Resa i första klass: Vad du får för pengarna

Vilken dröm, första klass! Otroliga lounger, champagne och en 8-rätters avsmakningsmeny, innan du puffar upp kudden och lägger dig till rätta ombord.

En helt ny värld öppnar sig om du stiger ombord på vänster sida – god plats för benen, varma handdukar och vita bordsdukar. Det bör inte förväxlas med businessklass som också har sina fördelar. Men en riktig lyxresa i första klass är en underbar upplevelse för dem som är lyckligt lottade att få uppleva det.

Nedanför kan vi avslöja vilken överdådig lyx du kan förvänta dig när du reser i första klass.

Låt dig bli bortskämd både på mark och i luft!

Före start.

 

 

Rum för vila, spa, Krug champagne och á la carte-rätter. En lounge i första klass är ingen skam – här hos Quantas.

Tänk dig detta: VIP-behandlingen börjar redan innan du åker hemifrån, eller det vill säga; När du åker hemifrån. Några flygbolag erbjuder att hämta sina passagerare som flyger första klass, så du behöver inte tänka på hur du ska ta dig till flygplatsen på egen hand.

Låt chauffören köra dig från dörr till dörr, finn din incheckningsdisk, och ta den snabbaste vägen genom säkerhetskontrollen. Njut därefter av en tid i loungen, innan det är dags att gå ombord på planet.

Ofta delas lounger med resande i businessklass, men är några gånger endast för första klass resenärer, och är en oas för de särskilt invigda. De ligger alltid lite avsides på flygplatser och erbjuder lite trötta resenärer på god mat och all sorters dricka, både med och utan alkohol. Och om du har tur, kan du få massage, manikyr och pedikyr, eller någon annan skön spabehandling.

I luften.

 

Service ut i fingertopparna är en av fördelarna med att flyga i första klass. ©Gerhard Linnekogel, Lufthansa.

Servicen varierar mellan flygsällskap, men du kommer förmodligen bli eskorterad till din plats – eller till din privata kabin, och frågad vad du vill ha att dricka. Kan man dricka champagne klockan tio på morgonen? kanske du undrar. Ja, varför inte!

Kabinpersonalen kommer passa upp dig genom hela resan och tilltala dig vid ditt namn. De kommer se till att du får det som du önskar – naturligtvis inom rimliga gränser.

Eftersom antalet platser i första klass är begränsade, är det troligt att procenten av anställda i samband med passagerare är mycket hög. Därmed är du säker att få en utmärkt service vid alla tidpunkter.   Det är naturligtvis en god chans att du har din privata minibar fylld med dina favoritdrycker, så du behöver kanske inte beställa dem.

Om du hellre vill vara lite mer social medans du njuter av din drink, kan du se efter om flygsällskapet har en bar ombord. Just det, en bar på ett flyg! Om du flyger med ett A380, det största kommersiella jetplanet som är i drift just för ögonblicket, finns det förmodligen en fullt utrustad bar på något ställe i planet.

Komfort i högsta klass

 

Flygtur i första klass med Air France kommer det sig väl till pass med en god natts sömn.

Du kan självklart fälla ner ditt säte till en skön säng när du vill sova. Och om du är så trött att du inte orkar ordna till sängen själv, kan du självklart be om en så kallad ”turndown service”, som innebär att personalen bäddar och fluffar upp allt till dig.

Efter en fantastisk god natts sömn, klädd i din tilldelade första klass pyjamas, kan du mysa med frukost på sängen med nybryggt kaffe – eller ett glas champagne om du vill det. Om du flyger med ett A380 med Emirates eller med Etihad, kan du boka en tid för att ta en dusch innan du landar. Tillgången i ”shower suit” är oftast i 30 minuter, men duschvattnet är i 5 minuter – vilket räcker gott och väl. Duschen är självklart fullt utrustad med luxuösa toalettartiklar.

Behöver du pröjsa massa pengar för första klass?

 

Använd dina bonuspoäng för att prova på en upplevelse i första klass – Att flyga kommer aldrig bli det samma igen. ©Gerhard Linnekogel, Lufthansa.

Visst låter allt det här fantastiskt, inte sant? Första klass skämmer verkligen bort dig, men det har sitt pris.

En tur- och returbiljett från London till San Francisco kostar ca 5 000 SEK för ekonomiklass, 25 000 SEK för businessklass och 90 000 SEK för första klass. En flygning från Tokyo till New York kostar 6000 SEK för ekonomiklass, 30 000 SEK för businessklass och vansinniga 100 000 SEK för första klass. Det är en stor skillnad mellan ekonomi- och första klass!

Varför är det så dyrt, kanske du undrar? Ofta beställs det bara ett par få platser i första klass, och de tar upp mycket plats – platser som kunnat bli använt till flera säten för ekonomiklass, eller till och med för businessklass.

Faktiskt har businessklass blivit så bra med service och varor som erbjuds, så vissa flygsällskap har valt att ta bort första klass helt och hållet.

Varför inte överväga businessklass?

 

Singapore Airlines businessklass. Här kan du sträcka på benen med hela ditt hjärta. ©Singapore Airlines.

De flesta flygsällskap har många gemensamma funktioner för första- och businessklass. Huvudskillnaden är priset som vi nu har sett.

Passagerare som reser businessklass har också ofta tillgång till några av de samma godheterna som vanligtvis är reserverat för första klass. Tjänster med transport till flygplatser är inte längre enbart för resenärer för första klass.

På många flygplatser är det vanligt att passagerare för både första klass och businessklass använder samma incheckningsdisk och lounge. Passagerare för businessklass får även ta en dusch i loungen vid mellanlandning, och får självklart extra komfortabla säten ombord. Sätena på första klass är en aning bredare, men de på businessklass kan även de vanligtvis bäddas ut lika bra och ger en perfekt vinkel för en god sömn.

Vem flyger första klass?

Många passagerare på första klass har fått sig köpta till det. VIP-ar som exempelvis; administrerade direktörer, filmstjärnor, programledare för TV osv. De har förmodligen ett avtal i sitt kontrakt som ger resa i första klass som ett villkor.

Om du slapp betala, hade du klagat?

De andra då? De använder förmodligen sina bonuspoäng eller blivit uppgraderade – de flyger mycket och har på sätt och vis förtjänat det.

Om du inte är miljardär eller kändis, men har ett akut behov av Miso-glacierad patagonisk tandfisk med broccoli och inte kan leva utan att något tar andan ur dig, kan du då tänka dig att betala det extra för första klass? Om svaret är ja, så glöm inte att du är varnad: När du flugit i första klass en gång, kommer ingenting nästa gång vara det samma igen. Inklusive din plånbok.

*Alla priser är kontrollerat den 26 Januari 2017 via sök på Momondo.no

Om inget annat kan du prova att säkra dig en uppgradering. Men om du fortfarande har med ekonomiklass att göra, kan du läsa om hur du står ut med en lång flygresa med våra tips.