preloadgettyimages-1284dest_malta_theme_restaurants_870579_universal_within-usage-period_82560.jpg

Med sin breda meny av traditionella och internationella rätter sätter maltesisk mat Malta på kartan som ett kulinariskt resmål i hjärtat av Medelhavet.

Även om önationen Malta är liten till ytan, finns här mycket historia, kultur – och mat. Många kulturer har satt sin prägel på landets kulinariska identitet, vilket har resulterat i rätter och smakkombinationer som är svåra att hitta någon annanstans. Det är inte konstigt att lokalbefolkningen älskar att äta: det finns cirka 2000 restauranger för en befolkning på bara 533 000.

Från fyllda bakverk och nyfångade skaldjur till mastiga desserter och hemodlade viner – det maltesiska köket är en av de många höjdpunkterna på en resa till detta lilla underverk i Medelhavet.

Hitta flyg till Malta

Maltesisk mat: en smältdegel av kulturer och kök

Malta är en liten ögrupp söder om Sicilien och har en lång och rik historia. Öarna ligger längs viktiga handelsvägar och har länge betraktats som en praktisk strategisk utpost och har påverkats av sicilianare, romare, bysantiner, araber, normander, fransmän och britter – tillsammans med Johanniterriddarna.

Det är därför förmodligen ingen överraskning att Maltesisk mat är en utsökt smältdegel av rätter och smaker. Här finns rustika kaningrytor, mellanösternliknande tunnbröd, medelhavsinspirerad grillad fisk och till och med tjocka potatischips på menyn.

Malta är stolt över sin kulinariska tradition och hantverk. Förutom ett oändligt utbud av nyfångad fisk och skaldjur på marknaden hittar du också honung, olivolja och till och med salt, som alla produceras lokalt med hjälp av urgamla metoder.

Malta är kanske inte det första man tänker på som en viktig destination för vinälskare, men här har man producerat röda, vita och till och med roséviner i många år. Vid sidan av de vanliga Cab Sauvignon, Moscatos och Merlots erbjuds även inhemska sorter som Gellewza och Ghirghentina. Produktionen är dock så liten att maltesiskt vin inte exporteras – så överväg att packa en flaska att ta med hem.

Traditionell maltesisk mat: smaker som frestar smaklökarna

Malta är hem för dussintals unika rätter. Dessa är bara några få som är värda att testa.

Fenkata

Fenkata betyder ”kanin” och anses allmänt vara Maltas nationalrätt och är en rätt som kan serveras på en mängd olika sätt. De vanligaste är stekta (fenkat moqli) eller stuvade (stuffat tal-fenek), men det finns även bakade och fyllda varianter. Nougat, jordnötter, chips och färskt bröd serveras ofta vid sidan av. Fenkata avnjuts vanligtvis när familj eller vänner samlas för att fira eller under maltesiska festligheter.

Stuffat Tal-Qarnit

Stuffat tal-qarnit är en långkoksgryta med nyfångad bläckfisk som huvudingrediens, som kombinerar både sicilianska och arabiska kulinariska influenser med utsökt resultat. Tal Familja på landsbygden i Marascala erbjuder en traditionell måltid, medan Medina Restaurant i Mdina serverar en populär modern tolkning av maträtten.

Pastizzi

Dessa spröda bakelser är utan tvekan Maltas mest älskade street food. De är gjorda av en fluffig deg som liknar grekisk filodeg och är fyllda med läckra fyllningar som ricotta, ärtor och ansjovis. Pastizzi kan köpas på små pastizzerior med hål i väggen över hela ön, och även på barer och i butiker. Ofta handlar det om att följa den frestande doften – eller folkmassorna. Pastizzerior finns det gott om, men Crystal Palace nära Roman Villa i Rabat är en lokal favorit.

Torta tal-lampuki

Som namnet antyder är huvudingrediensen i en torta tal-lampuki (lampukipaj) en lampukafisk, mer känd som mahi-mahi. Förutom lampuka innehåller dessa salta pajer även kryddade grönsaker med en arabisk och italiensk touch. Mynta, citron, russin, tomater, oliver och kapris är några av de smaker du kommer att känna. Lampukipajer är till stor del en höstdelikatess, som kommer i säsong när lampukan gör det.

Bragioli

Denna mustiga, rustika rätt består av en fyllning av kryddad köttfärs, rullad i tunna köttskivor och sjudande i en tomatbaserad sås. Den övergripande effekten är en ”köttoliv”, vilket är vad bragioli bokstavligen översätts till. Restaurangen Ta’ Kris i Sliema har ett rykte om sig att servera förstklassig bragioli.

Gbejniet

Gbejniet är små ostar gjorda på getmjölk som serveras färska, soltorkade eller till och med lagrade. Du hittar dem ofta ringlade i olivolja och balsamvinäger och de serveras som tillbehör, till pasta eller soppor eller som pizzabotten.

Kusksu bil-ful

Hjärtliga vintersoppor är en stapelvara i det maltesiska köket under vintern. Förutom Minestra (maltesisk Minestrone) och ”Widow’s Soup” (gjord på ingredienser som traditionellt även en änka hade råd med) bör du prova Kusksu bil-ful, en bön- och pastasoppa med en rik tomatbas som kryddas med örter. Denna mättande soppa fylls ofta på med ägg eller ost och serveras som huvudrätt.

Aljotta

Denna traditionella fisksoppa är särskilt populär under fastan, då de katolska invånarna undviker att äta kött. För extra smak används hela fisken, inklusive huvud och stjärt! Aljotta har fått sitt namn från den rikliga mängden vitlök som ingår i receptet, så kanske bäst att undvika om du är på en dejt.

Bigilla

Denna rejäla dipp gjord på lokala bönor är en stapelvara i det maltesiska köket och är kanske inte en finmiddag i sig, men Bigilla i kombination med lokala bröd och sallader som en del av en lokal mezze är svårslagen! Det är också en lättlagad rätt, så varför inte ta med dig en smak av Malta hem!

Imqaret

Imqaret är en sötsak med arabiskt ursprung, vilket är ytterligare en blinkning till de olika influenserna i den maltesiska maten. Denna diamantformade godsak – Imqaret betyder diamant – består av ett fluffigt, friterat bakverk som ofta är infuserat med lagerblad eller anis och fyllt med dadelpasta. Du kan hitta dem i marknadsstånd eller tillsammans med glass som efterrätt på café eller restaurang.

Mat på Malta: var man kan prova de lokala delikatesserna?

Från avslappnade pastizzi till fina middagar på en magnifik terrass – Malta har något som frestar alla smaklökar. Nedan följer några destinationer som du bara måste besöka.

Crystal Palace, Rabat

Det är lätt att passera detta hål i väggen, men det skulle vara riktigt trist att göra det. Denna lilla restaurang är en lokal favorit och serverar traditionella pastizzi och qassatat (ärtpajer), tillsammans med te som serveras på gammaldags vis: i glaskoppar. Det är också ett fynd – räkna med att betala bara en euro eller två för din måltid.
Adress: Triq San Pawl, Ir-Rabat
Telefon: +356 2145 3323

Il-Horza, Valetta

Ögonblick från Valettas Lower Barrakka Gardens, Il-Horza är en mysig underjordisk lokal med plats för totalt åtta gäster vid varje given tidpunkt. Menyn bjuder på en exklusiv tolkning av traditionella maltesiska rätter och viner, och den underjordiska, källarliknande lokalen skapar en unikt intim miljö.
Adress: 6 St. Christopher’s Street, Il-Belt Valletta
Telefon +356 2122 6936

Sottozero – Gelato-fabriken, Bugibba

Precis vid Bugibbas strand på vägen till National Aquarium ligger Sottozero som skopar upp ett härligt utbud av krämig gelato och soliga sorbeter. Njut av din glass medan du promenerar på de pittoreska gatorna i denna avslappnade strandstad.
Adress: 44, Spring Street, Bugibba, St Paul’s Bay
Telefon: +356 2701 9339

Tartarun Restaurang, Marsaxlokk

I den traditionella fiskebyn Marsaxlokk, känd för sin fiskmarknad, ligger Tartarun som serverar färsk fisk och skaldjur i en rustik miljö. Menyn sträcker sig från lokalt till internationellt, men det är svårt att gå fel med dagens fångst.
Adress: 20 Xatt is-Sajjieda, Marsaxlokk
Telefon: +356 2165 8089

United Bar & Restaurant, Mgarr

I nordvästra Malta mellan Mgarrs puniska gravar och dess fotbollsplan ligger Mgarr United Bar & Restaurant, som är ett hemtrevligt och prisvärt ställe med fokus på traditionella maltesiska rätter. Fenkata i alla dess varianter utgör den största delen av menyn, men du hittar också summien (vaktel), bebbux (sniglar) och qarnit (bläckfisk).
Adress: Triq il-Maghkuba, L-Imġarr MGR 1505
Telefon: +356 7905 0283

Ta’ Barbetta, Iż-Żejtun

Detta anspråkslösa bageri har betjänat byborna i Iż-Żejtun sedan före andra världskriget. Bara några steg från den enorma Jesus från Nasaret-kyrkan kan du köpa nybakat bröd, kakor, kex, frallor och andra maltesiska godsaker.
Adress: 101 Triq San Girgor, Iż-Żejtun
Telefon: +356 2167 3774

The Fork and Cork, Rabat

Under ledning av den prisbelönta kocken Carl Zahra är the Fork and Cork en kulinarisk pärla som ligger gömd bakom kalkstensväggarna i en 1800-talsfastighet strax utanför Mdina. Här serveras vackert presenterade medelhavsrätter med en vinlista som matchar, och det är väl värt resan. Menyn ändras dagligen, men består av skaldjur, pasta och hemlagade desserter.
Adress: Telgha Tas-Saqqajja, L-Imdina, Malta
Telefon: +356 7904 7043

Qbajjar, Gozo

Med utsikt över havet på ön Gozo bjuder Qbajjar på en magnifik utsikt och en imponerande meny med maltesiska och medelhavsinspirerade rätter, allt från skaldjur och pizza till pasta med kaningredienser. Fisksoppan och carpaccio är de bästa valmöjligheterna.
Adress: Triq Ix-Xwejni, Iż-Żebbuġ
Telefon: +356 2155 1124

Nenu hantverksbagaren, Valletta

Nenus livliga lokal tittar fram mellan ett dussintal av Valettas berömda målade dörrar nära Basilica St Dominic. På menyn finns en mängd autentiska rätter att dela, samt grytor, pasta- och kötträtter. Dess främsta stolthet? Allt från köttet till spriten kommer från Maltesiska källor.
Adress: 143 St Domnic Street, Valletta
Telefon: +356 2258 1535

Nu när du vet hur det ligger till kan du gå ut och prova alla dessa rätter. Igawdu l-ikla tiegħek (njut av din måltid)!

Hitta boende i Valetta

Om författaren

momondo Sverigemomondo strävar efter att inspirera alla till nyfikenhet. Genom att resa kan vi öppna upp våra sinnen för en värld där våra skillnader endast är en källa till inspiration, inte intolerans och fördomar. Så låt oss uppleva vår värld tillsammans – genom daglig inspiration, resetips och mycket mer. Följ oss påInstagram för ytterligare inspiration.

Upptäck fler artiklar