preloadb3d49575b5ad39cfb6e0cbb51c2013d0-scaled

Även om det ibland kan vara utmanande att resa med rullstol behöver det inte vara ett hinder för oss som vill upptäcka världen och uppleva nya saker. Det finns massor av sätt att göra resandet med rullstol så mycket enklare och mindre stressigt. Jag har rest i min elrullstol under större delen av mitt liv och jag måste säga att de goda erfarenheterna verkligen har övervägt de dåliga. Fortsätt läsa för att ta del av några av mina bästa tips för att resa med rullstol.

1. Välj en rullstolstillgänglig destination

Det första du bör tänka på när du väljer resmål är att se till att det finns tillgänglighetsanpassade transportmedel både när du precis har kommit fram och under hela resan. Som en resenär med rörelsenedsättning är det sista jag vill att anlända till en flygplats och känna att jag sitter fast! Gör också lite efterforskningar för att se om det finns tillgänglighetsanpassade hotell och saker att göra på destinationen.

2. Saker att tänka på när du flyger med rullstol

54374b30078245653671513e2bdcd260

Personer som använder rullstol måste förflytta sig från sin egen rullstol till sitt säte ombord på planet. Rullstolen kommer antingen att förvaras inne i kabinen (om det är en manuell rullstol) eller i planets lastutrymme (om det är en elrullstol). Behöver det finns det assistans att få på flygplatsen för att hjälpa till med transferprocessen. Tänk bara på att vara tydlig och förklara hur de bäst kan hjälpa dig. På så sätt blir processen så smidig och säker som möjligt.

3. Ring flygbolaget innan din avresa

Även om det är enkelt att boka flygresor på nätet ringer jag alltid flygbolaget direkt när jag ska ut och flyga. På så sätt kan jag göra dem beredda på att jag flyger med en 180 kilo tung eldriven rullstol och att jag behöver två assistenter för att ta mig till min plats ombord på planet. Genom att berätta om rullstolens mått och batteri är de bättre förberedda på att transportera både mig och min stol.

4. Få ut så mycket som möjligt av din tid på flygplatsen

theme_people_family_airport_wheelchair_gettyimages-959523414-1

Som rullstolsanvändare kommer du att boarda planet först. Med detta sagt är det viktigt att komma i tid till flygplatsen. Det rekommenderas att vara på plats två timmar före inrikesflyg och tre timmar före utrikesflyg. Det sista du behöver är att känna dig stressad i början av din semester.

När jag har checkat in letar jag alltid reda på min gate för att påminna flygbolagspersonalen om att jag behöver hjälp med ombordstigningen innan jag fortsätter till en tillgänglighetsanpassad toalett. Efter dessa två stopp brukar jag titta runt i butikerna eller ringa några samtal till mina nära och kära om jag har tid.

5. Roliga roadtrips

70d47aa5832608dbd1d5207ad97dd560

Jag älskar roadtrips! Det ger mig chansen att bekvämt ta mig runt i mitt eget fordon samtidigt som jag kan packa nästan hur mycket som helst. Se till att förvara kylda mediciner i en kylväska och ta med snacks som håller humöret och blodsockret på en stabil nivå! Se även till att bilen är utrustad med däck i bra kvalitet, att den är fylld med tillräckligt mycket bensin och olja och att din ramp eller hiss fungerar som den ska före avresan. Glöm inte heller att slänga in ett par extra filtar och tillräckligt med vatten utifall du skulle på motorstopp längs vägen.

6. Saker att hålla utkik efter på tillgänglighetsanpassade hotell

e2d6ae6c0433688a9294be00b00ea868

Eftersom ordet "tillgängligt" har olika innebörd för alla som reser med en rörelsenedsättning är det alltid bäst att ringa hotellet direkt. Leta upp ett hotell på nätet som passar dina önskemål, men ring dem alltid för att ställa specifika frågor om vad som gör deras rum tillgänglighetsanpassade. Du kanske vill fråga om sänghöjden, toaletthöjden eller vilken typ av badkar och dusch som rummet är utrustat med. Om personalen inte kan svara på dina frågor kan du be om att få prata med ledningen och kanske till och med få några bilder skickade till dig.

7. Upptäck omgivningarna

fa9d83c249414bdc7b2ada509f98f2f5

Var inte rädd för att lämna din bekvämlighetszon och utforska området. Alla destinationer har saker som gör dem unika och värda att uppleva. Genom att upptäcka ditt resmål får du en ovärderlig insikt i kulturen och hur lokalbefolkningen lever. Gör research på nätet och läs resebloggar som ger tips om platsen. Det finns ofta exceptionella tillgänglighetsanpassade vandringsleder, stränder, butiker, museer och evenemang som du kan ta del av.

8. Hitta de bästa priserna och få mer pengar över till roliga saker

dca2781040c7c9e0672d455e30feaf4a

Semestrar kan vara dyra och detta gäller även för tillgänglighetsanpassade resor. Genom att använda ett företag som momondo kan du hitta de bästa erbjudandena online för dina flyg och hotell. Ett annat tips är att resa under lågsäsongen. På så sätt får du mer pengar över till souvenirer och restaurangbesök. Ett annat plus är att du slipper trängas med andra turister och vänta i överdrivet långa köer.

9. Anhörigvårdare och assistenter behöver också egentid

Tänk på att ta hänsyn till deras behov när du reser med anhörigvårdare. Det blir roligare om ni alla är utvilade och redo för sightseeing och äventyr. Genom att vara lyhörd blir det en trevligare resa som alla kan njuta av.

10. Glöm inte att ha roligt och njuta av stunden

a4d3ef369cfc233d2470f0612686b911

Det bästa tipset jag kan ge dig som reser med rullstol är att hålla dig lugn och plocka fram tålamodet oavsett vilka omständigheter som dyker upp. Saker och ting går kanske inte alltid som planerat men om du har en positiv inställning och hittar lösningar på problemen när de uppstår kan du få en så trevlig resa som möjligt. Genom att leva i nuet och ta vara på tiden kan du skapa härliga reseminnen för livet.

Sammanfattningsvis

Nu när du är bättre förberedd på att resa med rullstol är det dags att börja planera din nästa semester. Hemligheten bakom en lyckad resa är att göra förberedelser – och förhoppningsvis kan den här guiden hjälpa dig på vägen. Det enda som återstår nu är att låsa upp hjulen och rulla vidare till nästa äventyr! Hemligheten bakom en lyckad resa är att göra förberedelser – och förhoppningsvis kan den här guiden hjälpa dig på vägen. Det enda som återstår nu är att låsa upp hjulen och rulla vidare till nästa äventyr!

Om författaren

Cory LeeCory Lee har besökt över 40 länder och alla sju kontinenter som rullstolsburen. Han driver också den prisbelönta resebloggen "Curb Free with Cory Lee", där han hoppas kunna inspirera andra rullstolsanvändare att bryta sig ur sin bekvämlighetszon och uppleva allt det vackra som vår värld har att erbjuda.

Upptäck fler artiklar