preload

Våra Open World Travelers fick frågan vilket som är deras favoritresmål på hösten. Deras tips tar dig till historiska staden Valetta på Malta eller till njutningsfulla tapas i lagom varma Madrid? Varför inte njuta av utsikten från ett tågfönster i Skottland eller gå på yoga på Bali. Här är deras deras tips på bästa resmålet för en mysig höstresa.

Malta

Historiska Valetta är en riktig pärla med sina vackra murar, portar och katedralen.

Hösten är den absolut bästa årstiden att besöka den soliga Medelhavsön. Vädret har blivit behagligare med varma vindar som drar in från Afrika och vattnet är fortfarande badvänligt. Högsäsongen börjat ebba ut vilket gör att hotellpriserna sjunker och ön känns mer tillgänglig när städernas gator, torg och gränder inte vimlar av turister.

Du kan ta dig tid att strosa runt i den befästa huvudstaden Valletta som grundades år 1566 av korsriddare från Johanniterorden med tjocka murar och höga stadsportar. Missa inte katedralen San Giovanni (riddarnas kyrka) och Stormästarpalatset. Valletta är ett av Unescos världsarv och när man väl är där förstår man varför.

Under högsäsongen arrangeras även ett flertal större festligheter i Malta. För vad sägs om vinprovningar av öns bästa viner på Qormi Wine Festival, utställningar och parader med klassiska veteranbilar under Malta Classic eller en av medelhavets mest rafflande seglingstävlingar The Rolex Middle Sea Race. Där team från hela värden kappseglar 608 nautiska sjömil och runda Sicilien under 50 timmar.

Trots att Maltas sju öar till ytan knappt utgör en fjärdedel av Öland. Så finns det mer att se och uppleva från korsriddarnas befästa städer till storslagen konst och utmärkta restauranger. När du besöker Malta ska du inte missa att prova den inhemska läsken Kinne.

Resmålet har föreslagits av Johan Östling som skriver bloggen Grattis Världen.

Hitta flyg till Malta Hitta hotell

Skottland

Att tågluffa genom Skottland på hösten är oslagbart! Du behöver inte boka tågplatser i förväg som på sommaren då det är som mest tryck vilket innebär att du kan vara spontan och flexibel. Naturen i Skottland är dessutom magisk på hösten när alla vackra löv kommer fram och du kan dricka afternoon tea, skjuta lerduvor och värma dig framför brasan. Två av mina bästa hösttips i Skottland är att övernatta på en natt på Dalhousie Castle utanför Edinburgh, känt som ett av världens mest hemsökta slott och en weekend i Loch Ness. Jag drömmer fortfarande tillbaka till världens mysigaste inn ”Kilmichael House”. Jag lovar, det kommer kännas som du med är i filmen The Holiday!

Resmålet har föreslagits av Sheida Tilles. Instagram: @wearenodes

Hitta flyg till Edinburgh Hitta hotell

Madrid

Madrid tycker jag är en fantastisk weekendstad som inte fått komma fram, det är perfekt att besöka mot höstkanten då det är lite mer lagom varmt i staden som ju inte ligger vid kusten. Vandra runt i de gamla stadsdelarna och njuta av Tapas och espresso ger energi inför den mörka hösten. Staden har mycket att erbjuda!

Ett annat resmål som gör sig bättre på hösten tycker jag är Rom, likaså av samma anledning, svalare i staden men ändå härligt varmt för en weekend. Rom är en stad som man aldrig tröttnar på. Jag rekommenderar att bo i närheten av trastevere som är den gamla delen av staden och enligt mig den mysigaste.

Resmålet har föreslagits av Moa Harryson som skriver bloggen Lycklig och Levande.

Hitta flyg till Madrid Hitta hotell

Bali

Bali har många vackra tempel med häftig arkitektur väl värda ett besök.

Jag älskar Bali och Lombok när det blir höst. Betydligt mindre turism då. Jag tycker regnperioden medför ett form av lugn, plus att landskapet blir så grönt och vackert. Ett tips är att åka till något av de yoga-ställen som är uppbyggda i träden. Så magiskt att vara där när man är utomhus omringad av naturen.

Resmålet har föreslagits av Ellen Blücker. Instagram: @ellenblucker

Hitta flyg till Bali Hitta hotell

Om författaren

momondo Sverigemomondo strävar efter att inspirera alla till nyfikenhet. Genom att resa kan vi öppna upp våra sinnen för en värld där våra skillnader endast är en källa till inspiration, inte intolerans och fördomar. Så låt oss uppleva vår värld tillsammans – genom daglig inspiration, resetips och mycket mer. Följ oss påInstagram för ytterligare inspiration.

Upptäck fler artiklar