preloadbudapest-spa-featured-low-res.jpg

Förutom att vara en budgetvänlig och vacker storstad, så är det en sak som Budapest är känt för: sina många termalbad. Det är inte bara lokalbefolkningen som nyttjar dagarna till att använda de varma baden, det har också blivit en upplevelse som folk reser till för att uppleva. Är du en av dem som drömmer om att känna de helbredande effekter från de termiska källorna på din egen kropp? Så är en tur till Budapest helt perfekt.

Hitta hotell i Budapest

En gammal tradition

Ungern besitter en av världens största reserver av termiskt vatten, och det har varit med till att ge Budapest ett namn som ”City of spas”. Budapest själv är byggt på ett nätverk av över 100 termiska källor, och 6 av de 11 termalbad du finner i staden är hundratals år gamla, och är noga med att hålla liv i de gamla traditionerna hos de nya generationerna.

De termiska baden är kända för sina avslappnande och helande effekt, och att besöka dem har varit och är fortfarande en viktig del av de lokalas vardag. Det är här många träffas för att prata och mysa – som vi i Sverige kanske gör på något café eller i någon park. Idag erbjuder Budapests span inte bara ett dopp i de varma baden, de har även kompletta hälsokurer där du kan njuta av massage, slappna av i bastun, hoppa i kallvattenbaden, simma längder i poolen, återuppta vätskebalansen i ett café m.m.

Det arrangeras också spa-fester som de kallar för “sparties”. Drömmer du om ett avslappnande sparesa eller en romantisk weekend, är en resa till Budapest alltså inte en dålig idé. Så tillbaka till frågan, vilket termalbad ska man välja i Budapest? Läs mer här under där vi rekommenderar 8 av de bästa spa i Budapest.

Széchenyin Spa

SPA_PEOPLE

Om du inte har så mycket tid i Budapest och bara ska välja att besöka ett spa, så vill vi gärna föreslå Széchenyin Spa – och boka gärna in en hel dag för det. Széchenyin Spa är placerat i hjärtat av en vacker byggnad utfört i nybarock-stil, och det är den mest populära och helt klart också den mest mångsidiga Budapest spa. Det är nästan 20 olika inomhus- och utomhusbad, samt ett urval av olika bastun, ångbad, infraröd- och arombad.

På sommardagarna efter kl. 22 arrangeras en av stadens mest kända sparties (spa-fest) i detta spa. Här kan du släppa loss på en enorm pool-fest som du sent kommer glömma. I de kalla vintermånaderna skapar det ångande termiska bad en riktig äventyrlig atmosfär, så oavsett säsong är spaet en självklar aktivitet.

Det kan ofta vara kö vid entrén till spaet, så det kan vara till fördel att köpa en Fast Track biljett online, för att lätt komma undan kön.

Priser: Dagsbiljett till de termiska baden kostar från ca. 165 sek
Adress: Állatkerti krt. 9 – 11, 1146
Öppningstider: 06 – 22 hela veckan

Lukács Baths

PEOPLE_THERMAL-POOL_SPA_VACATION

Lukács spa har som många andra span i Budapest en lång historia bakom sig, men har genomgått en större renovering och står idag som ett modernt spa resort i Budapest. Lukács Spa är näst efter Gellertbadet, bland de absolut bästa spa i Budapest. Det har i århundranden varit känd för sin hälsofrämjande förmåga – och naturligtvis också för sin vackra arkitektur.

Och med precis rätt hälsoaspekt har Lukács spa även bidragit till att det skiljer sig från de andra spa. Den underliggande termiska källan är nämligen känd för att ha extraordinär bra koncentrationer av olika salt och mineraler, och är på det sätt ännu mer näringsrik än de andra spa i Budapest.

Spaet har två vanliga pooler och flera varma pooler, samt ett brett urval av wellness- och hälsokurer så som lerbad, saltbehandlingar, massage m.m.

Priser: Från ca. 110 sek för en vardagsbiljett
Adress: Frankel Leó út 25 – 29, 1023
Öppningstider: 06 – 22 hela veckan

Gellertbadet

THEME_SPA_GettyImages

Gellert Spa som stod färdig år 1918 finner du på Danubius Spa Hotel som ligger vid foten av Gellertbacken, och det är en av de mest kända spa i Budapest. Den vackra art nouveau byggnaden rymmer flera pooler: varma och kalla, inomhus och utomhus, samt ett stort urval av spabehandlingar – dock fortfarande lite mer anspråkslöst än Széchenyi Spa. De dekorativa mosaiker, marmor-terrasser samt det vackra ljusinsläppet från glastaket, sätter sammanhanget för en romantisk och avslappnad spaweekend.

I Gellertbadet finner du också en vågmaskin och nästan 40 grader i det varma spabadet. Man har också möjlighet att boka ett privat bad för två, inklusive en champagnemiddag.

Priser: Dagsbiljett kostar från ca. 180 sek
Adress: Kelenhegyi út 4, 1118
Öppningstider: 6 – 20 hela veckan

Rudas Spa

SPA_RELAX

Rudas termiska bad blev byggt på 1500-talet och är en av de äldsta offentliga termiska bad i Ungern. Spaet blev byggt under den turkiska bisättelsen, och den ursprungliga arkitekturen avspeglar denna tid – idag är det dock en av de mest moderna och kända kurbad i Budapest.

Förutom att slappna av i de varma källorna kan du tillbringa lite tid på att få aromaterapi, termisk terapi, avkopplande massage och pedikyr. Från utomhus poolen kan du njuta av den hisnande utsikten över Donau floden, och speciellt på kvällarna är det en syn som slår allt. Något som är speciellt för Rudas spa i Budapest är att den är en av de få som erbjuder kvällsspa fredag och lördag.

Priser: Från ca. 110 sek för en vardagsbiljett
Adress: Döbrentei tér 9, 1013
Öppningstider: fredag-lördag från 06 – 04, söndag-torsdag från 06 – 22

Király spa

PEOPLE_WOMEN_AT_A_SPA_SWIMMING-POOL

Király Spa blev byggt av turkarna på 1600-talet och är både en av de äldsta och minsta spa i Budapest, men till gengäld också en av de billigaste. Låt inte byggnadens slitna utseende skrämma bort dig, det gömmer sig ett charmerande och historiskt spa bakom fasaden. Spaets fascinerande arkitektur tar de besökande tillbaka till en tidpunkt när Ungern var en del av Osmanska Riket, med den vackra kupolen och marmor-plattor.

Detta spa har fyra pooler som temperaturmässigt varierar mellan 27 – 40 grader, en vanlig bastu samt en turkisk bastu. Utöver det erbjuds det aromatiska behandlingar och massage. I Király Spa känns det som om tiden har stannat, och det är värt en upplevelse i sig själv.

Priser: Från ca. 80 sek för en vardagsbiljett
Adress: Fő u. 84, 1027
Öppningstider: 09 – 21 hela veckan

Palatinus Bad

PEOPLE_WOMAN_SPA_POOL_HOT_TUB

Palatinus var det första spa i Budapest som erbjöd gäster möjligheten för att nyttja termiska bad utomhus. Spaet är med sin vattenrutschbana, vågmaskin och fontän en självklar favorit hos barnen, men också vuxna älskar att komma dit. Budapests många spa är inte speciellt barnvänliga, och de termiska baden är inte alltid rekommenderat till barn av hälsoskäl, så om du har familjen med på resa och vill hitta det bästa spa i Budapest som hela familjen kan nyttja, så är det Palatinus som bör besökas.

Palatinus har både kalla och varma pooler som svalkar på en varm sommardag, och det är som oftast massor av plats i poolen samt resten av området. När du ändå kommer hit bör du också unna dig själv en promenad på den vackra och gröna ön Margaret Island (som spaet ligger på). Vilda blommor, påfåglar, varma källor och vattenfall – Margaret Island är en härlig oas i ett av de mest sysselsatta områden i Budapest.

Priser: Från ca. 100 sek för en vardagsbiljett
Adress: Margitsziget, 1138
Öppningstider: 08 – 20 hela veckan

Veli Bej

PEOPLE_WOMAN_SPA_MASSAGE

Kan detta vara Budapests bästa gömda (spa)hemlighet? Veli Bej Spa ligger i samma byggnad som Hotel Csaszar Budapest, och här kan du uppleva något helt annorlunda än vad du gör på de andra stora Budapest spa. Veli Bej är vackert, lugnt och prismässigt i den billiga ändan. Det är en av de äldsta turkiska bad i Budapest, och du kan nästan känna av historien när du är i den stämningsfulla byggnaden. Den har för nyligen genomgått en full renovering så allt står i tipptopp standard. Förutom de termiska baden har spaet också terapibad och infraröd bastu.

Veli Bej är en av de mindre spa i Budapest, men du ska inte frukta över att få sitta som en sill i en tunna av den orsaken – antalet gäster är nämligen begränsat till 80 stycken åt gången. Kom tidigt på dagen om du vill besöka spaet på dess mest lugna tidpunkt.

Priser: Från ca. 94 sek
Adress: Prince of Árpád út 7, 1023
Öppningstider: Alla dagar från 06 – 12 och 15 – 21

Royal Spa

PEOPLE_WOMAN_MAN_COUPLE_SPA_HOT_TUB

Den Royale Spa som ligger ihop med det luxuösa Corinthia Hotel, är utan tvivel en av de mer spektakulära spa i Budapest. Spaet öppnade i slutet av 1800-talet och har blivit ganska nyligen renoverat – men du känner fortfarande av dåtidens glamour i den, trots att idag är det ett modernt spa. I den Royale Spa kan du slänga dig in i en 15 meter lång pool, nyttja de olika bastu som finns och njuta i en avkopplande lounge. Du har naturligtvis också möjlighet att prova olika skönhetsbehandlingar.

Detta lilla spa representerar Budapests moderna spaupplevelser, och det är det perfekta stället att tillbringa en dag på om du vill njuta av en luxuös upplevelse med professionell och vänlig personal som talar engelsk (att de talar engelska är inte en garanti på de andra spa i staden).

Priser: Se priser på enskilda behandlingar
Adress: Erzsébet krt. 43 – 49, 1073
Öppningstider: måndag – fredag från 09 – 17

Psst … För par kan vi rekommendera en weekend i Thermal Beer Spa, där du bokstavligt talat kan erfara ett ölbad. Det är mer romantiskt än vad du kan tro – och en perfekt gåva till mannen som har allt!

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar