preloadA professional traveller, confidently navigating the airport with luggage in tow, catches a glimpse of a departing airplane through a glass wall.

Att mellanlanda, byta flyg och göra en stop-over är idag något vardagligt i resandets värld. Men se upp. Förr eller senare händer saker man inte räknat med. Det är lätt att missa sitt plan om man varit ouppmärksam i fel ögonblick. Läs mina tips om mellanlandningar i denna lättlästa guide.



Vad är en egen transfer?

A busy airport with parked aeroplanes and service vehicles in the flight line against the sunset sky.
A tall and attractive man securing his luggage into the overhead bin.

Egen transfer kommer från det engelska uttrycket ”self-transfer” och innebär helt enkelt en flygresa med mellanlandning. Vid egen transfer ska du fortsätta resan med anslutande flyg och vid ankomst till flygplatsen för mellanlandningen följa skyltarna där det står ”transfer” eller ”connecting flights”.

Det finns en alternativ betydelse av uttrycket self-transfer som innebär att man gör ett reseuppehåll, eller med ett vanligare uttryck en stopover, vilket betyder att man lämnar flygplatsen i samband med mellanlandningen och tillbringar kortare eller längre tid på mellanlandningens destination. Jag kommer beskriva bägge varianterna av mellanlandning.

Ibland har dina flyg med egen transfer samma flygbolag hela resan, andra gånger tar två flygbolag hand om de olika delarna av din resa. Det är ovanligt men inte heller uteslutet att planet du ska byta till avgår från en annan flygplats i samma stad än den du landar vid.

När du reser med egen transfer förutsätts det att du själv ansvarar för ditt byte av flygplan. Det kan låta alltför självklart, men när något går fel blir detta inte sällan ett diskussionsämne. Det är aldrig flygbolagets fel att du missar ditt anslutande flyg så länge du haft en praktisk möjlighet att hinna med planet.

Varför välja en egen transfer?

Den som kan välja direktflyg gör oftast det, eftersom det är snabbast. Dock kan det vara så stor skillnad i pris att den som inte har bråttom gärna väljer en resa med mellanlandning. Därför är mitt råd att inte genast boka den snabbaste resan utan kolla upp ifall det finns mer ekonomiska alternativ.

Fördelar med egen transfer

Young woman in casual clothing stretched out arm looking at the street to stop taxi in airport entrace

Att mellanlanda kan vara kul! Det är inte bara ett lägre pris som lockar till att boka flyg med mellanlandning. Du har också möjligheten att förlänga tiden mellan flygen och göra en stopover som förvandlar mellanlandningen till ett rent nöje.

En mellanlandning kan betyda två äventyr på samma resa där mellanlandningen görs till ett andra resmål. Island och Dubai är två exempel på destinationer som jag älskar där stopovers är väldigt vanliga och där det finns mycket att se och uppleva.

Du behöver dock kolla redan vid bokningen om du kan göra ett reseuppehåll, en stopover, så att att du kan checka ut ditt bagage på mellanlandningens destination. Detta råder jag till att vara övertydlig med vid incheckningen. Det är annars lätt att allt sker per automatik och ditt bagage fortsätter till slutdestinationen utan dig.

Nackdelar med egen transfer

Egen transfer saknar snabbheten och bekvämligheten hos direktflyget och de flesta charterresor, som i regel sker utan mellanlandning. Att väntetiderna mellan anslutande flyg samtidigt blivit kortare i Europa är förstås något bra, men det ökar också risken för missade anslutningsflyg vid förseningar.

Problem som kan uppstå vid egen transfer

A young man holding hisA man wearing a denim vest and backpack stands in an airport, holding a mobile phone, and intently studying the departures board. smartphone checks the flight schedules on the airport's departure board.
Passengers boarding the plane on the tarmac.

Du känner förmodligen igen känslan. Ditt plan landar försenat och det börjar bli högst osäkert om du ska hinna med det anslutande flyget. När man är stressad ökar förstås risken för misstag.  Vad ska man tänka på? Och vad gäller om man inte hinner? 

Är det riktigt ont om tid kan du artigt be att få gå före i planets mittgång. När du kommit in på flygplatsen för mellanlandningen uppsöker du förstås närmaste skärm med information för avgående flyg. Lita inte på vad som står på din biljett eller ditt boardingkort. Ditt flyg kan ha fått ändrad tid, ändrad gate eller ändrad terminal. Det finns terminaler dit man enbart kan komma med tåg och bussar som i sin tur tar tid att hitta. 

De två vanligaste misstagen människor gör när de missar sina anslutande flyg beror på två saker: 1) De kollar inte vilken terminal deras plan avgår ifrån. 2) De kollar inte hur långt det är till gaten och tar det lugnt i en helt annan del av flygplatsen. Det är ibland oanat långa sträckor du kan behöva gå och färdas. Större flygplatser har ibland säkerhetskontroller att passera mitt i terminalen. 

Ligger du riktigt illa till tidsmässigt kan du be om assistans från flygplatsens närmaste informationsdisk. I sällsynta fall kan de kontakta flygledningen och piloten görs då beredd på din ankomst. Ju fler passagerare som riskerar att missa anslutningen, desto större chans finns att man väntar någon minut extra med att lyfta. På större flygplatser finns också färdmedel, vanligen elbilar, som hjälper dig om du inte kan röra dig snabbt i dessa situationer.

Vad händer om jag missar mitt anslutande flyg?

A young woman, engrossed in her cellphone, glared through the window of an airport departure lounge.

Det kan förstås inträffa att man gör allting rätt och ändå inte hinner till sitt anslutande flyg. Det typiska exemplet är att du är inbokad på två flyg med kort mellanlandning och det första blir försenat. Du kanske gör ditt personbästa och rusar som en superhjälte mellan terminalerna men får ändå beskedet att du tyvärr missat flyget.

Detta har hänt mig mer än en gång. Man går då till flygplatsens transfer desk. De ser vad de kan göra men oftast blir man ombedd att uppsöka flygbolagets servicedisk i avgångshallen. Där blir man ombokad till nästa flyg med bolaget eller med bolagets samarbetspartner.

En gång skulle jag byta flyg i London mellan två olika flygplatser; Heathrow och Gatwick.

Jag åkte så snabbt jag kunde med tunnelbana mellan flygplatserna men missade ändå flyget. Självklart gick jag direkt till flygbolagets servicedisk.

Flygbolaget gjorde först en kontroll. Har jag haft en rimlig chans att byta flyg? Man ska inte behöva ta taxi eller limousine för att hinna. Flygbolaget tittar på billigaste färdmedel.

I mitt fall kunde man konstatera att jag inte haft chans att hinna flyget. Felet till missödet låg hos flygbolaget. Alltså ersatte man mig för mitt flyg hem nästa dag, en hotellnatt och alla andra omkostnader, eftersom jag sparat alla biljetter och kunde visa vilka tåg jag tagit. Jag kan säga att det inte hade gått lika bra med ersättningen om jag gett upp på förhand och inte försökt hinna planet.

Hur bokar man egen transfer?

Söker du flyg på momondo ser du alltid tydligt hur långa väntetider olika mellanlandningar har. Med precision kan du jämföra olika rutter med olika flygbolag till samma resmål.

Visst är det frestande att boka resan med kortast väntetid mellan flygen. Om jag har två alternativ där båda väntetiderna är bekväma brukar jag dock välja den längre. Med gott om tid kan flygplatser vara rätt trevliga ställen att vara på. Däremot kan de vara traumatiskt jobbiga om man måste springa i kilometrar för att hinna till sitt anslutande flyg.

Bokar du en sammanhängande flygresa ska du inte behöva oroa dig för bagaget under mellanlandningen. Bagaget forslas snabbare till ditt nästa plan än tiden det tar för dig att nå gaten för anslutande flyg.

I undantagsfall kan det med vissa flygbolag utan samarbete förekomma att du måste hämta ut ditt bagage och checka in det igen. Den möjligheten är ovanlig och då ska du självklart bli informerad om detta.

Flyg med egen transfer: balansera bekvämlighet och äventyr

Egen transfer betyder flyg med mellanlandning. alternativt en resa med en stopover. Om väntetiden till anslutande flyg är kort, kring en timme, innebär det alltid viss risk för problem om ditt första plan blir försenat. 

Egna transfers innebär också roliga möjligheter om man gör mellanlandningen till ett andra resmål genom ett reseuppehåll, även kallat stopover.

Hur vet momondo att allt i denna guide stämmer?

Erfarenhet och research har med saken att göra. Jag som skriver det här har arbetat som resejournalist i över 20 år, gett ut guideböcker och publicerat reportage från över 100 länder. Att resa och upptäcka nya platser är något jag gör hela tiden. Det är en självklar del av min yrkesstolthet att hålla koll på vad som gäller på olika områden av resandets värld och alltid erbjuda läsaren korrekt och lättläst information om detta.

Om författaren

Anders PihlAnders Pihl, baserad i Stockholm, är en erfaren resejournalist med över 20 års erfarenhet. Känd för guideböcker, dokumentärer och reportage från över 100 länder, blomstrar han vid upptäckten av nya platser. När Anders stöter på något annorlunda än det vardagliga trycks en startknapp in. Hans uppmärksamhet skärps och han känner sig mer levande än annars.

Upptäck fler artiklar