10 härliga strandhotell i Sverige

Vill du spendera en helg på hotell men ändå ha närheten till stranden och vattnet. Då ska du såklart ställa in siktet på ett härligt strandhotell. Här har vi samlat tio stycken.

Kategori Hotell inspiration Strand & natur

Datum 11/07/2017

1. Grand Hotel Saltsjöbaden, Stockholm

Med sitt fina läge vid Baggensfjärden bara en halvtimme från centrala Stockholm är Grand Hotel i Saltsjöbaden perfekt för att snabbt komma iväg för några dagars avkoppling. Hotellet grundades i slutet av 1800-talet med en tanke om en svensk riviera – och visst kan man väl säga att de lyckats. Både rummen och restaurangen har en vacker utsikt över havet. Precis vid hotellet ligger Kungliga Svenska Segelsällskapets Gästhamn vilket bjuder in även dig som kommer med båt. Simma några längder i poolen, sätt dig en stund i ångbastun eller hoppa ner i relaxavdelningen bubbelpool.

Boka rum på Grand Hotel

2. Strand Hotell, Malmö

Endast hundra meter från vattnet och med närhet till mysiga promenadstigar. Det här är i princip det enda hotellet i Malmö nära vattnet om du inte vill bo mitt i smeten. Men samtidigt är det inte långt till pulsen i centrala stan. Det här är ett relativt litet hotell inhyst i det som kallas för Limhamns Höghus. Rummen är enkla men det är just närheten till havet, strandparken och Limhamns småbåtshamn som är på plussidan här. Från några av rummen går det att se Öresundsbron som bara i sig är vacker.

Boka rum på Strand Hotell

3. Almedalens hotell, Visby

Kan utsikten bli mer perfekt? Knappast! Alldeles ett kort stenkast från stranden och havet mitt i Almedalen i Visbys kärna ligger lilla mysiga Almedalens hotell. Här finns bara 18 rum med plats för 40 gäster. Och direkt från hotellet kan du bevittna solnedgången, bara en sån sak. På morgonen är det möjligt att smita iväg till Visby Havsbad som ligger i närheten för att doppa tårna eller hela dig.
Det lilla huset byggdes 1862 som privatbostad och har bara drivits som hotell sedan 2001.

Boka rum på Almedalens hotell

4. Strand Hotell Borgholm, Öland

Härlig utsikt över Kalmarsund, egen gästhamn, lyxig relaxavdelning och panoramasvit. Det här är ett strandhotell som heter duga. Missa för allt i världen inte solnedgången härifrån, den är magisk. Mycket här handlar förstås om vattnet. Simma i 25-metersbassängen i relaxavdelningen, ta ett dopp i bubbelpoolen eller sitt utomhus på bryggan och njut av maten från hotellets egen restaurang ”Dockside”. Perfekt om du bara vill äta gott, titta på folk och se fina båtar.

Boka rum på Strand Hotell

5. Klitterhus Havsbadshotell, Ängelholm

Havet, havet, havet. Det får du inte nog av här. Klitterhus har privat strand och ligger väldigt avskilt. Bättre kan det knappast bli för den som vill bo på ett mysigt strandhotell. Här är utsikten över Skälderviken helt otrolig. Sommartid går det att njuta av maten från restaurangen utomhus, vandra längs vattnet eller sola i den sköna sanden innan ett dopp i det blå. Klitterhus är litet och mysigt med sina blygsamma 14 rum. Men det gör ju hela vistelsen mer unik. Avskildhet behöver inte betyda närhet, en kort bilresa härifrån och du hamnar mitt i centrala Ängelholm.

Boka rum på Klitterhus Havsbadshotell

6. Ystad Saltsjöbad

Med perfekt placering i södra Sverige precis vid stranden ligger Ystad Saltsjöbad. Mest känt för spa-delen av hotellet som de kallar för ”Salt Creek Spa”. Utsikten över bukten i södra Östersjön är svårslagen när du njuter av en härlig weekend på detta vackra strandhotell. Utomhus finns fyra stycken uppvärmda källor och om du följer en gångväg ner mot havet hittar du till bastun. Det mesta här handlar förstås om utsikten över havet, på ovanvåningen finns relaxavdelningen som har både havsutsikt och ett rum med en värmande eldstad. Inomhus finns även jacuzzi, swimmingpool och en varmvattenbassäng inspirerad av Asien.

Boka rum på Ystad Saltsjöbad

7. Hotell Skansen, Öland

Även om Hotell Skansen inte ligger precis vid vattnet är havet aldrig långt borta här, närmare bestämt cirka 500 meter. Mitt i grönskande omgivningar i centrala Färjestaden på Öland ligger detta vackra hotell sedan 1796. En rolig detalj är att de faktiskt har Sveriges största whiskykällare med över 1200 olika sorters whisky. Varför inte ta sig en stänkare på semestern? Vill du inte dricka whisky kan du tagga ner i någon av de tre jacuzzis som finns utomhus. På sommaren finns dessutom en uppvärmd pool.

Boka rum på Hotell Skansen

8. Engeltofta, Gävle

Vid Gävlebuktens norra strand längs Bönakusten med sitt eget havsbad ligger denna mäktiga grosshandlarvilla med tomt mot vattnet som idag är ett härligt strandhotell med konferensmöjligheter. Engeltofta byggdes 1882 av Grosshandlare Bengt Gustaf Kronberg. Historien präglar Engeltofta men givetvis är havet och skärgården med fiske, skärgårdsturer och vattensporter något som lockar hit många. Hotellet har även nära till golfbanan och flera naturstigar.

För dig som vill på upptäcksfärd med cykel, ligger Engeltofta perfekt till. På cykelbanor, stigar och grusvägar kan du hitta fina platser utmed kusten. Varför inte ta en tripp till det lilla samhället, och gamla fiskeläget Bönan för att köpa böckling och se den gamla fyren.

Boka rum på Engeltofta

9. Vitemölla badhotell, Kivik

Det här är ett riktigt litet kap. En mysig träbyggnad med bara elva rum precis vid vattnet. På Vitemölla badhotell har du möjlighet att uppleva havet från första parkett här på vackra Österlen. Sitt på terassen och njut av lunchen under härliga sommardagar med havets utsikt och bris rakt i ansiktet. Njut av säsongsbetonade lokala läckerheter i restaurangen. Vill du ha lite kultur? Då är Kivik med sina konstgallerier och kaféer inte långt borta.

Boka rum på Vitemölla badhotell

10. Smålandsgården – utanför Jönköping

Foto: Smålandsgården

En bit öster om Gränna ligger denna pärla och idyll i samhället Örserum intill sjön Örens norra strand. Två egna badstränder, roddbåtar, kanotplats och en paviljong nära vattnet. Ett strandhotell som nästan har allt. Det är nära till fina vandringsleder och andra härliga dagsutflykter. Ända sedan systrarna Anna och Esther Falck byggde anläggningen under 1920-talet har folk kommit till Örserum för att uppleva vattnet och naturen. Det var så sent som förra sommaren som den här anläggningen var två olika – Örensbaden och Smålandsgården. Men nu drivs de som en anläggning vilket ger dig som besökare många och stora gröna ytor nära vattnet att njuta av.

Boka rum på Smålandsgården

Ursprungligen publicerat

11/07/2017