Norrsken i Sverige: 10 platser där du kan se Aurora Borealis

Norrsken – eller aurora borealis som det också heter – upplevs bäst långt norrut i Sverige, såsom Norrland. Detta på grund av att fenomenet oftast uppkommer närmre jordens magnetiska poler, när laddade partiklar (oftast från solen) krockar med jordens atmosfär.

Om du vill se norrsken i Sverige bör du passa på under vinterhalvåret. polarskenet uppstår oftast i regel mellan oktober och mars. Ibland förekommer norrsken även på sommaren, men det är som sagt på vintern som du ser norrsken bäst. Störst chans för att se norrsken är under molnfria, stjärnklara nätter. Det finns även flera prognoser och appar som kan hjälpa dig att planera din norrskensresa. Att åka till rätt ort kombinerat med en god norrskensprognos brukar vara ett lyckat drag!

För att underlätta din resa och chans att se norrsken listar vi här nedan en rad platser där du kan se norrsken i Sverige, och vart det är störst chans att se färgerna dansa över en klar natthimmel. Från sportstaden Östersund i Jämtland till Abisko vid norska gränsen går det att åka på norrskensresa och ha goda chanser för att få se fenomenet, ofta tillsammans med olika spännande dagaktiviteter.

Abisko

Norrsken i Abisko

© Julia Kuznetsova/Gettyimages

Abisko anser själva att de är en av världens bästa platser att se norrsken på. Det har till och med byggts en utkiksbyggnad kallad Aurora Sky Station bara för att du som besökare enklare ska kunna se norrsken. Det är stor chans att se norrsken härifrån, hela 88 procents chans om du stannar tre molnfria nätter i närheten av Aurora Sky Station. Byggnaden har ett utkikstorn, stor utomhusterrass, restaurang samt en utställning med intressanta fakta om vad norrsken är och hur norrsken uppstår.

Utöver norrskenresor är Abisko även populärt att besöka för sina vandringsleder. Mest känd är Kungsleden som börjar i Abisko och sträcker sig 450 kilometer söderut genom Lappland. I närheten av Abisko finns en nationalpark, kanjon, Abisko Gränsförsvarsmuseum samt Rallarmuseum. Så här finns det gott om aktiviteter även under dagtid.

Hitta hotell i Abisko

Kiruna

Norrsken i Kiruna

© Samuli Vainionpää/Gettyimages

Det är lite enklare att ta sig till Kiruna. Hit finns goda förbindelser med flyg, bil och tåg om du vill se norrsken, jämfört med att åka hela vägen till Abisko om man kommer söderifrån.

Kiruna är en spännande stad för att vara så liten. Den flyttades nyligen cirka tre kilometer österut, har en raketbas med uppskjutningar till rymden samt flera unika byggnader, väl värda sightseeing. Dessutom är stadshuset prisbelönt för sin arkitektur och Kiruna kyrka har blivit tilldelat priser som Sveriges vackraste kyrka samt Sveriges mest omtyckta byggnad.

Ytterligare en fördel med Kiruna är att staden har flera goda förbindelser med andra turistattraktioner i närheten, till exempel ishotellet i Jukkasjärvi och Kebnekaise, Sveriges högsta berg.

Hitta hotell i Kiruna

Jukkasjärvi

Norrsken i Jukkasjärvi

© Kuznetsova Julia/Shutterstock

Många åker till Jukkasjärvi för att bo en natt i det kända ishotellet. Vad de kanske inte tänker på är att Jukkasjärvi också är en utmärkt plats för att se norrsken. Ice Hotel erbjuder norrskenssafari på snöskoter och en kvällsutflykt för norrskensfotografering. Där ingår en kurs i att fota nattetid, så du behöver inte anordna dessa utflykter själv. Ice Hotel fixar det åt dig.

Så varför inte kombinera norrskensskådning med att åka snöskoter och bo på ett av världens mest kända hotell, som varje år måste återuppbyggas efter att det smälter på sommaren? Tre underbara händelser som i kombination når nya fantastiska upplevelsenivåer.

Hitta hotell i Jukkasjärvi

Luleå

Norrsken över Luleå

 

Luleå är Norrbottens residensstad och det är lätt att flyga till Luleå söderifrån. Trots detta är Luleå litet nog för att du ska kunna se norrsken i staden, då polarskenet inte dämpas av ljusföroreningar under natten. De tre främsta platserna för att se norrsken i Luleå som du kan nå till fots är Gültzauudden, Mjölkuddsberget och Ormberget friluftsområde. De ligger alla strax ovanför staden.

Det är särskilt fördelaktigt att åka till Luleå för att se norrsken eftersom staden ligger långt norrut, men också för att den ligger vid havet. Har du turen nog att se norrsken på en vindstilla natt kan det spegla sig i vattnet nedanför. Det ger upphov till en extra speciell norrskensupplevelse. Men se till att vara i Luleå mellan augusti och april. Under sommaren syns det mycket sällan norrsken i Luleå.

Hitta hotell i Luleå

Umeå

Norrsken i Umeå

© Fredrik Larsson

Även om Umeå är en stor stad går det ofta att se norrsken i staden trots så kallade ljusföroreningar. Nydalasjön är en av de bättre platserna för att spana norrsken för den som spontant vill se polarsken. Du kanske befinner dig i Umeå i andra ärenden, till exempel för att se Västerbottens museum, Guitars – gitarrmuseet – eller för att besöka en Noliamässa.

Men även om det finns många attraktioner i Umeå kan du så klart även åka bara för att se norrsken. Många tar sig då till Umeås utkanter för att se norrskenet bättre. De bästa platserna sägs vara Bäcksjön, Nydala friluftsområde och Tavelsjö. Alla platserna ligger inom 30 minuter från Umeå med bil.

Flera företag anordnar också spännande norrskensturer. Granö Beckasin ger en kurs i att fotografera norrsken medan Backfors gård erbjuder en norrskenstur med häst och släde. Skulle du ha mer tid på dig kan du använda dig utav Aurora Borealis Adventures erbjudande att åka på hundspanntur med övernattning i norrskenskåtor.

Hitta hotell i Umeå

Östersund

Norrsken letar sig ofta så långt ner som till Jämtland och kan då även ses i  Östersund, Sveriges mittpunkt. Östersund är idag världsberömt för att ha arrangerat många tävlingar i skid- och andra vintersporter, men också för stadens fotbollslag som spelat mot flera europeiska storlag de senaste åren.

Östersunds närhet till Åre gör att många flyger dit för att senare ta sig till skidorten. Det går då att passa på att stanna i Östersund för att prova på en vintersport, vinterbada eller bara njuta av Östersunds restaurangliv. Sedan framåt kvällen så kan norrskenet dyka upp när du som minst anar det.

Hitta hotell i Östersund

Jokkmokk

Jokkmokk ligger precis på den norra polcirkeln och har länge varit en viktig samisk samlingsplats. Norrsken har också en viktig roll i samisk kultur och ser du norrsken ska du visa vördnad för fenomenet. Jokkmokk är en relativt liten ort, så det är lätt att se norrskenet här under klara vinternätter.

På dagtid kan du gå på Jokkmokks marknad, som arrangeras i februari sedan över 400 år tillbaka. Där kan du delta i kulturaktiviteter och köpa lokala produkter, ofta med samiska inslag. Du kan också lära dig mer om samisk kultur på Ájtte, svenskt fjäll- och samemuseum som är huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige. Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji har också en butik i Jokkmokk där du kan köpa samiska slöjdföremål.

Hitta hotell i Jokkmokk

Åre

Norrsken i Åre

© Niclas Vestefjell

Sveriges främsta skidåkningsort är även en utmärkt plats för norrskensskådning. I samband med norrskensresan så kan du njuta av fjällkomplexets skidåkning, åka hundspann eller prova på snöskovandring. Andra aktiviteter är snöskoterturer, zipline, skärmflygning och grotturer. Eller varför inte prova på en äventyrlig isklättring?

Med ett sådant stort utbud av nöje och upplevelser är det inte så konstigt att Åre är en av Sveriges främsta turistorter. Hela tre flygbolag flyger till orten, även från andra länder än Sverige. Hitta mer inspiration för vad du kan uppleva i Åre.

Hitta hotell i Åre

Piteå

Piteå är en stad med ett mer annorlunda utbud av dagaktiviteter. Nattetid går det väldigt bra att se norrsken i staden, som till och med har en fotbollsklubb uppkallad efter fenomenet. Eftersom Piteå är en ganska liten stad kan du ofta se norrsken i stadens centrum.

På dagtid kan du se Orgel Acusticum, en av världens mest avancerade orglar. Den har tagits fram för att Piteå har en av Europas mest högkvalitativa orgelutbildningar. Du kan också besöka Böle garveri, ett familjeföretag och en kunglig hovleverantör som producerar fantastiskt läder. Sedan kan du slappna av på KUST hotell och spa, ett designhotell med fullservice och en 500 kvadratmeter stor spa-anläggning.

Hitta hotell i Piteå

Pajala

Det är många orter i Norrland som påstår sig vara platsen i Sverige där du kan se norrsken bäst. En av dessa är Pajala, en liten men känd ort i norra Sverige nära gränsen till Finland. Det sägs att Pajala är den ort som oftast har norrsken. Även om det förstås är svårt att mäta så är chanserna att få se norrsken i Pajala definitivt goda.

Förutom polarsken så kan du i samband med ditt besök i Pajala även gå på Pajala marknad i slutet av september. Pajala har också två fina turistattraktioner i Pajala kyrka och Læstadiuspörtet, som idag är omvandlat till museum. Här bodde prästen Lars Levi Læstadius, som bland annat grundade en väckelserörelse och åkte på arktiska expeditioner. Den som är intresserad av mer historia kan lära sig om vallonskt stål i närliggande Kengis.

Mest känt är nog Pajala ändå för boken ”Populärmusik från Vittula” som i huvudsak utspelar sig i Pajala. För den som läst boken eller sett filmen så kommer ett besök i Pajala vara en upplevelse redan innan norrskenet uppenbarar sig.

Hitta hotell i Pajala

 

Här kan du också se norrsken