preloadSPAIN_CAMINO-DE-SANTIAGO_COMPOSTELA_PILGRIMAGE

El Camino är ursprungligen en pilgrimsled som var mycket populär på medeltiden. Man går genom den spanska naturen till aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela.

På medeltiden handlade en pilgrimsfärd om tillbedjan och om att bevisa sin tro på Gud, men idag är det sällan det religiösa som spelar in och sänder iväg folk till El Camino, som den kallas i folkmun. Det handlar mer om att komma ifrån vardagens stress. Ta ett steg åt gången genom den storslagna, och stundtals barska naturen, och låt både fötter och tankar vandra så långt de orkar.

Du kan genomföra pilgrimsvandringen till fots, men även på cykel eller på hästryggen. Du kan också själv planlägga vart din pilgrimsvandring ska börja och hur lång den ska vara, då El Camino består av många olika vandringsleder. Alla har dock målet i Santiago de Compostela. Pilgrimsvandringen är alltså till för alla och kräver endast den rätta utrustningen och planeringen.

Låter en modern pilgrimsvandring på El Camino som något för dig? Fortsätt läsa i så fall, för vi har allierat oss med Erik Staffeldt från SantiagoPilgrimme.dk, som ger dig en komplett guide, samt de bästa råd för vandringen.

Innehåll i guiden

Vad är El Camino de Santiago?

SPAIN_CAMINO-DE-SANTIAGO_COMPOSTELA_PILGRIMAGE

El Camino betyder ”Vägen”, och den vägen leder till Santiago de Compostela i norra Spanien, där aposteln Jakobs grav ska befinna sig. Graven är en favoritplats för troende att åka till för att be. Nu för tiden kommer folk dit av många olika orsaker: naturupplevelse, en paus från stress och Jaget, en andlig upplevelse och mycket annat.

Många ställer frågan “Hur lång är pilgrimsleden?”, men trots namnet består El Camino inte bara av en enda väg. Det är ett helt nätverk av pilgrimsleder som tar dig till Santiago de Compostela. Dessa pilgrimsleder kallas också för Jakobs vägen och är idag en del av UNESCO:s världskulturarv. De två mest kända och vandrade pilgrimsleder är: Camino francés och Camino del Norte:

Den franska leden (Camino francés)

MAROCCO_ATLAS_MOUNTAINS_PEOPLE_WOMAN_HIKE_HIKING

“Camino Francés” är den traditionella och mest kända pilgrimsled – med en längd på 835 km. Den börjar som namnet också antyder i Frankrike, där den vanligaste utgångspunkten ligger i Pyrenéerna.

Den norra leden (Camino del Norte)

PEOPLE_FRIENDS_TRAVEL_VACATION_HIKING_ADVENTURE

”Camino del Norte” är den näst mest kända av pilgrimslederna och är även den cirka 800 km lång. På Camino del Norte kan du njuta av att vandra längs kusten nästan hela vägen, om du inte väljer Oveido för att fortsätta på El Camino Primitivo, som leder in i landet och genom ett vackert bergsområde.

Men El Camino består som sagt av många fler leder än de ovanstående – alla med olika upplevelser och olika längder. På vandringen kan du dela upp din resa i de antal etapper du önskar, och tillbringa natten i någon av de härberger som är placerade längs leden. Några av lederna tar dig också förbi en rad sevärdheter, som säkert också kan vara värt ett stopp. Du kan se alla pilgrimslederna till Santiago de Compostela här.

Santiago de Compostela – det slutliga målet

Santiago de Compostela

Det är vid ankomsten till Santiago de Compostela som du har nått målet på pilgrimsresan och kan känna glädjen över att ha lyckats genomföra pilgrimsvandringen. Du kan nu besöka katedralen, som efter legenden är byggd över aposteln Jakobs jordiska rester. På Obradoiro blir det dessutom arrangerat pilgrimsmässa kl. 12.00 – en berusande upplevelse som du bara kan finna här.

Om du innan resan har skaffat dig ett pilgrimspass och har fått stämplar från din led under vägen på din vandring så kommer du i Santiago de Compostela, mot framvisning av passet, kunna få ”La Compostela” – ett dokument med bevis att du har fullfört El Camino. Du ska dock som minimum ha genomfört en led på minst 100 km för att få beviset.

Staden och apostelns grav kan kanske ses som det övergripande målet, men för de flesta blir vandringen i sig själv också ett mål: Utmaningen, vägen i sig själv, att fullfölja vandringen, att bli klokare på sig själv, att finna ro och balans, att stärka eller finna sin tro. – Detta och mycket annat kan i realiteten vare det slutliga målet med pilgrimsvandringen på El Camino, men oavsett vad, det bör vara DITT mål, så att du blir berikad och får en oförglömlig resa.

El Caminos symboliska snäcka

El Caminos

En snäcka har blivit en symbol för El Camino och det är snäckan du ska följa under vandringen på leden. Hundratals av ”snäckor” är nämligen utsatta på pilgrimslederna till Santiago de Compostela, som vägvisare. Det är också tradition att pilgrimsvandrare får sin hatt eller ryggsäck smyckad med en stor snäcka. De kan köpas vid pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port i Frankrike, eller under vandringen på din led. Snäckan används som en symbol som visar att du är pilgrimsvandrare och kan ta del av gemenskapen med de andra vandrarna på väg till Santiago de Compostela.

Varför vandra El Camino?

hiking

Det finnss oändliga anledningar för att åka iväg på pilgrimsvandring och det är självklart väldigt individuellt vilka grunder som ligger bakom för att bege sig ut på en sådan resa. Ursprungligen var det religiösa grunder och tron på Gud som var den avgörande faktorn för att bege sig ut på pilgrimsvandring till El Camino, men det är inte lika vanligt längre.

Ofta är det dock ändå en form av tro som får den moderna människan att gå El Camino, som av många uppfattas som både en inre och yttre resa: Det kan vara för att utmana sig själv, och en tro på sig själv att man kan genomföra pilgrimsvandringen. Kanske har man förlorat känslan för sig själv i en hektisk vardag och använder vandringen för att finna sig själv igen. Idag kan det alltså både vara tro av religiös anledning, och en tro i en mer personlig inre känsla som skickar ut en på en vandring.

El Camino täcker i stor utsträckning behovet av att söka efter kontraster och alternativ till ett dagligt liv, där vi konstant ska prestera och tillhandahålla i förhållande till familjeliv, karriär, umgängeskrets och så vidare. På pilgrimsresan får man möjligheten till att finna ro att kunna reflektera över ens liv och kanske uppnå nya insikter om sin nuvarande tillvaro.

Sist men inte minst handlar det självklart också om själva vandringen. Om den, att åka på en vandringsresa istället för en charterresa. Här blir du en del av Camino-gemenskapen som fyller en speciell gemenskap mellan pilgrimer som gör resan väldigt speciell – om du önskar det – också mycket socialt. Samtidigt är du omgiven av fascinerande natur hela vägen på El Camino, där du kommer vandra genom både öde lowlandområden, och både små och stora byar.

El Camino skulle rent astrologiskt sett ligga under Vintergatan och därför skulle du kunna uppleva en helt speciell energi och spirituell upplevelse på din pilgrimsvandring. Det är i alla fall vad som sägs.

”Det är mycket olika varför folk väljer att vandra El Camino. En del gör det för att få prova på några ”gränser”, mentalt och fysiskt. För att hitta något i sig själv som man inte trodde fanns där. Kanske något viktigt som vardagen inte ger plats till. Några vill gärna dyrka något religiöst eller spirituellt. Några vill byta spår, sadla om i livet och hitta ro till att tänka över det. Men man är ju inte ensam på El Camino. Du möter en massa skäggiga, speciella, söta, hjälpsamma och härliga människor från alla delar av världen. De kan vara till stor hjälp, också med ens egna hållningar och tankar.” – Erik Staffeldt, sekreterare i pilgrimsföreningen.

Ska du ha den bästa upplevelse med din pilgrimsvandring så är det viktigt att du planerar din vandring grundligt och satt dig in i allt, det finns ”need-to-know” omkring El Camino och pilgrimsvandring. Här får du en rad goda råd för både nybörjare och erfarna från Erik Staffeldt som själv är en kunnig och erfaren pilgrimsvandrare.

5 goda råd för att vandra El Camino

PEOPLE_COUPLE_HIKING

  1. Planera pilgrimsvandringen i god tid, bl.a. med transport. Några väljer att inte beställa hemresan i förhand, utan väntar tills de är 3 – 4 dagar från målet. Så behöver de inte stressa med att komma fram. Andra föredrar att ha allt på plats redan hemifrån. Köp eller låna en reseguide, eller titta dig omkring på nätet efter vandringsleder även för GPS.
  2. Hitta förslag på packningslistor på nätet så du är säker på att få det rätta med. Ett pilgrimspass ger tillgång till härbärgen, vilka stämplar i det. Detta pass kan köpas hos santiagopilgrimme.dk eller på själva El Camino. Det finns många olika butiker med utrustning, som både säljer och kan ge en guide till den bästa utrustningen för pilgrimsvandring.
  3. Ta dig tid på vandringen. ”Varva ner”, El Camino är inte en racerbana eller ett prestationsrace. Du bestämmer själv farten. Tag korta dagsvandringar de första dagarna.
  4. Träffa några andra härliga människor, och vandra tillsammans med dem så länge du har lust med. Eller vandra ensam. Titta efter märkningarna på leden (gula pilar). Hitta något mysigt härbärge för natten och en trevlig restaurang på kvällen – eventuell någon med ”pilgrimsmeny” (€10–14 för tre rätter). Spar eventuellt desserten (yoghurt eller frukt) till frukost.
  5. Ta hand om dig och de andra så kommer du också väl hem. El Camino går ”i blodet”, den kan vara vanebildande och du kommer inte att glömma den så lätt.

Viktig utrustning och packningslista

HIKING-bagpack

Val av skor

I en del år har favoritskorna varit vandringsskor med en inte för hård sula och med bra stöd för anklarna– om man skulle snava. Men vandringsandaler kan vara ett bra alternativ, speciellt om man har tendens till att få varma fötter – det beror lite på årstiden. Och så bör man gärna ha sina skor – med bra strumpor – i god tid innan vandringen, så att fötter och skor hinner att vänja sig med varandra.

Den riktiga vandrarryggsäcken

När man ska gå långt ska man inte ta mer med än vad man har behov av. Enkla kläder och annan utrustning. Inte för många saker. Gör det enkelt. En fördel med att gå El Camino kan vara att varva ner och bli glad över det, för det ger plats till andra upplevelser. Ryggsäcken ska inte rymma mer än ca. 32 liter, och vikten på ryggen ska sammanlagt vara ca. 10 procent av din kroppsvikt. Storleken beror på din längd. En bra sportbutik har erfarna säljare. Förklara för dem vad du ska använda ryggsäcken till, så kan de vägleda dig till det riktiga.

Packningslista

Det kan vara svårt att värdera hur mycket eller hur lite som är nödvändigt att ha med på sin pilgrimsvandring. Det är en speciell utmaning att dra ner på packning och enbart packa det mest nödvändiga, då vi är vana med materialistisk vardag med över förbruk och att vi har allt vid handen. Du bör dock hela tiden komma ihåg, att du ska kunna bära allt på ryggen hela vägen och därför göra det så lätt för dig själv som möjligt. Få förslag till en packningslista här.

Planera resan

SPAIN_CAMINO-DE-SANTIAGO_Camino-Norte_COMPOSTELA_PILGRIMAGE

Träning och fysiska krav

Nedräkningen för en längre pilgrimsvandring börjar flera månader före själva resan. Inköp och koll på utrustning, transportplanering och vandringsträning. Börja med fem-tio kilometer och förläng efterhand distansen – även med ryggsäck och utrustning på ryggen. Gå eventuellt två till tre gånger i veckan i fyra månader. Terrängen på El Camino är mer utmanande än här hemma. Det är fler backar, klippor, grus på vägar och stigar, så därför är det viktigt att vara i god form.

Mental strategi

Mentalt bör du förbereda dig på att det kan hända att du kan få dina attityder och tankar rensade, och kanske upptäcker några sidor i dig själv som du inte känt till eller upptäckt förr. Även mer spirituella sidor. På grund av att det finns lugn och ro nog för att upptäcka dig själv. Det är stort och kan vara så stort att man kan bli helt till sig av det. Snudd på en religiös upplevelse!

Den bästa årstiden

Den bästa säsongen för att vandra El Camino beror lite på vilken led man väljer att gå. Den mest kända vandringsleden, Den Franska Leden, kan vara mycket bevandrad i juli och augusti, då det även är väldigt varmt. De andra vandringslederna är mindre ”trafikerade”. Typiskt är maj-juli och september-oktober bra månader att vandra leden.

Ekonomi

Precis som i andra lägen gäller det att kontrollera så att du får vad du betalar för: En vandring på El Camino kan genomföras på en låg budget som är spartansk in i minsta detalj, men den kan självklart också genomföras mer luxuöst. Räkna dock i snitt med €30 per dag för att sova och äta.

Resan

Flyg- och tågbiljetter är ofta billiga om man köper i god tid. Kika in hos Deutsche Bahn eller Bahn. SAS har förbindelser på sommaren till Biarritz inte långt från Saint Jean Pied de Port, där många startar. Du kan använda momondos resesökmotor för att hitta de billigaste biljetterna till Biarritz.

Övernattningar

Övernattning längs El Camino kostar från €0 till cirka €10 på härbärgen, i sovsalar med våningssängar. Ofta väljer man att donera lite pengar till härbärgen vid sidan av priset (det är en självklarhet om man får en gratis övernattning). Är man två eller tre tillsammans kan en privat inkvartering med eget rum och tillgång till bad ofta fås för omkring 20 euro.

Mat

Pilgrimsmenyer kostar 10–14 euro. Lägg på lite till för lunch, vatten och vin från snabbköp och för cafébesök. En cappuccino eller latte kan fås på många ställen för 1 euro, dock är det dyrare i närheten av, och i, Santiago de Compostela.

Om författaren

Jeanifer BreklingSom halvamerikansk, halvjapansk och hundra procent Alaskan har Jeanifer rest kors och tvärs över världen och utforskat dess natur sedan barnsben. Hennes nuvarande favoritdestination är Kreta, men hon har siktet inställt på Fiji för sitt nästa stora äventyr. När Jeanifer inte drömmer om platser att resa till tycker hon om att laga mat, ägna sig åt hemmabryggning, titta på sci-fi och busa med sina barn.  Följ Jeanifer påLinkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar