Dolda flygbolagsavgifter: lär dig undvika att betala extra för ditt flyg

Lär dig hur du kan spara pengar på din nästa flygresa med momondos guide till dolda flygbolagsavgifter, inklusive expertråd om vad du ska se upp för när du bokar din biljett

Vet du vilka dolda flygbolagsavgifter du ska se upp för?

Vet du vilka dolda flygbolagsavgifter du ska se upp för?

Kategori Nyheter & tips

Datum 25/07/2017

De flesta resenärer håller med om att det är viktigt att spara pengar på flygresor när man bokar nästa resa. Enligt momondos internationella reseundersökning för 2017* var det så många som 49 % av alla respondenter som svarade att priset var den viktigaste faktorn när de bokar flygresor. Att hitta billiga flygresor är ju jättekul, men att drabbas av dolda avgifter är mindre roligt.

För att försäkra dig om att du kan jämföra de bästa priserna kräver momondo att alla dess reseleverantörer (de företag som tillhandahåller själva biljetterna) inkluderar alla obligatoriska avgifter i det pris som vi visar på vår webbsida – så att man inte ska bli överraskad.

Vi visar de lägsta priser som finns tillgängliga, inklusive alla obligatoriska avgifter, eftersom varje resenär har individuella behov – oavsett om det är incheckat bagage, att äta en måltid eller boka en särskild plats på planet. Alla ytterligare tjänster som är förknippade med avgifter är valfria.

Men var inte rädd: vi bryter ned dessa avgifter och visar dig de bästa sätten för att spara pengar, samtidigt som vi delar våra bästa tips om hur du undviker ytterligare avgifter på din nästa flygresa.

Bagageavgifter

En grupp resenärer väntar tålmodigt på att deras väskor ska dyka upp på bagagebandet
En grupp resenärer väntar tålmodigt på att deras väskor ska dyka upp på bagagebandet

Det är mycket vanligt att hitta billiga flygresor som inte inkluderar incheckat bagage, i synnerhet bland lågprisflygbolagen, vilket innebär att du måste betala extra om du vill ta med dig mer än handbagaget. Även om biljetterna vid den första anblicken ser ut att vara billigare, kan de komma att bli betydligt dyrare om du vill ta med dig incheckat bagage.

Ett idiotsäkert knep för att undvika denna avgift är att enbart resa med handbagage. Men om du inte klarar dig utan incheckat bagage bör du försöka betala för det incheckade bagaget på nätet, eftersom det vanligtvis är mycket billigare att betala för det på flygbolagets webbsida än att betala på plats vid incheckningen. Var medveten om att begränsningarna i handbagagets tillåtna storlek varierar från flygbolag till flygbolag, så undvik att behöva checka in och betala för din väska om denna är för stor; kontrollera reglerna för det flygbolag som du ska resa med.

Läs mer här: Enbart handbagage? Lär dig att packa lätt

Det är oftast en god idé att väga din väska innan du åker till flygplatsen. De flesta flygbolag har begränsningar av handbagagets vikt: från 7 kg till över 23 kg. Incheckat bagage får oftast väga högst 23 kg. Om du överskrider dessa gränser, kan du i vissa fall behöva betala avgifter på uppemot 1 100 kr per väska.

Om du reser tillsammans med någon annan som brukar packa lättare än vad du gör, d.v.s. någon som inte packar hela garderoben, är det värt att samarbeta och dela bagageutrymmet. Om din resekompis har extra plats, kan du lägga lite saker i dennes väska så att du undviker att behöva betala extra avgifter för väskor som väger för mycket.

Reserverade platser

Om du reser i en grupp, se till att ni bokar alla biljetter samtidigt, för att säkerställa att alla placeras nära varandra på planet
Om du reser i en grupp, se till att ni bokar alla biljetter samtidigt, för att säkerställa att alla placeras nära varandra på planet

Om din biljett inte inkluderar att du väljer din egen plats utan extra kostnad (vilket är mycket vanligt när man reser med europeiska lågprisflygbolag), kan man vanligtvis få välja sin plats mot en extra avgift. Försöka att köpa alla biljetter samtidigt om du reser i grupp, så att ni automatiskt placeras tillsammans. Om ni mot förmodan inte placeras tillsammans, kan du ringa eller mejla flygbolagets kundtjänst direkt för att lösa problemet.

Om du bestämmer dig för att lägga extra pengar på att välja placering, kan du dra nytta av appar som Seatfrog, som låter dig buda på en uppgradering i sista minuten – vilket vanligtvis resulterar i lägre priser än vad du skulle hitta på nätet.

Mat och dryck ombord

Vem har sagt att du ska behöva vara hungrig på långflygningen?
Vem har sagt att du ska behöva vara hungrig på långflygningen? © alecco69

Varje flygbolag har sina egna regler när det gäller mat och dryck ombord. Vissa erbjuder gratis dryck och kanske t.o.m. ett lättare mellanmål, medan andra inte erbjuder något alls utan att du betalar för det. De flesta långflygningar inkluderar åtminstone en gratis måltid till alla passagerare (tekniskt sett inkluderad i biljettpriset). Men för att vara på den säkra sidan är det bäst att dubbelkolla villkoren för din aktuella biljett.

Även om maten som du hittar på flygplatsen kanske är dyr jämfört med vad den kostar inne i stan brukar maten och drycken som du kan köpa där vara mycket billigare och godare än vad den är på flygplanen, som kanske har lagt till extra salt och kemikalier för att hålla maten fräsch på hög höjd. Om du hellre vill köpa något ombord, finns det även en möjlighet att köpa en måltid eller ett mellanmål online, vilket vanligtvis är billigare än att köpa maten spontant när du är på planet.

Du får ta med dig din egen flaska vatten eller övrig dryck på planet, men se till att du väntar med att köpa drycken tills du har passerat säkerhetskontrollen. Det vore ju synd att behöva slänga en vattenflaska bara för att den inte klarar av 100 ml-kravet vid säkerhetskontrollen!

Avgifter för kredit- och betalkort

När du är redo att betala för biljetten kanske du märker att priset går upp en aning beroende på vilken betalningsmetod du väljer. Du kommer vanligtvis att se flera smidiga lösningar som kredit- och betalkort, banköverföring och online-tjänster som PayPal – välj den med lägst avgift, om den är valbar.

momondo kräver av alla våra reseleverantörer att de erbjuder minst en vanlig kreditkortslösning som kan användas utan extra kostnad, så om du har det kort som inte har någon extra kortavgift, välj denna betalningslösning. Om du bara har en sorts kort, kan det vara värt att överväga att skaffa ytterligare ett kort, för att öka chansen att undvika avgiften.

Vi tillåter inte heller att reseleverantörerna lägger till extrema kreditkortsavgifter när användaren dirigeras om till sidan för det slutliga biljettpriset. Om du ser något som du uppfattar som en omåttligt hög avgift hos någon av våra reseleverantörer, ber vi dig att kontakta oss så att vi kan lösa problemet så fort som möjligt.

Reseförsäkring och avbeställningsskydd

En reseförsäkring kan vara värd att fundera på... om du bestämmer dig för att utöva några extremsporter på semestern
En reseförsäkring kan vara värd att fundera på… om du bestämmer dig för att utöva några extremsporter på semestern

Flygbolag och nätbaserade resebyråer brukar erbjuda möjligheten att köpa ett avbeställningsskydd och en reseförsäkring då du köper biljetten. Avbeställningsskydd kommer skydda dig till en viss nivå, för det fall att du behöver avboka din flygresa av någon anledning, medan reseförsäkringen försäkrar dig då du reser. Här kan du läsa mer om olika typer av försäkringar och vad de täcker samt hur du bär dig åt för att köpa den bästa reseförsäkringen .

Om du vet att du inte vill ha någon reseförsäkring eller något avbeställningsskydd, kan du bara fortsätta och klicka på tillvalet som säger ”nej tack”. Om du funderar på att lägga till en försäkring, kan det vara klokt att först kontrollera om du redan har ett försäkringsskydd eller avbeställningsskydd via din bank eller hemförsäkring. Då kan du vara säker på att du inte betalar dubbelt för en försäkring som du kanske redan har.

momondo-verktyg som hjälper dig undvika extra avgifter

Avgifter ändras ständigt, och vi gör vårt bästa för att alltid visa flygbolagens mest uppdaterade avgifter. Om du någonsin är osäker på vilka avgifter som ingår i priset på momondo: titta på vår ikon ”beräknade extra avgifter” nästa gång du söker flygbiljetter.

När du klickar på knappen kommer du få en överblick över vilka extra serviceavgifter som kan tillkomma, beroende på vilka tilläggstjänster du väljer.

För att vara på den säkra sidan är det alltid en bra idé att kontrollera villkoren för den biljett du tänker köpa, men denna ikon förvarnar dig om några möjliga avgifter innan du bokar biljetten.

*Vid momondos internationella reseundersökning för 2017 tillfrågades 24 700 personer från 23 olika länder om sina resevanor.
För ännu fler expertråd, läs om hur du bokar de bästa flygförbindelserna och om hur du får tillbaka pengarna om ditt flyg är försenat eller inställt

Ursprungligen publicerat

25/07/2017