De bästa Europeiska destinationerna 2017

Är du less på samma gamla resmål som är fullproppade med turister? Hitta ett bättre resmål på vår lista över de bästa weekendstäderna i Europa 2017

En vanlig dag i Århus – lokalborna slappnar av vid den nya strandpromenaden bredvid den stjärnformade byggnaden Navitas

En vanlig dag i Århus – lokalborna slappnar av vid den nya strandpromenaden bredvid den stjärnformade byggnaden Navitas

Kategori Okategoriserade

Datum 28/11/2016

Vill du slippa trängas med tusentals turister och betala hutlösa priser? Res istället till mindre kända, men genuint charmiga städer! Oavsett hur länge du ska vara borta så får du mycket mer för pengarna om du väljer ett resmål från vår lista över de bästa weekendstäderna i Europa 2017.

Bristol, England

Upptäck den häftiga gatukonsten i Stokes Croft
Upptäck den häftiga gatukonsten i Stokes Croft

Vill du åka på stadssemester i England? Glöm London! Bristol håller på att lämna sitt industriella förflutna och förvandlas till Englands nya kreativa centrum.

En sak är tydlig så fort du anländer, och det är kärleken till gatukonst. Längs smala gångar och gränder, på byggnader, fasader och broar – graffitin är överallt och det går inte att blunda för den. En av Bristols största rebeller, den världskända Banksy, har dekorerat många av stadens väggar med sin unika graffitikonst. Stokes Croft är ett utomhusgalleri för graffiti och ett bra ställe för att lära känna Bristols många identiteter.

När du instagrammat färdigt graffitin kan du dyka rakt ner i Bristols underjordiska musikscen. Gå till en av de många klubbarna och kolla in den senaste musiken från England, till exempel den före detta polisstationen The Island, electroklubben Cosies eller puben Bristol Fringe för att lyssna på livejazz.

Och se till att hålla energin på topp: mumsa på medelhavsinspirerade rätter på (Bellita), frossa i närproducerade kreationer på (Bulrush), och hitta ditt nya favoritbröd på (Hart’s Bakery) – allt på en dag.
Hitta flyg till Bristol

Graz, Österrike

Murinsel – hit åker lokalborna för att slappna av och njuta av utsikten
Murinsel – hit åker lokalborna för att slappna av och njuta av utsikten

Om du slår ihop arkitektonisk mångfald med experimentell konst så får du Graz – Österrikes näst största stad.

Arkitekturen spänner över många århundraden, med innergårdar från renässansen, barockpalats och avantgarde-byggnader. Ta en promenad längs kullerstensgatorna i Gamla stan och beundra de välbevarade 1600- och 1700-talsbyggnaderna, till exempel den majestätiska Landhaus med en arkadgård i renässansstil, den stuckaturprydda Haus am Luegg och det 28 meter höga klocktornet på Schlossberg, det slottsberg som reser sig över staden.

Men Graz handlar inte bara om ståtlig, historisk europeisk arkitektur. Här finns även ultramodern arkitektur, till exempel den rymdskeppsliknande konsthallen Kunsthaus Graz och den konstgjorda plattformen Murinsel, en ö av stål som flyter på floden Mur. Och med evenemang såsom Steirischer Herbst, en avantgarde-festival som samlar 650 konstnärer, och Forum Stadtpark, ett utställningscenter för experimentell konst, finns det alltid någonting att hitta på.

Hitta flyg till Graz

Wroclaw, Polen

En av många dvärgstatyer som kan ses i stan
En av många dvärgstatyer som kan ses i stan

Wroclaw ligger på den vidsträckta floden Oder och består av 12 öar, 130 broar samt mängder av vattendrag och parker längs vattnet. Det är lätt att tro att man är i Venedig när man ser sig omkring.

Staden har en blandad historia och stoltserar en mångfaldig arkitektur: gotisk, barock och jugend. Dessa stilar blandas fritt på det vackra stortorget Rynek, där du kan spana in det gotiska rådhuset från 1200-talet och alla vackra ”townhouse” med sina utsmyckade fasader. Och se till att hålla ögonen öppna när du strosar runt – stan är fullproppad med över 300 små dvärgstatyer.

De uppstod första gången 2001 som en del av ”det orange alternativet”, den antikommunistiska motståndsrörelsen.

Men Wroclaw är mer än bara ett vackert yttre och staden har ett rikt kulturliv. Teatrar, stora festivaler, ett pulserande nattliv och billiga restauranger är bara en bråkdel av allt som erbjuds här. Allt detta gör staden till en av de bästa weekendstäderna i Europa.

Hitta flyg till Wroclaw

Århus, Danmark

”Your rainbow panorama” – en av de mest fotogeniska vyerna i Århus
”Your rainbow panorama” – en av de mest fotogeniska vyerna i Århus © ARoS, Aarhus Kunstmuseum – VisitAarhus

Århus, som är Danmarks näst största stad och kallar sig för ”den lyckligaste staden i landet”, har blivit känt för sitt rika kulturutbud och sina innovativa restauranger.

Konstmuseet ARoS är hem till Danmarks största konstsamling utanför Köpenhamn. Och tack vare den permanenta konstinstallationen ”Your rainbow panorama”, som sitter högst upp på taket och är designad av den dansk-isländska konstnären Olafur Eliasson, har museet blivit en av de mest ikoniska byggnaderna i stan.

Det arrangeras en mängd festivaler året runt så det finns alltid någonting att hitta på. Och som en extra bonus är Århus en av de två europeiska kulturhuvudstäderna 2017, så det finns mängder med kulturevenemang att fylla din alternativa weekendresa med!

Mellan all sightseeing är det lätt att ladda batterierna med läckra måltider. Restaurangerna Frederikshøj, Substans och Gastromé har alla lyckats knipa åt sig åtråvärda Michelin-stjärnor och gjort stor succé på matscenen.

Hitta flyg till Århus

Funchal, Portugal

Handla med lokalborna på Mercado dos Lavradores, bondemarknaden i Funchal
Handla med lokalborna på Mercado dos Lavradores, bondemarknaden i Funchal

Funchal har fått sitt namn efter örten fänkål och är huvudstad på den portugisiska ön Madeira. Staden blev en kolonial bosättning på 1400-talet, och med tiden förvandlades den från en liten, piratfylld hamnstad till ett blomstrande handelscentrum och ett viktigt stopp för alla caravelas (segelfartyg). Madeira Story Centre kartlägger Funchals turbulenta historia genom multimedia-utställningar, och de inkluderar till och med dofter som återskapats från specifika miljöer.

Historia och konst möts i stadens äldsta kvarter Zona Velha. Här har dörrarna på gamla hus målats av olika konstnärer som en del av ett initiativ för att återuppliva det alltmer förfallna området.

Varje vecka samlas lokalborna i en vacker Art Deco-byggnad för att gå på Mercado dos Lavradores, en bondemarknad där bönder från grannbyarna säljer färsk frukt, grönsaker, blommor och skaldjur. Passa på att smaka en saftig kirimojafrukt och fyll på skafferiet med färska fikon och minibananer.

Hitta flyg till Madeira

Åbo, Finland

Cykla, slappa, sola, ät – det finns massor att göra längs floden i Åbo
Cykla, slappa, sola, ät – det finns massor att göra längs floden i Åbo

Trots att Helsingfors är Finlands huvudstad och största stad har det inte alltid varit så. Det var när Ryssland övertog Finland under tidigt 1800-tal som huvudstaden flyttades närmare den ryska gränsen, till Helsingfors. Innan dess var det Åbo, på den sydvästra kusten, som var den största staden och landets administrativa nav.

Åbo grundades under sent 1200-tal och kan beskrivas som en klassisk europeisk medeltidsstad: den har ett historiskt slott, en katedral med en slingrande å och ett salutorg. Men Åbo är mycket mer än så, delvis tack vare alla studenter som gjort staden till sitt hem. Längs ån Aura hittar du stadens puls, och så länge vädret tillåter samlas man här för att äta, dricka och lyssna på livemusik. Båtrestaurangerna ligger uppradade längs ån för att erbjuda läckra måltider och en fantastisk utsikt.

Under sommaren intas staden av en mängd musikfestivaler och kulturevenemang: från Ruisrock, som är en av de äldsta festivalerna i Europa, till Åbos medeltidsmarknad, där du kan resa tillbaka i tiden och delta i medeltida festligheter. Sommaren är full av möjligheter, och Åbo är definitivt en av de bästa weekendstäderna i Europa.

Hitta flyg till Åbo

Bologna, Italien

 Neptunus fontän i Bologna, Italien
Neptunus fontän i Bologna, Italien

I Pisa finns det lutande tornet, i Venedig kanalerna och i Florens gallerierna. Men i Bologna finns alla tre – minus horderna av turister och de höga priserna.

I Bologna ligger Europas äldsta universitet och med det följer den sedvanliga nyfikenheten och kulturprägeln. Här kan du vandra runt längs kilometervis av medeltida gator med terracottatak som stekts i solen längre än du kan räkna till. Besök den berömda Neptun-fontänen, vila på graffitimålade piazzor framför tornande kyrkor och fönstershoppa hantverksprodukterna i de gamla judiska ghettokvarteren.

Blir du någonsin trött eller pratsugen finns det alltid en trattoria i närheten, där en trevlig ägare mer än gärna serverar en aperitif eller kanske ett glas vin.

Hitta flyg till Bologna

Glasgow, Skottland

Shoppa i Glasgow, Skottland
Shoppa i Glasgow, Skottland

Glasgow är en bastant arbetarstad där modern hedonism möter tunga viktorianska byggnader och renoverade varuhus från 1800-talet. Du kanske inte alltid förstår vad de säger men de flesta här är trevliga.

Kolla in Glasgowborna på Barras-marknaden, smaka på skaldjuren i Merchant City eller se lokale arkitekten Charles Rennie Mackintoshs byggnader som ligger lite här och var i stan.

När vädret blir dåligt (det kommer det att bli), skynda dig in på stans spännande museum (nästan alla är gratis), shoppa lite begagnade lp-skivor eller ta en whisky eller två i någon av de många barerna, som ofta också har liveband.

Hitta flyg till Glasgow

Bergen, Norge

Bryggens vackra hus längs vattnet i Bergen, Norge
Bryggens vackra hus längs vattnet i Bergen, Norge

Få saker är så vackert nordiskt som gamla stan-området Bryggen i Bergen, med trähus i blekta färger som lutar lite hit och dit, som berusade sjömän på rad. Landskapet runtomkring är lika vackert det, med täta och vilda granskogar och ett dramatiskt kuperat landskap som bara Norge kan prestera.

Insprängd mellan fjordar och berg ligger Bergen, en förvånansvärt livfull stad trots att den är så avsides. Här ser du konstnärer måla havsmotiv nere i hamnområdet och borta på fisketorget kan du köpa fantastiska krabbmackor eller skillingsbolle (varma kanelbullar). Kultur med stort “K” hittar du i KODE 3, som framförallt har världens största Edvard Munch-samling utanför Oslo.

Och även om Norge är dyrt har det aldrig varit billigare att resa till Bergen än idag.

Hitta flyg till Bergen

Utrecht, Holland

Caféer längs vattnet i Utrecht
Caféer längs vattnet i Utrecht

Bara 30 minuter från Amsterdam ligger det studentikosa Utrecht, en Hollands bäst bevarade hemligheter. Med en ung, progressiv och avslappnad känsla är det ett perfekt ställe att bara hänga på.

Vill du utforska kan du göra det på vattnet i en båt, på cykel genom parker och gator, eller till fots. Käka en croquette på Oudegracht och gå 465 utmattande steg upp till Dom Tower för en enormt fin utsikt.

Utrecht är en tänkande stad, med filosofer, poeter och tänkare i varje gathörn och kanaler som bryter upp stadsbilden och gör den betydligt trevligare än bara betong och asfalt. Restauranger och musikklubbar finns i massor, liksom konstbutiker och utställningslokaler.

Hitta flyg till närliggande Amsterdam

Montpellier, Frankrike

Strosa genom Place de la Comedie i Montpellier, Frankrike
Strosa genom Place de la Comedie i Montpellier, Frankrike

Personer som verkligen är sofistikerade behöver sällan manifestera det aktivt. Lite så är det med franska Montpellier, som dryper av förfinad medelhavs-charm utan att någonsin bli gammaldags eller snobbig. Här finns välordnade boulevarder, dyra radhus med välklippta häckar – men också slitna, snyggt sjabbiga kvarter med massor av charm. Och självklart ligger stranden bara några stenkast bort.

Promenera runt i det historiska centrumet, där inga bilar får köra, handla aktiviteter eller ta en kaffe på Place de la Comedie. Åk spårvagnarna som designats av Christian Lacroix bort till Musée Fabre. Självklart finns det gott om vinbarer att hänga på, långt in på kvällarna. Du är ju trots allt i södra Frankrike, eller hur?

Hitta flyg till Montpellier

Leipzig, Tyskland

Gamla stan i Leipzig, Tyskland
Gamla stan i Leipzig, Tyskland

Här har giganter som Bach, Wagner, Goethe och Nietzsche bott. Det kallas också “hjältarnas stad” för nyckelrollen i Berlinmurens fall 1989. Avslappnat coola Leipzig har bevisat sedan århundraden att man har minst lika mycket substans som yta.

Staden består av snart sagt alla arkitektoniska stilar från barock till postmodern, med skog och sjöar insprängda i stadsbilden. Influenserna från unga kreativa talanger är högst påtagliga.
Kolla in studiorna i det bohemiska Baumwollspinnerei (gamla bomullsväveriet), ta en öl på MoritzBastei eller digga lite Berlin-techno på någon av de coola klubbarna.

Hitta flyg till Leipzig

Antwerp, Belgien

Antwerpens centralstation, Belgien
Antwerpens centralstation, Belgien

Antwerpen har en rik handels-historia och det märks ungefär… överallt. Små båtar syns överallt, små som stora, i vatten och i skyltfönster. I det medeltida hjärtat av staden syns handeln ännu tydligare, med marknadshallarna i Grote Markt som ett givet besöksmål.

Sug in flamländsk historia nere i hamnområdet eller hemma hos gamle konstnären Rubens. Kolla in tågstationen från sekelskiftet och glöm inte heller diamanterna för Antwerpen är också känt som en stor stenslipar-stad.

En semester i Belgien vore heller inte komplett utan en rejäl portion musslor och pommes frites – med belgiska våfflor till efterrätt såklart.

Hitta flyg till Antwerpen

Bratislava, Slovakien

En promenad genom Gamla stan i Bratislava, Slovakien
En promenad genom Gamla stan i Bratislava, Slovakien

Miljön, med vingårdar och tätt bevuxna skogar, kunde inte vara mer idyllisk. Placerad mitt mellan Wien, Prag och Budapest, är Slovakiens huvudstad också strategiskt belägen. I Bratislava får du dessutom mer för pengarna än i många andra europeiska städer. Löktaks-kyrkorna ger en distinkt känsla av Östeuropa medan de hektiska kaféerna och barerna längs gatorna påminner om vilken “happening” storstad som helst.

En båttur på Danube rekommenderas om du bara vill få en överblick av stan. Resterna av det gamla slottet är en höjdpunkt under färden.

Maten är god, med vitlökssoppa och bryndza (en slags fårost) som två av de typiska delikatesserna du bara måste prova. Behöver du något starkare i dig rekommenderas deras lokala öl eller en runda Borovicka-konjak.

Hitta flyg till Bratislava

Basel, Schweiz

Utsikt över floden Rhen i Basel, Schweiz
Utsikt över floden Rhen i Basel, Schweiz

Basel är inte stort men dess konstscen kan tävla med snart sagt vilken stad som helst. Känslan för estetik är påtaglig överallt, från muséerna och de eleganta byggnaderna till de förfinade restaurangerna och de dyra boutiquerna. I Kleinbasel hittar du den lite smutsigare undersidan av staden, med urbana barer och lite mer “edge”.

Kolla in Petersplatz-marknaden för spännande second hand-fynd, gamla böcker eller osorterat bric-a-brac. Ta en tur på den eldrivna färjan eller besök den gotiska Münsterkatedralen och se Rhen från lite högre höjd. Kom i februari om du vill delta i vårkarnevalen Basler Fasnacht.

Visste du förresten att Basel har ett av Europas bästa ishockeylag?

Hitta flyg till Basel
Vill du ha mer reseinspiration? Besök momondo Inspiration för att läsa mer om våra bästa budgetdestinationer och vilka alternativa destinationer du borde besöka 2017.

Ursprungligen publicerat

28/11/2016