Balis bästa – tips från en insider

Planerar du drömsemestern i tropikerna? Våga gräva lite djupare och upptäck Bali med hjälp av en insatt lokalbo

Utforska och koppla av: följ vår lista på det bästa Bali har att erbjuda

Utforska och koppla av: följ vår lista på det bästa Bali har att erbjuda

Kategori Strand & natur

Datum 17/01/2017

Man hör ofta resenärer prata om vad som är bäst på Bali. Redan innan du landat har du hört historier om de gyllene stränderna, nattlivet och de bekväma, havsnära boendena. Men bortom turismen, de välbesökta templen och allt det andra, ligger ett mystiskt land med aktiva vulkaner och outforskade snårskogar, som gjorda för en modig resenär.

Serie-resenären och före detta Balibon Naz Rasmussen delar här med sig av sina bästa tips på saker att göra på den heta semesterdestinationen.

Kort Bali-historia

bali-dans-basta-fran-bali
Omfamna traditionerna med den balinesiska dansen Legong

Gudarnas ö blev plötsligt känd för världen på 1920-talet, när det kungliga holländska färjebolaget började att ta turister till ön, för att utforska lokala sedvänjor och hantverk. Konstnärer som Charlie Chaplin och Miguel Covarrubias följ de snart efter, och gav Bali en aura av berömdhet och lyx. På senare tid har det ryktet uppdaterats till att handla mer om startups, delvis tack vare platser som Hubud (”Hub-in-Ubud”), som startat för att hjälpa de många moderna, digitala nomaderna.

Av de 17,000 öar som hör till Indonesien är Bali en av de få som lyckats bevara sin hinduism medan resten av landet konverterat till islam. På 1970-talet, bara två årtionden efter att Indonesien blev oberoende från Holland, började regeringen investera i Balis bubblande turistekonomi.

Det har däremot inte förstört charmen och själen i stället. Många besökare prisar Balibornas gästfrihet och avslappnade kultur, som gör det till en otroligt avkopplande och trevlig destination. Turismen smälter synbart samman med det balinesiska vardagslivet, som kretsar kring hinduiska riter, ceremonier och dansritualer såsom Legong.

melasti-ritual-bali-basta-fran-bali
Lokalbor samlas för en Melastiritual på Bali

Besöka Bali

Det är värt att fundera över vilken typ av upplevelse du vill ha innan du flyger till Bali. Vill du glidflyga över korallrev, klättra på vattenfall i djungeln? Eller kanske shoppa och prova lite ny, experimentell mat i södern? Fördelen med Bali är att oavsett vad du väljer är det inget stort ställe, och det är lätt att ta sig mellan platser och uppleva olika saker, så länge du har en vecka eller två.

Vill du bo bekvämt men samtidigt lära känna folk? Då ska du prova homestay. Dessa familjehus går ofta att jämföra med trestjärniga hotell och erbjuder mer avskildhet om ni reser som familj eller i grupp. De är också ett bra sätt att uppleva lokal Balikultur och familjeliv.

Chict och berömt på västkusten

Seminyak

seminyak-bali-saker-att-gora-pa-bali
Strandparty på kvällskanten, på Seminyak, Bali

På västkusten hittar vi den välbärgade staden Seminyak och lite längre söderut den fina men sönderturistade Kuta. Seminyak erbjuder sofistikerad mat med alla de senaste kulinariska trenderna från Europa och USA, serverade i en ultramodern miljö. De viktigaste restaurangerna och barerna ligger längs samma stråk, så det är lätt att klara av staden på en endagstripp.

Här finns också Potato Head beach club, ett av Balis mest populära landmärken. Här samlas rika turister och lokalbor för att campa, dricka cocktails eller bada i havet. Det är värt att spendera lite för att få prova på det ljuva livet.
Rekommenderat boende: The Mesaribali Homestay (rumspriserna börjar på 200 SEK [300,000 IDR] per natt)
Hitta ett rum

Canggu

canggu-bali-bast-pa-bali-saker-att-gora-pa-bali
En stunds surfing i solnedgången, på Batu Bolong Beach i Canggu

Canggu är för Bali vad Brooklyn kommit att vara för New York. Det vill säga hippt och hemvävt. Kuta och Seminyak kan bli ganska stimmiga men Canggu har en småstadscharm och surfar-vibb som är svår att värja sig mot. Det börjar bli svårt att ta sig runt här, vilket är en av anledningarna till att det inte upptäckts fullt ut av turisterna ännu. Du behöver en moped, en chaufför eller en hyrbil.

Staden ligger mitt bland enorma risfält och är känd för de fina vågorna på Batu Bolong Beach. Många modefotografer, teknikentreprenörer och spirituella har kommit hit för att koppla av och lossa på slipsen. Vill du träffa ett bra tvärsnitt av besökarna, ta dig till Berawa Beach, där du dessutom kan lära dig att surfa med en lokalbo som instruktör.

Rekommenderat boende: Brekele Brawawa Beach House (rumspriserna börjar på 170 SEK [250,000 IDR] per natt)
Hitta ett rum
För en mer avskild och exklusiv upplevelse, prova Kedungu Beach. När solen gått ned, glöm inte att besöka Old Man’s vid stranden, för lite folkskådning och salt havsluft. Bästa livemusiken får du på söndagar, med en spännande lineup av både lokala artister och utländska stjärnor. Helgen kulminerar med dans på klipporna vid Sand Bar, med tre meter höga vågor i bakgrunden.

Rekommenderat boende: Kubu Kedungu (rumspriserna börjar på 470 SEK [697,000 IDR] per natt)
Hitta ett rum

Dra norrut för natur

batur-vulkan-bali-basta-pa-bali
Ta dig till toppen av Mount Batur för en oförglömlig morgonutsikt

Många Balibesökare förstår inte fullt ut vilken fantastisk natur Bali har, och hur tillgänglig den ofta är för besökare. Vattenfalls-fans bör kolla in Balis unika men kriminellt underskattade Aling-Aling-fall, 35 meter högt. De ovanliga vattenströmmarna har skapat en naturlig rutschkana som besökare kan åka i om de törs. Om du inte pallar med roadtripen på din moppe, är det lätt att hitta en chaufför som kör dig.

Vandrare och fotografer vill antagligen fokusera på Mount Batur. Hämtning och guidning kan arrangeras från de flesta hotell och homestays. Du kommer att behöva kliva upp klockan 01 och vandringen varar i cirka fem timmar dörr till dörr, med en fantastisk soluppgång över vulkanen Mount Agung som höjdpunkt.

Rekommenderat boende: Lakeside Cottages (rumspriserna börjar på 230 SEK [348,000 IDR] per natt)
Hitta ett rum

Äta, sova, meditera i Ubud

Att besöka Ubud, Balis rikaste stad och boplats för många konstnärer och mystiker, känns lite som att befinna sig i Twilight zone. Trots de många butikerna som kör på den uttjatade ”Eat, pray, love”-klichén, finns här ett genuint och uppriktigt fokus på välbefinnande som är svårt att värja sig mot.

Dragplåstren är många: yoga i världsklass, terapi, ett enormt utbud av vegetarisk gourmetmat och ett starkt fokus på smarta byggnader och tjänster. Prisvinnande samarbetslokaler har poppat upp de senaste åren, för att hjälpa de som är i Ubud lite längre. Ubud har till och med sin egen djungelklubb mitt i skogen: Jungle Fish, perfekt för en simtur eller en stilla lässtund, omgiven av tropisk natur.

Boende i Ubud

ubud-homestay-balis-basta-homestay
Bo hemma hos lokalbor på Bali

Bisma Eight är byggt så sent som 2016 och är ett minimalistiskt boutique-hotell med typisk Ubud-själ. För en lyxig upplevelse på Ubuds mest eftertraktade adress är det här du ska bo. (Rumspriserna börjar på 1,800 SEK [2,736,000 IDR] per natt).

För något bra men lite mer sansat, leta i hjärtat av Ubud, där du bland annat hittar Merthaya 2 Bungalows, Ubuds bäst bevarade hemlighet, bara fem minuters promenad från Yoga Barn och organiska matstället Kafe. Detta familjedrivna homestay har en pool och är nästan alltid bokat, så se till att boka långt i förväg (rumspriserna börjar på 245 SEK [365,000 IDR] per natt).

Äta i Ubud

Ät dig mätt på köttbullssoppa på gatan, i Ubud, Bali
Ät dig mätt på köttbullssoppa på gatan, i Ubud, Bali

För att vara en relativt liten stad är Ubud grym på matfronten. La Pacha Mama är Balis första vegetariska, mexikanska restaurang, skapad av Alexis Dornier. Denna utomhusrestaurang ligger i Ubuds konstnärskvarter Penestanan, är täckt med segel och har gott om de klassiska Acapulco-stolarna som du säkert känner igen.

För lite mer typiskt Ubud, åk till Eco Swiss Cottages i det pittoreska Nyuh Kuning-området.

Här kan du avnjuta färska grönsaker från den egna trädgården medan du myser vid poolen. Ubuds kanske finaste utsikt finns en bit bort, på franskinspirerade matstället Elephant Café, beläget på toppen av Campuhan Ridge.

Säsong

Bali är en hubb av aktiviteter. När du besöker ön får du betänka att öbornas leverne beror helt av turismen. Många aktiviteter handlar om att ge tillbaka till samhället och dessa är värda att planeras in, i alla fall en eller två av dem. Kolla till exempel in Bali Spirit Festival, en kulturell yogafestival som äger rum i mars varje år. Ubud Readers and Writers Festival är Sydostasiens största människorättsfestival och äger rum i oktober. Om du är gourmand, prova Ubud Food Festival i maj.

bali-ris-terrasser-bali-lokalbor
Foton gör inte Bali rättvisa, särskilt inte dess häftiga risterrasser

Den fruktade regnsäsongen är inget skämt, men det är inte SÅ farligt på Bali. Det är dock tropikerna vi talar om, så undvik januari till april och oktober till november. När du väl är på Bali är det också fullt möjligt att du väljer att förlänga din vistelse. Om du gör det är det viktigt att du tänker på att ditt visum bara gäller i 30 dagar. För att undvika problem, se till att fråga immigrationsmyndigheten vilka regler som gäller ditt pass, om du vill ha en förlängning.
Hitta en flygbiljett till Bali

Letar du mer sköna tips från lokalbor? Läs en guide till Dubai och lär dig hur man hittar nya vänner medan man reser

Ursprungligen publicerat

17/01/2017