Börja läsa: de bästa reseböckerna för att väcka din reslust

Böcker är ett utmärkt sällskap på resan, och de inspirerar dig hela tiden. Skaffa någon av dessa reseböcker, för att vara i gott sällskap på din nästa resa

Paddla längsmed Dal-sjön i Srinagar, skildrat i Salman Rushdies roman Midnattsbarn

Kategori Nyheter & tips

Datum 31/05/2017

Vissa böcker har den där nästan magiska förmågan att förflytta dig till nya platser. Här är 7 tips på riktigt bra reseböcker. Här har vi valt våra favoritböcker för att läsa på resan där du kan följa i bokens fotspår.

Förresten, om du ändå reser kan du behöva en bil. En sån fixar du direkt på momondos biluthyrnings-sida, där vi listar de bästa erbjudandena.

Elena Ferrantes neapolitanska romaner – Italien

Romanens huvudpersoner Elena och Lila tillbringar sina sommarsemestrar på Ischia
Romanens huvudpersoner Elena och Lila tillbringar sina sommarsemestrar på Ischia

En mystisk romanförfattare som skriver under pseudonym tog hela världen med storm när utvecklingsromanen om Elena Greco släpptes runt om i världen. Plötsligt drabbades alla av en ”Ferrante-feber”. De fyra böckerna följer de båda vännerna Elena och Lilas liv, från deras barndom upp till vuxen ålder, under ett halvt sekel. De utspelar sig på flera olika platser: från Neapels utkanter till det välmående Florens och den drömlika ön Ischia.

Serien kretsar kring Neapel. Utforska trakten där flickorna växte upp, Rione Luzzatti, släntra omkring på det eleganta Piazza Martiri och passa på att avnjuta en sfogliatelle – ett vackert, fyllt bakverk. När Neapel blir för högljutt för din smak kan du passa på att besöka den vackra ön Ischia, bara en timmars färjefärd bort.

Florens förekommer mycket i romanerna, i synnerhet området runt den tre våningar höga medeltida porten Porta San Niccolò vid den gamla stadsmuren. Florens anses vara renässansens födelseplats; du kommer snabbt att märka att staden var ett centrum för kultur, handel och finans i det medeltida Europa.

Hitta ett flyg till Neapel

Alla vi barn i Bullerbyn av Astrid Lindgren – Sverige

En typisk röd stuga i Sevedstorp
En typisk röd stuga i Sevedstorp

Den svenska barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren är en av de mest översatta författarna i världen. Hennes berättelser roade inte bara barn från världens alla hörn, utan gav henne även en plattform för att påverka förändringar i samhället. Hon bidrog exempelvis till att barnaga förbjöds i Sverige.

En av hennes många berättelser, Alla vi barn i Bullerbyn, följer sex barn och deras äventyr i en liten svensk by – Bullerbyn – under 1930-talet. Bullerbyn är ett taget namn, men byn har mycket gemensamt med den by, Sevedstorp, där Lindgrens pappa växte upp. Många av hennes berättelser utspelar sig på platser som har inspirerats av Småland.

Småland är ett semesterparadis för såväl stora som små. Tillbringa några dagar tillsammans med Bullerby-barnen och andra figurer vid Astrid Lindgrens värld. Få ett fågelperspektiv över Smålands skogar, sjöar och vilda djur med enZipline-linbanetur.

Ett återkommande inslag i Astrid Lindgrens böcker är de idylliska röda stugorna. Tillbringa en mysig natt vid Oxgården (med priser från 1 257 SEK per rum och natt).

Hitta ett flyg till Stockholm

Himlakroppar av Eleanor Catton – Nya Zeeland

Hokitika Gorge – ett underverk av blått och grönt
Hokitika Gorge – ett underverk av blått och grönt

”En sorts konstig science-fiction-berättelse” – så beskriver den nyzeeländska författarinnan Eleanor Catton, sin 1 113 sidor tjocka bladvändare. Catton är den yngsta författare någonsin som har vunnit Man Booker-priset. Den historiska romanen utspelar sig på Nya Zeelands södra ö på 1860-talet, delvis under den viktorianska eran, och har inslag av astrologiskt mysterium.

Berättelsen inleds i kuststaden Hokitika med dess omkringliggande guldfält, dit huvudpersonen Walter Moody anländer i bokens början. Denna lilla stad blir ett av de mest tätbefolkade områdena under guldrushen, och denna historiska händelse firas än i dag. Gör en 30 minuter lång guidad tur längs med den historiska vandringsleden eller testa din tur med guldvaskning vid Ross Goldfield Information & Heritage Centre.

Du omges av en orörd natur som bara väntar på att du ska utforska den. Hokitita Gorge är en underbar blandning av turkost vatten och frodig grönska. Beundra Tasmanhavet, de södra alpernas snötäckta toppar och regnskogen från det 40 m höga Hokitika Tower.

Hitta ett flyg till Christchurch

På drift av Jack Kerouac – USA

2-basta-bocker-jack-kerouac-pa-drift-hudson-river-park
Se solnedgången från Hudson River Park i New York

Kerouacs klassiska På Drift (On the road) är en perfekt reskompis när du gör en roadtrip genom USA, precis som huvudpersonen Sal Paradise och hans kompis Dean Moriarty.

Börja i New York och besök ett av beat-generationens mest populära ställen, Village Vanguard, i Greenwich Village. Innan du reser vidare västerut, stanna vid Hudson River Park och se solen gå ned över New Jersey.

Näst på tur är blåsiga Chicago. Stanna till vid The Green Mill, där du kan lyssna på jazz i alla dess former, från bebop till avantgarde. Fortsätt resan söderut till New Orleans där du måste besöka Algiers, ett charmigt kvarter med viktorianska villor och massor av charmiga små specialbutiker som godisbutiken Southern Candymakers. Ett annat bra ställe med beat-känsla är Colorados huvudstad Denver, där Larimer Street en gång var en hubb i kulturen. Idag ligger här massor av hippa restauranger, dyra lägenheter och mikrobryggerier.

När du till slut kommer till San Francisco, åk till Telegraph Hill för en helt otrolig utsikt över hela bay area, och lite välbehövlig meditation över allt du upplevt på resan.

Hitta ett flyg till New York

Kafka på stranden av Haruki Murakami – Japan

Japans nördcentrum Akihabara Electric Town har gott om udda och konstiga saker
Japans nördcentrum Akihabara Electric Town har gott om udda och konstiga saker

Haruki Murakamis Kafka på Stranden handlar om två livsöden: gamle mannen Nakata och 15-årige bortrymda pojken Kafka, från Tokyo till lilla ön Skikoku. De tvås resor genom olika städer är lätt att återskapa, men exakt var de befinner sig är svårare att säga. Men det gör inte så mycket eftersom boken är rappt berättad och får dig att vilja lära dig mer om ett land där högteknologi blandas med urgamla seder.

Börja gärna din egen resa i huvudstaden Tokyo. Upptäck nördmekkat Akihabara Electric Town där du kan hitta alla möjliga hushållsapparater, tecknade serier och popkultur-prylar. Ta sedan tåget till Osaka, där du hittar Japans äldsta Shinto-helgedomar, Sumiyoshitaisha. I det mer avslappnade Shinsekai kan du äta dig mätt på panerad och friterad mat.

Näst på resan står charmiga staden Kobe. Här kan du provsmaka på japanska spriten sake i Nada-distriktet, där många destillerier ligger, och besöka Akashi Kaikyo, världens längsta hängbro.

Hitta ett flyg till Tokyo

The Beach av Alex Garland – Thailand

1-basta-bocker-the-beach-koh-samui-thailand
Låt Alex Garlands The Beach bli din guide till Thailands många stränder

Den kanske mest kända bok som utspelar sig i Thailand är The Beach, kanske mest känd för filmen med Leonardo DiCaprio. Berättelsen följer backpackern Richard och hans sökande efter en oförstörd, isolerad ö enbart känd bland ett litet community av backpackers. Boken fångar den obehagliga men samtidigt storslagna atmosfären på de thailändska öarna på ett realistiskt men ändå förstärkt sätt, som verkligen får dig att vilja resa och upptäcka själv.

Richards (och ditt) äventyr börjar i Bangkoks Khao San Road. Här låg tidigare en stor rismarknad men idag är det en hotspot bland backpackers. Här hittar du billigt boende, ett spännande nattliv och lika god som exotisk mat (vad sägs om grillade insekter?).

När du fortsätter i Richards fotspår hamnar du i Gulf of Thailand. Här kan öppna havet ta dig till en rad intressanta öar, som Koh Samui, Koh Phangan, Koh Samet, Koh Tao med flera.

Läs mer: Thailands 8 bästa öar

Hitta ett flyg till Bangkok

Midnattsbarn av Salman Rushdie – Indien

6-basta-resebocker-salman-rushdie-midnattsbarn-midnights-children-taj-mahal
Taj Mahal är ett av Indiens absolut mest populära och trollbindande landmärken

Salman Rushdies mästerverk Midnattsbarn skildrar det moderna Indiens historia genom Saleem Sinais ögon. Han föddes exakt samma ögonblick som Indien blev självständigt och kan telepatiskt kommunicera med 1,000 andra barn som föddes vid samma tidpunkt. Med sitt kraftfullt och poetiska narrativ får romanen dig att drömma om nya resor – och din fantasi att snurra i högfart.

Romanen förflyttar sig över den indiska kontinenten från Kashmir till Agra och vidare till Bombay. Saleem drömmer om idylliska Kashmir, den vindlande floden i Srinagar, de snötäckta bergstopparna i Gulmarg och dalgångarna i Sonamarg. Indiens mest kända landmärke Taj Mahal gör också ett gästspel, då Saleems familj flyttar till Agra en kort period. Taj Mahal byggdes av kejsare Shah Jahan på 1600-talet, till hans tredje fru Mumtaz ära, och räknas bland världens sju underverk.

På din egen Indien-resa kommer du bli överväldigad av intryck och känslor. Inte minst i Bombay, landets största stad och en hubb för filmindustrin. Bombay har också mycket vacker kolonialarkitektur som Chhatrapati Shivaji Terminus, stadens gotikinspirerade tågstation.

Läs mer: 14 ställen du måste besöka i Indien

Hitta ett flyg till Mumbai

Stolthet och fördom av Jane Austen – England

5-basta-resebocker-stolthet-och-fordom-jane-austen-stanage-edge
Stå på Stanage Edge och titta ut över landskapet precis som hjältinnan i Jane Austens berömda roman © Rodd1251

Stolthet och Fördom av Jane Austen berättar historien om Elizabeth Bennett, en av fem döttrar, som lever på den brittiska landsbygden under den för-viktorianska eran. Platserna där romanen utspelar sig är fiktiva, men Austen inspirerades mycket av den riktiga engelska landsbygden, framförallt Hampshire och Derbyshire. Med sina små pittoreska byar, mjukt rullande landskap och slingrande landsvägar kommer du inte ha särskilt svårt för att leva dig in i berättelsen här.

Börja gärna resan i Derbyshire. Här kan du fotvandra över hedarna i Peak District National Park och stå på Stanage Edge i Hathersage Moor och titta ut över landsbygden. Besök gärna också det magnifika Chatsworth House, där du kan vandra genom trädgårdarna och se djuren mjölkas i djurhägnet bakom huset.

Riktiga entusiastiska Austen-fans måste självklart också besöka hennes gamla hem i Chawton (district of Hampshire) hemmet i Steventon där hon föddes och Basildon Park, som tjänade som inspiration för Netherfield Park i romanen.

Gå i Elizabeths fotspår! Hitta en flygbiljett till närliggande Manchester med momondo

Hitta ett flyg till Manchester

Mitt Afrika av Karen Blixen – Kenya

4-basta-resebocker-mitt-afrika-karen-blixen
Fiktion och verklighet: besök Karen Blixens hem på kenyanska landsbygden

Karen Blixens poetiska beskrivningar av Kenya bygger upp bilden av ett vidsträckt och lummigt landskap. Boken utspelar sig på landsbygden, vid foten av Ngong Hills, och berättar om danska baronessan Blixens liv på kaffeplantagen, och hennes möten med européer på resa genom landskapet.

Karen Blixen bodde själv i Kenya i 17 år och lämnade avtryck efter sig. Hennes gamla hus har gjorts till ett museum där du kan beundra hennes konst och möbler liksom originalutrustning från kaffeplantagen.

En kort flygresa från Nairobi ligger också Tsavo National Park, ett av de största och äldsta reservaten i Kenya. Här kan du se alla “big five” – lejonet, elefanten, buffeln, leoparden och noshörningen. Ta dig till Maasai Mara för att med egna ögon se landskapet som Blixen så träffsäkert beskriver i boken. Det döptes efter Maasai-folket, som bodde här, och är en perfekt startpunkt för att uppleva savannen.

Hitta ett flyg till Nairobi

Andarnas hus av Isabel Allende – Chile

3-basta-resebocker-andarnas-hus-isabel-allenda-chile-tolhuaca
Den majestätiska Tolhuaca-vulkanen är bara en av Chiles många natur-under

Allendes debutroman Andarnas Hus följer flera generationer av familjen Trueba och deras liv på chilenska landsbygden. Boken utspelar sig under år av mycket social och politisk förändring och med sin magiska realism utforskas Allende såväl det chilenska landskapet som själva den chilenska identiteten. Den är perfekt för inspiration inför resan, eller som resesällskap medan du är iväg.

Chile är känt för sin spektakulära natur, med allt från torra öknar till glaciärer och vulkaner, liksom fina viner. Om du är sugen på en vinprovning, gör ett besök i Casablanca- eller Colchagua-dalen. Med lite research och en bra ordbok kan du snabbt få ett glas rött i handen.

För lite mer naturnära upplevelser, ta dig till Tolhuaca National Park där du bland annat kan få syn på patagoniska ekar, “monkey puzzle”-träd, puduhjortar och de stora Magellanspettarna. För att inte tala om den 2000 meter höga Tolhuaca-vulkanen, som dominerar hela landskapet i parken.

Hitta ett flyg till Santiago
Vill du utforska mer? Besök momondos blogg för ännu mer tips och inspiration, och läs vår artikel om hur du uppnår dina rese-mål.

Ursprungligen publicerat

31/05/2017