Lätta packtips för en smidig resa

När du har bokat dina flyg och hotell så är packningen oftast det sista du behöver bekymra dig om innan du beger dig ut på din välförtjänta semester. Men det behöver inte kännas som en tråkig syssla, särskilt inte om du följer våra expertråd om hur du packar för semestern.

Begränsa din vätska i handbagaget

Nu känner väl alla till reglerna ganska bra, men det råder ändå en ganska stor förvirring när någon försöker smussla igenom en vattenflaska vid säkerhetskontrollen. Till allas stora förtret kräver nu paneuropeiska handbagage-regler att vätskor i handbagaget måste förvaras i behållare som rymmer maximalt 100 ml och att de totalt måste få plats i en en-liters genomskinlig påse (vilka vanligtvis finns precis före säkerhetskontrollen). Om du har vätskor i större behållare behöver du transportera dem i ditt incheckade bagage.

Ta lite mediciner som kan vara bra att ha

Vi föreslår inte att du ska förbereda dig för alla sjukdomar som finns, men det kan vara en bra idé att ha en liten necessär med de viktigaste tabletterna och salvorna. För vem vill plågas av svår huvudvärk, feber eller dålig mage – eller kanske alla tre – när du är på semester? Du kanske tycker att det är så lätt att bara köpa den medicin du behöver hemma, att du tror att det ska gå lika smidigt utomlands, men det kan hända att just den medicin du behöver är receptbelagd i det land du reser till. Samma sak gäller allergi och astma-mediciner, se till att få dem med dig!

Adresslappar finns till för att hjälpa dig

Det finns inga stora fördelar med att vara helt hemlig när du reser. De flesta resväskor har adresslappar så se till att fylla i dem om du – eller flygbolaget – slarvar bort dem!

Följ bestämmelserna om bagage

Läs det finstilta för att veta hur tungt och stort ditt incheckade bagage och ditt handbagage får vara

Om flygbolaget säger att du får ta med dig 23 kg – så menar de faktiskt 23 kg! Väg dina väskor innan du kommer till flygplatsen och försäkra dig om att de håller sig inom begränsningen, annars kanske du får hosta upp med mer pengar vid flygplatsen eller kanske packa om och omfördela dina saker tills packningen uppfyller kraven.

Hoppa över skorna

Hur många par skor du behöver ta med dig har mycket att göra med hur länge du kommer vara borta och vilken typ av aktiviteter du kommer att ägna dig åt, men vi föreslår att tre par är ganska rimligt för en 1-2 veckors resa. Mångsidighet är mycket viktigare än hur stora de är, så se till att du inte måste vandra i stilettklackar, och packa istället ett par skor för varje typ av aktivitet som du har planerat under din resa. Ha de mest klumpiga på dig på flyget och fyll resten med strumpor – så sparar du ännu mer plats.

Smink – ta med dig så lite som möjligt!

Om du inte planerar att resa till en öde ö så kommer du troligtvis kunna köpa välkända schampo- och solkräms-märken vart du än ska resa. Om du verkligen inte klarar dig utan den där speciella ansiktskrämen kan du försöka att bara ta med dig så mycket som du faktiskt behöver på resan. På så sätt kan du lämna de tomma burkarna efter dig och ha mer plats i packningen på vägen hem.

Glöm inte adapters

Om du behöver dem är det klokt att skaffa dem innan du ska resa, för på flygplatsen är de verkligen dyra.

Rulla dina kläder

Detta tips är omtvistat, men vi tycker att det allra bästa är att rulla sina kläder. Du slipper inte bara de irriterande skrynklorna och vecken på dina kläder, det ger dig också välbehövd plats i din resväska. Vilket osökt för tankarna till…

Se till att ha plats i bagaget för lite nya inköp

Det är aldrig en bra idé att packa för mycket

Oavsett om du handlar i taxfree eller köper hem souvenirer från resan, så lär du ta med dig mer hem än vad du hade när du reste – så se till att du har tillräckligt med plats för det!

Var försiktig med dina känsliga saker

Om du måste packa något som kan gå sönder, som glas eller porslin, se till att slå in dem i bubbelplast eller mellan kläder, och placera dem i mitten av väskan för att förbättra chanserna att de är hela när de kommer fram. Om det är möjligt är det en god idé att ha dem i ditt handbagage så att du är säker på att din väska hanteras varsamt (av dig)!

Förvara alla dina värdesaker i handbagaget

Det är ovanligt nu för tiden att flygbolagen slarvar bort bagage, men det är väl onödigt att chansa? Se till att förvara alla dina dyra saker – från kamera till förlovningsring med diamant – i ditt handbagage.

Ta med dig ett extra ombyte kläder ombord

Om du har plats i ditt handbagage är det alltid en bra idé att lägga i ett par rena underkläder och ett extra ombyte kläder, om du blir av med ditt bagage eller om flyget blir försenat och du måste tillbringa natten på flygplatsen eller ett hotell i närheten.

Kolla vädret innan du reser

Åk inte hemifrån utan ditt paraply

Beroende på vart du är på väg så kan väderleksrapporter vara din bästa vän eller din värsta fiende. Oavsett om det regnar eller är vackert väder, så kommer meteorologerna alltid hjälpa dig att veta vad för typ av väder du kan förvänta dig på din semester. Kontrollera dagen innan du ska flyga och packa sedan.

Glöm inte det viktigaste

När du väl har förberett allt annat, se till att du får med de allra viktigaste sakerna; kontrollera noga att du har fått med dig plånboken, ett giltigt pass och din mobil. Se till att alltid ha dem lätt tillgängliga, eftersom du lär behöva dem minst en gång på väg till flygplatsen och när väl är på flygplatsen.

Hitta flygresor

Förbered dig för din nästa semester: