preloadTHEME_BIKING_BICYCLE_SEA_GettyImages-1287405152-1.jpg

Under en cykelsemester i Sverige kan du utforska landet från ett annorlunda perspektiv. I Sverige finns tre nationella cykelleder som är med i denna artikel där vi presenterar fem omtyckta cykelleder perfekta för en cykelsemester. De är öppna mellan 15 april till 15 oktober, är trafiksäkra, har hög kvalitet och en mängd sevärdheter längs med vägen.

I Sverige har cykeln varit ett populärt transportmedel sedan 1940-talet då många cyklade till arbetet, så att cykla är en del av den svenska kulturen. Ett nät av cykelbanor och cykelleder har utvecklats och bilisterna är vana vid cyklister, vilket gör Sverige till ett säkert cykelland. På en cykelsemester kommer du närmare upplevelserna och känner blom- och skogsdofter. Att cykla på sommaren och uppleva de ljusa kvällarna är magiskt och unikt för Sverige.

Utforska Sverige på cykel

A female cyclist rides through the lush, tall trees of the Eawy Forest, in North-western Normandy, France.

I Sverige finns tre nationella cykelleder, det betyder att de är öppna mellan 15 april till 15 oktober, är trafiksäkra, har hög kvalitet och att det finns service, sevärdheter och upplevelser längs med vägen. Vägunderlaget varierar mellan trevliga och lågtrafikerade grusvägar och asfalterade cykelbanor. Perfekt för en cykelsemester med massor att upptäcka!

Hitta boende i Sverige

Upplev sjön Vättern från cykelsadeln

Upptäck Sveriges andra största sjö, Vättern, genom att cykla den 42 mil långa Vätternleden runt
sjön. Många anser att detta är Sveriges bästa cykelled och den lockar även många internationella cyklister. Varje år arrangeras cykeltävlingen ”Vättern Runt” längs med denna cykelled, ett lopp som tar ca 15 timmar att cykla för tävlingsdeltagarna.

Vätternleden är väl markerad och bjuder på vägar genom både städer och natur med vacker utsikt. Det går bra att starta Vätternleden var du önskar och större delen av vägarna är asfalterade. Vårt tips är att starta i Jönköping som kan nås med tåg eller hyrbil. Här finns ett stort restaurang- och kaféutbud, musikliv, kultur, museum med nutida konst och välkända John Bauer tavlor med troll och prinsessor i skogsmiljö.

Vätternleden går igenom fina besöksmål: Stanna till i Gränna som är känt för sina polkagrisbutiker, cykla bredvid historiska medeltida byggnader i Vadstena, utforska pampiga Karlsborgs fästning och upptäck naturområdet Tiveden där cykellederna är omgivna av klippblock och vild skog. I sjön Vättern ligger dessutom en omtyckt ö, Visingsö som du når med färja från fastlandet. Här upplever du slottsruiner och milslång utsikt från cykelsadeln.

Utforska Kattegattleden på cykelsemestern

House, Bastad, Sweden, Scandinavia, Europe

Skåne är Sveriges sydligaste landskap och kanske det mest platta, vilket passar perfekt för cykelsemester. Här möts cyklister av böljande slätter, charmiga korsvirkeshus, gårdar och slott. Skåne kantas av underbara stränder med mjuka sanddyner som lockar till havsbad. Många reser hit för att cykla Kattegattleden, Sveriges första nationella cykelled. Den börjar i staden Helsingborg, fortsätter norrut genom Halland längs med västkusten till Sveriges näst största stad, Göteborg.

Cykelleden är indelad i 8 delsträckor, du kan börja och avsluta leden där du önskar. Längs med den 396 km långa leden kan cyklister uppleva omtyckta platser som naturdramatiska nationalparken Kullaberg, kungliga slottet Sofiero och cykelstaden Varberg med sina spaanläggningar. Båstad, som är känt för Båstad Tennis Open, är beläget vid en fin badstrand med kallbadhus och utanför Båstad kan du prova utförscykling. Utmed Kattegattleden finns flera sorters boende som hotell, pensionat, vandrarhem och camping. Flyg till Skånes största stad Malmö som är cykelvänlig med bra cykelbanor. Här kan du hyra bil eller ta tåget till Helsingborg där Kattegattleden börjar. Du kan läsa mer om Malmö i vår cityguide

Reseguide till Malmö

Cykla genom sköna landskap på Sydostleden

Aerial view of bicycle shadows on the empty asphalt road between rapeseed field

För att upptäcka mer av södra Sverige tipsar vi dig att ta hyrbilen eller tåget till småstaden Simrishamn som är belägen vid Skånes sköna östkust. Simrishamn var förr ett fiskeläge och är en söt liten stad med en fin hamn, låga hus som kantar kullerstensgator och mysiga kaféer. Här börjar en av Sveriges tre nationella cykelleder Sydostleden som bjuder på spektakulär utsikt över Östersjön. Cykelleden är 274 km lång, består av sju etapper och följer Skånes omväxlande kustlandskap norrut.

Stanna till vid sköna Stenshuvuds nationalpark och ta ett uppfriskande dopp i havet. I Kiviksbygden växer hundratals äppelträd på rad och här tillverkas äppelmust medan ljuva strandbackar, hedar, hagar och magisk utsikt från Havängsdösen väntar i Haväng naturreservat.

Nästa landskap som du når på cykeln är Blekinge med flera städer att upptäcka och en naturskön skärgård. Här finns många öar att utforska på en båttur där du kan njuta av utsikt över hav och öar. I Blekinge ligger Karlskrona med spännande sjöfartshistoria och Kungsholms fort med sin runda hamn. Sedan väntar Småland med djupa skogar och glashyttor där du kan uppleva hur glas formas till skålar eller konstverk. Den uppskattade barnboksförfattaren Astrid Lindgren växte upp i Småland och fann här inspiration till många av sina böcker.

Längtar du efter mer natur så tipsar vi om nationalparken Åsnen där du kan cykla på bilfria vägar. Det finns så mycket att upptäcka i östra Skåne, Blekinge och Småland och du kan välja mellan olika sorters boende som hotell, vandrarhem och pensionat.

Sydkustleden bjuder på pärlor från cykelsadeln

Beach huts or bath cottages on Skanor beach dunes and Falsterbo in South Sweden, Skane travel destination. Domestic tourism concept

I Skåne finns Sydkustleden som nominerats av européer till den bästa cykelleden. Mycket förståeligt eftersom cykelleden bjuder på ett pärlband av kultur- och naturupplevelser, omtyckta städer, gårdsbutiker, ekologiska odlingar, ljuvliga badstränder och fiskebyar. Cykelleden är 26 mil lång och uppdelad i 6 etapper, du kan börja och sluta leden där du önskar.

Den börjar i Simrishamn, följer kusten söderut med många vackra platser att stanna vid och njuta av utsikten över hav och landsbygd. Upptäck den mytomspunna stensättningen Ales Stenar med 59 stora stenblock på en höjd nära havet. Cykla in till fiskeläget Kåseberga där du kan köpa färsk rökt fisk i hamnen. Borgen Glimmingehus från medeltiden sätter i gång fantasin med sina vallgravar.

Stanna till med cykeln i fina staden Ystad med kulturutbud, museer, kaféer och restauranger. I Skanör och Falsterbo smyckar pastellfärgade badhytter de vita stränderna som kallas för Skånes riviera. I juli går Falsterbo Horse Show av stapeln och det finns många golfbanor i området. Skanör och Falsterbo är mycket cykelvänligt eftersom landskapet är platt. Sydkustleden går vidare till Malmö, staden med musik- och kulturliv och den arkitektritade byggnaden Turning Torso.

Se fjäll och sjön Siljan på cykel

DEST_SWEDEN_DALARNA_SILJAN_LAKE_GettyImages

Dalarna är ett underbart landskap mitt i Sverige med sköna berg, djupa sjöar, historiska trakter med ett vida känt hantverk. Här tillverkas Sverige symbolen Dalahästen i trä som handmålas.

Utomhusaktiviteter pågår året om och självklart ingår cykling. Dalarna välkomnar cyklister på alla nivåer och har en mängd fina cykelleder. Det är bland annat populärt att cykla runt sjön Siljan som har fina vägar. De mindre städerna Orsa, Mora, Tällberg och Leksand ligger vid vackra Siljan och kan nås med tåg eller hyrbil. Här finns hotell som hyr ut cyklar, ofta kan man boka matsäck att ta med på cykelturen. Dalarna har ett brett utbud av cykelleder: grusvägar som följer det böljande landskapet upp på kullar och åsar, lugna skogsvägar och actionfylld utförscykling på mountainbike. Vissa cykelleder är dessutom graderade med svårighetsgrader.

Cyklar och mountainbikes hyrs ut på flera orter som samarbetar med turistnäringen för att skapa en bra cykelupplevelse. I Rörbäcksnäs finns 118 km med olika cykelbanor för både nybörjare och proffs, så kallade cross-country banor. Sälen är en skidort som erbjuder cykelleder och downhill-banor under sommaren. Det kan kombineras med rofyllda cykelturer i Sälens fina fjällnatur. Se vart Vasaloppet går av stapeln och besök många kända svenska konstnärers hus i Dalarna, som numera gjorts om till museum, som Zorngården och Carl Larsson-gården. Ta en titt på dem under en cykeltur och njut av de gedigna trähusen och en historisk miljö.

Om författaren

Aleksandra SowaOla kommer ursprungligen från Polen men förälskade sig i Berlin och flyttade dit för många år sedan. Sedan dess har hon absorberat stadens kreativa energi och levt ut sin passion för film, konst och mat från världens alla hörn. Som den foodie hon är utforskar hon de bästa platserna på den kulinariska kartan när hon är på resande fot. Följ Ola på Linkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar