7 dokumentärer som kommer att locka dig till att resa

Få inspiration från vår lista över de bästa resedokumentäreerna, och se till att packa väskorna och ge dig iväg – alla finns att se online nu!

En stillbild från Rob Frickes “Baraka”, en av de bästa resedokumentärer och videoessäer som någonsin gjorts

En stillbild från Rob Frickes “Baraka”, en av de bästa resedokumentärer och videoessäer som någonsin gjorts

Kategori Nyheter & tips

Datum 04/04/2017

När den aldrig sinande källan Instagram inte lyckas mätta hungern efter reseinspiration så kan resedokumentärer fylla tomheten. Vare sig det är naturdokumentärer, historiska exposéer, matresor eller berättelser från en road trip så lever vi i en guldålder för reserelaterade dokumentärer, både på film och TV. Det är inte riktigt lika bra som att själv få resa, men det kommer att göra dig sugen på att resa iväg och utforska på egen hand.

Jiro Dreams of Sushi (2011)

Titelkaraktären Jiro har jobbar i en sushibar sedan han var nio år gammal. Åttio år senare jobbar han fortfarande i en sushibar. Baren ligger inklämd under en kontorsbyggnad i Tokyo, bredvid ett parkeringshus och har en väldigt avskalad inredning med bara tio sittplatser. Den har också tre stjärnor i Michelin-guiden, och anses vara en av de bästa platserna i världen att äta sushi.

Lika älskvärd som en gammal farfar – och lika anspråkslös – kändisskapet har inte stigit den numera 91-åriga Jiro om huvudet. Dokumentären visar hur Jiro försöker fullända konsten att tillaga sushi, med varje portion han lagar. Innan filmen är slut kommer du att salivera, och vilja boka en biljett till Tokyo på en gång, för att boka plats på Sukiyabashi Jiro. Se bara till att vara ute minst en månad i förväg.

Encounters at the End of the World (2007)

Det är svårt att skaka av sig känslan första gången man sett en Werner Herzog-dokumentär. Den mytomspunna tyska filmaren använder sig av en torr och humoristisk skildring med en serie konfrontativa intervjuer och en orubblig blick på striden mellan människan och Moder Jord, och bjuder dig att titta djupt in i avgrunden, tills avgrunden tittar tillbaka.

I Encounters at the End of World reser sensationsfilmaren till Antarktis för att studera det tuffa klimatet, djurlivet, och människorna som mot alla odds kallar detta islandskap sitt hem. Det är underhållande men ger en rysningar; härligt lättsam underhållning för vardagsresenären, och ett manifest för den inbitne världsutforskaren.

Happy People: A Year in the Taiga (2010)

https://www.youtube.com/watch?v=fbhPIK-oBvA

Efter att ha rest till världens ände med Herzog, följ honom längs Jenisejfloden till djupaste Siberien i Happy People: A Year in The Taiga. Herzog co-producerade den här dokumentärfilmen (ursprungligen en rysk TV-serie) som följer fyra pälsjägares liv i byn Bakhtia – en av världens mest avlägsna bebodda platser.

De svåra ämnen som dokumentären hanterar skulle få orädda äventyrare som Bear Grylls att börja gråta. De jagar, fiskar och odlar grödor under sommaren, allt för att förbereda sig på att inte göra annat än att försöka härda ut och överleva när vintern kommer. Och ändå, trots deras gammaldags levnadssätt visar filmen hur nöjda dessa infödda sibirier är med sina anspråkslösa liv, långt borta från teknikens utveckling och “post-sanningar” som vår moderna värld bjuder på. Filmen är empatisk, livsbejakande, och det finns inte en selfiepinne i sikte!

Samsara (2011) / Baraka (1992)

Regissören Ron Frickes ordlösa dokumentär skulle kunna platsa på en institution för naturhistoria eller antropologi. Den här ambitiösa essän, filmad under loppet av fem år och på fem kontinenter, utforskar människans medkänsla och personliga förbindelse. Alla som har rest runt jorden och blivit överraskad av att de haft så mycket gemensamt med lokalbefolkningen kommer att känna igen sig. Filmen är fylld av en djupt rotad mänsklighet, kärlek och nyfikenhet som sträcker sig över kultur- och språkbarriärer.

Om den här konstnärliga titten på den globala mänskligheten verkligen faller dig i smaken, glöm då inte att kolla på hans lika genialiska film Baraka, från 1992. Och se till att du ser dem på de största filmdukar som finns tillgängliga – det är det här IMAX är gjort för!

Life in a Day (2011)

Life In A Day kanske låter alldagligt, men det här projektet – som finansierats av YouTube – är något alldeles särskilt. Den 90 minuter långa filmen består av en samling med 80 000 videoklipp från 192 länder, och visar upp stycken ur liv levda över hela världen, alla filmade på samma dag: 24 juli 2010.

Videoklippen handlar om både det banala (att laga frukost eller borsta tänderna) och det storartade (en koreansk man cyklar jorden runt för att uppmuntra till en återförening av hans hemland, eller en tårögd australier som förkunnar sin kärlek till livet efter att ha undergått en hjärtoperation). Alla dessa stunder samlade visar hur sammanlänkad vår värld är, och förflyttar dig till hundratals olika platser på strax över en och en halv timme.

180° South (2010)

Detta är något för de mer äventyrliga resenärerna, berättelsen om en nomadisk man från Kalifornien som följer i fotspåren av sina orädda hjältar – Doug Tompkins och Yvon Chouinard, grundare av klädmärkena The North Face och Patagonia – på en storslagen och farlig resa till Patagonien.

Det hela är filmat som en lättsamt och informell reseskildring, med långa samtal vid lägerelden och surfsessioner. Detta framhäver 180° Souths styrka: dess förmåga att framställa vad de flesta skulle anse vara dödsförakt som en lättillgänglig utflykt. Den här filmen är ett måste för resenärer med ett särskilt intresse för Sydamerika.

Touching the Void (2003)

Inte olikt 180° South visar Touching the Void oss människor som uppbringar makalösa mängder uthållighet och beslutsamhet på sina reseäventyr. Det som skiljer den här filmen från andra är hur nagelbitande intensiv resan blir när bergsbestigarna Joe Simpson och Simon Yates 1985 bestiger Siula Grande i bergskedjan Huayhuash, mitt bland katastrofer och livshotande situationer.

Touching the Void består av en blandning av bekännande intervjuer och återskapande av situationer man är väldigt glad att man inte behövt befinna sig i, och håller tittarna som klistrade vid skärmen, så nära dödsförakt man någonsin kommer. Om du ser den här dokumentären, och fortfarande vågar dig på att bestiga de peruanska Anderna så är du åtminstone förberedd på vad du ska göra för att överleva.

Är du en filmälskare? Glöm inte att utforska världens häftigaste biografer och våra favouritdjugler från filmens värld

Ursprungligen publicerat

04/04/2017