preload

LOKAL GUIDE

Forsa med Josefin

Förnamn: Josefin Mörk
Sysselsättning: Grundare Ystegårn Cafe & Bistro, & butik Systeryste
Stad: Forsa (Utanför Hudiksvall)

”Ta bilen upp till närmsta fäbodvall för en resa tillbaka i tiden, och bada i nån av sjöarna. Exempelvis Ofärne som ligger i närhet till restaurangen!”

– Josefin Mörk

Vad du bör besöka och när

Vi på Ystergårn Cafe & Bistro riktar oss till en väldigt bred målgrupp, med alla våra olika event och inriktningar! Vi erbjuder allt från musikkvällar, melodikrysset frukostar, djurevent för barn, kurser B&B osv. Vår största målgrupp under högsäsong är barnfamiljer och det med tanke på vår stora utemiljö med djur och natur runt knuten.

Vi följer alla årstider och anpassar oss utefter dessa, så alla årstider har verkligen sin charm!

Besök oss under sommaren om du vill sitta ute i en grönskande trädgård med djur runt omkring dig och avnjuta en lunch och ett glas vin i solen. Under sommaren är alla andra verksamheter även i full gång här, museum, mejeriet, såperiet, antikbutik, hantverksbutiken, hallonplockning etc etc. December – om du vill avnjuta ett julbord med övernattning i en mysig hälsingemiljö, och shoppa lite julklappar! Februari – om du vill ta en skidtur runt hälsingegårdarna och avsluta med en gulaschsoppa och varm choklad i vår restaurang!

 

© Josefin Mörk

Allt om mat

En perfekt matdag enligt mig är följande.

Frukost: Ystegårn Cafe & Bistro – Alltid en räkmacka eller pannkakor. 

Forsa Handelsträdgård – Hembakat surdegsbröd i mysig miljö!

Middag: Frägsta – Italienska delikatesser på en hälsingegård med egenproducerad     mozzarella. En gård som ligger nära oss, och även erbjuder boende!

En liten sjökrog – Underbart läge, där man nästan sitter i havet och äter, extra mysigt om det stormar ute. 

Dessert: Järvsö Creperi –  Underbara crepes i magisk miljö!

Vi tillverkar Egen ost på gården, både halloumi (eldost) och ostkaka. 

Hälsinge Ostkaka är ett hantverk och ska absolut inte förväxlas med Småländsk ostkaka! Så att äta Forsa Ostkaka hos oss är ett måste, den görs på utifrån ett 500 år gammalt recept som härstammar från granngården och tillverkas av samma familj i 15e generationen!  Eller kanske prova vår halloumivåffla! Åker ni mot skärgården så är det stekt strömming som gäller!

© Josefin Mörk

© Josefin Mörk

© Josefin Mörk

Shopping & aktiviteter

När det kommer till hantverk, så har vi en hel butik på gården som fokuserar på det lokala hantverket. Men om jag ska välja ut en produkt ni bör köpa med er hem, så är det HälsingeSåpa! Hälsingesåpa tillverkas även den på gården, och kan använda till all städning samt som tvål för dina händer, doftar magiskt

Vi har även tagit fram ett Hälsingelexikon att sätta upp på väggen för dig som har svårt att förstå dialekten!

Jag älskar Hornslandet, tex kuggörarna & hölick. Så jag rekommenderar absolut en tur ut till skärgården, där finns vandringsleder för den som är hurtig, grottor att krypa i, magisk fin badstrand samt en hel spaanläggning för den som kanske bara vill koppla av en dag.

Missa inte en guidad tur i vårt museum, Ystegårn i HIllsta för att lära sig mer om Hälsingegårdar (Som är ett värdsarv) Och hur vi levde förr. 

Testa gärna att vara med på en spelmanstämma! Tex delsbo eller bjuråkerstämman. (obs, kom gärna i folkdräkt) Ett besök till Bjuråkers forngård är alltid väldigt härligt på sommaren! 

© Josefin Mörk

© Josefin Mörk

© Josefin Mörk

Smultronställen

Runt dellensjöarna finns otroligt många fina ställen att stanna och bada/avnjuta picknic på. Ta vägen från Näsviken kring Norra dellen till Friggesund och bara välja och vraka på mysiga platser! 

Ta bilen upp till närmsta fäbodvall för en resa tillbaka i tiden, och bada i någon av sjöarna

Exempelvis Ofärne som ligger i närhet till restaurangen!

Väldigt nära restaurangen i Näsviken finns ett ställe som heter Hamre Strömmar, mysigt ställe för en picknic och kolla på forsen, även den lite hemligt gömda badplatsen ”kaffegruset” har en magisk fin sjöutsikt, välj mellan strand eller klippor!

Enåsengruvan är en fantastisk fin plats utanför Ljusdal. Magiskt fint och blått vatten, se bilder via Instagram!

Ta en kajaktur i Svågan (Delsbo).

Har ni möjlighet till båt, så ta en tur ut till Agön, besök den gamla fyren och fiskelägret Har ni tur kommer ni stöta på en hel del sälar på vägen!

Inälv är en väldigt fin och långgrund badstrand i närheten av Norrbo.

De absolut bästa platserna att njuta av en fantastisk solnedgång är Blacksås Berget, Hornslandetsudde, dellensjöarna, Borgaberget (Näsviken), Avholmsberget, (Där finner ni även fika och lunch, samt är en plats som är utsedd till Sveriges bästa utsikt). Har ni Barn så finns en väldigt fin eko lekpark uppe på köpmanberget i Hudiksvall, där utsikten över hamninloppet är toppen!

Visste du att…?

Delar av filmen ” Hur många lingon finns det i världen” spelades in här på gården!

Ett tips är att bila omkring i småbyarna här och beundra alla magiskt vackra gårdar och drömma om torp livet!

 

Hitta ditt Sverige – utforska fler Mitt Sverige guides

Orbaden med Helene

Gävle med Brazer

Umeå med Ida

Hitta mer inspiration för en oförglömlig semester i Sverige

Vi har en hel sida full med tips på vad du kan göra och var: Vandring, stränder, aktiviteter och idéer för hela familjen – allt för att du ska kunna skräddarsy din semester.

Återupptäck Sverige