DiscoverHållbart resande

11 miljövänliga hotell för Europaresan

Miljöturism är inte bara en trend, utan en fundamental princip för många resenärer. Och den medvetenheten är här för att stanna. Allt fler semesterfirare anstränger sig mer för att minimera sin miljöpåverkan när de reser.

Men lyckligtvis betyder det inte att du behöver avstå från komfort och lyx. Många hotell bevarar den känslan samtidigt som de inser att gästerna vill ha mer hållbarhet under sin semester, utan att behöva ha mindre kul.

Det betyder att det aldrig varit enklare att hitta hotell i Europa än nu. Vad dessa eko-boenden har gemensamt är deras engagemang för hållbarhet och gästfrihet. För att hjälpa dig hitta den perfekta platsen för din nästa resa kan du hitta inspiration här till några av Europas mest miljövänliga hotell.

Hitta miljövänliga hotell med momondo

1. Treehotel, Sverige

Harads Tree Hotel

© Provided by Booking.com

Treehotell i Sverige är ett miljövänligt hotell med en fascinerande historia. Konceptet är baserat på en plats där en populär film spelades in. Som namnet antyder ligger ett ”trädhus” i centrum för filmen. Olika arkitekter flögs sedan in för att bygga fler trädhus när filmen var färdig. I dag kan gästerna bo i ett UFO, ett fint fågelbo eller i en spegelkub i skogen.

Under hela året kan trädhusens gäster njuta i en orörd natur och miljö med stil. Alla ”rum” har byggts för att minimera dess miljöpåverkan. En del av hotellets fina hållbarhet och ekologiska värden bidrog till att inga träd förstördes eller skadades för att bygga något av de unika boendena. Inuti finner gästerna bekvämligheter som golvvärme driven av vattenkraft, mulltoaletter och bäst av allt: oavbruten skogsutsikt runt omkring.

2. Green Solution House, Danmark

Green Solution House Danmark

© greensolutionhouse.dk

Green Solution House är ett annorlunda strandhotell. Hotellet ligger på Bornholm och erbjuder en härligt holistisk inställning till hållbarhet. Du kan engagera dig och lära dig mer om deras gröna filosofi, eller bara luta dig tillbaka och njuta av alla fördelar.

Hotellets gröna referenser inkluderar dess förnybara energikällor, avloppsvattenrening, och återvunna byggnadsmaterial. Hotellet  har certifierats av det tyska rådet för hållbart byggande och man har inte sparat på detaljrikedomen. Till och med glasen i restaurangen har tillverkats av återvunnet glas, av en lokal designer. Och menyn är fylld av uppdaterade klassiker med lokala och ekologiska produkter.

3. Forsthofalm, Österrike

Forsthofalm Østrig

© forsthofalm.com

Med mottot ”Freedom is Nature” är Forsthofalm ett av Österrikes mest hållbara och miljövänliga hotell. Det är ett äkta timmerhotell, som är byggt helt av trä, hålls ihop av tusentals träpinnar och är helt fritt från metall och lim. Virket som används är främst Cembratall, en sort känd för att förbättra sömnkvaliteten.

Gäster som vaknar upp här finner sig själva omgivna av naturen i bergen i Leogang. Filosofin är fantastisk, särskilt på vintern när hotellet vänder sig till skidentusiaster med sitt idealiska ”ski in ski out”-läge. De som föredrar att koppla av kan njuta av hisnande landskap från takpoolen. Maten är naturligtvis regional och ekologisk och det finns många alternativ för vegetarianer och veganer på menyn.

4. Whitepod, Schweiz

Whitepod schweiz

© Whitepod.com

Whitepod har varit en aktiv aktör i eko-svängen ett tag, och är fortfarande ett av de mest unika exemplen i världen. Det finns inga vanliga rum här. I stället bor gästerna i snygga poddar utspridda i det vackra landskapet. De är inte bara byggda med minimalistiska material, men dess form gör dem dessutom otroligt energieffektiva. En perfekt kombination för att behaga såväl designälskare som miljömedvetna resenärer.

Förutom själva rummen kontrollerar Whitepod också användningen av energi och vatten och naturligtvis återvinns allt avfall. Anställda och gäster uppmuntras att gå istället för att använda någon form av transport; vilket inte bör vara ett problem när du ser den omgivande naturen, som är bedövande vacker oavsett om det är vinter eller sommar.

5. ION Luxury Adventure Hotel, Island

ION Luxury Adventure Hotel

© ION Luxury Adventure Hotel

Island är synonymt med äventyr. Här kan du leva som ett med naturen. Res från Reykjavík och ta dig till ION Adventure Hotel, ett av landets främsta hållbara hotell. Härifrån kan du njuta av några av de bästa landskapen Island kan erbjuda, med ett utmärkt läge nära den världsberömda nationalparken Thingvellir.

ION byggdes med hållbarhet i åtanke, med material som lava, återanvänt trä och lokal ull. Hotellets mål är att vara en förlängning av den omgivande naturen, snarare än ett avbrott. Produkterna i rummen och råvarorna i restaurangen kommer från fair trade-företag och är ekologiska. Tack vare läget på Mount Hengill, en aktiv vulkan, är all värme på ION alstrad med hållbar geotermisk energi. Och om du föredrar att ditt morgonbad är ännu mer ”naturligt” finns det gott om varma källor i närheten.

6. Bohinj ECO Hotel, Slovenien

Om du letar efter en ekologisk tillflyktsort i Slovenien, åk till Bohinj ECO Hotel. Det är landets första hotell som certifierats med en Green Globe. Geotermiskt vatten borras från en brunn bredvid byggnaden och används för uppvärmning och sanitet och återvinns därefter. Ingen droppe slösas bort på Bohinj!

Hotellet har också en egen effektiv energistation som använder 30 % mindre energi jämfört med liknande verksamheter. För att undvika värmespill är alla rum specialisolerade och byggnaden har ett unikt tak tillverkat av trä och naturliga material för att hålla värmen. För att göra det lätt för gästerna att minska sin resursanvändning byts sängkläder endast på begäran på Bohinj, och fönstren har sensorer så att luftkonditioneringen stängs av automatiskt när fönstren är öppna.

7. Ekies, Grekland

Ekies Grækenland

© ekies.gr

Letar du efter ett grönt hotell i Grekland? Åk då till Halkidiki, en halvö nära Thessaloniki. Där hittar du ett litet paradis som heter Ekies. Hotellet är resultatet av ägaren Alexandras förverkligade barndomsdröm. Ekies är inte bara miljövänligt är även en modern version av traditionell grekisk kultur. De unika rummen och villorna smälter harmoniskt in i naturen och omgivningen. Den som uppskattar design kommer att älska hotellet. Miljövänliga material har använts överallt: från den giftfria färgen till de härligt bekväma madrasserna.

Om läget precis vid vattnet inte är tillräckligt för dig, kan du välja en av deras nya Pine Suites. Dessa miljövänliga rum erbjuder en fullständig upplevelse av att vara ett med naturen och har byggts med naturliga, obehandlade material.

 8. Theiners garten, Italien

theiners garten italien

© Theiner’s Garten

Theiners byggdes med naturen i åtanke. Ägarna besökte olika miljövänliga hotell runt om i Europa innan de skapade sitt eget lilla gröna paradis, inspirerat av vad de hade sett på andra platser. I dag är Theiners inte bara ett certifierat miljöhotell enligt ”Gütesiegel Klimahotel”, utan har tidigare även utsetts till det mest miljövänliga hotellet i Alperna.

På de flesta hotell lämnar gäster ett koldioxidavtryck på upp till 50 kg CO₂ per person och natt, men på Theiners är påverkan per natt och gäst enbart 8 kg CO₂. Detta möjliggörs genom hotellets uppmärksamhet på detaljer, inklusive användning av alternativa energikällor, återvinning och ekologiska produkter. Dessutom uppmanas gästerna att lämna sina bilar hemma och i stället använda kollektivtrafik eller en av hotellets elbilar eller elcyklar.

9. Hotel Zoo, Tyskland

Hotel Zoo Berlin

© HOTEL ZOO BERLIN

Hotel Zoo har allt: ett coolt radhusläge med historisk charm och ett löfte om att främja hållbarhet. Beviset på deras ansträngningar finns i deras certifikat från ”Green Globe”, en uppsättning av standarder och kriterier för miljövänliga hotell i Europa. Deltagande framtida hotell kontrolleras två gånger per år på olika faktorer, däribland deras besparingar av vatten och energi, återvinning, och ansvarsfull användning av resurser.

Gäster på Zoo kan njuta av den historiska byggnaden som påminner om en svunnen tid i Berlin. Trots att hotellet har över 140 rum och sviter, är alla individuellt utformade och helt unika. Den perfekta miljövänliga tillflyktsorten för stadsälskare och gröna hedonister!

10. The Green House, England

The Green House England

© The Green House

Du behöver inte resa långt för att hitta ett av de mest miljövänliga hotellen i Europa. Green House i Bournemouth kombinerar lyx och hållbarhet. Gästerna kan njuta av en exklusiv vistelse i en renoverad viktoriansk villa med närhet till några av Dorsets bästa stränder. I rummen kan gäster njuta av otroligt bekväma sängar unika för hotellet, helt av bambu.

Hotellet strävar efter att ha minimal miljöpåverkan genom att fokusera på 5 kärnprinciper: Användning av lokala produkter, en ”minska, återanvänd och återvinn”-filosofi och höga standarder för personalens trivsel. Green House är medlem i Consume Hoteliers och har redan utsetts till ett av de bästa miljövänliga hotellen i världen.

11. Vondelpark Amsterdam, Nederländerna

Conscious Hotels är en av de mest miljövänliga hotellkedjorna i Europa och deras motto är ”eko-sexigt”. Deras eleganta Vondelpark-hotell i Amsterdam erbjuder den perfekta blandningen mellan cool inredning och hållbarhet. Rummen är utrustade med miljövänliga, återvunna och certifierade ”vagga-till-vagga”-material. Den dagliga driften utförs på de mest hållbara sätten som finns, från återfyllningsbara tvålhållare till användningen av rättvisemärkt tvättmedel för sängkläder.

Energin alstras, passande för ett grönt boende i Nederländerna, från holländska väderkvarnar, och alla badrum använder ett vattenbesparande system. Det gröna taket erbjuder en avslappnad utsiktspunkt för att se ut över staden, där du även kan njuta av ekologiska barsnacks. Varje dag erbjuds även gratis vin på happy hour.

 

Hitta mer inspiration till din nästa resa

 

Relaterat
10-beautiful-eco-friendly-hotels
9 min. läsning

10 av världens bästa miljövänliga hotell