DiscoverHållbart resande

Tips för att hitta hållbarare flygresor

Oavsett om det rör sig om att köra beach buggies över sanddynerna i Sahara, åka på valskådning i Stilla havet eller vandra i Brasiliens regnskog, så är det resandet som möjliggör att upptäckarens dröm ska bli verklighet. Intresset för resande har vuxit betydligt på senare år, något som blir tydligt genom den drastiska ökningen av antalet flygresor – de har tredubblats under de senaste 20 åren.

Men det går inte att komma ifrån att flygresor utgör en stor belastning för miljön. Men du behöver inte ställa in dina resplaner – vi har tagit fram nio tips som du som resenär kan ta med i beräkningen för att minska din klimatpåverkan under ditt nästa stora äventyr.

1. Välj direktflyg

Det kan självklart finnas anledning att inte boka direktflyg, men det är viktigt att poängtera att det finns vinster med att boka direktflyg, inte minst miljömässiga. Direktflyg besparar dig inte bara timmar på flygplatsen, de minskar dessutom koldioxidutsläppen.

Oftast släpps den största delen av koldioxid ut vid start och landning, så ju färre av dessa du kan göra under din resa, desto bättre. Ofta är dessutom prisskillnaden mellan ett direktflyg och ett med en mellanlandning tillräckligt liten för att den tid och stress som kan besparas gör valet värt det högre priset.

2. Välj den kortaste rutten vid behov

Ibland är det inte möjligt att flyga direkt. Kanske drabbas ett flygbolag av strejk, eller så är destinationen för långt bort för att du ska kunna komma dit med en enda flygning. Det kan alltså finnas flera anledningar till att mellanlandningar är nödvändiga – vilket är förståeligt. Det viktigaste att ha i åtanke när du tar på dig dina miljöglasögon är att välja så direkta rutter som möjligt. Alltså inte de som sicksackar över kartan som ett bi med dåligt lokalsinne.

3. Välj ett bränsleeffektivt flygplan

Inte alla flygplan är lika när det gäller bränsleeffektivitet, och inte alla flygbolag prioriterar att investera i en bränsleeffektiv flygplansflotta. En bra tumregel är att välja ett flygbolag med en modernare flygplansflotta. Ju nyare planet är, desto bränsleeffektivare är det vanligtvis. Airbus A350, Boeing 787 Dreamliner, Airbus A330, Embraer E2 och Airbus A220 är alla flygplan som bränner mindre än tre liter jetbränsle per 100 passagerarkilometer.

På momondo kan du använda ett filter för att hitta den mest bränsleeffektiva flygplansmodellen för din nästa resa.

4. Välj ett mindre plan

När det gäller koldioxidutsläpp spelar storleken roll. Mindre tvillingmotorplan så som Boeing 787 Dreamliner och Airbus A350 har en högre effektivitet än motsvarande fyrmotor-bjässar som 747 och A380, med i genomsnitt 24 %. Är destinationen närmare och alternativet finns – välj gärna ett turbopropeller-plan för att minska din resas klimatpåverkan.

5. Välj ekonomi framför business eller första klass

I detta fall är det även bra för miljön att vara snål. Detta innebär kort och gott att ju fler människor du kan få in i ett plan, desto mindre koldioxidutsläpp kommer planet att släppa ut per passagerare. Sätena som finns i business- och första klass är nämligen tyngre och tar upp mer utrymme på flygplanet, vilket gör passagerarnas koldioxidavtryck tre till nio gånger större än för passagerarna som väljer att åka i ekonomi. Det går även att ta reda på hur många stolar som finns i respektive klass för olika flygbolag, och du kan således se vem som erbjuder flest ekonomisäten respektive business- eller säten i första klass.

Upp till 25 % av vissa flygbolags utgörs av de lyxigare alternativen, medan andra flygbolag endast erbjuder ekonomiplatser på sina flygningar. Vetskapen om vilken flygplansmodell som ditt flygbolag erbjuder genom din resa, skapar alltså möjlighet att se hur fördelningen av ekonomi-, business/förstaklass-platser ser ut – exempelvis som denna.

6. Välj flygbolag och flygplatser som använder biodrivmedel

Allt fler flygbolag använder renare bränslen som biobränsle från råvaror som alger, jatropha, kommunalt avfall, skogsbruk, industriella avfallsgaser och till och med använd matolja för att tanka upp sin flygplansflotta. En flygning som går på biobränsle kan minska utsläppen betydligt jämfört med en flygning som går på samma mängd fossilt bränsle, beroende på vilket material som används. Så håll utkik efter flygplatser och flygbolag över hela världen som regelbundet väljer dessa grönare rutter.

Du kan också vända dig direkt till initiativ som främjar användningen av biodrivmedel. Vissa flygbolag, flygplatser och organisationer tillåter kunder att köpa biobränsle för flygningar. Med Sveriges Fly Green Fund kan du exempelvis köpa lokalt producerat biobränsle via deras webbsajt.

7. Packa lätt

När du packar för en resa kan det vara lockande att förbereda sig för varje situation med rätt klädsel (inklusive skor). Men hur ofta bjuds du till en cocktailfest i sista minuten? Behöver du verkligen din bärbara dator och din surfplatta?

Fördelarna med att packa lätt sträcker sig långt utöver att undvika bagageavgifter. Varje litet gram resulterar i koldioxidutsläpp när man behöver få upp det i luften. Flygbolagen har dessutom experimenterat i åratal med hur man kan göra saker lättare. Från måltider och bestick till tidskrifter och mängden personal. Ett flygbolag uppskattade att man skulle spara 53 000 liter bränsle om året om man minskade så lite som ett pund (0,45 kg) i vikt från varje plan i hela flygplansflottan. Så packa lite mindre nästa gång du flyger – det gör skillnad i ditt koldioxidavtryck.

8. Välj tåget

Har du någonsin övervägt att ta tåget till din slutdestination? Det tar längre tid och kostar ofta mer än att flyga, men om du kan tänka dig att vila ögonen på det lokala landskapet snarare än på molnen, så är tåg ett bra alternativ. Då blir koldioxidutsläppet betydligt mindre. Om du reser med tåg genom Europa avges betydligt mindre C02 än om du flyger. En annan viktig poäng i relation till tidsbesparing är att de flesta större flygplatserna ofta ligger utanför stan. Du behöver därför räkna in transporttid för att ta dig till och från flygplatserna – medan tåget vanligtvis tar dig hela vägen in till stadskärnan. Detta innebär att om du som resenär räknar ihop tiden det tar dörr till dörr, inklusive tid för incheckning på flygplatsen, inklusive säkerhetskontrollen och väntan på ditt bagag så börjar plötsligt resetiden jämnas ut.

9. Välj att kompensera för dina utsläpp

Många sajter som erbjuder alternativ för klimatkompensering inkluderar en koldioxid-beräknare för flyget så att du kan betala motsvarande för det utsläpp som din flygning genererar. Det finns även en mängd projekt där du kan bidra till att minska mängden nettoutsläppt koldioxid. Vissa går ut på att plantera träd, och det finns projekt som till exempel bygger på att ersätta ineffektiva och ohälsosamma kolkokare med renare brännare i vissa länder.

De verkliga effekterna av kompensering kan vara svåra att mäta, så se till att du väljer organisationer som använder de högsta standarderna för certifiering av projektens CO2-reduktion, så som Gold Standard och VCS.

Slutsats? Varje beslut räknas.

Med dessa tips vill vi belysa att vi som resenärer har fler valmöjligheter än vad vi ibland tror. Det finns aktiva val att fatta som i slutändan kommer att påverka vår planets framtid. Detta är inte bara tänkvärt, utan även viktigt att aktivt agera på.

Källor:

Passagerartillväxt: The Guardian
 Biobränslen: atag.orgFly Green Fund
Bränsleeffektiva flygplan och andel utsläppt koldioxid inom luftfarten: Atag.orgThe TelegraphICCTICCT
Klimat-kompensation: AtmosfairNature.com
Tåg kontra flyg: EEA
CORSIA: carbonbrief.orgIATA

Sätt att göra planet lättare: Traveller.com

Relaterat
Index för roadtrips
1 min. läsning

Index för roadtrips