preloadberlin

För endast några få hundra kronor kan du komma på en tur till Berlin, och med knappt 1,5 timmes flygtid (från Stockholm) är det en perfekt stad att besöka, när man för exempel bara vill på en kort weekendresa, eller är ute efter en billig och enkel storstadssemester. Men vad ska man göra när man är där? Läs med här under och få tips på sevärdheter och upplevelser i Berlin, oavsett om du reser ensam, med vänner, kärleken eller med hela familjen.

Hitta flyg till Berlin

Att göra i Berlin:

Gratis sevärdheter i Berlin

dest_germany_berlin_mitte_brandenburg-gate_theme_people-gettyimages-1180189871_universal_within-usage-period_82275.jpg

Ingen resa till Berlin utan att se Brandenburger Tor © Shutterstock

Fantastiskt är att Berlin är bland de billigaste huvudstäder i Europa, det kan bli dyrt för dig att springa runt bland konstgallerier och andra sevärdheter i denna förförande stad. Spara därför slantarna till roligheter och godsaker, och rådfråga dig själv med vår fantastiska lista över gratis sevärdheter och nöjen i Berlin.

Brandenburger Tor

GERMANY_BERLIN_BRANDENBURG-GATE_THEME_GAY-PRIDE

Brandenburger Tor har i mer än 200 år varit ett landmärke för Berlin och Tyskland, och idag är platsen ett av Berlins allra mest kända områden. Den imponerande sevärdheten i Berlin blev byggd av Carl Gotthard Langhans under åren 1788 – 1791 och var den royala ingången till Berlin. Därefter har Brandenburger Tor gått igenom både två världskrig och därefter Kalla kriget, där den blev en symbol på första avskiljaren mellan öst och väst, och senare samlingen. Idag ryms området omkring stadsporten av liv med lokala gatukonstnärer, turister och cykeltaxin varje dag.

Njut av en gratis konsert

Berliner Kulturforum
Symfoniorkestern Berlinerfilharmonikerna har sin plats i Kulturforum och byggnaden är en arkitektonisk syn i sig själv. Byggnaden är ritad av Hans Scharoun i början av 1960-talet, och poserar med sin speciella form och femkantiga struktur vilket är hemmaplanen för en orkester som alltid står bland världens bästa. Även om en ståplats ibland kan erbjudas för 7 euro, är biljettpriserna generellt ganska höga, så länge du inte väljer tisdagar klockan 13.00, då öppnas dörrarna för en 40 – 50 minuters gratis lunchkonsert.

Om du tycker bättre om Jazz, har Berlin också listiga saker att erbjuda. Varje onsdag arrangerar det legendariska jazzhuset B Flat jam-kväll, där lokala musiker samlas och jammar för fullt. Det är kvällar med underbar stämning och svängig musik, så kom i god tid, då dessa arrangemang ofta vimlar av gäster.

Upplev en stadsvandring

Stadsvandring i Berlin

Om tiden är knapp, kan genvägen för att uppleva Berlins viktigaste sevärdheter vara att gå en guidad vandring.

Trots att Alternative Berlin Tours inte leder dig helt upp till toppen av Riksdagshuset – som du även kan göra gratis – står de för en genväg till stadens själ. Från urbana gårdar till graffiti och raves mitt på ljusa dagen. Varje guidad tur är i 3 timmar och kör med olika intervaller dagen igenom. Reservation behövs inte, endast dricks och vänlighet.

Reichstag

Reichstag
Mitt i Berlin precis vid Brandenburger Tor, finner du den vackra sevärdheten Reichstag, som är Tysklands Riksdagshus. Den är från 1894 och har haft en ganska tumultartad existens under de skiftande regeringar; inte minst under de två världskrigen. Efter andra världskriget och genom det kalla kriget började byggnaden förfalla mer och mer, och parlamentet flyttade sina möten till Bonn. År 1991 blev Reichstag dock vald till att åter igen skulle bli Tysklands Riksdagshus och byggnaden blev renoverad och fick sin nu mycket berömda och karakteristiska glaskupol.

Avenyn, Unter Den Linden

GERMANY_BERLIN_UNTER-DEN-LINDEN-BOULEVARD

Om du är i tvivel om vad som är värt att uppleva i Berlin, kan du med fördel ta en promenad på Unter Den Linden (”Under lindarna”), som är ett måste att se i staden. Det är Berlins storslagna boulevard som nästan är två kilometer lång och börjar från Brandenburger Tor till Slottsbron som leder över floden Spree, precis innan Domkyrkan. Området längs Unter Den Linden är också platsen för några av de mest exklusiva butiker i Berlin, sida vid sida med mysiga caféer och restauranger.

Minnesplatsen för Berlinmuren

Minnesplatsen för Berlinmuren
Under Berlins uppdelning blev stationer som passerade gränsen övergivna och blev därmed en blind väg. Tre linjer gick dock från Västberlin med korta sträckor i Östberlinskt territorium. Tågen stannade aldrig på dessa stationer och blev kända som ”Geisterbahnhöfe” – spökstationer.

Nordbahnhof var i en period en sådan ”spökstation” och har nu en fotografisk utställning dedikerat till minnet om de övergivna stationerna. Med utställningens fascinerande berättelser från både över och under jorden, gränskontroll och flyktplaner, tar turen cirka 30 minuter.

När du har fått nog av underjorden, kan du ta utgången vid Bernauer Strasse och promenera österut mot Gedenkstätte Berliner Mauer, ”Minnesplatsen för Berlinmuren”. Här kommer du finna en mängd information och rekonstruktioner som omfattar gränsuppdelningar, ett vakttorn och Kapelle der Versöhnung (Försoningskapellet) som ligger på resterna av en gammal kyrka som blev bombat av de östtyska myndigheter.

Monumentet för de judiska Holocaust offer

Monumentet för de judiska Holocaust offer i Berlin
En av de mycket historiska sevärdheterna i Berlin är det riktigt speciella minnesplatsen för förintelsen, ”Holocaust”. Minnesplatsen är rest för Europas mördade judar och ligger i hjärtat av Berlin. Det är dedikerat till de nästan 6 miljoner judar som föll offer för förintelsen. Monumentet är gjort av arkitekten Peter Eisenman och består av 2 711 stenpelare, som täcker cirka 20 000 kvadratmeter stort område. Minnesplatsen har ingen information, så det är helt upp till din egen tolkning.

Spä på dina kunskaper på konstgallerier

Akademie der Künste Berlin

© Akademie der Künste/ Andreas Sueß

Auguststraße, i hjärtat av Berlins gamla judiska kvarter, är kanske inte så fashionabelt som Neuköllns gränder bredvid, men den kan skryta med att ha en mängd konstgallerier. På de kullerstenslagda gatorna kommer du snart se experimenterande videoverk såväl som varierande tavlor à la Pollock.

Om du däremot är angelägen att besöka några av Berlins större gallerier, kan du passa på att göra det på deras speciella dagar, då entré till utställningar på ställen som Akademie der Künste, Bröhan Museum och Deutsche Bank konsthall är gratis.

Tiergarten

Tiergarten i Berlin

Undvik de travla gatorna i Berlin med en promenad genom Tiergarten © Gettyimages

London har Hyde Park, New York har Central Park och Paris har Tuillerierne. I Berlin har Tiergarten uppnått samma status som de nämnda parkerna i de populära storstäderna. Tidigare var Tiergarten en stadsdel för sig själv, men nu är det en del av stadsdelen ”Mitte” i centrala Berlin. Parken blev designad på 1830-talet och blev på den tiden använd som ett praktfullt jaktområde. Idag används parken för bland annat Berlin Marathon, Love Parade och för stora konserter.

Museumön

Museumsön Berlin

Getty Images / Regis Shields

Museumsön, ”Museuminsel”, är en av de vackraste sevärdheter i Berlin och den ligger även i stadens historiska centrum. Den är med sina fem tempelliknande byggningar helt enastående i hela världen. De innehåller skatter från mänsklighetens 6000 år långa historia. År 1999 blev Museumön i Berlin uppskriven på UNESCOs lista över världskulturarv och det är Europas största kulturella investeringsprojekt.

Topographie des Terrors

Topographie des Terrors Berlin

© Shutterstock / Joshua Raif

Resande med barn och för känsliga personer, observera: Den kvarlämnade delen av den ursprungliga muren som står utanför Topographie des Terror Dokumentationscenter är bara ett smakprov på om det fasansfulla som skett och som har dokumenterats i den gratis permanenta utställningen

Som namnet antyder är detta inte för känsliga själar. Med placeringen vid det tidigare SS- och Gestapo-huvudkvarter och den pågående och informativa blandningen av fotografier, video och dokumentationer, förs besökande genom Nazisternas övertagande och deras brutala förföljelse av judar.

Fördjupa dig i stadens övergivna förflutna

Teufelsberg

© Shutterstock / Wondervisuals

Inget kan jämföra sig med att upptäcka en bortglömd plats som utstrålar historia. Tur att inte alla ställen kostar att besöka, för då kan du fortfarande få en glimt av det övergivna förflutna, helt gratis. Den övergivna nöjesparken Spreepark från 1969 blev år 2011 allmänt känd genom filmen Hanna. Förr fanns det möjligheter för guidade turer genom parken, men idag är den helt stängd för besökande. Men promenaden omkring parken är mysig och visar en glimt av de övergivna konstruktionerna, såsom det gamla pariserhjulet.

På Teufelsberg – Djävulsberget – en konstgjord kulle på 80 meters höjd som tidigare var ett nazistiskt militärtekniskt universitet. På 1950-talet drev amerikanarna härifrån en signalspaning och fortfarande kan man se rester av systemet med fem stora radarkupoler. Allt i allt är det väldigt många platser som kan väcka ditt intresse. Lyckligtvis söker och granskar denna man dem för dig.

Potsdam palats

Potsdam palats

© Shutterstock / Eyesonmilan

Lust att komma bort från staden för en dag? Bege dig ut till Potsdam, endast en timmes tågresa i utkanten av Berlin. Förr i tiden ett hem för preussiska kungar och den germanske kejsaren, vid Potsdams största sevärdhet Sanssouci Park kommer du mötas av fantastiska palats som tittar fram i det gröna.

Förutom dessa imponerande byggnader är Potsdam start- och slutpunkt av 66 Lakes Trail, en 400 km lång väg som förbinder alla sjöar i Berlins omgivningar. Med resa igenom pittoreska landsbyar, täta skogsområden, grönskande backar, träsk och porlande bäckar, det tar omkring 6–7 timmar att vandra varje del av leden.

Ögongodis i Thai Park

Thaipark Berlin

© Thaipark.de

Det kan vara något av en utmaning att strosa runt på matmarknader med en begränsad budget, men Thai Park är helt klart värt en tur till, med eller utan mynt i fickan.

Denna magnifika händelse äger rum varje söndag (samt av och till om lördagar) hela sommaren i Preußenpark. Här ser du en mängd thailändska kvinnor som under färgglada parasoller krossar jordnötter, skivar chili och river papaya – verkligen en fantastisk syn. Stämningen är avslappnad – de flesta tar med sig filtar och picknickkorgar för att koppla av och njuta av atmosfären hela eftermiddagen.

Häftiga bordtennisbord

bordtennisbord i Berlin

© Shutterstock / Werner Spremberg

Berlin är ganska känt för sin graffiti, de sent öppna kioskerna kallade Spätis och currywurst, så kanske du inte har uppmärksammat ett annat stadskännetecken – bordtennisborden. De står överallt.

På de flesta öppna platser, om det är i en park eller på en gata så ser du förmodligen ett, vilket inte är helt överraskande med tanke på att det finns minst 1 000 bord utspridda runt omkring i staden. Här håller man till, dricker och umgås – det finns även en hemsida ägnat till att hjälpa dig med att hitta den perfekta platsen.

Sevärdheter för vuxna i Berlin

East Side Gallery

Eastside gallery Berlin

© Shutterstock / pio3

Om du vill uppleva en av de mest populära turistattraktioner i Berlin, ska du helt klart till East Side Gallery. Det är den längsta bevarade delen av den historiska Berlinmuren, och som är dekorerat med konstnärlig graffiti. Du finner det 1,3 km långa galleriet i Mühlenstrasse i stadsdelen Friedrichshain. Galleriet är skapat av 118 konstnärer från 21 länder år 1990, och de har alla impulser under åren omkring murens fall. Konsten blev skyddat år 1991.

Deutsches Technikmuseum

Du kan känna igen det tekniska museum på det stora bombplanet som hänger som ett landmärke på byggnaden. Här blir du inbjuden in i ett av de största museer i Berlin. Här kan din nyfikenhet få fritt utspel på museets 26 000 m2, fyllt med all världens maskiner och gadgets. Du kan uppleva allt från ånglok, tv- och radiohistoria eller fördjupa dig i upptäckten av världens första dator.

Kurfürstendamm

Kurfürstendamm

© Getty Images / Jorg Greuel

En annan sevärdhet som är en favorit i Berlin är Kurfürstendamm, eller bara Ku ‘Damm. Om du har tendens till att vara lite shopaholic så är Kurfürstendamm ett riktigt paradis. Det är hit du ska gå om du på riktigt allvar ska shoppa i Berlin. Du hittar boulevarden i västra delen av staden. Här kan du shoppa loss i de stora modebutiker med exklusiva designmärken som fyller den 3,5 kilometer långa boulevarden. Det är också här du kan uppleva Europas största varuhus KaDeWe.

Charlottenburg Slott

Charlottenburg Slott i Berlin

© Shutterstock / Mariia Golovianko

Charlottenburg slott är det största i Berlin och är idag ett fenomenalt museum med samlingar av franska konstnärer, samt fascinerande salar och salonger. Slottet hette egentligen ursprungligen Lietzenburg och blev byggt som sommarhus av Sophie Charlotte, som var gift med kung Friedrich I af Pröjsen. Men då hon dog år 1705, döpte kung Friedrich om slottet till Charlottenburg till hennes minne. Besök det storslagna Bernsteinzimmer och ta en promenad i den vackra barockträdgården.

Berlin Katedral

Berlins katedral

Berlins katedral är en av de vackraste byggnaderna i staden © Gettyimages

Berlins Katedral, Sankt-Hedwigs katedral, är en romersk-katolsk katedral, som ligger vackert till på Bebelplatz. Katedralen är med sin imponerande och karakteristiska kupol ett landmärke för Berlins stadsbild och är stadens viktigaste protestantiska kyrka. Katedralen blev invigt år 1773 och den arkitektoniska pärlan är inspirerat av den fascinerande Parthenon i Rom.

Berliner Fernsehturm

GERMANY_BERLIN_MAUERPARK

Berlins ikoniska tv-torn i bakgrunden sett från Mauerpark © Gettyimages

Ska man nämna en sak som skiljer sig ifrån Berlins stadsbild, kommer vi knappast komma runt det skyskrapeliknande TV tornet. Den höga sevärdheten i Berlin skjuter 368 meter upp i luften och du kan se det imponerande tornet från hela staden. Du kan ta hissen upp till tornets kupol och bli betagen av den fantastiska utsikten över hela staden. Du kan även äta en måltid i restaurangen som befinner sig överst i tornet.

Sevärdheter för barn i Berlin

Rittersport Chokoworld

Rittersport Chokoworld Berlin

© Alfred Ritter GmbH & Co.

Om du har barn med till Berlin eller själv har en förkärlek till choklad, kan det vara en speciell upplevelse att besöka Rittersport Chokoworld i Berlin. Du hittar chokladmuseet i Französische Strasse, där du kommer bjudas in till en fascinerande chokladupplevelse i centrum av Berlin. Här kan du sammansätta din helt personliga chokladask Rittersport eller skapa din egna fyllda choklad med antingen vingummi, nötter, frukt eller med annat du kräver att ha i din choklad. Du kan naturligtvis också köpa massor av sötsaker med dig hem.

Magicum

Är du i Berlin med dina barn och om du har intresse för magi och mystik, då bör du inte gå miste om det förtrollande museum Magicum. Här finns bara magi, mystik och övernaturligt i alla skepnader i högsta grad, och du kan fördjupa dig i en värld fyllt med magi. Museet är proppat med magiska föremål, upplysande informationer och all världens underhållande aktiviteter. Lär dig trolleritricks eller lägg tarotkort.

AquaDom & Sealife Berlin

Sealife i Berlin

Ta med barnen till en rolig dag © Visitsealife.com

Om du är intresserad av fiskar och undervattensäventyr, då bör du och barnen inte missa att uppleva det fantastiska AquaDom & Sealife. Du finner det endast 5 minuters promenad från Alexander Platz riktning mot Under Den Linden, väldigt centralt. Stället består av akvarier uppdelade i olika delar i världen. Du kan se alla de finurliga och färggranna fiskarna simma 360 grader runt omkring dig i de stora akvarierna. Prova också hissen som tar dig igenom världens största cylindriska akvarium med 1 500 tropiska fiskar.

Onkel Philipp’s Spielzeugwerkstatt

THEME_TOYS_JAPANESE_CLAW-CRANE-MACHINE-TOYS

Onkel Philipp’s Spielzeugwerkstatt på Choriner Strasse 35 är ett perfekt ställe att besöka när du har barnen med till Berlin. Det är en imponerande leksaksbutik och reparationsservice av leksaker, där leksaker är staplade från golv till tak och är ett helt universum för sig själv. Här kan du få din lastbil eller annan leksak reparerad, eller gå på upptäcktsfärd och lek i den imponerande butikens enorma urval av leksaker.

Deutsches spionagemuseum

PEOPLE_BOY_KID_COLORFUL_MUSEUM

År 2015 öppnades det spännande Spy Museum i Berlin för världens spioner. Med hemligheter och all världens utrustning. Du och barnen kan med alla sinnen få en insikt i hemliga missioner, spionage och legendariska spioner. Få en rundvisning på museet av en professionell guide eller upplev allt i egen takt. Prova även den spännande laserkursen och andra roliga utmaningar.

Legoland Discovery Center

Legoland Discovery Center Berlin

© 2019 LEGOLAND® Discovery Centre Deutschland GmbH

Det är kanske inte precis Legoland som du tänker på som sevärdhet i Berlin, men det är verkligen ett ställe att gå till med barnen. Legoland Discovery Centre tar dig till en oförglömlig upplevelse i den 3 500 m2 stora legovärlden med lek. Här kan ni göra era egna äkta legobitar på legofabriken, leka med pirater och drakar, och hinna med en tur i den häftiga 4D biografen.

Trots att Berlin är en av Europas billigaste huvudstäder så kan dagar fyllda av museibesök och kvällar ute på stan snabbt tömma din plånbok på euros.

Så spara dina slantar till det är dags för drinkar och kolla in vår lista över gratis saker att göra i Berlin.

Om författaren

Aleksandra SowaOla kommer ursprungligen från Polen men förälskade sig i Berlin och flyttade dit för många år sedan. Sedan dess har hon absorberat stadens kreativa energi och levt ut sin passion för film, konst och mat från världens alla hörn. Som den foodie hon är utforskar hon de bästa platserna på den kulinariska kartan när hon är på resande fot. Följ Ola på Linkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar