preloadNORWAY_LOFOTEN_ISLAND_WINTER_SNOW_WOMAN

Att besöka Norge på vintern är en helt fantastisk upplevelse. Landet bjuder på helt fantastiska snötäckta vinterlandskap där du kan ”gå på tur” eller titta på när andra gör det. Landet har också många utflyktsmål du kan besöka eller aktiviteter du kan prova på.

Hitta flyg till Norge

10 tips på vad du kan göra i Norge på vintern

Att hitta saker att göra i Norge på vintern är inte svårt, men behöver du lite hjälp på traven får du i den här guiden tips på tio olika aktiviteter som kommer göra ditt vinterbesök i Norge till ett minne för livet.

Gå på tur som en äkta norrman

Att åka längdskidor är riktigt populärt i Norge och det är inte konstigt att landet stoltserar med flera av världens bästa längdskidåkare. Över hela landet finns det riktigt goda förutsättningar för längdskidåkning med miltals längdskidsspår. Till och med i huvudstaden Oslo, där skidanläggningen Holmenkollen stolt blickar ut över staden, finns det fantastiska längdskidspår att prova på.

Vill du bli en bättre längdskidåkare kan du på många av de norska skidorterna även boka en instruktör som lär dig nya tekniker och förbättrar de kunskaper som du redan har. I de norska fjällen kan du boka en stuga om du vill ägna en hel vecka åt skidåkning. Du kan då kombinera längdskidåkandet med slalomåkning. Strax utanför Oslo finns även en skidanläggning inomhus som garanterar att du kan åka både längdskidor och slalom även om en mild vinter skulle komma.

Vinterbada i Oslo

A happy woman treading in an icy ocean.

Även Norge har hakat på den stora vinterbadartrenden, så nu kan du bada och basta som en riktig finländare även i Oslo. Mitt i huvudstadens centrala delar, ett stenkast från det ståtliga operahuset finner du två bastuflottar som ligger och guppar i den, i mångas tycke, iskalla Oslofjorden. Bastun går att boka på förhand, men i mån av plats går det även att komma på drop-in.

Ytterligare bastuflottar finns på andra ställen i Oslo och även i städer som exempelvis Bergen. De positiva effekterna av att vinterbada är bland annat att adrenalinet stiger, något som medför en känsla av triumf under och efter doppet. Antalet endorfiner ökar också, ett hormon som gör att du mår bra och som också kan minska smärtor. Även dopaminet ökar, ett hormon som minskar stress. Väljer du att vinterbada i Oslo kan du med fördel kombinera det med en kultur- eller shoppinghelg i staden.

Valsafari i Alta

Vintertid kommer valar till de sillrika norska fjordarna för att jaga. Det ger en unik möjlighet att få se valar på nära håll samtidigt som du får uppleva de norska fjordarna i vacker vinterskrud. Med utgångspunkt i Alta i norra Norge erbjuds en spännande valsafari. Startpunkten för safarin justeras dagligen utifrån den senaste rapporten om var valarna har setts.

Det kan därför hända att dagen inleds med en timmas bilfärd för att nå en hamn närmare där valarna skådats så att man snabbare kan komma ut och se dem. De vanligaste valarna att se är knölvalar och späckhuggare. När valarna är inom räckhåll håller båten ett säkert avstånd från dem och stänger av motorn för att inte störa dem, många gånger kommer de då och simmar runt båten. Att åka med på en valsafari innebär inte automatisk att du kommer få se valar, det kan komma dagar då valarna håller sig gömda. Men sannolikheten att få se valar är trots allt ganska stor. Barn kortare än 120 cm får av säkerhetsskäl inte åka med på valsafarin.

Besök det norska ishotellet

1999, tio år efter att det svenska ishotellet öppnade i Jukkasjärvi, fick Norge sitt första ishotell. Hotellet ligger i Sorrisniva, strax utanför Alta, i norra Norge. När hotellet grundades var hotellet det andra i världen. Senare har ishotell öppnats även i Rumänien, Österrike, Schweiz, Finland och Japan. Det norska ishotellet består av 20 rum och sviter, samt ett iskapell, en isbar och isskulpturer. Varje år skulpteras hotellet fram med ett nytt konstnärligt tema.

Hela hotellet görs av lokala hantverkare. Totalt har hotellet en yta på 2 500 kvadratmeter. Till det behövs 250 ton is och 7 000 kubikmeter snö. Att bygga upp hotellet tar ungefär fem veckor. Isen hämtas från en närliggande sjö och snön görs med hjälp av vatten från den närliggande floden. Att övernatta på hotellet är ett minne för livet. Ett ännu starkare minne kan du få om du väljer att gifta dig i iskapellet eller anordna ett dop där.

Skidsemestra i Trysil

Street lamps with bright lights on a ski resort surrounded by a frozen forest.

Trysil är Norges största skidort, tillika den bästa. Anläggningen ligger nära den svenska gränsen och är granne med Sälen. I Trysil hittar du 68 nedfarter och 31 liftar. Totalt ger det en sammanlagd pistlängd på 76 kilometer.

Trysil är en skidanläggning som passar för hela familjen. Här finns tuffa världscupsbackar och svarta pister, men det finns också mer lättåkta nedfarter och ett barnområde där maskoten Valle, som vi även känner igen från Sälen, underhåller barnen och tillsammans med skidinstruktörer lär dem hur man åker skidor. Liftköerna är i regel korta på Trysilfjället och nedfarterna finns på hela tre sidor av berget. Är du mer längdåkare än alpinist finns här också 100 kilometer längdåkningsspår. I Trysil hittar du även en snowboardpark och mysig kvällsåkning. Under högsäsong kan du även uppleva afterski med högt tryck på någon av områdets barer.

Upplev Holmenkollens klassiska tremil och femmil

Varje år när världscupen i längdskidåkning närmar sig sitt avslut kommer touren till Oslo och Holmenkollen. Där möts åkarna av en riktig folkfest som norrmännen vallfärdar till för att få uppleva. På ingen annan plats i världen är stämningen så hög som under världscupen i Holmenkollen. De skidtokiga norrmännen till och med tältar i skogen för att komma åt de bästa platserna längs banan. På lördagen kör damerna sin tremil och på söndagen herrarna sin femmil. För de internationella åkarna är det en riktigt utmaning att slå norrmännen på deras hemmaarena, men för den som lyckas är det en stor triumf som väger riktigt tungt.

Upplev norrskenet i Lofoten

A group of people standing on a snowy path with tall trees and looking up to the sky to admire the northern lights.

På många platser i Norge kan man uppleva norrskenet. Lofoten, som ligger längst upp i norra delarna av Norge, är en av de absolut bästa platserna för detta. Här finns det guidade kvällsturer och även norrskensturer där du tar dig fram med hjälp av snöskor. Lofoten ligger precis under den så kallade norrskensovalen, en ring som ligger ovanför de geomagnetiska polerna.

Därför är chansen att få se norrsken i Lofoten större än på många andra platser. Från slutet av september till slutet av mars är chansen som störst. Då är det mörkt ute från tidig eftermiddag till sent på morgonen. Norrsken, aurora borealis, uppstår av att elektriskt laddade partiklar slungas ut från solen. När de kommer in i vår atmosfär kolliderar de med kväve- och syreatomer, det orsakar blixtar av färgat ljus och blir det som vi kallar för norrsken. Färgen på ljuset avgörs av vilken typ av atomer som är inblandade i kollisionen. Vanligtvis brukar det vara grönt, rosa och lila.

Testa hundspann i Tromsö

Att få testa hundspann är en dröm många äventyrslystna har, men det är relativt få platser där det är möjligt. Men reser du till Tromsö finns det flera arrangörer som erbjuder prova-på-turer med hundspann. Hundarna som driver hundspannen är av rasen Alaskan Huskie, en ras som älskar att springa runt i snön och mår som allra bäst när de får göra det. Under turen får du lära dig hur man styr en släde. Du får sedan styra ett eget hundspann över den arktiska vildmarken samtidigt som du följer en erfaren guide i spåret. På plats får du också låna all utrustning du behöver både för att känna dig trygg och för att hålla dig varm.

Vintervandra till Trolltungan eller Preikestolen

Att vandra till klippformationen Trolltungan i Odda och Preikestolen i Lysefjorden är något som har ökat i popularitet även vintertid. Vandrar du vintertid krävs det, från november till april, särskild utrustning och helst en guide för att vandringen garanterat ska ske säkert. Pannlampor och stegjärn är ett måste. Likaså ett stort mått av försiktighet.

Vandringsleden till Preikestolen är åtta kilometer och klassas som en medelsvår vandring och tar cirka fyra timmar fram och tillbaka. Väljer du att vandra till Trolltungan har du en krävande vandring på cirka tolv timmar fram och tillbaka. Turen rekommenderas därför enbart till erfarna vandrare. För den som tar sig fram är belöningen en Trolltunga i vacker vinterskrud, omgivet av ett berg- och fjordlandskap som är otroligt vackert. Luften är också ren och frisk att andas och platsen är till skillnad från sommartid fri eller nästintill fri från turister.

Mys på museum i Oslo

Hör du till skaran som tycker det är för kallt att vistas utomhus vintertid så bjuder Norge även på många trevliga inomhusaktiviteter. Du kan exempelvis boka en mysig museihelg i Oslo. Museibesöken kan du då kombinera med bra shopping och god mat på någon av stadens många restauranger. Bland museerna är Edvard Munch-museet i centrala Oslo ett bra museum att börja med.

Här kan du se Skriet och andra av Munchs mindre kända verk. Har du tillgång till bil eller är villig att ta en buss är Kon-Tiki-museet på Bygdøy intressant att besöka. Museet skildrar Thor Heyerdahls Kon-Tiki-expedition och du får bland annat se flotten, men också föremål Thor Heyerdahl samlade på sig under sina arkeologiska utgrävningar på Påskön. Andra intressanta museer i Oslo är bland annat Nobels fredssenter, Bymuseet, Norskt maritimt museum och Holmenkollen Ski Museum.

  • Adress Edvard Munch-museet: Edvard Munchs plass 1, Oslo
  • Adress Kon-Tiki-museet: Bygdøynesveien 36, Oslo

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar