Surf’s up! De bästa platserna att surfa på vågorna den här säsongen

Vaxa brädan och ut i vattnet! Vår lista över surfresor för nybörjare, experter och allt däremellan kommer att få dig att drömma om den perfekta vågen

feature-surfresa-bästa-platserna-att-surfa

Funderar över vågorna i San Onofre, California

Kategori Strand & natur

Datum 06/07/2017

Solen har nätt och jämnt gått upp, men havet lockar ändå på sina trogna anhängare – surfen hör till dem som vaknar tidigt på morgonen. Ta chansen att uppleva förstklassiga vågor på våra favoritplatser att surfa på, som kan fungera för både nybörjare och mer avancerade surfare.

Ett ofördärvat paradis – Galicien, Spanien

Galicien-surfresa-galicien-bästa-platser-att-surfa
Titta ut över det vildvuxna galisiska landskapet © SurfAkademin.se

Bakom torra bergssluttningar och bortanför de åkrar som bönderna i isolerade byar sköter om, ligger de galiciska stränderna. Det handlar inte om en exakt punkt på kartan, här tar du bara ett stadigt tag om brädan och surfar på den plats där du hör vågorna ropa på dig. De här ödsliga stränderna, gömda från resten av världen, kan betraktas som en sorts nationalskatt det galiciska folket vill behålla för sig själva. Vid foten av 600 meter höga klippor slår de bästa vågorna in, med kyligt vatten från Atlanten under den heta spanska solen.

När man har spenderat morgonen med att surfa på vågorna vid den iberiska halvön förtjänar man en rejäl måltid med fisk och skaldjur medan man betraktar solnedgången. Och det bästa med det här oförstörda landskapet är att du får njuta av det utan att störas av turisthorder.

Hitta ett flyg till La Coruna

Storslagna Indiska oceanen – Sri Lanka

surfresa-till-sri-lanka
Surfa tills solen går ned på Sri Lanka © SurfAkademin.se

Söder on Indien, omgivet av Indiska oceanen ligger det natursköna Sri Lanka. Och om du fortsätter ned till den allra sydligaste kusten så kommer du att hitta stränder som Kamburugamuwa, Gurubebila och den charmiga Weligama Bay.

Här är det torrt från april till oktober, med 2 meter höga vågor och konstanta dyningar i det vackra gröna vattnet – det är som om surfingens gudar skapat en plats med de perfekta förutsättningarna.

Fiskarna i här i trakten använder styltor när de fiskar – om du lär dig hur kan du ta med dig fångsten in till land och lägga den på grillen. Fyll på bränsleförrådet med en glödhet rätt serverat med charm och exotik.

Hitta ett flyg till Sri Lanka

Den oväntade surfplatsen – Chiba-prefekturen, Japan

chiba-surfresa-surfa-i-japan
Hang ten i Japan © goodsurfers2015

För mer kapabla surfare erbjuder kusten längs japanska Chiba-prefekturen mer utmanande vågor och rejäla breaks vid stranden. På tillräckligt långt avstånd från Tokyo (ungefär två timmars bilfärd), har området, som specialiserat sig på blomster- och jordgubbsodling, och som är överstrött av stränder, en lantlig feeling.

Från augusti till oktober väntar lokalbefolkningen på vågorna som drar in med tyfonsäsongen. På helgerna svämmar stränderna över av folk som kommer för att beundra expertsurfarna, men om du beger dig ut tidigt kommer den enda publiken att bestå av skarvar som sitter på de närliggande klipporna.

Svalka av dig genom att testa sommarspecialitén Nagashi Somen, kalla nudlar som serveras flytande nedför kanor av bambu fyllda med vatten. Senare på kvällen bjuder Chikura Beach på barbecue och fyrverkerier.

Hitta ett flyg till Tokyo

Läs mer: Ge dig ut på en unik resa och utforska Japan på räls

Strandhäng – San Onofre, Kalifornien

san-onofre-kalifornien-surfresa-bästa-platser-att-surfa
”Dude, wicked surf today.” ”Totally.” © SurfAkademin.se

När Beach Boys skrev “Surfin’ U.S.A” var det San Onofre de hade i tankarna. Alla tre strandområden – Trestles, Old Man’s och Trail – är välbevarade och erbjuder vågor med världsklass för alla oavsett nivå. Om du kan ignorera det stora kärnkraftverket kommer du bli en i gänget bland alla Kaliforniens “dudes” som försöker få till de perfekta konsterna.

Nybörjare och surfveteraner samlas på vågorna, på stranden, och på parkeringsplatsen för lite sedvanlig “tailgating” (fika eller måltid serverat ut bagageluckan). Om du vill dela vågorna med så få som möjligt (plus en och annan säl), se till att komma ned vid gryningen innan folksamlingen tagit sig dit. Torka av dig och ta en tur med Pacific Surfliner-tåget till Encinitas. Surfbrädan i ena handen och en fisktaco i den andra – en perfekt sommarkombo!

Hitta ett flyg till närliggande San Diego

En surfares dröm – Nuquí, Colombia

nuqui-surfresa-bästa-stränderna-i-colombia
Paradisaical Nuquí är ditt att njuta av © luis perez

Övergivna stränder med perfekt surf finns faktiskt. För att komma till Nuquí, som kan nås via flyg från Medellín eller via en halvtimmes båttur från Guachalito, måste du antingen veta vart du ska eller verkligen älska att kämpa dig igenom tät djungel.

Surfa vid stranden Pico de Loro med den berömda klippformationen som tornar upp sig över vågorna, ge dig själv en utmaning på vågorna vid Cabo Corriente, eller utforska de palmklädda klipprona som området har att bjuda på.

När du fått tillräckligt med stryk av brädan kan du byta surfen mot stand up paddle (SUP). Det är en extra häftig upplevelse under perioden juli-oktober då man kan komma riktigt nära migrerande valar.

Läs mer: Bege dig ut i det okända med en räd längs Colombias karibiska kust

Hitta ett flyg till närliggande Medellín

Europas surf-Mecka – Biarritz, Frankrike

biarritz-surfresa-surfa-i-frankrike
Fyren, klipporna, surfen – det här är Biarritz © archer10

Biarritz är en stad fylld av kontraster: den historiska 1800-talsarkitekturen beblandar sig med strandnära hotell, barer och klubbar för de trendiga ungdomarna. Innan du beger dig ut på vågorna, stanna till vid Rocher de la Vierge för att be om riktigt bra vågor, och fyll magen med färska ostron i saluhallarna.

Biarritz är känt som surfens födelsestad i Europa, och upptäcktes av surfpionjärerna Tontons Surfeurs (Surfingens farbröder) på 1950-talet, efter att en amerikansk dokumentär hade inspirerat dem till att hoppa upp på brädorna. Med underbart klimat och ett strategiskt bra läge, insvept i Atlantens vågor, är det ingen slump att sydvästra Frankrike än i dag har ett av Europas mest levande surfsamhällen.

Det finns tonvis av surfvänliga stränder både i Biarritz och runtomkring hela Iparralde-regionen – för nybörjare likväl som för inbitna surfare – och de är välbesökta från april till oktober. På bara en timme kan du vara i San Sebastian och fånga vågor bland tapasrestauranger och trånga gränder.

Hitta ett flyg till Biarritz

Sommaren är inte över – Taghazout, Marocko

taghazout-surfresa-marocko-strandsemester
Rida på vågorna eller rida på kameler i Marocko © eelke dekker

Med vatten som är över 20 grader varmt till och med under vintern, spiralformade vågor vid lågvatten, och billigt boende fyller Marocko alla kriterier för en suverän surfsemester. Fiskebyn Taghazout är en perfekt surfstad som lockar till sig en ung och internationell grupp av surfadepter.

Kasta dig huvudlöst in i Anchor Point, tidigare hem åt en fabrik som tillverkade ankare, och balansera på vågorna innan de slår emot den släta, röda stenstranden. Man serverar inte alkohol här så ta med dig det du behöver från Agadir , 20 kilometer bort, och stanna längs med vägen för att ta en bild på de häftiga fåren som klättrar i träd för att mumsa i sig nötter.

Förläng sommaren och kom hit i september eller oktober för att njuta av de första vintervågorna och de lätta vindarna (eller undvik vintern helt och hållet och njut av den bästa surfen från december till mars).

Hitta ett flyg till Agadir

Läs mer: Utforska Marocko från nord till syd med vår hjälpfulla guide

Surfgudarnas land – Uluwatu, Bali, Indonesien

Indiska oceanens vågor slår emot klipporna i Uluwatu
Indiska oceanens vågor slår emot klipporna i Uluwatu

Uluwatu är ett av Balis mest symboliska surfställen, som känns ännu mer speciell tack vare det urgamla Luhur Uluwatu-templet som blickar ut över havet nedanför med en majestätisk air. Ta dig ned de 70 metrarna från templet till vattnet så möts du av vågor som är mellan 90 cm och 3 meter höga, perfekt för både nybörjare och de med lite mer vana. Det här betyder att det kan vara lite trängsel då och då, i synnerhet om vågorna är mindre. Kom tidigt om du vill ha stranden för dig själv.

När du är nöjd med vattenkonsterna för dagen, bjud dig själv på en apres-surf-massage eller ta något att äta på en av de små warungerna (familjeägda kiosker) vid vattenbrynet.

Hitta ett flyg till Denpasar

Läs mer: Upptäck det sanna Bali med vår insiderguide

Ta ett dopp i sydliga vatten – Jeffreys Bay, Sydafrika

Ta med brädan, dra på dig våtdräkten och ta dig an vågorna vid Jeffreys Bay
Ta med brädan, dra på dig våtdräkten och ta dig an vågorna vid Jeffreys Bay

Strax över en timmes bilfärd från Port Elizabeth ligger J-Bay, som lokalbefolkningen kallar det, med vågor som kan sträcka sig upp till 800 meter längs strandkanten med härliga rides som känns som om de aldrig tar slut. I surfingvärlden är det här så nära perfekt man kan komma, med en konstant skiftande samling tubes, barrels och andra vågkombinationer som kan surfas av både nybörjare och proffs.

Här har du även chansen att få surfa i sällskap av delfiner – vilket gör det hela till den ultimata allroundupplevelsen på Afrikas södra tipp.

När du tagit dig upp ur vattnet, stå för ett ögonblick och beundra utsikten över de oförstörda vita stränderna och den uppsjö av snäckskal som pryder strandkanten.

Hitta ett flyg till Port Elizabeth

Läs mer:  Upptäck mer av Sydafrika med vår skräddarsydda road trip-resplan

Iberisk magi – Praia do Amado, Portugal

Det är ingen brist på vågor vid portugisiska Praia do Amado
Det är ingen brist på vågor vid portugisiska Praia do Amado

Portugal har några av världens bästa surfställen, på grund av Atlantens fantastiska vågor som färdas många mil innan de slår in över den västra kustlinjen. Tack vare detta kommer du att hitta en plats som passar dig oavsett vad du har för smak och vilken nivå du ligger på.

En plats som man definitivt ska lägga på minnet är Praia do Amado, en av Algarves mest ikoniska stränder, som bjuder på en stadig ström av vågor som är lättsurfade året om. Det gör Praia do Amado till en suverän plats för nybörjare som vill lära sig grunderna i surfing innan de testar sina kunskaper på någon av Portugals mer utmanande surfplatser.

Om du vill ha någonting mer utmanande ska du bege dig en bit längre norrut längs kusten, till semesterorten Ericeira, där en blandning av lätta och svårsurfade vågor väntar. För proffsen finns den älskvärda fiskebyn Nazaré, ungefär en timme och 45 minuters bilfärd från Lissabon,, som är hem till några av de största vågorn som någonsin surfats – vissa av dem hela 30 meter över vattenytan.

Hitta ett flyg till Faro

Läs mer: Kolla in vår infografik om – 10 platser som surfare inte får missa i Portugal

Ute efter mer reseinspiration? Om vågorna kan vänta en stund, ta ett dopp i dessa hotells helt fantastiska swimmingpooler

Ursprungligen publicerat

06/07/2017