preloadCYPRUS_LIMASSOL_AYIA-NAPA-CATHEDRAL_GENETHLIOU-MITELLLA-STREET

Kreta är Greklands största ö, och med sina tätt på 300 solskensdagar om året och det varierande klimat, är ön ett favoritresmål för många. Men en resa till Kreta behöver inte vara förknippat med överfyllda stränder och all-inclusive hotell. Det kan du självklart också hitta, men om du vet vart du ska åka finns det många möjligheter för att även uppleva det orörda Kreta, som på grund av sitt speciella klimat bjuder på både exotiska palmer och bergstoppar med snö på toppen.

Du kan lata dig på en av Kretas fantastiska stränder och dricka ouzo, besöka den berömda Samaria ravinen, doppa tårna i vattnet vid Den Rosa Stranden eller gå på upptäcktsfärd i imponerande ruiner och fantastisk natur. Läs med här om våra 10 tips på sevärdheter och vad du kan göra på Kreta, som du inte bör missa om ditt kommande resmål går till Kreta, och om du vill uppleva mer än endast ha strandsemester.

Psst … Visste du att du kan använda momondos resesökmaskin för att finna billiga resor till Kreta?

Hitta flyg till Kreta

Elafonissi stranden – Den Rosa Stranden

GREECE_CRETE_ELAFONISSI-BEACH

Långt bort från de upptagna och fullsatta semesterorterna på Kreta, kan du i den sydvästliga delen av ön koppla av på en av världens mest underbara stränder. Stranden är omgiven av vackra berg och bjuder på vackra laguner med det klaraste vatten du kan föreställa dig.

Den helt speciella är Den Rosa Stranden – eller Elafonissi stranden, som den också heter – är dock sanden som skimrar i vackra rosa nyanser. Därför blir stranden även kallad för Den Rosa Stranden. Färgen kommer från de pyttesmå och miljontals av snäckor i sanden, och i kombination med det turkosa vattnet kan du verkligen förbereda dig på en strandupplevelse utöver det vanliga.

Myrtos – Den vitkalkade landsbyn

GREECE_CRETE_MYRTOS

Om du reser till det sydöstliga hörnet av Kreta, kan du besöka den fridfulla byn Myrtos som är känd för sina orörda vitkalkade hus, minoan villor och smala gator fyllt med färggranna blomkrukor. Landsbyn har en spännande historia och den tillmötesgående lokalbefolkningen berättar gärna om den och guidar dig till viktiga monument och sevärdheter. Du kan också besöka byns museum och dyka ned i historia och arkeologiska fynd. Ta även vägen förbi stranden och den mysiga strandpromenaden, som alltid är full av liv.

Chania – De lokalas marknad

FLEA-MARKET_ANTIQUES_SHOPPING

Bege dig ut på en utflykt till den fascinerande byn Chania, där du kan uppleva pastellfärgade hus som ser ut som om de är tagna ur en saga. Det är nog speciellt den vackra venetianska hamnen och hamnstråket som lockar folk till byn. Hamnen är byns hjärta, där du kan gå på upptäcktsfärd mellan de lokalas många bodar med allt från blommor till handdukar, och låt dig underhållas av ballongförsäljare och konstnärliga tecknare.

Du bör heller inte gå miste om ett besök i Chanias gamla marknadshall. Här kan du göra bra affärer med de lokala, för stället erbjuder allt vad du kan föreställa dig av kött, kryddor, te, olivolja, väskor, tvålar och souvenirer i alla nyanser.

Ano Voúves – Paradis för olivälskare

GREECE_CRETE_ANO_VOUVES

Är du en olivälskare? Då är Kreta ett perfekt resmål att resa till för att uppleva ett riktigt olivparadis. Om du även vill ha en olivupplevelse ut över det vanliga, kan du besöka landsbyn Ano Voúves. Där kan du se inte mindre än världens äldsta olivträd, som sägs att vara mer än 4000 år gammalt. Samtidig kan du även besöka det museum som har blivit skapt på platsen, och som handlar exakt om olivträd och olivplantagen i byn.

Lefka Ori – De Vita Bergen

GREECE_CRETE_LEFKA_ORI

Kreta har inte bara Den Rosa Stranden – den färgrika ön har också De Vita Bergen, och vill du komma närmre på den fantastiska naturen som är ett av kännetecken för Kreta, så är området Lefka Ori – De Vita Bergen, verkligen värt ett besök.

Du ska till den västra delen av ön för att uppleva de imponerande bergen, som bevarar dess vackra snötäckta toppar ända till mitten av våren. Mount Ida är det högsta berget och öns högsta punkt. Berget är heligt, da det är här man kan finna den grottan, där den grekiska guden Zeus efter sägen ska vara född.

Om du är ute efter mer äventyr, kan du besöka landsbyn Topolia vid De Vita Bergen och Topoliano Farangi klyftan, därefter du kan finna den vackra Agia Sofia-grottan, som bjuder på ett universum av fantastiska droppsten.

Dykning och snorkling på Kreta

DIVING

Den fantastiska temperaturen och det kristallklara vattnet gör Kreta till ett paradis för dig som har intresse för både snorkling och dykning. Sikten i vattnet är utmärkt och det är nästan ingen ström, vilket bidrar till de bästa förutsättningar för ett lyckat undervattensäventyr. Den steniga havsbotten är med till att skapa den stora variationen med färggranna fiskar och finurliga havsplantor som du ser här, vilket gör dykningen och snorklingen på Kreta till en enastående upplevelse.
OBS: Du kan finna guidade snorkling- och dykarturer på många ställen på ön, utbud av öns dykarklubbar, som erbjuder både turer för nybörjare och erfarna.

Knossos – En del av det förflutna

GREECE_CREATE_KNOSSOS

Ingen semester till Kreta utan att du tar vägen förbi den imponerande fyndorten, Knossos. Det minoiska palatset Knossos ligger cirka 5 kilometer från byn Iraklion och är ett av de mest imponerande byggnadsverk från bronsåldern i Europa. I dag kan du gå genom ruinerna av bland annat de storslagna kunga- och drottningsrummen och uppleva den labyrintiska inredningen och vackra arkitektur. Du kan få guidade rundturer i ruinerna av det fascinerande palats och höra om dess uppbyggnad och historia.

Preveli klostret – Det speciella museibesöket

GREECE_CRETE_PREVELI_MONASTERY

Omgivet av De Vita Bergen söder om Rethimno ligger det historiska klostret Preveli. Egentligen är Preveli klostret två kloster i ett, som består av ”Saint John – baptistens kloster” och ”Saint John – Teologens kloster”. I dag är det dock endast det sistnämnda som är ett aktivt kloster. Du kan låta dig förtrollas av den vackra historiska byggnaden, förutom det vackra landskapet som omringar klostret. Du kan även besöka Preveli klostrets lilla museum, som innehar information om klostrets historia och vackra konstföremål

Samariaklyftan – En perfekt vandringstur

GREECE_CRETE_SAMARIA_GORGE_THEME_HIKING

Du har kanske hört om Samariaklyftan i ett eller annat sammanhang, då den är en av de mest berömda sevärdheterna på ön, och även en av Kretas största naturupplevelse. Klyftan sträcker sig 18 kilometer, från Omalós högslätt i De Vita Bergen, ner till hamnbyn Agía Rouméli. Det kan vara en utmanande vandringstur, där alla dina krafter och kondition i högsta grad blir satt på prov. Det är trots allt en fantastisk tur helt igenom, där du kommer stöta på sällsynta kretensiska getter, pinjeträd och vilda orkidéer.

Gramvousa – Ett riktigt lagunparadis

GREECE_CRETE_GRAMVOUSA_BALOS

Om du vill uppleva en annan del av Kreta, kan du från byn Kissamos på Kretas västkust segla ut till den lilla obebodda ön Gramvousa. Här kan du besöka den venetianska fästningen på öns yttersta klippkant på 137 meters höjd, så du bör ha ork till en massa trappsteg. När du når toppen kan du njuta av en helt fantastisk utsikt. Men de flesta åker dock ut till Gramvousa för att spendera dagen på Balos Bay, som är en helt enastående lagun med kritvit sand och azurblått vatten.

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar