preloadDENMARK_HELSINGOR

Det finns mycket att uppleva i Helsingør, och i den här guiden ger vi dig de bästa tipsen för vad du kan göra i staden.

Gå på äventyr i Kronborgs slott

DENMARK_HELSINGOR

Ett besök i Helsingör är inte komplett utan att se Kronborgs slott. Det är troligtvis ett av världens mest kända slott tack vare Shakespeare som valde att låta det episka dramat om Hamlet utspela sig just här. Ända sedan 1420 har Kronborgs slott stoltserat som Helsingörs juvel. Slottet är spännande såväl för vuxna som för barn med sina tinnar och torn och långa historia. Här kan de små vandra runt och låtsas att de är drottningar, prinsar eller riddare medan de utforskar slottets alla vrår. Varje år i augusti spelar internationella teatergrupper flera av Shakespears pjäser inne på slottsgården.

Njut av en glass från Brostraede Is

Hands Holding Ice Cream Cones

”Brostraede Is” har blivit något av en institution i Helsingör. Ingen som besöker staden på sommaren kan missa att köpa en glass härifrån. Glassbutiken som öppnades 1922 ligger lite hemligt och mysigt till i en gränd vid färjeläget. Det är ett familjeägt företag som bakar sina egna våffelstrutar, skrönan säger att det hemliga receptet är inlåst i ett kassaskåp. I alla år har de erbjudit ett fåtal, men goda klassiska smaker: vanilj, nougat, jordgubb, choklad och pistaschchock. Du får vispad grädde och sylt som topping och kan även lägga till en gräddbulle ovanpå glassen – hur lyxigt som helst!

Shoppa och strosa längs Stengaden

Helsingörs centrum är väldigt mysigt att upptäcka med gatan Stengaden som huvudattraktion. Det är Helsingörs shoppinggata och här finns allt du kan tänka dig utan att få en känsla av hetsen som en storstad har. Stengaden har något för alla, större butikskedjor med kläder men också små unika butiker med delikatesser, ostar, kött och vin. Längs Stengaden ligger även Möllers konditori som är Danmarks äldsta bageri. Efter en lång shoppingrunda finns många utmärkta alternativ för att varva ner. Ett stort urval av restauranger och caféer gör det lätt att hitta din egen favorit för en god lunch eller enklare fika.

Ät gott på värdshuset Köpenhamnaren

Stjerneskud or “Shooting Star” in english is another classic Danish dish. Where the name comes from I have no idea, but it combines many different types of seafood found in Danish waters. It can be served as a “Smorrebrød” or sandwich but this  example is  not served with rye bread.It consists of; prawns, plaice fillets fried and grilled, lumpfish caviar, dill, asparagus and a green salad. Colour,horizontal format, overhead view with some copy space.

Det här är en av Helsingörs äldsta restauranger, Köpenhamnaren grundades redan år 1861. Med sin supermysiga fina lilla innergård har stället bevarat en murrigt härlig känsla och är omtyckt av gästerna för att vara en äkta dansk krog. Här kan du beställa rejäla smörrebröd, öl och snaps. De har även den dansk klassikern ”Hackebiff” på menyn. Köpenhamnaren vill inte vara som någon annan pub och har siktet inställt på att vara en unik mötesplats och restaurang. Det anordnas ofta musikkvällar och biljardturneringar på Köpenhamnaren.

Ät pölse på stortorget

A hot dog in the hands of a girl

Danmark och Pölse går ju hand i hand. De berömda röda fläskkorvarna serveras på en papptallrik med rejält med stark senap och mycket ketchup oftast tillsammans med ett varmt bröd och rostad lök. Vad passar inte bättre att njuta av en pölse och en öl på Stortorget i Helsingör? Det finns flera mysiga små restauranger och barer att välja mellan. Har du tur kanske det till och med finns en klassisk pölse-vagn på plats under ditt besök – då måste du givetvis beställa din pölse därifrån. Mer danskt än så kan det ju knappast bli.

Gå på gratis egenguidad stadsvandring

Hämta en gratis guidebok på något av Helsingörs museum och följ promenaden med de blåa markeringarna genom stan. Helt kostnadsfritt kan du guida dig själv och du får en upplevelse du sent kommer glömma. Stadsvandringen tar dig till 20 olika historiska och kulturella platser runtom i Helsingör skyltade med information att ta del av. Promenaden tar dig genom stadens 800-åriga historia via fina kyrkor, charmigt vackra gamla byggnader och mysiga små kullerstensbelagda gränder till Helsingörs medeltid. Du upplever skeppsgårdens industriella storhetstid och förflyttas till det mer moderna Helsingör som ligger framför dig idag.

Goda smörrebröd hos restaurang Gæstgivergaarden

Smørrebrød is a traditional open faced sandwich made with dark rye bread with various cold toppings. Toppings range from egg, smoked fish to cold meats with various pickles and herbs added. Traditionally eaten at lunchtime or occasionally at the end of a party. Egg with prawn and caviar, colour, horizontal with some copy space.

Bara några små mysiga sidogator bort från centrala Stengade ligger restaurangen Gæstgivergaarden inhyst i en vacker halvtimrad gammal byggnad. Vill du ha en mysig upplevdes för ditt restaurangbesök ska du definitivt ta den lilla promenaden ner hit. Förutom en meny som självklart har den danska klassikern smörrebröd i olika utformning erbjuder Gæstgivergaarden ett stort urval av internationella och lokala öl. Smörrebröd och öl är något verkligt danskt att prova. Är smörrebröd inte din grej finns fisk i form av bland annat rödspättafilé och köttalternativen är flera mer olika kombinerade hamburgare eller stek.

Lär, lek och upptäck på M/S Sjöfartsmuseet

Detta är ett museum som passar hela familjen. I utställningarna finns interaktiva spel där både vuxna och barn kan spela och testa att styra världshandeln på haven eller pröva lyckan som en handelsman på 1700-talet. Du kan lära dig navigera ett skepp med gammal utrustning och den som är tuff nog kan få en riktigt häftig tatuering – som en äkta sjöman. Museet ligger granne med Kronborgs slott i Helsingörs gamla torrdocka i skeppsvarvet och har vunnit flera priser för sin unika arkitektur. Museet har flera olika utställningar och besökare får lära sig om sjöfartens långa historia och tekniken som genom åren gjort det möjligt för människan att navigera till sjöss.

Ät lunch på ”Vaerftets matmarknad”

Gatumat i en rustik maritim miljö, låter det lockande? Helsingörs matmarknad öppnade så sent som 2017 i det som en gång i tiden var ett skeppsvarv. Det har kommit att bli en samlingspunkt för både Helsingörsborna och besökare. Med sin närhet till kulturhuset ”Culture Yard”, sjöfartsmuseet och Kronborgs slott är det ett perfekt stopp för en bit mat under lunchen. Slå dig ner med vänner och familj vid de långa borden och avnjut något som säljs i de många stånden. Här finns allt från traditionell dansk mat till många olika rätter från världens alla hörn.

Utforska världen under ytan i Öresundsakvariet

Photo Taken In Sanbancho, Japan

Det perfekta utflyktsmålet för barnen. Här kan de lära sig allt om fiskar, djur och växter som lever i Öresunds speciella undervattensmiljö. Öresundsakvariet är Danmarks minsta saltvattenakvarium, det är öppet året om och det finns naturguider som svarar på frågor och berättar intressanta fakta. Varje dag när fiskarna och djuren matas kan besökare vara med och lära sig mer om livet i havssundet mellan Sverige och Danmark. Det häftigaste för barnen är akvariet där de kan känna och klappa på olika djur såsom sjöstjärnor, krabbor och plattfiskar.

Om författaren

Patrik EnlundJag har sålt alla mina saker och mitt mål är att se världen och leva livet. På bloggen Ett annat liv skriver jag om mina upplevelser och mitt mål är att inspirera och visa att ingenting är omöjligt. Ta en titt på Patriks blogg eller följ han på Instagram för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar