10 platser du måste åka till om du älskar att dyka

Älskar du att dyka och vara aktiv, men inte vet var du vill åka härnäst? Vi har samlat 10 destinationer som skulle vara interessanta för dig som älskar att dyka.

Kategori Strand & natur

Datum 14/06/2017

Upptäck världen tillsammans med våra ambassadörer! Älskar du också att dyka och vara aktiv, men inte vet vart du vill åka härnäst? Vi frågade de tre aktiva dykentusiasterna Jacob Ode, Frida Ode och Patrik Enlund om deras tips.

1. Raja Ampat – Östra Indonesien

Skärgården i vad som kan beskrivas som världens ände

Det här är destinationen på alla dykfantasters läppar. En i princip obebodd skärgård i vad som kan beskrivas som världens ände. Vi snackar om 1 500 små öar med över 1200 olika fiskarter och 600 olika koralltyper. Hit, väster om Papua Nya Guinea är det bökigt och ibland dyrt att ta sig. Detta med resultatet att dykplatserna inte är knökfulla av båtar och lika exploaterade som i till exempel Thailand.

Vissa säger att det är en av dem minst utforskade platserna på jorden och Raja Ampat hamnar definitivt i toppen om vi pratar om artrikedomen i det marina livet. Här kan du dyka med hajar, valar, ormar, rockor, mantor och sjökor för att bara nämna lite grann.

Hitta flyg till Sorong - Raja Ampat

2. Galapagos, i Stilla Havet utanför Ecuador

Galapagos har allt – häftiga klumpfisken till havsleguan

Galapagos är given på den här listan. Den mytomspunna ögruppen och nationalparken som ligger 600 sjömil från Ecuadors kust bjuder på stora stim med hammarhajar, sköldpaddor i mängder, lekande sjölejon, valhaj, sälar, mantor, trevallys, gulfenad tonfisk, pelikanbarracudor, små färgglada fiskar precis överallt och flera andra hajarter.

Har du tur får du även se den häftiga klumpfisken eller en havsleguan som tillfälligt simmar ner för att beta alger. En dykresa till Galapagos innebär boende på båt under flera dagar där du får uppleva flera olika dykplatser.

Hitta flyg till Galapagos

3. Salomonöarna – Öster om Papua Nya Guinea

Här hittar du färgglada korallträdgårdar och hajar

Vrak, vrak och vrak. Japp, öster om Papua Nya Guniea och nordost om Stora Barriärrevet i Australien hittar du Salomonöarna där många av andra världskrigets bataljer ägde rum i vattnen och luftrummet. Här finns hundratals vrak att dyka på. Både japanska och amerikanska stridsflygplan och båtar. De häftigaste vraken finns utanför ön Ghizo.

Där ligger bland annat det japanska transportfartyget Toa Maru. Utspritt på botten runt fartyget ligger gasmasker, telefoner, stridsvagnar och motorcyklar. När du tröttnar på vraken gör inte den övriga dykningen dig besviken. Vad sägs om grottor, drop-offs, färgglada korallträdgårdar och hajar? Åker du hit kan du nästan räkna med att det kommer vara riktigt lugnt och skönt. Det här är för långt bort för de stora turisthorderna.

Hitta flyg till Salomonöarna

4. Sipadan – Borneo, Malaysia

Fem grader norr om ekvatorn gör dessa vatten speciella. Sipadan är en ö och nationalpark som likt en pelare reser sig 1000 meter upp från havsbottnen. Här simmar stora stim av hammarhajar, barracudor, mängder av den stora häftiga fisken humphead parrotfish, här bor jättemånga sköldpaddor och missa inte sköldpaddsgrottan. En grotta där sköldpaddor simmar in men tyvärr inte hittar ut vilket gjort den till en kyrkogård för sköldpaddor.

Sipadan är hyfsat lätt att ta sig till och Malaysiska staten har begränsat antalet besökare per dag vilket resulterat i att det numera är kö för att dyka här. Ibland så lång som två-tre månader. Så se till att boka din dykning i god tid. Flyger hit gör du enklast från Kuala Lumpur till Tawau på Borneo.

Hitta flyg till Tawau

5. Tubbataha – Nationalpark i Filippinerna

Mitt i ingenstans, tio timmar med båt från den stora ön Palawan, ligger Tubbataha-revet. Revet består av flera atoller och alla är de en del av nationalparken som är med på Unescos världsarvslista. Tubbataha har, ända sedan det upptäcktes på 70-talet, flera gånger rankats som en av världens bästa platser att dyka på. Ända sättet att komma hit är att boka en flera dagar lång dykresa där du bor och lever på båten.

När du kommer ner under ytan får du stifta bekantskap med 600 olika fiskarter, över 350 olika koraller, elva hajarter, elva olika arter av delfin, valhajar, mantor och sköldpaddor. De flesta dykbåtar till Tubbataha utgår från Puerto Princesa på Palawan.

Hitta flyg till Puerto Princesa

6. Hin Daeng/Hin Muang – Sydvästra Thailand

De här två reven rankas av många i dykvärldens om Thailands bästa dykning. Mitt i ute i Andamanska havet, långt söder om Phuket och Phi Phi-öarna, hittar du Hin Daeng och Hin Muang med bara hundra meters mellanrum. Namnen betyder ”Röda klippan” och ”Lila klippan” på Thailändska och har döpts efter de mjuka korallerna i respektive färg som kryllar över de båda reven. Ryktet säger att det var dykpionjären Jaques Costeau’s favoritrev.

Det är utan konkurrens Thailands djupaste ”drop-off” då bottendjupet här når 60-70 meter och på vissa ställen har reven lodräta väggar som sjuder av marint liv. Är du här rätt tid på året är chansen stor att du får se dem gigantiska mantorna svepa majestätiskt runt reven. Ser du inga mantor är det otroligt vackert ändå med enorma stim av små och stora fiskar i alla dess färger. Hin Daeng och Hin Muang är bara en kort tur med snabbåt bort från Phi Phi-öarna och Koh Lanta.

Hitta flyg till Krabi

7. Coron – vrakvik i Filippinerna

Under andra världskriget gjorde amerikanerna en flygattack och sänkte flera japanska skepp utanför den lilla ön Coron på norra Palawan. Idag är flera av vraken perfekt dykplatser med många möjligheter att utforska både utsidan och insidan med stora motorrum, fönster som fortfarande går att öppna och stänga och kanoner. Allt nås med bara en kort båttur från ett av alla dykcentren.

Variationen är stor, från lastfartyg till jaktskepp, en del ligger på 15 meters djup medan andra på 40 meter, en del ligger perfekt på botten medan andra är brutna i tu och ligger på sidan. Det här är borde stå högt på alla dykares bucketlist.

Hitta flyg till Puerto Princesa

8. Cenotes – De stora grottsystemet i Mexiko

Kristallklart vatten, majestätiska klippformationer och mäktiga ljussken i ett unikt grottsystem fullt av tunnlar och gångar. Det är precis vad du får om du åker och dyker i ”Cenotes” på Yucatanhalvön i Mexiko. Cenotes är en förspanskad version av Mayaindianernas ord ”dzonot” som krasst betyder ”helig källa”. Det är världens längsta underjordiska flodsystem.

Grottorna bildades då korallrevet torkade ut för miljoner år sedan när vattennivåerna sjönk. Korallerna ombildades till kalksten och när istiden var förbi fylldes grottorna med vatten och blev just en källa för Maya-civilisationen. Idag är det en stor destination för dykare som vill se något annorlunda. Vattnet är klart men kallt, grottsystemen ligger utspridda på halvön och en dykdag kan börja med en promenad i tropisk hetta genom tät vegetation. Låter det inte spännande?

Hitta flyg till Cancún

9. Moçambique

Vad säger du om 2500 kilometer lång och inte så exploaterad kust? I princip orörda korallrev och ett rikt marint liv? Låter rätt grymt och unikt va? Moçambique har ännu inte invaderats av turisthorder och den stora skaran dykare återfinns på andra ställen i världen. I Inhambaneprovinsen i Moçambique ligger Tofo Bay. Enda platsen i världen där du kan dyka med både oceanmantor och rev-mantor samtidigt. Forskarna vet fortfarande inte riktigt varför det här är enda platsen där de sammanstrålar, men mäktigt är det i alla fall.

Vill du inte dyka med mantor kan du hoppas på ett möte med världens största fisk – valhajen. Tofo bay har tack vare hög koncentration av plankton i vattnet den högsta populationen av valhajar i hela världen.
Har du inte redan Moçambique på din lista är det dags att skriva upp det nu.

Hitta flyg till Maputo

10. Blåhålet – Belize i Centralamerika

Som en perfekt cirkel med över 300 meter i diameter och 125 meter djupt ligger ”The Great Blue Hole” långt ut i Belize barriärrev. Det här är vad vi kallar dykning i världsklass. Förutom det häftiga i sig att dyka på denna plats så kryllar det av fisk runt hålet.

När du dyker ner i själva hålet får du bevittna häftiga formationer av stalaktiter. Chansen är också stor att du får se haj där nere. I vattnen kring ”The Great Blue Hole” lever både amhajar, svartfenade revhajar och karibiska revhajar. Det sägs att Jaques Costeau var den förste dykare som utforskade hålet.

Hitta flyg till Belize

Ursprungligen publicerat

14/06/2017