preloadhotel

Att bo på ett av de bästa badhotell i Danmark är som att komma tillbaka i tiden. Tillbaka till den tid där mobiltelefonerna inte existerade, då man inte anade vad en dator var, när almanackan var gjord av papper och som sällan var överfylld med anteckningar. Tillbaka till den tid när allt var lugn och ro. Tid till att fördjupa sig. Där det endaste ljud var från vågornas lugna brus och det enda som stod i almanackan var avkoppling och välbefinnande.

Det var en tid som verkade så okomplicerat, lätt och ledigt. En tid, som många av oss saknar när den stressiga vardagen blir för mycket.
Lyckligtvis är den tiden inte så långt bort. Den finns fortfarande i bästa välståndet på de många härliga badhotell i Danmark. Du finner bland annat några av landets badhotell längs västkusten, vid Skagen, på Själland, Nordsjälland, Nordjylland, vid Blåvand, på Fyn och Bornholm. Den gamla tiden är precis runt om oss – i form av Danmarks många fantastiska badhotell.

Vi har listat 9 av de bästa badhotell i Danmark, läs med här under:

Gilleleje Badhotell – Søren Kirkegaards favorit

gilleleje badehotel

© Gilleleje Badehotel

Gilleleje Badhotell ligger på toppen av en 30 meter hög klippa vid Själlands nordligaste punkt, Gilbjerg hoved. Detta ger en oöverträffad utsikt från det tre våningar höga badhotell, därifrån kan man se ända till Kullen i Sverige. Själva hotellet är byggt år 1908, men som har varit pensionat långt innan dess. Bland annat filosofen Sören Kirkegaard njöt av att åka till Gilbjerg hoved när han ville komma bort från stadens stress. Han skrev även en hyllning för området.

Gilleleje Badhotell ligger på en plats med så mycket tradition så att man både kan höra och känna av suset från de svunna tider direkt när man kommer in i den vackra byggnaden på toppen av klippan. Det är ren balsam för själen. Men om omgivningen fattas något, så finns det möjlighet för ännu mer avkoppling i badhotellets omfattande wellness avdelning, som erbjuder en lång lista på sköna och avkopplande behandlingar. Gilleleje Badehotel är även ett av de danska badhotell som erbjuder vistelse på nyårsafton, så man kan njuta av god mat, behaglig stämning och fantastisk miljö när man går in i det nya året.

Boka rom

Dyvig Badehotel – Luxuös avkoppling

Dyvig badehotel

© Dyvig Badehotel

Den vackra röda byggnaden som representerar Dyvig Badehotel i Nordborg på Als, utstrålar tradition och lyx. Det är placerat precis vid en idyllisk hamn och den röda träbyggnaden med de fina vita detaljer utstrålar av tidigare fina badhotell. Inte dess mindre har Dyvig badehotel 10 år i nacken, men har blivit byggt med en sans för tradition och design, som man knappt finner på andra ställen.

På Dyvig kan du boka in din vistelse med olika teman, som för exempel ett Flora Danica vistelse eller en romantisk vistelse. Men det spelar ingen roll vilken typ av vistelse du väljer, så är det garanti för att bli bortskämd i luxuösa omgivningar, som är tänkt över i varenda lilla detalj. Dyvig Badehotel har nämligen trots sin unga ålder, redan vunnit en rad priser för både sin mat och facilitet.

Boka rom

Ballebro Færgekro – Sönderjysk välbefinnande när det är som bäst

Ballebro Färgekro ligger placerat i Sönderjylland, inte långt från Aabenraa och helt ned till Als fjord. Den vackra gula byggnaden med de många stora vita fönster ger på en gång en känsla av att vara ett av Danmarks klassiska badhotell. Utsikten över Als och Als Fjord är helt enastående. Rummen är ljusa och designade med precis den ro och avkoppling som är så som badhotell är så kända för att kunna erbjuda. Dagen kan naturligtvis njutas av på hotellets stora terrass, som ligger helt nere vid fjorden – och den fantastiska utsikten som finns. Precis vid hotellet seglar en liten färja varje dag till Als, som även bidrar till den sönderjyske idyllen, vilket hotellet visar upp till fullo.

Boka rom

Brøndums Hotel – Samlingsplatsen för konstnärer i Skagen

brøndums hotel

© Brøndums Hotel

Om du önskar att bo centralt i Skagen och samtidig önskar att bo på ett av de badhotell som är fyllt med tradition och själar, så är Bröndums Hotel det perfekta valet. Badhotellets historia börjar redan år 1839, då den kända konstnärinnan Anna Anchers farmor, Ane, ärvde Bröndums gård. På den tiden var det en succéfull köpmansgård.

År 1859 fick stället tillstånd att även driva gästgiveri, och senare fick det status som hotell. Tillbaka till den tiden har hotellet varit en punkt för många konstnärssjälar, som antingen bodde eller semestrade i Skagen. Således var badhotellet en känd samlingsplats för de berömda Skagenmålare, liksom H.C. Andersen var en återkommande gäst. Detsamma gäller regentparet Kung Christian X och Drottning Alexandrine. I nutid är det klassiska badhotellet fortfarande ett dragplåster för kulturprofiler. Det består fortfarande av den gamla huvudbyggnaden, men har även utökats med olika tillbyggnader, bland annat en rad vackra gästhus som man har möjlighet att hyra för en vistelse av mer privat karaktär.

Boka rom

Tisvildeleje Strandhotel – Bli bortskämd i den gamla köpmansgården

Tisvildeleje strandhotel

© Tisvildeleje Strandhotel

I sommarhusområdet Tisvildeleje finns också flera bra badhotell och ett av dem är Tisvildeleje Strandhotel som ligger på huvudgatan i Tisvilde i Nordsjälland. Det blev grundlagt av Frederik Nielsen år 1895, men inte som hotell. Istället drev han köpmanshandel samt en central med droskor på stället. Han erbjöd alltså med andra ord ”hästskjuts” som fungerade som dåtidens taxi, för att hämta semesterfirare till byn. När järnvägen utökades hela vägen till Tisvilde gjorde han om stället till badpension. På sommaren kan man kombinera sin vistelse på ett av Danmarks härligaste badhotell med ljuvlig musik från den årliga festivalen, Musik i Lejet.

År 2008 köpte Alexander Kölpin badhotellet och totalrenoverade alla byggningar. Egentligen är det i det gamla stallet som det arrangeras de vackraste arrangemang och bröllop, i badhotellets festsal. Hela badhotellet är skapt i ljusa härliga färger och stämningen som möter en när man kommer in är helt, helt speciell.

Boka rom

Hjerting Badehotel – Njut av idyllen vid Vadehavet

Hjerting Badehotel

© Niclas Jessen/VisitDenmark

Ända nere till stranden vid Ho bukt mellan Esbjerg och Varde – och ovanför Blåvand – finner du Hjerting Badehotel. Den stora vita byggnaden från 1914 med de många fönster ligger precis nere vid den fantastiska sandstranden och har utsikt över den fantastiske Ho bukt, vilket ger möjligheten att kunna njuta av den vackra solnedgången.

Hjerting Badehotel erbjuder en lång lista av olika slags av vistelser. Bland annat golfvistelse där man kan nyttja inte mindre än 10 stycken golfbanor, som allihop ligger i området. Utöver det ligger badhotellet precis intill Nationalpark Vadehavet, vilket ger en stor möjlighet för fantastiska naturupplevelser utöver allt det andra hotellet i sig själv kan erbjuda.

Boka rom

Helenekilde Badehotel – En speciell atmosfär

Helenekilde badehotel

© Helenekilde badehotel

Helenekilde Badehotel ligger i Nordsjälland, nära Tisvilde. Det blev byggt år 1896 av byggmatadoren Hr. Grüner, som gav det till sin fru som sommarhus. Men endast några få år efter blev det vackra huset omgjort till sommar- och badpensionat och fick samtidig namnet Helenekilde Badehotel.

År 2001 och 2006 köpte familjen Kölpin de två husen och den tidigare balettdansösen, Alexander Kölpin renoverade byggnaderna, så de i dagens tid osar av både tradition och anda. Och det är faktiskt också precis så som Helenekilde lovar sina gäster: Att Helenkilde är mer än ett badhotell – det är även atmosfären. Enkelt och avslappnat på samma gång. Ett hem när man är borta från sitt eget.

Titta förbi och njut av den fantastiska utsikten över havet och av de många events som badhotellet erbjuder året om, bland annat intima musikupplevelser med kända konstnärer.

Boka rom

Melsted Badehotel – Ett förträffligt badhotell på Bornholm

Udsigt til stranden fra Melsted Badehotel

© Melsted Badehotel

Bornholm är en ö för flera av Danmarks badhotell, och Melsted Badehotel är bland de bästa. Melsted badehotels historia sträcker sig tillbaka till 1930-talet, då den vita fyrkantiga funkis-inspirerande huvudbyggnad blev uppfört. Med tiden har det utökats nya sidobyggnader och från våren 1996 fick stället status som badhotell.

Badhotellet ligger precis utanför Gudhjem, direkt ner till en fantastisk vacker sandstrand och har självklart en egen brygga. Det vackra ljusinsläppet och den härliga naturen som omger hotellet är en upplevelse i sig själv, men hela atmosfären och servicen är pricken över i-et. Melsted badehotel är med andra ord det perfekta valet om du önskar att få komma bort från den vardagliga stressen några dagar, och att endast koppla av och bli bortskämd i ett totalrenoverat förstaklass hotell.

Boka rom

Henne Mølle Å Badehotel – Arkitekt ritat av PH

Henne Mølle å badehotel

© Henne Mølle å badehotel

Precis norr om Blåvand, helt ute vid Västerhavet hittar du Henne Mølle Å Badehotel, som du kanske redan känner igen från danska tv-serien ”Danmarks dejligste badehoteller”, som var på ett besök i Henne.
Tycker du om vacker natur är detta ett av de badhotell som du kan komma riktigt nära inpå. Henne Mølle Å är nämligen placerat mellan klitter och hedar, vilket bidrar till möjligheter för de mest otroliga naturupplevelser. Dessutom utmärker Henne Mølle Å Badehotel sig med att vara ett badhotell som på trots av det avkopplande lugnet även är en plats för barnen. Ja, faktiskt är ställets första sal speciellt inrett så att barnen kan roa sig, medan de vuxna äter klart i restaurangen i lugn och ro.

Själva byggnaden är arkitektritad av den stora danska arkitekten Poul Henningsen (PH) år 1936. Hans idé var att skapa en fristad, som så naturligt och obemärkt som möjligt flyta in i den omgivande natur. Det må sägas att det verkligen lyckades till fullt med det mysiga och stämningsfyllda Henne Mølle Å Badehotel.

Boka rom

Om författaren

Jeanifer BreklingSom halvamerikansk, halvjapansk och hundra procent Alaskan har Jeanifer rest kors och tvärs över världen och utforskat dess natur sedan barnsben. Hennes nuvarande favoritdestination är Kreta, men hon har siktet inställt på Fiji för sitt nästa stora äventyr. När Jeanifer inte drömmer om platser att resa till tycker hon om att laga mat, ägna sig åt hemmabryggning, titta på sci-fi och busa med sina barn.  Följ Jeanifer påLinkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar