Så tycker reseproffsen: passionerade globetrotters om vikten av att resa

Att resa är tveklöst bland det bästa du kan göra för att upptäcka något nytt, för att ändra dina perspektiv och expandera dina horisonter. Vi tror att resandet öppnar tankegångar och att det är en väg till en värld där våra skillnader är en källa till inspiration och utveckling, inte intolerans och fördomar. Vi prioriterar alltid resenärer och tror att resor är något för alla, oavsett ålder, kön eller finansiell situation.

Att resa är en väldigt enskild sak, så vi har pratat med några entusiastiska resenärer för att höra deras tankar om varför resor är så viktigt. Läs mer om dem här och lär dig mer om vårt mål och våra initiativ på Let’s Open Our World.

Vad betyder resor för dig/er?

Alexander & Christine (Swedish Nomad & Alien Chris): ”När du reser öppnar du upp dig för världen, vilket innebär att vi kan se förbi varandras skillnader och lära oss något nytt. Inget slår känslan av att möta Moder Jord, eller att försöka prata med någon som talar ett annat språk, eller äta något man aldrig har smakat förut. Att resa är något man verkligen lär sig nya saker av, det är den bästa utbildning man kan få”

Clint McLean: ”TResandet sätter mig i spännande, konstiga och ibland lite obekväma situationer där jag lär mig lite om nya platser, samtidigt som jag upptäcker saker om mig själv”

Amy van Drunen: ”Att resa betyder att du förlorar dig själv på det vackraste sättetsom finns. Du lär dig lokala språk, och ibland innebär det att du börjar staka dig när du återgår till ditt modersmål. Det är viktigt att ta chanser, förlita sig på främlingar, och viktigast av allt, att lyssna på sin intuition och magkänsla. Att resa är att vara öppen för nya idéer och möjligheter. Det är en tid för reflektion och observation. Att resa är att ha en kärleksaffär med världen och upptäcka att vi alla hör ihop. Resandet är att aktivera sinne och tankar, engagera och se världen genom ett barns ögon – med förväntan och glädje ”

Sebastian (Off the Path): ”Resande betyder att växa – att lära känna sig själv bättre och bli den person man innerst inne är”

"Livet är inte en tävling som går ut på att bocka av så många sevärdheter och länder som möjligt, njut av upplevelserna istället." Andrew & Emily, Along Dusty Roads

”Livet är inte en tävling som går ut på att bocka av så många sevärdheter och länder som möjligt, njut av upplevelserna istället.” Andrew & Emily © Along Dusty Roads

Andrew & Emily (Along Dusty Roads): ”För oss innebär resor att vara öppen för att upptäcka nya saker, nya upplevelser och att kunna närma dig livet på nya sätt. Det är också när vi reser vi är som mest lyckliga.”

Vad sägs om att dela med sig av en spännande reseupplevelse?

Sebastian: ”Det finns en story jag alltid berättar om, trots att det är nästan tio år sen nu. När jag var i Australien besökte jag en vän som arbetade på en gård. Det var ett par dagar kvar till jul, och det var första gången jag inte var hemma vid jul. Jag träffade en bonde som hette Mario. Han frågade om jag hade några planer. När jag svarade nej bjöd han in mig för att fira jul med honom och hans familj och vänner. Jag var så förvånad över hur öppen och välkomnande han var.

Vi firade med australiensisk öl och grillade när hans kusin Pedro frågade om jag ville följa med och simma med vilda delfiner nästa dag. Jag sa att jag skulle älska det, men att mitt plan tyvärr gick dagen efter och att ett byte av biljett skulle bli för dyrt, så jag var tvungen att tacka nej. En halvtimme senare kom Pedro tillbaka med flera hundra australiska dollar i handen som han gav mig och sa ”Vi är fler än 30 personer här, och alla arbetar heltid, så 10 dollar från var och en är inga problem”.

Jag ändrade biljetten och dagen efter simmade jag med delfiner. Det var en underbar upplevelse och jag får fortfarande gåshud när jag berättar den här historien. Den dagen bestämde jag mig för att vara mer som Mario och Pedro – öppen och alltid vänlig mot främlingar, för främlingar är vänner som du ännu inte har träffat.”

Maria: "Oman överraskade mig på alla sätt och vis.."

Maria: ”Oman överraskade mig på alla sätt och vis.” © Maria’s Adventure

Maria (Maria’s Adventure): ”Att välja ut en enda upplevelse är svårt, men om jag måste välja, får det bli resan till Oman. Jag besökte landet för några år sedan och visste inte vad jag skulle förvänta mig. Det är inte ett land som är frekvent besökt av turister, och media skriver vanligtvis bara negativa saker om Mellanöstern. Mitt besök i Oman överraskade mig därför på alla möjliga sätt.

De kaotiska marknaderna i Muscat, de vackra stränderna längs kusten, solnedgången över öknen – landet hade så mycket att erbjuda. Men mest av allt imponerades jag av folket. Alla var mycket vänliga, öppna och gästvänliga. Resan till Oman var ett uppvaknande och fick mig att inse att även om du inte har hört så mycket om ett resmål, så kan resan bli som i en dröm.”

Clint: ”Ett av mina bästa minnen är från när jag satt i vagnen på en åsnekärra utanför Siwa Oasis i Egypten medan solen gick ner. Vägen var full av små fickor fyllda med något som såg ut att vara snö och is, men det visade sig vara salt. Det var första gången jag såg naturlig salt och det såg magiskt ut. Många år senare började jag fotografera salt- och saltskördar runt om i världen som en del av ett projekt.”

Chris gillar att hänga med lokalbefolkningen när han reser: "Jag skippar hälften av mina planerade aktiviteter för att kolla in saker som ortsborna tipsar mig om istället."

Chris gillar att hänga med lokalbefolkningen när han reser: ”Jag skippar hälften av mina planerade aktiviteter för att kolla in saker som ortsborna tipsar mig om istället.” © Chris on Tour

Chris (Chris on Tour): ”Jag var på resande fot i Laos tillsammans med en vän. En dag liftade vi till vattenfallet Tad Fane. Killen vi fick skjuts av gav oss inte bara en guidad tur vid vattenfallet, utan bjöd även in oss för att övernatta på hans ekologiska gård. Vi förberedde en fin middag med de färskaste ingredienser du kan tänka dig. Vi hade en trevlig tid och fick lära känna många underbara människor. ”

Vilket är det mest inspirerande resmålet?

Alexander & Christine: "Att resa är den bästa utbildningen." Helt klar!

Alexander & Christine: ”Att resa är den bästa utbildningen.”Helt klart!

Alexander & Christine:Japan – för att vi aldrig har sett en sådan underbar blandning av nytt och gammalt någon annanstans. De vet hur man bevarar det gamla arvet och historien, även om de har ett modernt samhälle. Det är även ett av de säkraste ställena vi har besökt, och japaner är så snälla och artiga.”

Chris: ”Det måste bli Antarktis. Det var fantastiskt, dels för att det är en unik plats, men också för att det är så välskött och långt ifrån turism. Att se de snöiga bergstopparna och tänka på att ingen någonsin har varit där kändes fantastiskt. Det var också spännande att sitta bredvid de söta pingvinerna”

Sebastian: ”Nya Zeeland! Dels är landskapet fantastiskt, och dels är människorna där supersnälla! Det är verkligen ett inspirerande land och varje gång jag åker dit känner jag mig hemma.”

Vad har du/ni lärt er av att resa?

Sebastian: ”Resandet har lärt mig att vara mer öppen och uppskatta världen vi lever i. Det har lärt mig att acceptera att människor är olika, men att vi fortfarande har samma drömmar och samma rädslor, det tycker jag är otroligt spännande!”

Chris: ”Även fast jag älskar att planera har jag lärt mig – och accepterat – att jag aldrig får gjort alla de saker jag skriver upp på min ”att göra”-lista. Vanligtvis skippar jag ungefär hälften av de planerade aktiviteterna på grund av besök till andra platser som jag fått tips om av lokalbefolkningen. Du bör alltid vara beredd på det oväntade när du reser – det är en del av resan.”

Amy: "Jag håller schemat öppet för oväntade äventyr med människor jag möter längs vägen."

Amy: ”Jag håller schemat öppet för oväntade äventyr med människor jag möter längs vägen.” © Amy Van Drunen

Amy: ”Ju fler människor jag möter och ju fler historier jag hör, ju mer inser jag hur lika vi är. Vår bakgrund, våra problem och våra glädjeämnen. Det finns modiga och inspirerande människor i världens alla hörn. Genom att resa öppnar man upp sig för världen och lär sig hur lika vi alla egentligen är.”

Clint: ”ag har lärt mig att man alltid fyller upp sin ryggsäckk, oavsett hur stor eller liten den är, och man klarar sig alltid med en mindre säck”

Vad blir nästa resmål?

Alexander & Christine: ”Vi ska åka till Paris för att ta reda på varför det är en av de mest besökta städerna i världen, och om det är så speciellt och romantiskt som så många hävdar att det är.”

Maria: ”Jag ska till Sri Lanka i mars. Eftersom jag bor i Norge måste jag fly från vintern. Förutom de vackra stränder och alla soltimmarna är Sri Lanka känt för hisnande landskap och spännande kultur. Jag har drömt om att besöka Sri Lanka i flera år nu och nu händer det äntligen!”

Clint: ”Min nästa stora resa blir att köra bil från södra Spanien till Danmark under våren tillsammans med min fru, barn och mina två hundar. Vi tar tid på oss, för att stanna till på så många platser som möjligt på vägen. Vi rör oss långsamt mot Danmark, men tar många omvägar under tiden.”

Andrew & Emily: ”Vi åker till Puglia i Italien och stannar några veckor. Det är en region som vi besökte förra sommaren och tyckte väldigt mycket om, så vill passa på att utforska området mer, nu under lågsäsongen. Sedan ska vi till södra delarna av Afrika (Zimbabwe, Zambia, Tanzania och Malawi) för 3 veckors camping – vi kan inte bärga oss!”

Hur går du/ni till väga för att utforska ett område

Clint: "Jag är mer intresserad av en “levande” stad än av en historisk stad."

Clint: ”Jag är mer intresserad av en “levande” stad än av en historisk stad.” © Clint McLean

Amy: ”Mina internationella äventyr har hittills genomförts ensam. Det är vanligtvis något som lockar mig till destinationen, oavsett om det är jobb, en kulturupplevelse eller ett landmärke. Jag har en enkel översikt över olika saker jag kan göra när jag kommer. Dessutom håller jag planen öppen för oväntade äventyr tillsammans med människor jag möter längs vägen. Personligen tycker jag att det är bra att resa ensam eller med få människor. Det tvingar dig att vara mer öppen, vilket ger de mest autentiska erfarenheterna, och möjligheten att få vänner från andra kulturer.”

Clint: ”Jag försöker få intryck av en ny plats långsamt, genom att promenera. Jag är inte en person som försöker se så många städer och platser som möjligt på kort tid, och jag skippar ofta kända platser längs vägen. Jag är i allmänhet mer intresserad av ”en levande stad” än av en historisk stad, och vill hellre hänga med en fiskare än en turistguide.”

Bästa resetipset?

Andrew & Emily: ”Undvik stress när du reser. Oavsett om det är en långhelg i en liten stad, en månad i ett land eller ett år på en kontinent så blir reseupplevelsen alltid rikare, djupare och mer minnesvärd om du tar det lugnt. Livet är inte en tävling där du ska försöka hinna se så många platser som möjligt. Försök att njuta av de platser du upplever, och glöm inte att de oplanerade stunderna ofta är de som du kommer att komma ihåg i många år framöver.”

Amy: ”Investera i minnen. Säg ja oftare än du säger nej. Var inte rädd för att vara obekväma eller hamna i oväntade situationer, du växer av det. I många fall kommer du bara att komma dit en gång, det blir din enda möjlighet att prova lokal mat och se vad som finns runt hörnet. Du har klarat dig hittills, så varför inte testa gränserna?”

Biografier

Swedish Nomad & Alien Chris: Alexander Waltner och Christine Wedberg reser på heltid, ofta besöker de platser som är lite ovanliga. De gillar en blandning av lyx och budget. Du hittar dem ofta i ett strandparadis eller på en avskild lokal restaurang. Vad de än gör, delar de med sig av sina erfarenheter och upplevelser på sina respektive bloggar.

Sebastian – Off the Path: Sebastian är halvspansk och halvtysk. 2011 bestämde han sig för att det var dags att göra sitt största intresse – att resa – till ett jobb. Hittills har han bott i 10 länder och rest till närmare 100. Han talar 5 språk flytande och kan föra enkla konversationer på ännu fler språk. Bland hans favoritdestinationer återfinns Nya Zeeland, Skottland, Sydtyrolen, Bali, Brisbane och Bangkok.

Along Dusty Roads: Andrew och Emily grundade Along Dusty Roads 2014 när de satt på planet till Mexiko med varsin enkelbiljett. De tog med tillräckligt med pengar för att klara sig två år i Latinamerika, och bar även med sig en dröm om att starta något som kändes relevant för moderna resenärer. Sedan dess har Along Dusty Roads vuxit till att bli en av Storbritanniens mest lästa resebloggar, och en inspirerande manual för alla som vill resa mer och resa bättre.

Amy van Drunen: Amy är aktivist, artist och en äventyrare som drömmer om att föra samhället samman genom media.

Chris Heil – Chris on Tour: Chris är 33 år gammal och har rest på fulltid sedan 2014. Han har besökt över 100 länder än så länge. Förutom att resa så gillar han att spela gitarr och att klättra.

Maria Meland – Maria’s Adventure: Maria är 26 år, norska, och arbetar som managementkonsult. Hon har hittills besökt över 65 länder och har inga planer på att sluta nu!

Clint McLean: Clint är en kanadensisk skribent, fotograf och far som bor i Jerez de la Frontera, i Spanien.