utvecklade vårt sorteringsverktyg Minst CO₂ i nära samarbete med den tyska ideella organisationen atmosfair – en av världens ledande organisationer för klimatkonsultering. Detta nya verktyg ger mycket noggranna beräkningar av varje flygs utsläpp av både CO₂ och andra föroreningar med en enkel översikt.

Flygbolagets omdöme

Ett övergripande omdöme av hur väl ett flygbolag presterar enligt ett flertal CO₂-reducerande faktorer.

Passagerarlast

Fullbokade plan har fler passagerare, vilket betyder mindre CO₂ per passagerare.

Kabinklass

Fler passagerare kan flyga i ekonomiklass eftersom sätena där tar upp mindre plats, vilket betyder mindre CO₂ per passagerare.

Typ av flygplan

Moderna flygplan är upp till 30% mer bränsleeffektiva än äldre modeller.

Direktflyg

Avgång och landning förbrukar mest bränsle under en flygning. Att flyga direkt innebär att detta endast görs en gång per flygresa.

Ett miljömedvetet sätt att jämföra flyg på

Med sorteringsverktyget Minst CO₂ kan du omedelbart se flygets miljöpåverkan. Det visar den genomsnittliga mängden CO₂-utsläpp per person för alla flygrutter i ditt sökresultat, plus flygutsläpp per person för varje flygning och hur dessa står sig mot genomsnittet.

Tåg och buss som alternativ

I situationer där tåg och bussar är tillgängliga kommer detta visas i dina sökresultat – du kan då jämföra dina alternativ för att hitta ett mer miljövänligt resande och ta dig dit du ska med mindre CO₂.

De angivna priserna och procentsatserna är endast illustrativa.

Tips på ett mer hållbart resande

Att reducera CO₂ när vi reser handlar om mer än att bara välja ett mer miljövänligt flyg. Det finns val vi alla kan göra för att minska vår miljöpåverkan under hela resan – oavsett om det gäller planering, transporter eller aktiviteter på plats. Varje litet val räknas och kan göra stor skillnad. Ta en titt på våra tips nedan och låt dig inspireras.

10 sätt för att uppnå ett mer hållbart resande

Platser i ekonomiklass är mindre och lättare än de i Business- eller förstaklass. Det får alltså plats fler av dem på ett plan, vilket i sin tur innebär ett mer miljövänligt resande och mindre CO₂-utsläpp per passagerare.

Minska på engångsplasten och spara samtidigt lite pengar genom att ta med din egen mat ombord i en återanvändbar behållare.

Besök utomhusmarknader och färska råvaror, drick lokalt framtaget öl och vin, undvik internationella kedjerestauranger och köp souvenirer tillverkade i trakten.

Varje gram som ska upp i luften kräver energi, så fråga dig själv om det du packar verkligen är nödvändigt.

Fyll på den efter att du passerat säkerhetskontrollen så att du har ordentligt med vatten att dricka på planet. Även väldigt praktiskt att ha under upptäcktsfärder på din destination!

Istället för att åka vattenskidor, prova på paragliding eller köra terränghjuling (vilka alla förorenar) kan du istället ge dig på skidåkning, snorkling eller cykling för ett mer hållbart resande.

Välj guidade turer som ägs och drivs av lokalbor. De har också ett intresse i att göra det som är bäst för deras samhälle.

Dra ut kontakten för dina elektroniska apparater i hemmet (speciellt för TV och datorer), sänk värmen och skruva ner kylen innan du beger dig till flygplatsen.

Ingen gillar en strand full av skräp. Plocka upp skräpet du ser, särskilt det som inte bryts ner biologiskt, så att du kan slappna av med gott samvete.

Undvik allt-du-kan-äta-bufféer och be om att få dina rester i en doggybag – perfekt som kvällssnack.

Tips och tricks för att hitta mer hållbara flygresor

Flyg mer miljövänligt genom att följa dessa tips när du bokar

Läs mer

Vanliga frågor: CO₂ och hållbart resande

2017 släppte den globala flygtrafiken ut mer än 859 miljoner ton CO₂, vilket stod för ungefär 2 % av CO₂-utsläppen orsakade av oss människor. Men flyg avger också andra utsläpp utöver koldioxidutsläpp så som ozon, sotpartiklar och kväveoxid som, när de frigörs på höjder över 9 km, står för 4 % till 5 % av den globala uppvärmningen.

Hur mycket CO₂ ett ensamt flygplan släpper ut beror på faktorer som flygplanstyp, resesträcka och antalet passagerare. Du kan se hur mycket ditt plan släpper ut genom att använda vårt sorteringsverktyg Minst CO₂ i din sökning och hitta ett mer miljövänligt flyg.

Källa:
International Air Transport Association
Carbon Brief

Klimatkompensation är ett sätt att ”utjämna” de CO₂-utsläpp som används för att flyga en passagerare till en slutdestination. Som passagerare kan du klimatkompensera genom att bidra till en mängd olika projekt som antingen arbetar med att ta bort befintlig CO₂ i atmosfären (t.ex. genom att plantera träd) eller som kommer att minska framtida CO₂-utsläpp (t.ex. med hjälp av solceller eller forskning om hållbart luftbränsle).

Många organisationer och företag – inklusive vissa flygbolag – har CO₂-kalkylator som låter dig beräkna klimatavtryck och se hur mycket din flygning har släppt ut. Du kan då kompensera för din andel av utsläppen. Om du väljer att kompensera för din flygning är det viktigt att du undersöker om ditt bidrag hjälper till att finansiera ett validerat projekt. Leta därför efter projekt som till exempel har CDM Gold Standard- och VCS-certifikat, vilket innebär att miljöeffekterna av projekten noggrant följs upp.

Du kan läsa mer om flygkompensation i denna Discover-artikel.

Om vi tar en titt på de vanligaste sätten att ta sig runt på – med flygplan, tåg, bil, cykel och till fots – är det föga förvånande att cykling och att gå släpper ut minst CO₂. Vissa menar till och med att cykling faktiskt påverkar miljön mindre än att gå eftersom vi bränner mindre energi från maten vi har ätit vilket i slutändan innebär att mindre CO₂ släpps ut som annars skulle ha uppkommit för att producera, paketera och transportera den extra maten. (Om man vill gräva ännu djupare i ämnet kan man även inkludera den CO₂ som kroppen släpper ut under promenaden eller cykelturen. Detta skulle då motsvara en mindre mängd för cykelturen, trots att du kanske får en djupare andning kommer du ta dig fram snabbare och göra färre inandningar än under din promenad.)

Det är dock självklar svårt för de flesta av oss att gå och cykla då det rör sig om längre sträckor. Om vi istället jämför flyg, tåg och bil så är det tåget som släpper ut minst CO₂. Enligt en studie släpper en resa från London till Edinburgh ut 128 kg CO₂eq med flyg, 100 kg CO₂eq med en bil och endast 21 kg CO₂eq med tåg.

Låt säga att du gör en flygsökning på momondo och hittar två bra alternativ: Ett som släpper ut 2 260 kg CO₂ och ett som släpper ut 1 885 kg CO₂ (19 % mindre). Så hur står sig denna skillnad på 375 kg CO₂ i jämförelse med resten av ditt koldioxidutsläpp? Enligt beräkningen är denna minskning på 375 kg (19 %) CO₂ jämförbar med att köra en personbil 1 500 km.

  Berätta vad du tycker

  Kanske har du ett superbra tips på hållbart resande, eller förslag på förbättringar för vårt sorteringsverktyg Minst CO₂? I så fall vill vi gärna höra från dig.

   

   

  Du bekräftar och samtycker till att momondo behandlar din kontaktinformation i syfte att kontakta dig för att presentera reklamerbjudanden. Vi lagrar dina personuppgifter så länge det behövs men inte efter mer än 2 år av inaktivitet. Du kan när som helst utöva dina rättigheter såsom, inklusive men inte begränsat till, begära åtkomst till din information och radering av din information. Om du är bosatt inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet observera då att momondo kan överföra dina personuppgifter till anslutna företag och till länder utanför det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet så som Schweiz och USA.

  Vi tror på en framtid där vi som resenärer väljer ett mer hållbart resande och mindre CO₂

  CO₂ från flygutsläpp står för omkring 2 % av utsläppen som orsakas av oss människor. Vi har introducerat sorteringsverktyget Minst CO₂ som det första av våra miljömedvetna initiativ för att förhindra att denna procentsats växer.

  Vi är samtidigt medvetna om att det i nuläget inte finns någon enkel lösning. Vi kommer därför fortsätta utveckla våra produkter med planetens framtid i åtanke.

  Erbjudande för flygrutter efter destination

  Hitta och jämför billiga flyg