preloadDEST_DENMARK_COPENHAGEN_NYHAVN_GettyImages-557687697-2.jpg

Köpenhamn är Danmarks huvudstad och även landets största stad. Den anses bland annat vara designens tempel, en av de mest hållbara städerna och Europas cykelhuvudstad, vilket är några av anledningarna till att Köpenhamn är en stad omtyckt av många. Varje år välkomnar staden turister som kommer för att njuta av dess charm, och vare sig du besöker staden med vänner, familj eller ensam kommer du inte att bli besviken.

Hitta flyg till Köpenhamn

Upptäck allt som finns att göra i Köpenhamn

View of Copenhagen from The Round Tower, view towards the south. St. Nicholas Church tower bell. gps tagged

Köpenhamn har ett brett utbud av aktiviteter, platser och monument att besöka, utforska och uppleva och för att hjälpa dig få ut det mesta av din vistelse har vi tagit fram en lista över vad du måste göra när du befinner dig i Köpenhamn. Fortsätt att läsa så kommer du få reda på mer om pärlorna som staden har att erbjuda.

Förlusta dig på Tivoli

Mitt i Köpenhamn mittemot centralstationen ligger nöjesparken Tivoli, faktiskt en av de allra första nöjesparkerna som byggts i världen. Den har varit öppen för allmänheten sedan 1843 och är en av de främsta turistattraktionerna i staden. Tivoli är öppet året om med bland annat åkattraktioner, konserter och julmarknad. Den äldsta åkattraktionen är en bergochdalbana helt byggd i trä som byggdes redan 1914, och som fortfarande har en förare ombord som manuellt styr bromsarna.

Tivolis framgång är inte begränsad till de många attraktionerna. Det finns även många kaféer och restauranger i parken, samt teaterföreställningar och utställningar. Denna unika park erbjuder både spänning och nöje vilket gör den till ett måste bland saker som finns att göra i Köpenhamn, oavsett om du reser ensam eller med familjen.

Besök Rosenborgs slott

Portrait of Rosenborg Castle in Copenhagen surrounded by trees; Shutterstock ID 1394088275

Oavsett om du älskar lokal kultur, historia eller konst kommer ett besök på Rosenborgs slott garanterat att glädja dig. Detta är ett slott från 1600-talet som betraktas av många turister som en av de vackraste skatterna i Köpenhamns centrum.

Slottet byggdes mellan 1606 och 1633 av kung Christian IV och fungerade fram till 1710 som kunglig bostad innan det på 1800-talet öppnades för allmänheten som museum. Under ett besök till slottet möter du en stor samling av konst och kungliga föremål samt ett stort antal möbler. Bland de skatter som du har möjlighet att beundra i detta museum hittar du kröningskronor och en fransk almanacka från 1647.

Hitta boende i Köpenhamn

Njut av staden på en cykeltur

Blurred people going by bike in Copenhagen, with Christiansborg palace on background. Many persons prefer biking instead of taking car or bus to move around the city. Urban lifestyle concept.

Finns det något bättre sätt att njuta av en stads skönhet än på två hjul? Att hyra en cykel i Köpenhamn är ett av de bästa sätten att upptäcka staden på, med eller utan guide. I genomsnitt kostar detta cirka 20 DKK, och förutom att det är billigt att hyra en cykel är det ett av de mest populära transportmedlen i staden.
Köpenhamn är en cykelvänlig stad med många cykelvägar och mer än 110 stationer där du kan hitta en cykel att hyra. Det är väldigt säkert att cykla i centrum, så tveka inte att utforska staden och dess omgivningar på två hjul. Du kan till exempel cykla genom parkerna eller trampa till Amager strand som ligger 5 km sydost om staden.

Njut av lokala specialiteter på Løgismose

Løgismose är en butik som är inriktad på nordisk gastronomi, och för alla matintresserad som besöker Köpenhamn är denna plats ett måste. Løgismose ligger nära Den Lille Havsfrue och Kastellet så det är lätt att hitta hit. Butiken är en kombination av en exklusiv närbutik, restaurang och vinbar och är den perfekta platsen för att ge dina smaklökar nya upplevelser.

Du kan också beundra urvalet av kvalitetsprodukter från hela Danmark, Skandinavien och även Frankrike. Upplägget är som ett gastronomiskt bibliotek med mer än 4 000 olika produkter att välja mellan, som exempelvis exklusiv skinka, sylt, danska ostar, vin och mycket annat.

Besök djuren på Zoo

ANIMAL_TIGER_ZOO

Köpenhamns Zoo är ett måste för alla djurälskare – trots att anläggningen fått mindre positiv uppmärksamhet på sistone. Bortom isbjörnarna, pingvinera och – hm – girafferna hittar du några av Köpenhamns mindre kända arkitekturpärlor – ett elefanthus ritat av den legendariska brittiska arkitekten Norman Foster ( som också skapat höghuset ”Gurkan” i London och glaskupolen på Berlins riksdaghus)

Upptäck den skandinaviska designens värld på Danish Museum of Art and Design

Dansk design är en funktionalistisk design- och arkitekturstil som har inspirerats och utvecklats från Bauhaus-rörelsen och nu är känd över hela världen. För att upptäcka och förstå denna skandinaviska livsstil är ett besök på det danska Designmuseet ett måste när du är i Köpenhamn.
I det här unika museet kan du se en omfattande samling danska stolar samt även några japanska stolar. Förutom ett trevligt café har museet också en trevlig butik. Efter att ha inspirerats i museet kan du i butiken köpa souvenirer och tillbehör för att ge ditt hem en touch av dansk design.

Boka en bil för att köra runt i Köpenhamn här

Bada i Öresund vid Kastrup

Kastrup havsbad är en arkitektonisk skatt på Amager i Ørestad. Det är en av stadens mest populära badplatser och är en utomhusanläggning med pool, flera hoppbrädor, en strand som möter havet samt omklädningsrum och toaletter. Kastrup havsbad kallas för Snigeln av lokalbefolkningen på grund av dess träkonstruktion som slutar i en snäckformation över havet och är definitivt ett måste under din vistelse i Köpenhamn.

Det är den perfekta platsen för avkoppling med vänner och familj, dessutom har du möjlighet att njuta av en trevlig simtur utan kostnad. Kastrup havsbad ligger 7 minuter från Köpenhamns centrum med tunnelbana eller 10 minuter med cykel.

Besök Danmarks Nationalmuseum

Är du historieintresserad eller bara vill veta mer om Danmark så är Danmarks Nationalmuseum definitivt värt ett besök. Nationalmuseet är stadens största museum och riktar främst in sig på dansk historia och kulturarv och täcker perioden från förhistorisk tid till 2000-talet, inklusive vikingatiden. För att hinna se allt museet har att erbjuda bör du räkna med minst tre timmar på plats. Om du har ett pressat schema kan du koncentrera dig på några få delar av samlingen, som är varierad med många olika föremål som konstverk, smycken, runstenar, mynt och vapen.

Bland de mest kända föremålen finns solvagnen från Trundholm, runstenen från Kingigtorssuaq och Gundestrups kittel. Om du är intresserad av att besöka detta otroliga museum kostar det cirka 95 DKK för inträdesbiljetten, var dock uppmärksam på att museet inte är öppet på måndagar.

Utforska Nyhavn, stadens mest kända kanal

Scenic summer view of color buildings of Nyhavn in Copehnagen, Denmark. Visit also lightbox of high quality photos of Scandinavia:

Nyhavnskanalen ligger i Indre Bys historiska centrum och är utan tvekan stadens mest kända kanal. Kanalen byggdes av kung Christian V mellan 1670 och 1673 och är idag en populär turistattraktion i Köpenhamn. Den anses av många vara den mest fotogeniska platsen i staden. Faktum är att Nyhavn är den mest fotograferade turistplatsen i staden på sociala medier, därför kan det vara en bra idé att föreviga ditt besök i Köpenhamn genom att ta några fantastiska bilder medan du är här.

Du kan också ta en promenad längs hamnen för att beundra de historiska båtarna och de färgglada husen. Om du är intresserad av H.C. Andersen kommer du att bli glad att veta att hus nummer 67 var hans hem mellan 1845 och 1864. Detsamma gäller nummer 18, som var hans hem mellan 1871 och 1875. Här finns även en butik med många souvenirer som kan vara ett fint minne från resan.

Sök efter jättar

A little girl dressed in warm clothing pointing at a plant during forest hike.

Sex enorma – men vänliga – jättar döljer sig i skogarna och naturlandskapen som gränsar till Köpenhamn. Det kanske låter som skandinavisk folktro, men vi försäkrar dig om att det är helt sant.

De ”sex bortglömda jättarna”, är skapade av den danske konstnären Thomas Dambo för att locka danskar till att utforska stadens utkanter. De är unika skulpturer som tillverkats av återvunnet trä och var och en av dem har en distinkt personlighet. Dessa gigantiska konstverk är tillräckligt stora för att klättra på, luta sig mot, sova i och ta selfies med. De gör det roligare att gå på vandring när du vet att du kan hitta dem.

Det kan vara ganska ansträngande att försöka klämma in alla sex på en och samma dag eftersom de är utspridda, långt ifrån varandra vid kommungränsen – men det är kul att kombinera jakten på några jättar med en annan aktivitet om du ändå är utanför stadens centrum.

Hitta platserna och historierna bakom jättarna på konstnärens webbsida.

Bli en del av samhället

dinner

Församlingshemmet Absalon ligger på Sønder Boulevard, i stadens västra del och mitt i Köpenhamns kulturella scen. Denna gamla vackra kyrka renoverades och återinvigdes 2015, och har sedan dess kommit att bli Köpenhamns främsta gemenskapscentrum.

Absalons grundare (som även råkar vara hjärnan bakom den internationella butikskedjan Flying Tiger) vill att det ska vara ett ”Folkets hus” – vilket innebär att det alltid har gratis inträde och är öppet för alla. Det finns nästan alltid något gratis evenemang i det stora huvudrummet med dess välvda tak som du välkomnas att delta i, (som bordtennisturneringar, karaoke, filmvisningar, etc.). Absalons beskyddare är mycket vänliga och det är lätt att få kontakt med dem, så det är ett bra ställe att träffa folk på om du reser ensam. Ett annat alternativ är att bara välja ut en färgglad del av byggnaden och njuta av hur fiffigt byggnaden har byggts om.

Absalon hjälper i egenskap av gemenskapscentrum de mindre lyckligt lottade och har även flera möjligheter för den som vill bli volontär. Du hittar även ett antal prisvänliga workshops och gemensamma måltider som är skonsamma för plånboken – om du vill stanna kvar och äta. Kolla in their programme för en hel lista över aktiviteter, inklusive konserter och DJ-uppträdanden om du vill ha en rolig kväll utan att bli helt pank.

Bästa utsikten från Frälsarkyrkan

Large church spire silhouette on a colorful evening sky.

Köpenhamnsturister blir ofta förvånade över stadens låga bebyggelse. Men det Köpenhamn saknar på höjden tar staden igen när det kommer till vackra vyer. Och bästa utsikten har man från Frälsarkyrkan i Christianshavn.

När man väl klättrat upp för de vindlande (och ganska läskiga) 400 trappstegen i den korkskruvsformande spiran i svart och guld  – så är panoramat vidunderligt vackert. Här ser man hela staden, hela vägen bort till fristaden Christiania.

En smygtitt på Nørrebros innegårdar

Om du skulle råka komma förbi en olåst grind, ska du för allt i världen inte missa chansen att ta dig en smygtitt på de charmiga trädgårdarna som döljer sig bland bostadshusen. En liten smygtitt är allt du behöver, men kom ihåg, det är trots allt ett bostadsområde.

En plats du inte ska missa är, det stora grönområdet som ligger placerad mellan gatorna Faelledvej och Elmegade. Detta är ett utmärkt exempel på en fantastisk innergård, som ligger gömd bland alla Köpenhamns bostadskvarter. Det är i dessa skyddade miljöer, som vardagen utspelas. Här finner du lekplatser, trädgårdar och gräsmattor där barnen leker och familjer samlas för att äta. Detta är den dolda delen av staden, och vill du hitta något spännnande att göra i Köpenhamn, ska du gå på upptäcksfärd här.

Kartoffelrækkerne

Aerial view of the characteristic

Denna slags arkitektur är förmodligen vad många besökare förväntar sig av Köpenhamn. Kartoffelrækkerne byggdes i slutet av 1900-talet för Köpenhamns arbetarklass. Detta charmiga två-våningshus, hör idag till ett av huvudstadens mest populära ställen att bo.

På danska betyder ‘kartoffel’ potatis, och Kartoffelrækkerne fick sitt namn eftersom de byggdes på gamla handelsträdgårdar som liknade rader av potatis. De är belägna i den mysiga, östra delen Köpenhamn. Som grädden på moset, ligger det precis intill sjöarna – en populär promenad- och joggingfavorit för lokalbefolkningen. Gör gärna en avstickare till Øster Farimagsgade för att upptäcka ett trevligt utbud av restauranger och kaféer. Som om detta inte var nog, är dessa inbäddade mellan de två gröna oaserna: Østre Anlæg och Fælledparken.

Gör ett besök hit!

FAQ

Vad finns det att göra i Köpenhamn på en lördag?

Vad sägs om cykling? Det är ett av de bästa sätten att börja utforska staden och du kan till exempel cykla till Amager strand som ligger 5 km sydost om staden och njuta av havet, eller upptäcka Nyhavn och de vackra husen längs med kanalen.

Vad kostar en helg i Köpenhamn?

Som i alla större städer i norra Europa är det relativt dyrt att bo i Köpenhamn, och kostnaden varierar såklart beroende på vilket hotell du väljer och hur många turistmål du vill besöka. Även om boendet är den största utgiften kan kostnaden för sightseeing och måltider också bli stor. I genomsnitt behöver du avsätta ungefär 375 DKK för shopping och restauranger under en helg och de olika museibesöken kostar i genomsnitt 595 DKK.

Boende under en helg kostar i genomsnitt 975 DKK per natt, så om du vill njuta av din vistelse i Köpenhamn behöver du i genomsnitt 3 365 DKK per person. Vi rekommenderar också att du köper Copenhagen Card som har många fördelar och kan ge dig rabatter på inträde och restauranger.

Vad gör man i Köpenhamn när det regnar?

Regniga dagar kan ställa till det på en resa, men i Köpenhamn behöver du inte oroa dig. Du kan alltid besöka det danska nationalmuseet eller Christiansborgs slott för att komma undan regnet. Ett annat intressant alternativ är att besöka Det Kongelige Bibliotek som har mycket att erbjuda.

Om författaren

Aleksandra SowaOla kommer ursprungligen från Polen men förälskade sig i Berlin och flyttade dit för många år sedan. Sedan dess har hon absorberat stadens kreativa energi och levt ut sin passion för film, konst och mat från världens alla hörn. Som den foodie hon är utforskar hon de bästa platserna på den kulinariska kartan när hon är på resande fot. Följ Ola på Linkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar