Strandliv: Europas bästa stadsstränder

Sommaren är här och det är varmt i städerna. I några städer förvandlas vattenlinjen till ett oväntat litet paradis. Vi guidar dig till de bästa stadsstränderna i Europa

Mythenquai i Zürich är perfekt för vattenlekar.

Plask i vattnet vid gamla badstranden Mythenquai © Zürich Tourism – Fotograf: Siggi Bucher

Kategori Strand & natur

Datum 29/05/2017

Sommar i city behöver inte betyda att det är tråkigt. Du kan ta på dig badkläderna och plaska runt även i storstan. Vi guidar dig här till våra favoriter bland stadsstränderna i Europa. Här kan du njuta både av storstadens sus – och sol och bad.

Bruxelles les Bains – Bryssel, Belgien

Sugen på lite beachbolley? © Bruxelles les Bains
Sugen på lite beachbolley? © Bruxelles les Bains – Fotograf: Eric Danhier

Vart går EU-parlamentarikerna, diplomaterna och praktikanterna när de ska svalka sig efter en lång, varm dag? Svaret: Bruxelles les Bains.

Under sommarhalvåret förvandlas de kullerstensbelagda kajerna längs Bryssels kanal till en badstrand, med hjälp av importerad sand, inplanterade palmer och solstolar. Det är hit du ska gå för en match beachvolley eller en fruktig cocktail under ett parasoll.
Hitta en flygbiljett till Bryssel

Islands Brygge hamnbad – Köpenhamn, Danmark

En skön dag på Islands Brygge i Köpenhamn
En skön dag på Islands Brygge i Köpenhamn

Strandliv i innersta Köpenhamn – det låter för många som en utopi. Strandscenen i Danmarks huvudstad är emellertid högst verklig och levande, åtminstone de dagar på året då solen skiner.

Den mest populära platsen är Islands Brygge hamnbad, som tidigare tjänade som en skitig industrihamn, innan det rensades upp av myndigheterna. Idag är det en hotspot dit lokalbor kommer för ett bad efter jobbet, eller bara för att hänga över en Tuborg.

Simning är endast tillåtet i poolområdena, som det finns fem stycken av, varav två för barn.
Hitta en flygbiljett till Köpenhamn

Paris Plages – Paris, Frankrike

Ta en paus från hektiska Paris – på en strand i Paris
Ta en paus från hektiska Paris – på en strand i Paris © Paris Tourist Office – Fotograf: Marc Bertrand

Ta tusen ton sand, en massa inplanterade palmer, däcksstolar och horder av glassförsäljare – och du får Paris Plages.

Paris Plages är väldigt populärt och ett årligt återkommande evenemang mellan juli och augusti. Ursprungligen var det tänkt som ett vattenhål för tusentals Parisbor som inte hade råd att åka på semester. Men projektet blev omedelbart populärt bland många fler och idag finns det på tre olika håll i staden. Betänk att topless-solande inte är tillåtet på någon av dem.

Läs mer: Upptäck Paris genom en lokalbos ögon

Hitta en flygbiljett till Paris

Lake Zürich – Zürich, Schweiz

Den cirkulära strandpromenaden på Tiefenbrunnen gör urbant bad till rena nöjet
Den cirkulära strandpromenaden på Tiefenbrunnen gör urbant bad till rena nöjet © Zürich Tourism – Fotograf: Siggi Bucher

Zürichsjön sträcker sig längs den sydöstra delen av staden och, tack vare att vattnet är så klart, är väldigt populär bland simsugna stadsbor under sommarmånaderna. Sandiga Mythenquai-stranden har en generös gräsmatta för solbad, anläggning för vattensport, dyktrampoliner i tre olika storlekar och till och med yogaklasser.

Tiefenbrunnen är rätta valet om du bara vill plaska runt lite medan du tittar på bergen. Highlights här är den cirkulära strandpromenaden med en pool i mitten. Den historiska träpoolen Utoquai är en institution när det gäller urbant bad. Den byggdes 1890 och här kan du fortfarande njuta av solen på någon av terrasserna.
Hitta en flygbiljett till Zürich

South Bank Beach – London, Storbritannien

South Bank Beach
South Bank Beach © ChodHound

I London ser man väldigt få palmer, eller sand. Är det sand du är ute efter, ta dig söderut till Gabriel’s Wharf på södra banken av Themsen. Themsen har tidvatten, så vattnet ebbar vissa tider på dagen, och visar lite av sin sandiga botten.
Ofta är några människor där och passar på att leta skräp eller skapa sandkreationer och installationer.
Hitta en flygbiljett till London

Blijburg aan Zee – Amsterdam, Nederländerna

Välkommen till Blijburg!
Välkommen till Blijburg!

Även stadsbor ska få känna sand mellan tårna ibland. I Amsterdam är Blijburg aan Zee en mycket populär stadsstrand, inte vid havet lustigt nog utan vid en remsa landmassa som en gång var hav.

Blijburg ligger i stadsdelen IJburg och attraherar mängder med besökare med extra övertalning som temafester, livemusik, brinnande bål och mycket mat.
Sedan det öppnade har badet varit populärt bland lokalborna. Det gör alla glada, eller som holländare säger; ”blij”.

Läs mer: Gratisnöjen i Amsterdam
Hitta en flygbiljett till Amsterdam

Yaam – Berlin, Tyskland

Chill på Yaam Beach
Chill på Yaam Beach © Yaam Beach

När sommaren når Berlin smälls flera pop up-stränder upp längs floden Spree. Konstgjorda palmer och sand från byggarbetsplatser förs in och förvandlar delar av Berlin till ett tropiskt paradis.

En av stadens mest populära barer är Yaam i Friedrichshain. Stället är ett av Berlins bästa för reggae och annan karibisk musik. Här spelar regelbundet artister och det finns även ett särskilt barnområde.
Läs mer: Utforska Berlins kvarter vid magen

Hitta en flygbiljett till Berlin

Žluté lázně – Prag, Tjeckien

Pragbor vet hur man får ut max av en solig dag
Pragbor vet hur man får ut max av en solig dag © Žluté lázně

Detta vackra bad kallasŽluté lázně och ligger på östra sidan av Vltava, under vackra trädbevuxna klippor, några tågstopp från Vysehrad. Här finns något kul för alla som är lite överhettade, oavsett om det rör sig om bordtennis, fotboll, volleyboll, klättring eller bara hänga.

Här finns också en barnpool och glassbar för de minsta, allt för att hålla barnen nöjda. Självklart kan du också äta vuxenmat och ta dig en öl – vi är ju i Prag.
Hitta en flygbiljett till Prag

Långholmen – Stockholm, Sverige

Solnedgång på Långholmen
Solnedgång på Långholmen © Jess Pac

Svenska somrar är relativt svala och sköna. I huvudstaden drar folk nytta av de extra ljusa sommarnätterna och badar ute i den vackra skärgården. Även i innerstaden går det bra att bada. En av de mest kända stränderna är Långholmen. Här blir det ganska trångt på helgerna, med picknickande familjer och tonåringar som röjer runt. Det är ett perfekt ställe för att slappa i solen, oavsett vem du är.
Hitta en flygbiljett till Stockholm

Ön i Donau och Donaukanalen – Wien, Österrike

Ta ett dopp i en flytande swimmingpool vid Badeschiff
Ta ett dopp i en flytande swimmingpool vid Badeschiff

 

På sommaren flockas folk till rekreationsområdena vid Donau, med picknickar på båtar, promenader längs flodbanken eller en dag på stranden.

Den 21 kilometer långa ön i Donau har både sand- och stenstränder samt restauranger och barer. Ön har gott om kul även för de minsta – här finns till exempel en familjestrand med säkert bad och en stor barnlekpark där barnen kan plaska runt och äta glass utan att råka illa ut.

Vill du ha något mer vuxet? Donaukanalen är hemvist för Strandbar Hermann, där du kan få fräscha cocktails och vila ut i en fällstol som på vilken sandstrand som helst. 5 minuter bort hittar du Badeschiff, en stor båt med en flytande pool och ett stort soldäck.
Hitta en flygbiljett till Wien

Vistula – Warszawa, Polen

Vykortsvacker solnedgång från stranden
Vykortsvacker solnedgång från stranden

De senaste åren har Polens huvudstad genomgått en förändring där området kring Vistula-floden renoverats och fräschats upp rejält. Idag är det ett sprudlande område fullt av liv, med cykelleder, möjligheter till segling och rodd och inte mindre än fem stränder.

Poniatówka, precis vid Poniatowskibron, attraherar en blandad skara besökare, kanske på grund av det blandade utbudet. Solbad, beachvolley och filmvisningar är bara några av evenemangen som hålls här. Inte konstigt att det är “the place to be” en varm sommardag.
Hitta en flygbiljett till Warszawa

Hydropark – Kiev, Ukraina

Hydropark – Kievs sommarhubb
Hydropark – Kievs sommarhubb

Dnieper rinner genom Kiev och delar sig i två. Mellan de två delarna ligger ett stort rekreationsområde som kallas Hydropark. Det är ett av stadens hetaste områden under det varma halvåret. Du tar dig lätt hit via tunnelbanan och Hydropark ligger utspritt över två öar – Venetian och Dolobetsk, med stränder, vattensport, strandbarer och världens största utomhusgym.

Några av barerna och restaurangerna är nya men parken själv har Sovjetstämpel. Äldre lokalbor möts för att umgås vid bordtennisborden, folk av alla åldrar tränar i gymmet (som konstruerades av överblivna bildelar och skrotmetall) och många av byggnaderna har en distinkt känsla av gamla tider.

Läs mer: En guide till Kiev
Hitta en flygbiljett till Kiev

Letar du mer sommarnöjen? Varför inte gå in och läsa om ösemester i Grekland eller ladda batterierna på en fridfull yoga-retreat?

Ursprungligen publicerat

29/05/2017