Skidåkning på budget: Nio billiga skidorter i klass med Alperna

Medan proffsen förlitar sig på sponsorer, måste vi dödliga se till plånboken och hoppas att innehållet räcker till äventyret. Men din favoritvintersport behöver inte vara så dyr att du behöver leva på bröd och vatten. Det finns grymma och hyfsat billiga skidäventyr på alternativa skidresmål i Östeuropa, där du sparar pengar på allt från liftkort, skidutrustning till hotell, mat och dryck – men ändå får tillgång till riktigt bra backar.

Tack vare rejäla investeringar de senaste åren, kan dessa skidorter äntligen konkurrera med backarna i populära franska, schweiziska och österrikiska Alperna. Visst är de mindre än (och kanske inte riktigt lika sofistikerade som) sina maffiga grannorter, men snön är minst lika bra – och här slipper du trängas och betalar någonstans mellan häften och en tredjedel av priset!

Läs vidare för vår lista över de nio bästa östeuropeiska orterna för en billig skidsemester.

Poiana Brasov, Rumänien

Det är lätt att förstå varför skidåkning är så populärt när man ser till utsikten. - Poiana Brasov, Rumänien

Djupt inuti Karpaterna, i hjärtat av Transsylvanien, ligger Poiana Brasov – en av de mest lyxiga skidorterna i Rumänien. Det först många tänker på när de hör ”Rumänska Alperna”, så är det skidåkning man tänker på, men det man kanske inte vet är att det också finns flera andra aktiviteter som skridskoåkning eller en tur med häst och släde. Efter att ha genomgått en omfattande moderniseringsprocess med start 2010, har skidområdet nästan fördubblats i storlek. En av de bästa fördelarna är att nästan alla backar är utrustade med snökanoner, vilket gör den till den perfekta platsen för passionerade skidåkare att träna från höst till vår. Efter en lång dag ute i snön, kan du ta unna dig en varm aromatisk kopp traditionell glögg, i kombination med några mysiga rumänska specialiteter. Ladda upp batterierna med traditionella rökta korvar, ”ciorba de burta” (Tripesoppa), eller polenta serverad med kvarg, ägg och smör.

Flyg till Bukarest

Kopaonik, Serbien

En grupp åker skidor i Kopaonik, omgivna av pittoreska snöbeklädda träd

Men drygt 200 soldagar per år är Kopaonik känt som ”Solens Berg”. Långt ifrån de trånga och dyra skidorterna i Frankrike och Österrike hittar vi berget Kopaonik, med dess lugna vinterlandskap – hem till den största bergskedjan i hela landet, med över 70 km pittoreska skidbackar som tillgodoser alla typer av skidåkare – allt från nybörjare till experter. För småttingarna som ska till att lära sig att åka skidor för första gången, finns det ett skiddagis med transportband, karusell och hela faderullan. För dem som letar efter en rolig utmaning erbjuder Kopaonik också nattkörningen Malo Jazero, som är helt upplyst även när solen gått ner. Njut av sevärdheterna från anläggningens nya uppvärmda sexpersonerslift, för att vid dagens slut stilla både törst och hunger på lokala barer och restauranger – ofta med live-underhållning i form av serbisk Folkmusik.

Flyg till Belgrad

SpindleruvMlyn, Tjeckien

En paus från pisterna i SpindleruvMlyn © romanboed

Mitt bland de puderbeklädda topparna vid Tjeckiens högsta bergskedja Krkonoše (som bokstavligen betyder ”de gigantiska bergen”), hittar du SpindleruvMlyn, en av totalt fyra huvudorter i området. SpindleruvMlyn är ett riktigt klipp, med sina barnvänliga backar och, en snöbeklädd terrängpark och flera mil av orörda längdskidspår. Dessutom är denna underbara nationalpark faktiskt också ett UNESCO-klassificerat biosfärreservat. Ta en tur ner till den charmiga skidbyn efter att dina ben inte orkar med fler åk. Där kan du låta näsan göra jobbet åt dig och följa doften av nygräddade pannkakor, för en riktigt god måltid. För en ny och excentrisk upplevelse erbjuder det lokala Novosad-bryggeriet en ovanlig spabehandling – ett dopp i gyllene ölbad!

Flyg till Prag

Jahorina, Bosnien

Skidcentret Jahorina, Bosnien

Det var här, vid Jahorinas och dess snöklädda bergstoppar, som vinter-OS för kvinnor 1984 arrangerades. Idag är skidorten ett populärt resmål för utförsåkare på jakt efter riktig internationell snösportstandard. Bland de högsta topparna i Bosniens dinariska Alper, ligger Jahorinas med sina fina breda sluttningar som är lika skarpa som de är inbjudande – blickar man en bit ner ser man en charmig liten stad med traditionella stugor och granbesmyckade kullar. Endast ett stenkast från Sarajevo och perfekt för dem som älskar afterski, är bara några av de saker som gör denna Baltiska budgetdestination till en utmärkt kombination av bra skidåkning och ombyte från storstaden. För att inte tala om dess goda rykte bland natursökande, som troget samlas här gång på gång för vandring, slädturer och frisk luft.

Flyg till Sarajevo

BialkaTatrzanska, Polen

De polska Tatrabergen – BialkaTatrzanska, Polen © Leszek.Leszczynski

Zakopane är Polens största och mest kända skidort, men om du vill undvika dyra priser och alla folkmassor så är den pittoreska byn BialkaTatrzanska perfekt för dig. Anläggningens breda backar är riktigt familjevänliga och allra bäst för nybörjare som vill slipa på skidåkningen ett tag innan det är dags för de brantare backarna. Prova på den lokala rökiga fårosten, samt tranbär med en varm kopp te (med en skvätt rom!) – ett utmärkt mellanmål för att fylla på energireserverna. Nätterna är ganska tysta här på landsbygden, och ett perfekt sätt att avsluta dagen är ett dopp i de lokala geotermiska baden för optimal avkoppling.

Flyg till Krakow

Jasna, Slovakien

Den moderna Funitel-gondolen vid Chapok-toppen – Jasna, Slovakien

Jasna är en av Slovakiens bäst bevarade hemligheter, inbäddat i Demanovska Dolina-dalen – ett riktigt vinterparadis omgiven av pudersnö, tallar och med fantastiska pister genom vildmarken, och offpiståkning genom den vackra nationalparken. Medan Chopok-toppen lockar en hel del äventyrssökande med sina 1000 meters vertikala sluttning och flera offpist-områden, kan även nykomlingar ha redigt kul här på de utmärkta skidskolorna, med möjlighet till ett oförglömligt offpist-äventyr med slovakisk guide. Afterski-scenen här är något mer avslappnad är medelmåttet, men bjuder på lokal öl och varma perogi-dumplings. Har du inte fått nog av dagens skidåkning, kan du dra på dig pjäxorna för ett par sista åk i de nattupplysta backarna i Chopok.

Flyg till Bratislava

Bansko, Bulgarien

Den nyligen moderniserade Bansko har blivit ett resmål för snöälskare, som letar efter bra pudersnö och nätter som erbjuder mycket mer än varm kakao vid brasan. Även om denna skidort är extremt nybörjarvänlig, finns det mer än bara gröna och blåa backar här Även om denna skidort är extremt nybörjarvänlig, finns det mer än bara gröna och blåa backar här – de röda bjuder på höga hastigheter och branta backar, som är lika nervkittlande som de är visuellt spektakulära. Bulgariens största skidort kan bli aningen trångt vid liftarna på morgonkvisten, så det är ingen dum idé att ta sovmorgon och avnjuta en mysig frukost. Och sovmorgon lär du behöva – Även om det inte finns några läskiga svarta pister här, får du spänning så det räcker och blir över i Branskos legendariska barscen.

Flyg till Sofia

Kranjska Gora, Slovenien

Färglada Slovenska skidliftar vid Kranjska Gora, Slovenien

Mitt bland de majestätiska Julianerna, omgiven av Österrike och Italien och täckt i en kraftig tallskog, hittar vi den tysta och familjevänliga Kranjska Gora. Vad denna slovenska skidort saknar i utmanande terräng, tar den igen med mjuka, välskötta pister, kompakta barnbackar och ett fantastiskt landskap fullt av riktigt fina längdskidspår. Man hävdar också att det just här också finns svarta pister, som utmanat slalomstjärnor från hela världen i mer än 50 år. Trots detta är Kranjska Gora en plats där prestigen inte influerat priserna, utan här behöver du inte vara kändis för att ha råd med ett hästhus vid backen.

Flyg till Ljubljana

Popova Sapka, Makedonien

Placerat högre upp än de flesta andra östeuropeiska skidorterna, hittar du Makedoniens Popova Sapka, något mysigt inbäddat bland de rundade topparna i Dinariska alperna.

Staden, med dess tomma snöbeklädda gator, är i konstant vinterdvala – perfekt för dem som letar efter sitt eget lilla smultronställe. Liftarna må komma med lite nostalgivärde, men de släta, orörda backarna gör att du inte bryr dig om nackdelarna och istället fokuserar på den härliga känslan av att ha backarna nästan helt för dig själv.

Om du är fast besluten att ta dig ännu djupare in i det vita paradiset så har du kommit rätt. Detta paradis kanske inte har någon djungel och exotisk frukt, men Europas första och enda Snowcat-äventyr hittar du här! En ombyggd pistmaskin tar dig in i det obefläckade snölandskapet där du kan låta dina vildaste offpist-drömmar bli till verklighet.

[ctahref=”https://www.momondo.se/flyg/skp/flyg-till-skopje.html” rel=”” content=”Flyg till Skopje”]Flyg till Skopje[/cta]

Mer vinterkul