preloadski-snow-mountains

Det är lättare än någonsin att hitta billiga flyg och hotell. Tajmingen kunde därför inte vara bättre att boka en skidresa till något av våra nordiska länder. Här är vår topplista på de 10 bästa nordiska skidorterna.

Riksgränsen, Sverige

Besök Riksgränsen för grym skidåkning.

Om polcirkeln är hornhinnan på ett öga, är Riksgränsen själva pupillen. Det är så långt norrut i Sverige att du kan korsa gränsen till Norge eller Finland om du går fel. Med bra tajming kan du dessutom få åka under norrskenet. Erfarna åkare kommer att blixtra igenom de pistade backarna men de finns gott om offpist att utforska för den som vill och vågar. Liftarna knekar, anläggningen känns som en gammal gubbe och vädret är inte precis milt. Men du är bokstavligen “on top of the world”.

Hitta ett flyg till närbelägna Kiruna

Trysil, Norge

Trysil, en dyr skidort som dock är värd pengarna.

Trysil i Norge är som ett flaskskepp – varje del har noga skulpterats, tills det nått absolut perfektion i form och funktion. Självklart gör det också att priset blir högt – Trysil är bara för de som har pengar att spendera – mycket pengar. Ett batteri av snökanoner ser till att snötäcket är tjockt. Men backarna är inga OS-backar precis. Experter som vill ha lite mer utmaning ska hellre prova längdåkning eller snowboard. Det mesta av åkningen sker nedanför trädlinjen men trotsar du det knähöga pudret kan du ta dig hela vägen upp – och få en utsikt i världsklass på köpet.

Hitta ett flyg till närbelägna Oslo

Ylläs, Finland

Här bor kanske tomten? Vy från Ylläs skidanläggning i Finland.

Den här finska skidorten är svår att motstå. Den ligger stilla tills vintern kommer, då den exploderar av liv och vykortsvärdig natur. Backarna är långa och lagom utmanande medan offpisten går genom granskog, tundra och taiga – du kan till och med åka genom stan på skidor. Ylläs har en magisk atmosfär, där tomten mycket väl skulle kunna titta fram bakom en husknut. Norrskenet tittar fram regelbundet och du kan hitta renar både i det fria och på en tallrik i någon av byns restauranger. Perfekt om du söker något mer än “bara” skidåkning.

Hitta flyg till närbelägna Kittila

Idre, Sverige

Skidåkare gör sig redo att utmana backarna i Idre Fjäll.

Svenska Idre är en välordnad skönhet dit alla är välkomna. Anläggningen är vidsträckt och åkningen sker i alla fyra väderstreck. Barn stormtrivs här men även den mer erfarne åkaren hittar sina favoriter – det är ingen slump att Idre blivit känt för “Chocken”, den brantaste nedfarten i Skandinavien. Fartälskarna samlas här för att slå rekord och de mindre erfarna tittar skrämt på från liftvagnarna.

Hitta flyg till närbelägna Östersund

Geilo, Norge

Den enorma skidanläggningen Geilo i västra Norge.

Backarna i norska Geilo är så breda och välpistade att det inte spelar någon roll vem du är. Du kan vara en kobent treåring eller en pensionär med ryggont – här finns plats för allt. Särskilt senare på säsongen, när högsäsongen är slut och lokalborna börjar längta efter sol och cykelväder. Strålkastarna i Hardangervidda och Hallingskarvet ser till att åkandet fortsätter oavsett mörkret, så länge du vill.

Hitta flyg till närbelägna Oslo

Levi, Finland

En stuga långt ute i ingenstans, i Levi.

Vädret svänger på en femöring och det gäller att ha tajming. Finska Levi handlar om att ta chansen och fånga ögonblicket. Molnen sänker sig fortare än blocken i Tetris och kylan biter sig genom kläderna. Att åka här kräver beslutsamhet och framförallt kamratskap. När det blir riktigt ruggigt kan ni slappa över en kopp varm choklad, spela lite spel i väntan på att det ska klarna, eller varför inte gå “all in” och bo på ett lokalt ishotell?

Hitta flyg till närbelägna Kittila

Åre, Sverige

Landskapsbild från Åre skidanläggning i Jämtland. En perfekt destination för den åksugna familjen.

Om somliga skidorter är som en rak vodkashot (ruffiga) är Åre som en Bailey’s med is – krämig och len och omöjlig att inte tycka om. Var annars kan du utforska grottor, käka en mustig gryta och åka hundsläde – på samma dag? Lite valpig på skidorna? Ingen fara, prova Åre-björnen. Du kommer framstå som värsta proffset bredvid alla föräldrar med småbarn. Föredrar du après-ski istället för after ski finns Sveriges högst belägna café, på toppen av Åreskutan.

Hitta flyg till närbelägna Östersund

Hemsedal, Norge

Prova skidbackarna i norska Hemsedal.

Det sägs att någon för längesedan grävde upp en bit av Alperna och fraktade den till Norge. Hur kan man annars förklara höglänta, vackra Hemsedal i Norge? Alla har sin favoritbacke i Hemsedal och över en skål ‘rømmegrøt’ på gårdsrestaurangen berättar de garanterat vilken. Hälsofreaks brukar boka upp de små stugorna vid foten av berget men i Hemsedal kan du lika gärna dansa natten lång på Skistua, eller prova armbrytning på Vikingstylade Stavkroa mjödhall. Som alla supermodeller blir Hemsedal en helt annan person efter att mörkret fallit.

Hitta flyg till närbelägna Oslo

Himos, Finland

Snöhättade träd och rosaskimrande himlar över Himos, en av Finlands vackraste platser att åka skidor på.

Himos är skidåkningens motsvarighet till minigolf. Backarna är korta och knappt mer än höga kullar. Men här handlar det inte om fart eller våghalsighet utan något helt annat: precision. Nedfarterna är korta men perfekta för snowboard eller trickåkare. Men här finns mer än bara skidåkning. Prova att simma i en vak i en frusen sjö, eller kör en dragkamp. Med curling kan du prova din precision på blank is och älgsafari och trolläventyr i skogen är perfekta för barnfamiljerna. Himos bevisar att även små anläggningar kan vara riktigt bra. Grym åkning måste inte vara dyrt eller svårtillgängligt.

Hitta flyg till närbelägna Jyväskylä

Sälen, Sverige

Svenska Sälen är perfekt för familjer på skidsemester.

Sälen är skidorternas Ikea. Sälen är familjevänligt, modernt och en korv är alltid nära till hands. Det är välskött och rent som ett sjukhus och eftersom så många familjer kommer hit är nattlivet också ganska lugnt. Det lilla som händer på kvällen är trevligt och barnvänligt. Klubbar och barer som håller öppet kan du höra allsång till svenska klassiker. Nästa morgon är de flesta uppe med tuppen för att få en rejäl frukost och en bra plats i liftkön.

Hitta flyg till närbelägna Mora

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar