preloaddest_ezhikara_india_getty_960967680_universal_within

Indien är ljust, färgstarkt och prunkande. Det mångskiftande och spännande landet är perfekt om du vill steka dina sinnen med intryck. Här är vår lista på 14 ställen du absolut måste besöka om du reser till Indien, baserade på väder, kulturevenemang, kostnad och säsong.

Hitta flyg till Indien

Platser att besöka i Indien

Bangalore (Bengaluru)

San Francisco? Äh, nu är det Bangalore som gäller. Staden har en blomstrande IT-industri och massor av driftiga entreprenörstyper bor här. Antagligen är det deras pengar som håller lyxig shopping som Brigade Road eller UB City Mall igång. Det finns också gott om bra matställen och barer. Craft beer är ett begrepp även här, och på Mavalli Tiffin Rooms kan du äta och dricka i snart 100-åriga lokaler.

Trafiken är tung och föroreningarna likaså. Nya byggnader poppar upp nästan i realtid men i stadskärnan finns den gamla kolonialstilen kvar, som i det Windsor-inspirerade Balgalore Palace och gröna fläckar som Cubbon Park.

Bästa tidpunkt att besöka: september – februari

Sök billiga flygbiljetter till Bangalore och hitta ett hotellrum med momondo

2. Delhi

Delhi är Indiens makt- och kulturcentrum, så tätbefolkad att du måste armbåga dig fram. Det blir oerhört varmt på sommaren – och kallt på vintern – men topografin är åtminstone platt, vilket gör det lättare att ta sig fram. Ta dock gärna tunnelbanan om du kan. För lite vila, beställ en cocktail på.

Imperial Hotel eller meditera vid det lotusformade Bahai Temple. Glöm inte att ströva runt på de gamla basarerna i Old Delhi och kolla in Red Fort och dess Mughal-arkitektur från 1600- och 1700-talet.

Bästa tidpunkt att besöka: oktober – november

Sök billiga flygbiljetter till Delhi – och hitta ett hotellrum – med momondo

3. Chennai

Chennai är stekhett och känt för sin täta trafik. Staden är färgstark och mångskiftande, full av konst och tempel i starka färger. Maten inspireras av stadens religiösa historia och unika läge i södern.

Ta dig till kolonialismens hjärta George Town och utforska Fort St George som byggdes av brittiska Ostindiska kompaniet. Dess nedgångna, gammaldags kvarter är otroligt charmiga. För lite lugn och ro, ta en tur till gopurams, urgamla tempeltorn som får Empire state building att framstå som ett legobygge.

Bästa tidpunkt att besöka: december – mars

Sök billiga flygbiljetter till Chennai och hitta ett hotellrum med momondo

4. Hyderabad

Gamla stan i Hyderabad är det “äkta Indien”, vad du nu lägger i det begreppet. Här vandrar kor längs med trånga gator. Gatuförsäljare ropar ut sina varor och luften doftar av chai-té och het biryani-risotto på get.

Det ikoniska Charminar-monumentet och moskéer som Mecca Masjid förhöjer en annars intetsägande bebyggelse, och ger eko från stadens välbärgade förflutna. Det är också en stad med tydliga kontraster och extremer: i västra delen (“Cyberabad”) kan du tro att du åkt fel och hamnat i ett högteknologiskt Japan. Om du har begränsat med tid så håll dig dock till den gamla delen, som är vackrast.

Bästa tidpunkt att besöka: november – februari

Sök billiga flygbiljetter till Hyderabad och hitta ett hotellrum med momondo

5. Jaipur

Den kallas för den ”rosa staden” för sina färgstarka byggnader och det är inget undantag, för hela Jaipur sprakar av färg. Allt utgår från stadspalatset, där den gamla kungafamiljen fortfarande bor, och det finns massor att se här. Fota Jal Mahal, ett slags flytande vattenpalats eller besök Govind Dev Ji, ett ikoniskt tempel och skådeplats för många Krishna-legender. Vill du bli lite mer vetenskaplig, prova stjärnskåda lite från Jantar Mantar, ett UNESCO-listat observatorium.

Vill du ha ännu mer spänning? Testa basaren i stadskärnan eller stöd Bollywood-industrin och köp en biljett till Raj Mandir-biografen – en av landets mest berömda.

Bästa tidpunkt att besöka: november – februari

Sök billiga flygbiljetter till Jaipur och hitta ett hotellrum med momondo

6. Kerala

Om du behöver en oas i det hetsiga, högljudda Indien är Kerala ett bra val. Kerala är skådeplats för Booker-vinnande romanen The God of Small Tings och lite av ett tropiskt paradis. Här finns rent vatten och oförstörda stränder och fruktträd och nötbuskar växer överallt.

Det mesta är tillgängligt till fots. Vandra i Blue Mountains och upplev de spektakulära vattenfallen vid Athirapally. Lagunerna i närheten är också intressanta att utforska, med det årliga Vallam Kali-båtracet som en årlig höjdpunkt i augusti. Maten här är stark som vanligt, så ta gärna med dig kokosmjölk för att kunna kyla ned halsen.

Bästa tidpunkt att besöka: januari – mars (men Kerala är tropiskt året om)

Sök billiga flygbiljetter till närliggande Kochi och hitta ett hotellrum med momondo

7. Pune


Pune har kallats “österns Oxford” och är precis så lummigt och grönt som namnet antyder. Här finns också en otrolig mängd cyklar, mycket tack vare de lokala universiteten och högskolorna. Studenterna partar också hårt, gärna kring Fergusson College Road, och kafékulturen i stan är levande, så prova gärna en kopp eller två på valfritt hak. Matkulturen är också stark, med Koregaeon Park som lite av ett epicentrum för de bästa restaurangerna.

Gå gärna en tur kring Pune University, ett av Indiens äldsta, utforska Bund Garden till häst och kolla in det utbrända Shaniwar Wada-palatset.

Bästa tidpunkt att besöka: november

Sök billiga flygbiljetter till Pune och hitta ett hotellrum med momondo

8. Bombay

Håll i dig, Bombay är en galen och vildvuxen stad, med 12 miljonerinvånare inträngda på sju öbaserade distrikt. Det är Indiens kommersiella hubb, med fler skyskrapor än någon annan stad i landet. För muséer och konst, åk till Kala Ghoda eller Hanging Gardens på Malabar Hill – det senare ett absolut måste för selfie-jägare. En annan bra fotoplats är det historiska Gateway of India-monumentet.

Staden har många berömda marknader och en av de bästa är Colaba. På Prithvi Theatre kan du se traditionella Hindi-uppträdanden. Om du absolut måste till stranden, så håll dig till att kolla på folk och undvik vattnet.

Bästa tidpunkt att besöka: november – februari

Sök billiga flygbiljetter till Bombay och hitta ett hotellrum med momondo

9. Kolkata

Det är en kliché, men Kolkata är verkligen kontrasternas stad. Fattigdomen är utbredd och väldigt synlig, särskilt i kontrast till den nya och extrema rikedomen, med välvattnade golfbanor, poloplaner och välbärgade members only-klubbar.

Trots det, eller kanske på grund av, är det en stad med starkt kulturarv, som fött fram flera Nobelprisvinnande poeter, författare och andra kulturmakthavare.

Upplev kontrasterna själv, med en promenad längs floden via Eden Garden-stråket längsmed cricketplanerna. Är du här i januari så kolla in den årliga bokmässan – världens största – eller, om du är här i november, se en film under Kolkata Film Festival.

Bästa tidpunkt att besöka: oktober – februari

Sök billiga flygbiljetter till Kolkata och hitta ett hotellrum med momondo

10. Mysore

Mysore är vida känt för sin skönhet. Det stora dragplåstret är UNESCO-listade palatset, med sina röda löktak och kaleidoskop-liknande glasmosaik. På söndagar är det upplyst inifrån och ett absolut måste att komma och titta på.

De arkitektoniska höjdpunkterna är fler också: till exempel den gotiska St Philomenas katedral och det säregna Lalit Mahal-palatset, känt sina brittiska “high tea”-serveringar. Om du är gottegris, prova Mysore Pak, en lokal gheesmör-baserad dessert som påminner om fudgekola. På Mysore Sand Sculpture Museum får du lite konst till mans och kommer du i september pågår den tio dagar långa Dasara-festivalen.

Bästa tidpunkt att besöka: september – januari

Sök billiga flygbiljetter till Mysore och hitta ett hotellrum med momondo

11. Ooty


Ooty ligger uppe i indiska “Blue Mountains” och är ett bra ställe att söka dig till om du bara inte pallar hettan i resten av södra Indien. Här är kullarna bevuxna med eukalyptus och teplantager och det mesta kan nås med ett pittoreskt litet minitåg.

Utforska Ooty botaniska trädgård, hemvist för maj månads sommarfestival, och klättra Doddabetta peak för lite foton utöver det vanliga. Du kan rida häst runt sjöarna eller ännu djupare in i landsbygden och glöm inte heller att provsmaka. Ja, inte hästen då men traktens choklad och lokalodlade téer.

Bästa tidpunkt att besöka: mars – juli

Sök billiga flygbiljetter till närliggande Coimbatore och hitta ett hotellrum med momondo

12. Pondicherry

Om du tycker du hör franska är det inte värmeslag. “Pondi” låg under franskt herravälde fram till 1954 och det galliska inflytandet är tydligt, inte minst i den östra delen av staden. Här finns en artsy, bohemisk atmosfär och det är ungefär så laidback som Indien någonsin kan bli.

I Pondicherry är det bäst att inte göra något alls, så våga bejaka din inre latmask. Gamla stan är som väntat full av pittoreska hus, kullerstensgator och franskinspirerade restauranger. Här kan du “gå franskt” fullt ut, med croissanter, kött rödvin, och sedan gå till stranden.

Bästa tidpunkt att besöka: oktober – februari

Sök billiga flygbiljetter till närliggande Chennai och hitta ett hotellrum med momondo

13. Udaipur

James Bond-fans känner igen Udaipur från filmen Octopussy. Här finns alla sorters spännande byggnader och lugna sjöar – den perfekta mixen för en romantisk semester. Färgerna är många, och starka, med den årliga “colour festival” som höjer alltsammans till en ny nivå. Även byggnaderna sticker ut, särskilt Udaipur City Palace med spegeltäckta kupoler och glasmosaik.

En annan festival är Green New Moon festival, som hålls kring de konstgjorda sjöarna varje år i augusti. I november är det Shilpgram Crafts Fair, med fokus på lokalt handarbete och hantverk.

Bästa tidpunkt att besöka: augusti – januari

Sök billiga flygbiljetter till Udaipur och boka ditt hotellrum med momondo

14. Munnar

Lämna storstäderna bakom dig och ta dig mot bergen istället. Bland teträd och molntäckta bergstoppar ligger Munnar, en före detta brittisk sesmesterort. Här kan du besöka Floriculture centre, äta picknick vid Mattupetti-dammen eller testa att skrika så högt du kan vid Echo Point.

I Eravikulum National Park finns leoparder, tigrar och bergsgetter medan Salim Ali fågelreservat är fullt av olika exotiska fåglar. Vill du ut i naturen utan stängsel, prova paddla, cykla genom landsbygden eller klättra upp längs Munnars branta klippor.

Bästa tidpunkt att besöka: september – juni

Sök billiga flygbiljetter till närliggande Kochi och hitta ett hotellrum med momondo

Nyfiken? Besök momondos blogg för ännu mer reseinspiration.

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar