10 trender för eko-resor att hålla koll på 2020

2019 var året då många fick en tankeställare och började fundera allt mer över klimatet och vad vi kan göra för att dra vårt strå till stacken. Vi kunde se demonstrationer världen över som engagerade både äldre och skolbarn. Hållbar energi och återvinning stod högt upp på mångas agenda, och företag och länder från öst till väst satte ambitiösa mål för att minska sina koldioxidutsläpp.

Debatten om hållbarhet har även ändrat hur vi reser. Dagens resenärer har en önskan att resa med större omtanke: 70% uppgav till exempel att det fanns en större chans att de skulle boka ett boende om de visste att det var miljövänligt (oavsett om de ursprungligen letade efter ett hållbart boende eller inte). Dessutom skulle mer än hälften av de tillfrågade resenärerna ändra sitt beteende och sina aktiviteter för att bete sig mer hållbart på sin destination, enligt en rapport från Booking.com över hållbart resande.

Ett nytt årtionde är här och det verkar inte som att trenden med hållbart resande kommer att bli mindre populär inom den närmsta framtiden. Med detta i åtanke kommer här 10 trender för miljömedvetet resande som vi kan förväntas se allt mer av.

Minimalistisk semester för ett liv med perspektiv

Njut av tystnaden på en minimalistisk semester

Föreställ dig själv inbäddad i lummig grönska djupt inne i skogen, i ett hotell uppe bland trädtopparna avskärmad från all digital kommunikation och uppkoppling. I denna dagdröm befinner du dig på en minimalistisk tillflyktsort med endast det mest nödvändiga — digital detox med stil.

Minimalistiska semestrar tillåter oss att släppa allt som heter teknologi och andra stressiga faktorer som vi har alltför mycket av i våra liv. Detta ger en atmosfär där fokus endast ligger på den naturliga omgivningen och ditt välbefinnande. Ta hela upplevelsen ett steg längre genom att unna dig ännu en trend: skogsbad.

Glamping är fortfarande populärt

Glamping är camping utan läckande tält och stel rygg

Glamping (glam-orös cam-ping) är en kompromiss mellan att bo på hotell och bo på en ’riktig’ camping. Det ger dig många bekvämligheter som du finner på ett hotell, med ett spektrum av boende som startar med en varm och skön säng för de enklaste alternativen och vedeldade badtunnor och privat kock för de allra lyxigaste i sofistikerade teepees, hyddor och stugor.

Är glamping för uppstyrt för din smak kanske fenomenet bushcraft camping är något för dig. Precis som med glamping, väcker denna primitiva campingform stort intresse år efter år, antagligen tack vare alla överlevnadsprogram vi ser på TV.

Du befinner dig i princip på egen hand ute i naturen med en sovsäck, vindskydd, verktyg och lite mat. Du bygger din egen campingplats och hugger ved för att kunna göra upp eld och laga dina egna måltider.

Vad är då poängen med detta? Jo, du tvingas klara dig själv och använda din egen överlevnadsförmåga med ett minimum av resurser samtidigt som du lär känna dina egna gränser och tar dig utanför din bekvämlighetszon.

Ta fighten med underturism

Vem hade kunnat ana att denna förbisedda stadsdel i Luxembourg var så charmerande?

I takt med att reseindustrin inser effekterna av överturism — det vill säga när alltför många besöker en plats med följden att den förlorar de kvaliteter som gjorde den berömd i första taget — gör nu många resenärer det motsatta och besöker förbisedda destinationer som är minst lika sevärda, men ännu inte svämmar över av turister.

Det finns många platser i världen med dolda smultronställen vars befolkning skulle välkomna resenärer med öppna armar och vars ekonomier verkligen skulle kunna dra nytta av turistnäringen. Lite efterforskning kan hjälpa dig hitta din drömdestination — utan ett överflöd av turister.

Läs mer: Hantera överturism: En intervju med Elizabeth Becker

Res under lågsäsongen för att slippa trängsel

Japans eldigt röda bladverk kan bara upplevas utanför högsäsongen

Detta går hand i hand med trenden för underturism och att försöka minska massturism och dess negativa effekter. Louvren i Paris är till exempel minst lika storslaget på vintern som på sommaren, plus att du slipper stå i timslånga köer.

Och istället för att försöka besöka Japan under säsongen för körsbärsblomningen då vädret ofta är oberäkneligt kan du istället satsa på höstmånaderna när landets kullar är täckta i färgsprakande konstellationer av guldiga och röda blad.

Insup omgivningarna med Slow travel

Slappna av, njut av de lugna vibbarna och få en eller två nya vänner längs med vägen

Genom konceptet att resa långsamt, så kallat Slow travel, har du chans att riktigt utforska din destination i lugn och ro istället för att försöka trycka in så mycket som möjligt på kort tid. Genom att stanna ett par veckor i ett område kan du fördjupa dig i din omgivning och den lokala kulturen, maten och människorna.

Slow travel ger dig chansen att verkligen landa, slappna av och upptäcka din destination utan stress. Ge dig ut på långa promenader, cykla runt lite på måfå, småprata i kön inne på bageriet och lär känna caféägaren på hörnet.

Läs mer: Slow Travel: Konsten att resa långsamt

Boenden med växtkraft

Är du vegan? Bo på ett veganskt hotell och säkra din nästa måltid

En färsk rapport förutspår att en fjärdedel av alla britter kommer vara vegetarianer eller veganer 2025. I takt med att allt fler turister hoppar på grönsakståget ökar även efterfrågan på likasinnade boenden.

Och det verkar fungera — menyer från hotellrestauranger världen över erbjuder inte bara fler växtbaserade rätter, utan även rätter fria från palmolja, närproducerade ingredienser med mindre svinn samt etiskt inköpta råvaror.

Vissa veganska hotell tar det hela ännu längre och låter detta gröna koncept spridas utanför själva restaurangen. Rummen på dessa hotell tillhandahåller veganska toalettartiklar och har ett strängt förbud mot djurbaserade textilier som läder, siden, ull och fjädrar.

Turism ska bibehålla vildmarken

Återuppbyggnad och biopositiv turism ska behålla vildmarken vild

Rese- och turismboomen har haft en massiv effekt på djurlivet i turistiska områdena, vilket tragiskt nog drivit bort djuren som så många rest jorden över för att få se.

Nu tar turistbyråer saken i egna händer genom att låta en del av vinsten gå till att göra områdena ’vilda igen’: Det vill säga att återställa naturen som tidigare varit hem åt inhemska vilda djur.

Vissa researrangörer strävar efter att förhindra behovet av denna typ av återuppbyggnad av områden med biopositiv turism, vilket utbildar resenärer om det lokala djurlivet och den biologiska mångfalden. Intäkterna går till att skydda hotade, inhemska arter innan de drivs bort av turism.

Take-off för elektriska flygplan

Framtiden ser ljus ut för elektriska flygplan

Okej, du kanske inte kommer att flyga iväg på din nästa semester under 2020 i ett 100% eldrivet flygplan, men forskningen och utvecklingen av elektriska plan praktiskt taget flyger fram.

Boeing lyckades nyligen med både en framgångsrik take-off, kort flygning och landning med sitt eVTOL-flygplan (electric vertical takeoff and landing), medan Harbor Air ePlane i Vancouver, Kanada, fullbordade en 15-minuters provflygning med sitt kommersiella 6-sätes sjöplan.

I år planerar Rolls-Royce att släppa sitt första ACCEL-plan vilket är världens snabbaste elektriska flygplan med sina 482 km/h, och Airbus hybrid-elektriska E-Fan X flygplan, med kapacitet på upp till 100 passagerare är schemalagt att lyfta mot skyarna under 2021.

Tågresandet går framåt som på räls

Ta tåget till skidsemestern och njut av mer utrymme och högre komfort

Vid alla jämförelser släpper tågresor ut mycket mindre CO2 än flygresor – och detta är ett faktum som många börjar ta hänsyn till när de planerar sin semester. Med Europas kompakta storlek och välutvecklade tågnätverk i kombination av flertalet researrangörer som kan skräddarsy och boka din resa är det enklare än någonsin att resa mer miljövänligt.

Vissa tågbolag utmanar dessutom vår uppfattning av tågresor — som ofta innehåller idéer om catering med torra snacks för studenter på en budget — genom att erbjuda lyxiga tågresor med spännande utflykter i städer längs vägen, mysiga sovförhållanden, förstklassig underhållning och omsorgsfullt planerad meny.

Läs mer: Alleman ombord: En guide till Interrail

Hitta fler elbilsuthyrningar på fler platser

I takt med att allt fler resenärer efterfrågar mer hållbara sätt att ta sig runt på sina semesterdestinationer har även biluthyrningsföretagen utvecklat sitt sortiment. I år kommer det vara lättare än aldrig förr att hitta biluthyrare som erbjuder elektriska fordon eller hybrider, och vissa av företagen har till och med valt att specialisera sig på detta.

Eko-resor är här för att stanna

Eko-resor fokuserar på både dig och miljön

Det råder ingen tvekan om att sättet vi reser på förändras — och det med stormsteg. Experter i flygindustrin menar att vi är på väg in i en tredje era för luftfart, en som inte är beroende av vare sig fossila bränslen eller landningsbanor.

Trender för eko-resor kanske kommer och går, men det växande intresset att besöka platser på ett mer omtänksamt sätt lär inte ändras inom den närmsta framtiden.

De stora fördelarna med trenderna ovan är att du inte behöver vara en inbiten miljöaktivist för att dra nytta av dem. Glamping kan vara ett spännande alternativ för dig som vill prova en annan typ av 5-stjärnigt boende, medan en resa under lågsäsongen är perfekt om du helst av allt vill slippa stå i kö på semestern. Prova själv och se vart äventyret tar dig!

 

*Information för denna artikel samlades in från ledande källor i resebranschen så som Condé Nast, Responsible Travel, Intrepid Travel, The Guardian och Booking.com