Res med kärleken: de 9 bästa destinationerna för en smekmånad

Efter alla bröllopsbestyr, allt tårtätande och alla skålar är det dags för en välförtjänt bröllopsresa. Men vart ska ni åka? Oavsett om ni gillar natur, kultur eller bara vill ha massor av romantik kommer ni hitta något bland våra 9 guldkorn för smekmånaden.

Boka flyg i dag!
Boka hotell här!

Bäst för romantik – Maldiverna

Det exotiska, vackra Maldiverna – en av de bästa platserna för en smekmånad.

Denna pyttelilla ögrupp i Indiska oceanen är älskad av alla älskare (så att säga). Vattnet är djupblått, sanden är mjuk och resorterna behandlar sina gäster som kungar och drottningar. Det anses med rätta vara en av världens mest romantiska platser.

Känslan av att vara på en speciell plats är stark redan när du kommer hit. Flygplanen landar direkt på vattnet och besökarna möts av en dhoni, en traditionell träsegelbåt, som för dem vidare till det lyxhotell de föredrar. Maldiverna är så vackert att du aldrig kommer vilja lämna dem.

Bästa för lyxtörstande – Oman

Sanddyner driver över Sharqiya Sands i Oman.

Wow, vilken idyll sultanatet Oman är. Det är tyst, litet och väldigt gammalt, med goda möjligheter till scubadykning längsmed den nästan 2,000 kilometer långa kuststräckan. Stränderna är populära bland både människor och sköldpaddor och för den lite mer äventyrslystne kan det här vara den ultimata platsen för smekmånad.

Grottutforskning, klättring, hästridning och offroad-racing är bara några av de adrenalinkickar du kan prova på, samtliga en rejäl kontrast mot de lyxiga och överdådiga hotellen i Oman.

Bäst för bröllopsresan – Cypern

Den vackra sjösidan i Carmel-by-the-Sea, Cypern.

Den är en verklig juvel i Medelhavet, Cypern. En perfekt plats för ett nygift par som vill besöka en klassisk semesterdestination som har allt: sol året om, fina stränder och en väldigt enkel byråkrati om ni faktiskt vill gifta er direkt på Cypern.

Äktenskapslicenserna tillhandahålls på engelska och det finns en slags för-äktenskaplig betänketid på tre dagar. Semesteranläggningar, flygbiljetter och bröllopstårtor är alla ganska billiga så slår ni till och gifter er kanske ni har råd att stanna kvar för smekmånaden också..

Bäst för familjeresan – Orlando

Gnistorna kommer definitivt att flyga i Orlando, familjens favoritställe.

Jo, vi vet. Om du tar med barnen på bröllopsresan måste de ha något att göra, så att de inte surnar. Och vad kan väl underhålla barn bättre än en mus med röda byxor och stora öron – som dessutom kan tala?

Disney World finns fyra nöjesparker, två vattenparker och 27 hotell med olika teman Därtill finns ett campingområde, span och mycket mer. En Disney-smekmånad är kanske inte den mest romantiska, men den blir aldrig tråkig.

Bäst för en hel månad – Australien

En av Sydneys mest romantiska platser – under Harbour Bridge.

Eftersom det tar så lång tid att ta sig “down under” – nästan oavsett varifrån du reser – är det lika bra att stanna ett bra tag. Australien har tillräckligt med sevärdheter och aktiviteter för att hålla er nöjda i minst en månad.

Sydney är Australiens äldsta, största och mest välkända stad, Melbourne är kulturcentrum och Perth dess västra huvudstad, enormt populär bland emigranter från hela världen som vill ta del av landets fantastiska natur.

På östra sidan av Australien ligger de solkyssta Guldkusten, Sunshine Coast, Fraser Coast – och Gondwanas regnskogar OCH Stora Barriärrevet! Norrut hittar du Darwin och närliggande UNESCO-listade områdena Kakadu National Park, Litchfield och Nitmiluk National Parks, Tiwi Islands och Arnhem Land. I det röda, dammiga centret ligger Uluru, där solljuset steker landskapet tills det nästan glöder, med fantastiska vyer. Vi tar tillbaka det vi sa i början, Australien utforskas inte på en månad – eller en livstid. Men här finns tillräckligt för att brudparet ska lära sig något nytt varje dag – om landet och om sig själva.

Bäst för naturälskarna – Mozambique

För älskande som älskar naturen är Mozambique det perfekta resmålet.

Det är inte ovanligt att nygifta avsäger sig gåvorna och ber om donationer till välgörenhet istället. “Honeyteering” är förlängningen av det och ett sätt för brudparet att ge tillbaka på något sätt. Det kan vara genom utbildning, konservationsarbete, community-relaterade projekt med mera – i mindre utvecklade länder.

Mozambique has massor av såna projekt att erbjuda, med allt från valhaj-research och korallrevs-inventering till frivilligarbete och undervisning. Det är också ett grönt och vackert land, med vacker natur att upptäcka när ni inte jobbar.

Bäst för ekoturister – Costa Rica

Romantiken kommer blomma i Costa Rica, en av jordens mest ekovänliga smekmånads-destinationer.

Costa Rica, det pyttelilla landet mellan Nicaragua och Panama, är som ett centralamerikanskt Eden. Här finns kontrasterna, med vackra stränder och höga berg, regnskogar och vulkaner.

Djurlivet sträcker sig från ormar och färgglada fåglar till havsdjur du bara sett på tv. En smekmånad i Costa Rica är en tid för äventyr och adrenalin – och oförglömliga minnen.

Bäst för kulturälskare – Dubrovnik

Få lika doser romantik som kultur i Dubrovnik, Kroatiens kulturhuvudstad.

Om ni älskar kultur lika mycket som ni älskar varandra, är det till Dubrovnik ni ska resa till. Här, på Kroatiens sydspets, trängs kultur och historia i såna mängder att varje blanksliten kalksten bär fler minnen än hela Wikipedia.

Kyrkor, kloster, muséer, palats, piazzor och kullerstensgator – Dubrovnik är lite av en sagostad. Kulturfestivaler pågår året runt, från februari månads “Feast of Saint Blaise” till Dubrovniks skyddshelgon till “Carnival”, en filmfestival i april, och Dubrovnik Summer Festival i juli och augusti.

Bäst för en mini-smekmånad – Paris

På en trappa i kärlekens stad.

Vill ni resa bort utan att tömma kontot? Det går bra, för kärlekens (och ljusets) stad kärlekens stad är bara en kort flygresa bort. Paris är mättat av kärlek och känslor och du behöver inte anstränga dig för att se det.

Att bara promenera runt och ta in vyer och dofter är det bästa sättet att upptäcka Paris. Stanna för en kaffe vid Seine, strosa runt på Montmartre och besök kärleksbron där älskande tidigare satte kärleks-hänglås i staketet, innan det blev för tungt och fick tas bort. Många saker må vara klichéer, men det är svårt att slå lite gammal hederlig romantik. Och somliga saker dör liksom aldrig.