10 bästa skidanläggningarna för en fartfylld skidresa i Sverige 2017

Ta vara på det sista av vintersäsongen – hitta dit snön ligger vit framför dina fötter och njut av de sista åken innan de första vårtecknen kikar fram. Vi har listat de 10 bästa skidanläggningarna för en fartfylld skidresa i Sverige 2017.

Ta vara på det sista av vintersäsongen - åk på skidresa i Sverige!

Ta vara på det sista av vintersäsongen - åk på skidresa i Sverige!
Fotograf: Jeppe Blomgren

Kategori Vintersport och jultid

Datum 10/10/2017

Minusgrader och kyliga vindar låter nog inte så lockande när vintersäsongen sakta men säkert börjar lida mot sitt slut. Men med snöfyllda vita backar, ett par skidor på fötterna och stavar till hands svischandes nerför en alldeles lagom brant backe någonstans i Sverige, kan du njuta fullt ut av vad vintern har kvar att erbjuda. Så se till att utnyttja det sista av den här årstiden innan det är för sent – samla ihop familjen, kompisgänget eller ta med pojk-/flickvännen för en skidresa i Sverige.

1.Funäsfjällen

Funäsfjällen gillas av svenskarna. Vill du hoppa i parken eller hellre bara ta det lugnt – Funäsfjällen passar alla. Foto: Funäsfjällen

Fem meter natursnö, myskoxar, våffelstugor och 136 nedfarter, ja det kan du njuta av i Funäsfjällen. Funäsfjällen är samlingsnamnet för sex skidanläggningar där du kan åka i var och en av dem med ett enda liftkort. Tänndalen, Tänndalsvallen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Tännäskröket och Kappruet.

Tänndalen och Funäsdalen blev förra året i en undersökning utsedd av svenskarna som Sveriges bästa skidanläggning på en delad förstaplats.

Du bör definitivt ta dig upp hit till härliga Härjedalen och njuta av en lite mer vildare upplevelse än till exempel Sälen. Här finns 60 toppar över tusen meter och 300 kilometer längdskidspår.

Säsonen börjar: 1. december
Pris: 465 SEK (1 dag, vuxen)

Hitta boende här!

2.Åre

I Åre, som ibland kallas Sveriges alperna, samsas proffs med både amatörer och nybörjare. Foto: Skistar

Vissa kallar Åre för Sveriges svar på alperna och visst kan vi förstå dem. Krydda detta med en mycket mysig atmosfär i själva Åre by och du har en riktigt härlig skidort. Åreskutan med sina många pister, där världsstjärnor tagit guld och småttingar sina allra första skär, tornar ståtligt upp sig och bjuder in till äventyr.

Likväl som Åre bjuder på branta pister med stora utmaningar finns området Björnen där hela familjen kan åka tillsammans.

Duved/Tegelfjäll som också ingår i liftkortet passar den som föredrar att cruisa i långa carvingsvängar istället för fart och fläkt.

Säsonen börjar: September
Pris: 1255 SEK (3 dagar, vuxen)

Hitta boende här!

3.Stöten

Glid, carva, hoppa och njut. Stöten är perfekt för dig som är lite mer erfaren. Foto: Stöten

Stöten är den nordligaste skidorten i det som kalla för Sälenfjällen. Det är inte en del av giganten Skistar och ligger lite mer avskilt från Sälens puls. Perfekt för dig som vill ha riktigt bra skidåkning utan att trängas i backarna eller på after skin.

Stöten har Sälenfjällens högsta fallhöjd, 370 meter, och kan därmed erbjuda relativt långa åk. Du kan samtidigt njuta av fantastiskt vacker utsikt över flera norska och svenska fjäll.

Det finns goda möjligheter för barn att lära sig åka skidor – men generellt är Stöten mer passande för den något mer erfarne skidåkaren.

Säsonen börjar: 14. december
Pris: 455 SEK (1 dag, vuxen)

Hitta boende här!

4.Vemdalen

Finns det något bättre än att carva ner för branten i nypreparerad manchestersnö. Foto: Skistar.

Detta är en annan Härjedalenfavorit med mycket snö och varierad skidåkning. Tre skidområden i samma liftkort gör möjligheterna fler. I Björnrike finns något för alla i familjen medan den mer äventyrslystne kan ta sig till Klövsjös svarta branter. Vid Vemdalsskalet är mixen också stor och chansen att alla hittar sin favorit är överhängande.

Med sina 58 nedfarter är Vemdalen ingen storfräsare men det är också därför du bör åka hit. Färre skidåkare och lite vassare skidåkning.

Säsonen börjar: 11. november
Pris: 1140 SEK (3 dagar, vuxen)

Hitta boende här!

5.Sälen

Sveriges mest kända skidort gör ingen besviken. Vare sig du är erfaren eller nybörjare. Foto: Skistar

Med sina lagom höga berg med bra utbud av nedfarter och med sin närhet till Mellansverige är Sälen ohotad etta när det kommer till flest besökare. Att Sälen är familjevänligt hjälper förstås till. Det finns hela nio barnområden här men i hela anläggningen som erbjuder över 100 nedfarter finns något för alla. Från flera park- och offpistområden till Väggen, en av Sveriges brantaste skidbackar.

Sälen består av Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället.

Säsonen börjar: September 2017
Pris: 104 euro (3 dagar, vuxen)

Hitta boende här!

6.Riksgränsen

Vilt, vackert och fartfyllt där natursnön och solsken gör din vistelse till en skiddröm. Foto: Markus Alatalo

Vill du åka skidor på påskafton när caféerna i södra Sverige börjar öppna uteserveringarna? På med solglasögonen och knäpp upp jackan och ta dig till Riksgränsen, för här är det möjligt.

En riktigt bra dag finns det nog ingen konkurrens om du letar efter Sveriges bästa skidåkning – Riksgränsen är det som gäller. Här faller förstås stora mängder snö under den mörkaste vintern vilket öppnar för riktigt bra åkning.

Mycket handlar om offpist-åkningen men visst finns det flera härliga pistade backar också. Med ett liftkort här kan du även åka i närliggande Björkliden som har Sveriges tredje högsta fallhöjd.

Säsonen börjar: 23. februar
Pris: 385 SEK (1 dag, vuxen)

Hitta boende här!

7.Idre

Familjevänligt, härligt och snösäkert i alla vädersträck. Foto: Idre Fjäll

Familjevänligt och med skidåkning i varje vädersträck, ja det får du i Idre Fjäll som inte ligger alltför långt norr om Sälenfjällen. Närhet men ändå lite lika mycket folk som i Sälen.

Idre är troligtvis den närmaste skidanläggningarna som erbjuder en riktigt tidig säsongsstart. Den alpina skidåkningen öppnar redan den 20 oktober.

Här finns nordens brantaste backe – Chocken, men även bra barnområden och utmaningar för de tuffa kidsen som vill hålla till i parken. Gillar du mellannivån med en bra mix, ja då det finns något för dig också.

Säsonen börjar: 20. oktober
Pris: 410 SEK (1 dag, vuxen)

Hitta boende här!

8.Lofsdalen

I Lofsdalen åker du skidor med utsikt över sjön. Det är vilt och orört. Foto: Lofsdalen

En mysig liten pärla i Härjedalen där nästan varenda backe på berget Hovärken har utsikt över sjön Lofsjön.

Med 25 nedfarter och bra möjligheter till härlig offpiståkning är Lofsdalen definitivt något att sätta upp på listan. Här finns flera fina backar och även branta utmaningar, vad sägs om Rännan med 42 graders lutning.

Dessutom har Lofsdalen världens längsta elbelysta backe, tre kilometer lång. Vildmarken är heller inte långt borta för den som vill snöra på sig längdskidpjäxorna. Det finns hela 122 km preparerade längdspår och 150 km rösade leder.

Säsonen börjar: 9. december
Pris: 285 SEK (1 dag, vuxen)

Hitta boende här!

9.Romme Alpin, Dalarna

Snötäckta träd, frisk luft och långa dagar i skidbacken väntar hos Romme Alpin i Dalarna
Snötäckta träd, frisk luft och långa dagar i skidbacken väntar hos Romme Alpin i Dalarna.

Fotograf: Ulf Palm

Erfaren som nybörjare spelar ingen roll för en mil utanför Borlänge i södra Dalarna hittar du en skidanläggning för alla: Romme Alpin. Med skidåkning i hela trettio nedfarter från två toppar (med högsta fallhöjd på 275 meter) blir den där efterlängtade skidresan en upplevelse för alla; mostern, farsan och kusinerna. Familjen. Polarna. Ja, till och med sambon som hellre åker på en varm utlandssemester än att vistas i kylan. Utöver att Romme Alpin har Skandinaviens största snöläggningssystem med 700 snökanoner finns moderna och bekväma liftar, skidskola för alla åldrar och varje natt pistas alla backar – så att de är som nya för alla åk dagen efter!

Säsonen börjar: 21. december
Pris: 385 SEK (1 dag, vuxen)

Hitta ditt hotell i Dalarna

10.Bjursås SkiCenter, Falun

Skidresor i Sverige – hos Bjursås SkiCenter kan du njuta av harmoniska miljöer och fartfyllda nedfarter
Skidresor i Sverige – hos Bjursås SkiCenter kan du njuta av harmoniska miljöer och fartfyllda nedfarter.

Fotograf: Bjursås SkiCenter

Än är inte vinterdagarna slut, därför passar många på att boka skidresor i Sverige för en aktiv semester – inte minst för att ladda upp batterierna efter julstressen. Det är på Bjursås SkiCenter som du får möjlighet att njuta av härliga vinterdagar, frisk luft och vackra omgivningar. Skidanläggningen har 20 backar, två sittliftar och 60 km längdspår. Perfekt för den som är aktiv och vill vistas i en omgivning med mycket lugn och ro.

Säsonen börjar: 15. december
Pris: 405 SEK (1 dag, vuxen)

Hitta ditt hotell i Falun

Aktiv semester när den är som bäst är väl ändå vinter i fjällen? Packa för kylan och boka den där skidresan som aldrig blev av innan jul. Här är de 10 bästa skidorterna i Norden för dig som vill få mer koll på vart du och skidorna ska åka under vintersäsongen.

Ursprungligen publicerat

10/10/2017