Sov under norrskenet: 9 hotell med fantastisk utsikt

Från utsiker över vulkaner i karga isländska landskap till mysiga iglooer i Finland och mysiga lodger i Kanada, här är några av världens bästa hotell om du vill njuta av norrsken

Norrskenet dansar i skyn ovanför Island

Norrskenet dansar i skyn ovanför Island

Kategori Hotell inspiration Romantik

Datum 17/10/2017

Att beundra norrskens eteriska dans på Nordpolens stjärnrika himmel tillhör naturens mest spektakulära ljusshower, och är ett fenomen som verkligen är helt magiskt …

Norrsken, även känt som Aurora Borealis, är resultatet av elektriskt laddade partiklar som stöts ut från solen. När dessa når jordens magnetfält skapas en grönaktig ljuseffekt, som är som starkast där magnetfältet är som svagast. Därför är chansen att se det som störst i norr.

Vi listar flera av de bästa hotellen för att beundra norrskenet.

ION Hotel – Selfoss, Island

Aurora Borealis dansar över ION Hotel.
Aurora Borealis synligt över ION Hotel. © Ragnar Th. Sigurdsson / ARCTIC IMAGES

Mindre än en timme från Reykjavik, på karga, skrovliga lavafält, står ION Luxury Adventure Hotel. Inte långt härifrån ligger Thingvellir nationalpark och de berömda varma källorna. Hotellet anordnar allt från forsränning till glaciärbestigning. Du kan till och med dyka i Silfrasprickan, som delar de amerikanska och europeiska kontinenterna.

Hotellet organiserar allt från forsränning till glaciärvandringar och dykning i Silfra-sprickan (som går mellan de amerikanska och euroasiatiska kontinenterna) nära nationalparken Thingvellir och de berömda heta källorna vid gejsern!

ION har en egen panoramabar för att man ska kunna beundra norrskenet. Du kan t.o.m. prata med deras egen astronom för att få svar på dina frågor om norrsken.

Hitta ett rum på ION Hotel Hitta ett flyg till Reykjavik

Hotell Rangá – Hella, Island

Norrskenet spelar på himlen ovanför Hotell Rangá.
Norrskenet lyser över Hotell Rangá. © Greenland Travel

Hotel Rangá ligger tyst ute på landet. Du kan beundra den glödande himlen, samtidigt som du njuter av ett varmt bubbelbad med utsikt över vulkanen Hekla.

Hotellets norrskens-larm-service garanterar att du inte sover bort händelserna. Eftersom natthimlen har mer att erbjuda än ljusvågorna har hotellet även byggt ett eget avancerat astronomiskt observatorium för stjärnskådning av hög klass. Hotel Rangá ligger två timmar från Reykjaviks flygplats.

Hitta ett rum på Hotel Ranga Hitta ett flyg till Reykjavik

Sorrisniva Igloo Hotel – Alta, Norge

En typisk norsk klykstångskåta under norrsken.
En typisk norsk klykstångskåta under norrsken.

En annan fantastisk upplevelse är att bo på ett hotell som är helt gjort av is, och vilket görs om varje vinter. Som om inte det vore nog, kan du även tälta i en typisk klykstångskåta med en brasa som håller dig varm, vid Sorrisniva.

Vid Altaflodens stränder är det mycket goda chanser att få uppleva norrsken – och du kan dessutom resa dit med hundspann!

Hitta ett rum på Sorrisniva Igloo Hotel Hitta ett flyg till Reykjavik

Hotel Kakslauttanen – Saariselkä, Finland

Titta upp på det imponerande norrsken vid Hotel Kakslauttanen
Titta upp på det imponerande norrsken vid Hotel Kakslauttanen © Man Ng

Tänk dig att ligga under den glödande natthimlen utan att ens behöva lämna din varma och sköna säng … i Hotel Kakslauttanen i finska Lappland är det fullt möjligt!
Det familjeägda företaget har byggt upp en by av igloor, där du kan sova i små kupoler gjorda av glas, som inte blir immiga eller täcks av frost.

Andra aktiviteter inkluderar rensafarier, ridning i snön och en isbrytarkryssning med ett frivilligt dopp i det istäckta baltiska havet – iförd en torrdräkt så klart.

Hitta ett rum på Hotel Kakslauttanen Hitta ett flyg till Ivalo

Santa Claus Holiday Village – Rovaniemi, Finland

Santa Claus Holiday Village
Santa Claus Holiday Village

I Rovaniemi, urinvånarnas område i finska Lappland, finns ett annat hett (kallt, snarare) restips för den norrskenstörstige – Santa Claus Holiday Village. Förutom att det ligger perfekt till för att få se norrskenet är det perfekt för familjer.

Hotellets pepparkaksklubb anordnar allt från kälkracing till pyssel och bakning. Ja, till och med nisse-skola!
Hitta ett rum på Santa Claus Holiday Village Hitta ett flyg till Rovaniemi

Abisko Mountain Lodge – Abisko, Sverige

Aurora Sky Station på Nuolja.
Aurora Sky Station på Nuolja. © imagea.org

Inbäddade i den nordligaste dalen i svenska Lappland ligger Abisko Mountain Lodge och dess rustika stugor. Det här är den perfekta miljön för en mysig, arktisk semester.

Hotellet erbjuder en bred palett av aktiviteter, från isfiske till heliski. Men själva platsen är egentligen det främsta dragplåstret. Från ditt fönster på hotellet kan du se Torneträsk i Abisko nationalpark, där forskare identifierat ett ”blått hål” – en bit himmel som alltid är blå oavsett väder.

Ta en tur till Aurora Sky Station för en titt från första parkett.

Hitta ett rum på Abisko Mountain Lodge Hitta ett flyg till Kiruna

Treehotel – Harads, Sverige

Spegelkubrummet på Treehotel.
Spegelkubrummet på Treehotel. © Fredrik Broman Human Spectra

Svenska Treehotel är precis vad det låter som, ett hotell med en fantastisk design där du bokstavligt talat sover uppe bland träden.

Här kan du njuta av vedeldade bad mitt i skogen eller ta en nattlig snöskotersafari för att hitta det kosmiska skådespelet. Glöm inte att ta hotellets fotokurs också, för att lära dig fånga norrskenet på bild.

Hitta ett rum på Treehotel Hitta ett flyg till Luleå

Hotel Alyeska – Anchorage, Alaska, USA

Titta ut genom ditt rumsfönster för att se en strålande grön himmel vid Hotel Alyeska
Titta ut genom ditt rumsfönster för att se en strålande grön himmel vid Hotel Alyeska

Testa det bästa av Alaskas vildmark vid Hotel Alyseka — ett slottsliknande hotell som blandar modern komfort med en fantastisk natur.
Den avlägsna platsen gör hotellet till en perfekt utsiktspunkt för att beundra norrsken, som bäst upplevs några timmar efter midnatt. Hotellets personal väcker dig gärna, så att du kan uppleva det dramatiska spektaklet.
Hitta ett rum på Hotel Alyeska Hitta ett flyg till Anchorage

Blachford Lake Lodge – Yellowknife, Kanada

Använd en cykel med breda däck för att trampa fram från Blachford Lake Lodge under norrsken
Använd en cykel med breda däck för att trampa fram från Blachford Lake Lodge under norrsken

Blachford Lake Lodge är en perfekt plats för att se norrsken svepa fram över den mörka natthimlen. Platsen är så avlägsen att den lämpar sig utmärkt för att uppleva fenomenet när det är som bäst. När du ändå är där: utforska Kanadas vildmark på skidor, spark eller cyklar med breda däck och delta i kursen i hur man bygger igloor, åk snöskoter eller testa andra spännande aktiviteter.

Om utsikten från sängen i ditt rum inte duger, kan du testa Blachford Lake Lodges varma bad där du kan njuta av spektaklet, samtidigt som det varma vattnet får dig att slappna av helt.
Hitta ett rum på Blachford Lake Lodge Hitta ett flyg till Yellowknife

Mer inspiration:

går inte av för hackor!

Ursprungligen publicerat

17/10/2017