preload

Estland är ett ganska litet land, ungefär lika stort som Danmark men med mindre än en fjärdedel av befolkningsmängden. Trots det finns det många fakta om Estland som är kul att känna till före ett besök. Här är en lista med 10 av de bästa, där du kan lära dig om både intressanta och roliga saker som landet har att erbjuda.

Hitta flyg till Estland

1. Estland har över 2 000 öar

DEST_ESTONIA_LÄÄNE-VIRU_GettyImages-1226076382

Om någon frågar om en plats i världen med många öar tänker man kanske ofta på Seychellerna, Maldiverna eller någon annan ögrupp rik på palmer och omgärdad av skimrande havsvatten. Men Estland, som i och för sig inte avger den där tropiska känslan direkt, har faktiskt fler öar till antalet än de båda platserna som nämndes tidigare tillsammans, över 2 200 närmare bestämt.
De flesta av öarna är obebodda, och de flesta som är befolkade är det av människor som lever på ett traditionellt sätt, oberörda av omvärldens teknologi och civilisation. Man kan se att vissa av traditionerna går så långt tillbaka som till vikingatiden och medeltiden. Förr i tiden var det faktiskt en del svenskar som tog sig hit och bosatte sig på öarna, och det finns många kulturminnen som fortfarande står kvar från den tiden.
I dag har många av öarna sin egen kultur, med traditionella kläder, sång, dans och mat.. Eftersom det är öar vi pratar om består menyn till stor del av fisk och andra rätter från havet.

2. Kiiking

THEME_SWING_TRAVEL_PEOPLE_WOMAN_GettyImages-903111286

De flesta barn älskar att gunga. Men en del fortsätter i vuxenlivet och tar leken till nya höjder. Kiiking uppfanns i Estland i mitten av 90-talet, och är en sport som går ut på att man står på en enorm gunga och där målet är att göra en loop med gungan, alltså svänga runt 360 grader. Sedan dess har kiiking vuxit i popularitet och blivit en sport som finns i flera delar av världen, som Nya Zeeland, USA och andra europeiska länder.
Förutom storleken är det mycket annat som också skiljer kiikinggungan från en vanlig gunga. Längden på gungan kan ändras, och man gungar stående och tar sats genom att böja på knäna på ett särskilt sätt.
Man hamnar högt upp från marken när man är i toppen av sin loop, men kiiking är ändå en säker sport för de som vet vad de gör. Händerna och fötterna fästs med speciella band så att man står säkert även om greppet lossar.
Om du vill ha ett rejält träningspass kan du testa på sporten själv när du besöker Estland. Det finns barn som utövar sporten, men du har helt klart en fördel om din fysiska styrka och ditt mod är över medel. Nybörjare rekommenderas att ställa in gungarmarna på 3-5 meter för en lagom utmaning.

3. Lokaltrafiken i Tallinn är gratis för lokalbefolkningen

A man singing in the car while driving as the sun hits the rear windshield.

Alla som använder sig av kollektivtrafik regelbundet har väl någon gång önskat att de inte behövt betala åtskilliga hundralappar för månadskortet 12 gånger om året. Men i den estniska huvudstaden Tallinn har det faktiskt varit verklighet för de som bor där ända sedan 2013. Det är en av bara en handfull platser världen över som har infört det här systemet.
Om du nu tänker något i stil med ”vad bra, då kan jag åka gratis hur mycket jag vill under min semester i Tallinn”, får du tyvärr tänka om. Detta gäller bara de som bor i och är skrivna i staden. Men kollektivtrafiken är fortfarande ett relativt billigt sätt för turister att sig runt på i alla fall.
Initiativet till att införa detta togs efter finanskrisen 2008, eftersom så pass många hade svårt att betala för sina färdbiljetter att det ansågs vara ett tillräckligt stort problem för att man skulle våga testa något nytt.

4. Estland har två världsarv

DEST_ESTONIA_TALLINN_GettyImages-1402881514

Trots att Estland är ett relativt litet land med bara strax över 1,3 miljoner invånare har det faktiskt inte bara ett, utan två världsarv utnämnda av UNESCO. Det första av dem är en plats du troligen kommer att besöka vid en semester i Tallinn vare sig du vet att det är ett världsarv eller inte. Det är nämligen själva Gamla stan i Tallinn som är världsarvet, och är man där förstår man varför. Här kan man beundra Tallinns ursprung från 1200-talet. Man kan verkligen känna historiens vingslag susa mellan stadens medeltida fasader.
Det andra världsarvet är en del i en stor kedja, där tre av punkterna befinner sig i Estland. Världsarvet är Struves meridianbåge, en triangelkedja som sträcker sig cirka 2 820 km genom tio länder. Bågen är det första tekniska och vetenskapliga objekt som utnämnts som världsarv, och användes för att mäta jordklotets exakta form och storlek.

5. Det lilla landet i framkanten för digitalisering

THEME_PEOPLE_MAN_WHEELCHAIR_HOTEL_LAPTOP_COMPUTER_RESTAURANT_GettyImages

Estland är faktiskt ett av världens mest digitaliserade länder. Till exempel var Estland det första landet i världen som lät sina medborgare att rösta online, vilket skedde 2005.
Fördelen för turister är att det är väldigt smidigt att resa inom landet. Det finns wifi-hotspots på alla möjliga platser, till och med en del i de många skogarna. Landet har kallats för ”e-Estland” på grund av det här, vilket betyder att du kan köra hårt med apparna utan att behöva oroa dig för om surfen kommer att räcka till.
Estland är dessutom det första landet i världen som erbjuder e-medborgarskap till personer som inte ens bor i landet, som tiotusentals personer redan har dragit nytta av. Den främsta anledningen till att göra detta i nuläget är om man vill etablera ett företag i landet. Det gör att man kan driva sitt företag på distans, oavsett var man befinner sig,till låga kostnader och väldigt lite krångel. Två exempel på personer som är e-medborgare i Estland är Angela Merkel och Barack Obama.

6. Den estniska kronans fall och återkomst

THEME_MONEY_EURO_COIN_HAND_GettyImages-1310163542

Den estniska kronan, eller kroon som den heter lokalt, har kommit och gått flera gånger det senaste seklet. 1921 var landets valuta starkt kopplad till den tyska, och man använde sig av den estniska marken. 1928 infördes istället kronan, men bandet till tyska marken fanns kvar.
Kronan hängde kvar fram till den sovjetiska ockupationen 1940, då man blev tvungen att införa rubeln som valuta. Detta ändrades tillbaka efter Sovjetunionens fall, när landets egen valuta gjorde sin återkomst 1992, för att få en ny chans. Kronan fick denna gången vara kvar tills euron infördes i landet 2011. Tiden får visa om det är euron som är här för att stanna, eller om den estniska kronan får en tredje chans någon gång i framtiden.

7. Fakta om Estland med setukesernes rika sångtraditioner

DEST_ESTONIA_SETO_WOMAN_TRADITIONAL_DRESS_GettyImages-846985928

Setukeserne är ett folkslag med lång historia, inklusive deras sång, som användes för att förmedla såväl känslor som folkets kultur och historia från generation till generation.
En bra plats att uppleva detta själv är på ön Setomaa, där lokalbefolkningen bär sina utsirade folkdräkter och sitt fina smyckeshantverk medan de sjunger sina urgamla sånger i kör.

8. Inte guld, men gröna skogar

DEST_ESTONIA_VALGAMAA_GettyImages-1047058876

En sak som det inte är ont om i Estland är träd. Landet består nämligen till cirka 50 % av skog, och har hela sex nationalparker. Ett resultat av det är att Estland regelbundet är med på topp 10-listor över länder med bäst luftkvalitet i världen. Med så mycket grönska är det inte konstigt att lokalbefolkningen har en förkärlek till att vistas ute i naturen.
Med skogen följer såklart ett rikt djurliv, som bland mycket annat består av lodjur, björn, varg, räv och hjort. Fågelskådning är en väldigt populär hobby både för lokalbefolkningen och för turister som kommer från hela världen.

9. Ett platt land med långa människor

DEST_ESTONIA_Suur-Munamägi _GettyImages-471704827

Vill du ha roliga fakta om Estland? Här slänger vi in två bara för att båda har med höjd att göra. Det första är att Estland är ett väldigt platt land. Den högsta punkten i hela landet ligger bara 317,2 meter över havsytan. Den ärofyllda rekordinnehavaren av denna ofantliga höjd som tornar upp sig hela 60 meter över den omgivande terrängen är Suur Munamägi, som betyder ”Stora äggberget”. Bara det är ju lite roligt.
Något som däremot faktiskt har en hög höjd i förhållande till många andra länder är människorna. Medellängden ligger bland de högre i världen, med män på 179 cm och kvinnor på 170 cm. För att jämföra med Sverige är medellängden faktiskt 1 cm kortare för männen, men hela 4 cm längre för kvinnorna från Estland.
På tal om det kan vi slänga in en sak till här – Estland är landet med flest modeller per invånare i hela världen. Den långa längden skadar nog inte i sammanhanget.

10. Estländare pratar flera språk

THEME_PEOPLE_BERLIN_FRIENDS_ORDERING_FOOD_GettyImages-634758347

Något som alltid är skönt för den som besöker ett europeiskt land som inte är England är om lokalbefolkningen talar något mer språk än sitt modersmål. Så det är bra att veta att estländare, förutom estniska, även talar engelska, ryska, finska och tyska.
De allra flesta estländare är alltså åtminstone tvåspråkiga, och Estland är bland ett av de bästa länderna i Europa när det kommer till lokalbefolkningens kunskap i engelska, så förhoppningsvis kommer all kommunikation att flyta på ganska bra under ditt besök i landet.

Om författaren

Fie KornumFie är innehållsansvarig på momondo. Hon älskar att ta med sin familj på resor till platser som är lite utöver det vanliga – några av hennes bästa reseminnen inkluderar en självguidad safari runt Afrika och utforskning av det gästvänliga Jordanien. Den senaste tiden har de flesta av hennes resor ägt rum i Danmark – i full fart på tandemcyklar över Bornholm eller på vandringar längs den vilda västkusten. Följ Fie på Linkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar