DiscoverHållbart resande

Ge dig ut på åktur, med en miljövänlig hyrbil

Letar du efter sätt att minska ditt koldioxidavtryck när du reser? När det gäller miljövänliga hyrbilar att glida runt i så finns det gott om miljösmarta alternativ som är mycket snällare mot planeten.

Gör en miljövänlig hyrbil till en del av din semester genom att gå till momondo.se/hyrbil och se vad som är tillgängligt på din destination, genom att leta efter filtret ”Miljövänligt alternativ” i sökresultaten (vid ”Fler”). Rutorna med filter visas om det finns några alternativ för hyra av el- eller hybridbil. Klicka i rutorna och leta sedan efter märket med det gröna bladet, som markerar vilka alternativ som är mer hållbara. Fler och fler biluthyrningsföretag lägger till trendiga miljövänliga hyrbilar i sina erbjudanden. Så prova och se vad som dyker upp.

Är hybrider och elbilar verkligen bättre för miljön?

THEME_PEOPLE_PERSON_FAMILY_PARENT_CHILD_VACATION_TRAVEL_CAR_LUGGAGE_SUITCASE_RENTAL_ELECTRIC-CAR-shutterstock-portfolio_1875249034

Det kan visserligen bli lite krångligt när du börjar titta på olika aspekter av bilarnas livscykel, så som de koldioxidutsläpp som produceras under tillverkningen.

Men när du tittar på hela livscykeln, inklusive utsläpp som sparas genom att använda elkraft istället för bränsle under körning, ligger både hybrider och elbil mycket bättre till än andra – särskilt om bilen använder el som producerats från alternativ energi och inte från fossila bränslen. Under hela livscykeln producerar konventionella bilar mer än dubbelt så mycket koldioxidutsläpp som elbilar gör.

Spara pengar genom att ladda batteri istället för att tanka bränsle

Elektricitet kostar en bråkdel av priset för bensin

Även om hybrider använder bensin, har de också ett batteri som genererar mycket av den energi som förbrukas. Elbilar tar steget fullt ut genom att helt drivas av elektricitet. Så när du tittar på det högre priset för att hyra en miljövänlig hyrbil, kom ihåg att du också sparar pengar genom att tanka mindre för din hybrid, och endast betalar en mycket låg avgift för att ladda din elbil.

Om du har bestämt dig för elektriska färdmedel, fortsätt läsa här. Vi ger dig några tips som kan hjälpa dig att få ut mesta möjliga av dina bilresor (de flesta gäller för hybrider också).

Känn till laddningsstationerna

DEST_GERMANY_THEME_CAR_CHARGING-STATION_CAR-SHARE_RENTAL_MOBILE-DEVICE_PEOPLE-GettyImages-876129382Det är en bra idé att planera de resor du vill göra medan du är på semestern och ta reda på var det finns laddningsstationerna längs dessa rutter. Många hotell har också laddningsstationer tillgängliga i anläggningarna, så se efter om ditt gör det också. Eller åtminstone var den närmast hotellet ligger. Och se till att du har en betalningstyp som kommer att accepteras av de laddningsstationer du är på väg till, som denna, som accepteras på stationer i hela Europa.

Stay calm and drive on

För optimal batterieffektivitet bör du undvika att bli fartgalen

För optimal batterieffektivitet bör du undvika att bli fartgalen, och istället fokusera på en lugn körstil. Glid fram utan att accelerera när du kan och ta dig själv tid att accelerera varsamt efter att ha stannat. Att köra utan plötsliga och starka accelerationer kan öka effektiviteten med 30 %.

Batterier för elfordon klarar sig inte i konstant start-/stopp-/krypkörningsläge. De flesta förare gör det inte heller. Så kolla i förväg om trafiken på din destination väntas bli tung under några dagar, som vid början av en långhelg exempelvis. Håll dig därefter borta från trafiken de dagarna till varje pris.

Njut av fördelarna!

THEME_ROAD-TRIP_FAMILY_Shutterstock-Portfolio_229434985

På vissa ställen får du riktig VIP-behandling för att köra elfordon. Som i Norge till exempel. Där kan du dra nytta av gratis parkering och använda bussfilerna under rusningstid (plus att det verkar finnas en laddningsstation i varje gatuhörn).

Kör renare i södra Europa och i Istanbul

Mer frisk luft för din semester och planeten

Psssst… Om du redan bokat en resa till Milano, Rom, Istanbul eller Alicante, kan det glädja dig att veta att dessa destinationer erbjuder många alternativ för hybrid- och elbilar att hyra. Perfekt för den miljömedvetna resenären.
Tänk på: om du till exempel flyger till Milano men också vill se Florens när du ändå är i Italien, så är det mer hållbart att köra det kortare avståndet än flyga. Särskilt om flera personer reser i bilen. Dessutom får du köra igenom det underbara landskapet på vägen dit.

 

Hitta en miljövänlig hyrbil i Milano

Kör miljövänliga hyrbilar

Är du sugen på att ha en hybrid eller elbil i ditt liv på heltid? Din hyrbil kan vara ett perfekt tillfälle att prova en elbil utan något åtagande som att köpa den. Dessutom kan du känna dig nöjd över att ta ställning för miljön medan du glider fram på semestern!

Källor:

Relaterat
Tips: gör din hotellvistelse hållbarare
7 min. läsning

Tips: gör din hotellvistelse hållbarare

Index för roadtrips
1 min. läsning

Index för roadtrips