10 insider tips – så reser du billigare

Vad behöver en tänka på för att hitta den där billiga resan? Och hur gör jag för att spara pengar väl på plats. Här kommer våra 10 enkla tips som inte tömmer plånboken på resan.

Spara pengar på din nästa resa med våra 10 enkla tips

Kategori Nyheter & tips Storstadssemester Strand & natur

Datum 14/08/2017

 

Älskar du att resa eller bara att uppleva nya ställen? Vi hos momondo ger dig inspiration till hur du kan resa smartare och billigare. Hitta inspiration här till billiga sista minuten.

1. Gör allt själv

Vet du vad? Boka flygbiljetter och boende på egen hand. Då kan du spara tusenlappar.

Undvik att boka charter där allting ingår. Det blir i regel alltid dyrare i slutändan. Boka flygbiljetter och boende på egen hand. Då kan du spara tusenlappar. Vet du vad? Det är också faktiskt ganska roligt att vara sin egen reseagent, efter ett tag blir du din egen expert.

2. Jämför flyg

När du köper flygbiljetter – Boka inte första bästa.

Boka inte första bästa. Var flexibel och låt priserna bestämma när du ska åka. Att flyga när ingen annan vill flyga (obekväma tider eller mitt i veckan) blir till exempel alltid billigare. Som med allting annat går flygpriserna upp när efterfrågan är hög.

Kolla också om det kanske går att flyga till en annan närliggande flygplats, ibland är det mycket billigare dit.

Jämför flygbiljetter på Momondo

3. Hitta de bästa hotellerbjudandena

Prova något nytt istället för hotell och få kanske en ny vän!

Hotell där all service ingår kan äta stora hål i plånboken. Varför inte prova något nytt? Byt hus med en familj i ett annat land och bo i ett personligt hem där du kan laga din egen mat. Några bra sidor för att hitta dessa är www.homeexchange.com, www.homelink.org/sverige/ eller Intervac.

Vill du inte byta hus kan du ändå bo i någons hem via till exempel AirBnb där du kan hyra ett helt hus eller lägenhet. Eller sov över hemma hos någon via välkända couchsurfing.com. Detta är också ett fantastiskt sätt att träffa nya vänner.

4. Jobba för mat och boende

Hjälp till på en gård och får mat och boende i byte.

Det här växer sig större och större för varje år. Ett av de största växande fenomenen är Wwoofing. Du bor på en gård och får hjälpa till i det dagliga arbetet i utbyte mot mat och boende. Det kan vara allt från en vingård eller fruktodling till stall fulla av hästar eller kor som ska mjölkas.

Spana in wwoof.net eller Workaway.

5. Växla inte pengar – ta ut på plats

Växla aldrig pengar innan resan. Ta ut kontanter på plats om du behöver istället. Eller skaffa ett bankkort som inte har några extra avgifter för att betala med kort. Att växla pengar innan resan är en gammal tradition som hänger sig kvar. Idag finns det bankomater även på den ödsligaste ön längst bort i fjärran öster – så var inte orolig.

6. Handla och laga din egen mat

Foto: Patrik Enlund

Gå till den lokala marknaden utanför turiststråket och köp fågel, kött, fisk, grönsaker och frukt direkt på torget eller i hamnen. Att gå på gatumarknad i ett annat land är dessutom en reseupplevelse du sent kommer glömma. Dofterna, smakerna och färgerna är fantastiska.

Köp med dig hem och gör din egen mat eller ät direkt av stånden som lagar direkt på marknaden. Det smakar riktigt gott och så bidrar du till att stödja lokalbefolkningen istället för att äta på hotellet eller en restaurangkedja.

7. Åk inte taxi

Foto: Patrik Enlund

När du ska ta dig runt är kanske taxi det snabbaste och enklaste sättet men också det dyraste. Ta bussen eller spårvagnen. Det brukar vara nästan löjligt billigt och på köpet får du en inblick i lokalbefolkningens vardag. I vissa länder kanske det innebär en resa bland hönor och rissäckar. Men var det inte något annorlunda du ville ha när du reste iväg? Vanlig buss får vi ju nog av hemma. Det här är ju ett äventyr – tänk att få dela säte med en höna.

8. Kör tillbaka hyrbil, samåk eller lifta

Reser du runt i ett land och ska till flera ställen behöver du inte flyga eller ta turistbussen. Det finns flera sidor på nätet där du kan anmäla dig för att köra tillbaka hyrbilar mellan olika stationer, till exempel Driveback. Eller varför inte samåka med någon du hittar på Bla Bla Car.

Eller helt enkelt bara slänga ut tummen och vänta på lift. I några länder i Europa är det standard även för lokalbefolkningen.

9. Hitta aktiviteter som är gratis

Foto: Patrik Enlund

Det finns mycket att göra på resan som inte kostar ett korvöre. Flera städer runtom i Europa har till exempel börjat med guidade stadsvandringar som är helt gratis. Att titta in i gamla kyrkor kostar heller ingenting och det finns ofta många vackra skogs- och parkområden där du kan spatsera och bara suga in naturen.

Gör din research innan du åker och du kan ha en resa full av aktiviteter som knappt kostar dig någonting.

10. Ha koll och var påläst

Att bara åka iväg med flygbiljett och boende bokat och knappt veta någonting kan stå dig dyrt. Att till exempel veta vad valutan i landet motsvarar i svenska kronor gör att du på plats snabbt kan avgöra om något är prisvärt eller inte.

Att känna till staden eller landet gör att du snabbt kan navigera bortom de dyra turiststråken eller känner till om det bara är en kilometer att gå istället för att hoppa in i en taxi på chans.

Som med det mesta här i livet tjänar du helt enkelt på att vara lite smart och se till att vara påläst innan du bara kastar dig iväg. Hitta ny inspiration till din framtidiga resa här på Trip finder.

Ursprungligen publicerat

14/08/2017