Camping är inte bara till för de extrema äventyrsmänniskorna, alla kan njuta av ett enkelt liv där det bara är du och naturen. Du behöver ingen flashig utrustning, bara en längtan efter att lämna allt och klara dig med ett minimum av bekvämligheter. Vi har satt ihop några campingtips som kommer göra din första campingtur både bekväm och rolig.
Fortsätt läsa, anteckna och börja planera! Kolla in dessa fantastiska campingdestinationer i Europa för att få inspiration till din första campingtur.

Välj transportmedel

Cykling passar som hand i handsken när du ska campa

Cykling passar som hand i handsken när du ska campa

Hur du planerar att ta dig hemifrån till platsen där du ska campa kommer vara en viktig del av helhetsupplevelsen. Vad du ska ta med dig och vad du behöver ha koll på beror väldigt mycket på om du bär allt med dig på ryggen när du vandrar eller om du bara packar in allt i bilens bagageutrymme.
Om du vandrar, cyklar, paddlar eller på annat sätt tar dig fram för egen maskin kommer du vilja ha med dig så lite mat och utrustning som möjligt så att du slipper släpa omkring på mer än nödvändigt. När du har varit ute och rört på dig i friska luften hela dagen lär du vara så trött att du bara vill ligga och sova under stjärnorna så strunta i en stor uppblåsbar säng och kudde.

Läs mer: tips för din första cykelsemester

Var du än slår upp ditt tält så kan du känna dig som hemma

Om du är typen som gillar att ligga och lata dig i solen, ta med en hammock och låt tiden gå

Om du är typen som gillar att ligga och lata dig i solen, ta med en hammock och låt tiden gå

Vet du redan vart du vill åka men är osäker på vad du ska packa? Om du ska ge dig ut på en riktigt enkel campingtur finns det några grundläggande saker du behöver.
Det allra vanligaste är att ha med sig ett tält när man ska campa. Det finns allt från grundläggande pop-up-tält, som är perfekt för när du ska besöka en festival eller är intresserad av enkel camping, till skydd med ulta-lätta titanpinnar som har utformats för att ge maximal värme och stabilitet vid minusgrader. Du kan känna dig säker på att det finns något som passar perfekt för dina behov.

Om du har turen att campa någonstans där det är relativt varmt och torrt kan du hoppa över tältet och välja en bivacksäck (en vattentät sovsäck) och känna värmen av solens strålar mot ansiktet när du vaknar på morgonen. Eller vad sägs om att hänga upp en presenning, en hammock eller varför inte ett trädtält om du vill ha något mer kreativt.
Hur du än väljer att ta skydd, vill du säkert ha en sovsäck när det blir dags att krypa till kojs. Sovsäckar i dun (dun som isolering) är lätta, mjuka och enkla att packa ihop och ger mer värme per viktenhet än vad syntetiska sovsäckar gör, men om de blir blöta är de helt värdelösa. Det finns sovsäckar som är anpassade för olika klimatförutsättningar (1-2 för heta klimat och 2-3 för camping i kalla klimat) men om du verkligen vill nörda ned dig kan du även läsa på om fyllningsgrad, tog-rating och räkna gram.
För att sova extra gott är det skönt med en madrass under sovsäcken. Varför inte forma till de kläder du inte bär till en madrass eller stoppa dem i en påse så har du en enkel kudde. Sedan är du redo för en god natts sömn.

Glöm inte… "GörVad du väljer att packa kommer att bero på vilken typ av resa du planerar och det finns ingen lista över vilka verktyg som är rätt eller fel. Bortsett från skydd och värme så finns det några saker som kan underlätta för dig.
Ta med dig tändare eller tändstickor för att tända ditt stormkök eller din brasa så att du inte går miste om ditt morgonkaffe. Om du verkligen vill vara självgående kan du satsa på att skaffa ett eldstål och samla fnöske så att du snabbt kan få igång elden.
Insektsspray kan vara skönt för att kunna sova gott och en ficklampa hjälper dig att du se var du går. Glöm inte heller några plastpåsar så att du kan ta med dig dina sopor hem igen. Du behöver förstås packa din tandborste, men om du har glömt den kan du använda lite kol från brasan för att få tänderna skinande rena. Ok, att vara kolsvart i munnen kanske inte är det snyggaste, men det funkar faktiskt – och du får 10 vildmarkspoäng på köpet!
När du är ute i naturen är det inte så lätt att hitta en toalett. Så ta med dig en liten spade och eh… njut av utsikten! Tänk på att packa toalettpapper!

Packa och packa om

Du vill förstås att din campingtur ska vara njutbar så se till att packa lätt

Du vill förstås att din campingtur ska vara njutbar så se till att packa lätt

Det fina med att campa och att vistas utomhus är att du kan lämna det moderna livet bakom dig och uppleva något unikt. Så försök att håll allt enkelt och var kreativ – en kastrull och ett lock kan användas som durkslag, skärbräda, skål och tekanna för att bara nämna några exempel.
När du har tänkt ut din pack-lista ska du lägga ut allt som du tänkt ta med dig framför dig (kanske ta en bild för ditt Instagram-flöde också) och sedan packa det i ryggsäcken du hade tänkt använda. Klättra sedan upp för den största kulle du kan hitta. Visst är det tungt?
Sedan är det dags att gå hem igen, lägga ut allt på nytt och kritiskt granska varje sak: ”kommer detta föremål att underlätta min campingtur?” Om svaret är nej tar du bort det. När du kommit så långt att du skär av handtaget på din tandborste för att spara vikt, så vet du att du är färdig.

Läs mer: Lär dig att packa som ett proffs

Det är dags för en festmåltid

Några få saker och kära vänner... det är allt du behöver för en riktig festmåltid när du campar

Några få saker och kära vänner… det är allt du behöver för en riktig festmåltid när du campar

Att du inte har tillgång till hela ditt kök behöver inte betyda att du måste klara dig på bara nudlar. Det finns gott om böcker och bloggar som handlar om den ädla konsten att laga god mat ute i naturen. Mat som är tillagad över en eld blir ju dessutom alltid extra god.
Vid campingturer måste du ju begränsa både volym och vikt, så det är viktigt att planera dina måltider i förväg. Fundera ut vilka typer av måltider du kan laga med hjälp av samma basingredienser och överväg att förbereda några blandningar hemma. Kanske pannkakssmet eller havregryn med torrmjölk (tillsätt sedan bara vatten och vips så har du havregrynsgröt). Om du verkligen försöker minimera vikten så är frystorkade rätter ett bra alternativ. De är fullproppade av protein och kalorier som mättar dig efter en lång dags fysiska aktiviteter.
Sedan måste du förstås ha något att tillaga maten på! Det finns gott om alternativ att välja bland när du är på jakt efter ett stormkök, men om du vill ha en riktigt autentisk upplevelse kan du göra upp en brasa i naturen.

Var ska jag slå upp tältet?

Hitta den bästa utsikten och slå upp ditt tält

Hitta den bästa utsikten och slå upp ditt tält

Så du har skaffat din utrustning, packat väskan, planerat måltiderna och är helt inställd på resan – men var ska du campa?
Det finns olika regler om camping på olika ställen. Skandinavien, Skottland, Irland och flera andra ställen har någon form av allemansrätt, vilket innebär att du kan tälta i det fria, så länge som du följer lokala regler. Flera nationalparker har egna regler och man kan köpa tillstånd att campa, men man kan även fråga en bonde på orten.
Var du än är, så är det bra att hitta ett platt område utan stora rötter, stenar eller andra ojämnheter att slå upp tältet på. Flytta på grenar så att du sover mjukare och försök undvika att skada blommor och andra plantor genom att placera dina saker på dem.
Om du vill ha mer bekvämligheter kan du i stället satsa på en campingplats – flera stadsområden har särskilda platser som finns utmärkta på vägkartor. Om du cyklar kan du ha glädje av nätverket Warmshowers, som består av personer som erbjuder camping i sina trädgårdar och – precis som namnet antyder – en varm dusch för slitna cyklister.

Att ha med i beräkningen…

Nu när du har bestämt dig för att ge dig iväg, finns det ytterligare några saker som det är bra att ha koll på. Du behöver veta var du får och inte får slå upp ditt tält och, lika viktigt, var du får tända en brasa. I vissa regioner i Nordamerika och södra Europa är det förbjudet att tända en brasa på grund av det torra klimatet och risken för skogsbränder.
Innan du beger dig iväg ut är det också bäst att kolla väderleksrapporten. Det finns inget värre än att hamna i ett stort oväder som man är oförberedd på och inse att alla ens kläder – även de man har i packningen – plötsligt är genomblöta.
Om du beger dig ut i vildmarker där du riskerar att möta björn eller stora kattdjur gäller det att tänka på säkerheten. Häng upp din mat och bär spray med dig. Ta alltid med dig dina sopor från platsen du campat på, och gräv ned toalettpappret så att platsen är ren och trevlig för kommande besökare.

Sådär – nu är du redo!

Tänk på att du gör detta för att ha det skönt. Att campa är ett utmärkt sätt att komma bort från den vanliga vardagen, men det behöver inte innebära att du ska plågas.
Om du ska sova utomhus för första gången någonsin kan du unna dig lite lyx om du tror att det kommer få dig att vara mer bekväm, så att du inte tillbringar hela natten med att önska att du vore hemma. Ta det lugnt – dröm stort men se till att du är säker. Då kommer du vilja göra om det.
Hitta ett flyg och inled din resa!

Vill du ha mer inspiration till äventyr i naturen?