14 helt otroliga saker du inte visste om Finland

Kaffepimplande, galna sporter och riktigt ombytligt väder. Finland har mer att erbjuda än du tror.

En folkmassa relaxar under Helsingfors Flow-festival.

En sommarsolnedgång under Helsingfors Flow-festival. © Jussi Hellsten

Kategori Okategoriserade

Datum 13/03/2016

Du vet säkert redan att tomten bor här. Och att det finns en bastu per två invånare, men hur mycket mer kan du om Finland? Testa din Finlandskunskap med vårt 14 frågors quiz.

1. Känner du dig misslyckad? Då har Finland något för dig

Finnarna har världens märkligaste sinne för humor. Det blir uppenbart med tävlingar som Misslyckandets Dag som anordnas den 13:e oktober varje år. Tävlingen startades 2010 och är en hyllning till dåliga nyheter och misslyckanden, som ett sätt att lära sig och gå vidare. Bättre lycka nästa gång, så att säga.

2. Natur med ordentlig wow-faktor

Ett par paddlar genom finska sjöar.
I kajak genom de Tusen sjöarnas land. © Harri-Pekka Savolainen

Finland kallas ofta för Tusen sjöars land men till och med den siffran räcker inte. Det finns hela 187 888 sjöar inom finska gränserna, mer än något annat land i världen. Om du är mer bekväm med att gå till fots, finns det dessutom 179 888 öar att utforska.

3. Ringa en vän? Inte i telefonkiosk i alla fall

I ett land berömt för Nokia och dess slogan “connecting people” har många mobiltelefon. Så många har man att telefonkioskerna helt dött ut. Inte en enda finns kvar i landet.

4. Några av världens märkligaste sporter

När det gäller märkliga tidsfördriv, är Finland värst. Märkligast av alla är kanske kärringkånk, det vill säga VM i frubärande. Tävlingen hålls i Sonkajäri i juli varje år, och den tuffa hinderbanan har blivit något av en världssensation, med par från Danmark, Hong Kong och Australien på startlistan. Det är ett märkligt sätt att spendera en smekmånad, men vilka är vi att döma?
Andra esoteriska idrottstävlingar som hålls i Finland, är till exempel myggjakt, mobiltelefonskast, träskfotboll och VM i luftgitarr.

5. Du kan sova, simma, segla och fiska var du vill

Två killar värmer sig vid elden i en skog i Finland.
Värme från en brasa i Inari, Finland. © VisitFinland.com

Precis som resten av Norden har Finland mycket långtgående allemansrätt. Det innebär att du kan resa ett tält, plocka bär och fiska gös i sjöarna, gratis och utan att fråga om lov.

6. De uppfann webbrowsern

Många länder vill göra gällande att de uppfann Internet. Men finnarna var faktiskt de första som byggde något vi idag tar för givet – webbrowsern. Erwise släpptes 1994, av tre it-studenter, och blev den första webbrowsern med ett grafiskt användargränssnitt. Fastän den prisades av webbens skapare, Sir Tim Bernors-Lee, fick inte studenterna några medel att vidareutveckla sin produkt och den förpassades till näthistoriens annaler. Några månader senare släpptes Mosaic och Internet Explorer, och resten är en mer välkänd historia.

7. De uppfann en massa annat också

Finnarna är ett väldigt uppfinningsrikt folk, trots att man bara har en befolkning på 5 miljoner. Förutom webbrowsern har de uppfunnit räddningssläden, hjärtfrekvensmätaren, saltlakrits, operativsystemet Linux, skridskor, Angry Birds, molotovcocktails och, såklart bastun. Det sistnämnda är, kanske inte så överraskande, det mest använda finska ordet utanför Finland.

8. Vädret kan vara riktigt galet

En grupp unga hänger i en skejtpark under Flow Festival.
Dag (eller natt?) under Flow-festivalen. © Jussi Hellsten

Det är ingen hemlighet att Finland har riktigt kalla och mörka vintrar. Men landet lever upp på sommaren, då midnattssolen gör nätterna dagsljusa. Kom hit i juni och juli så får du uppleva de sällsamma ljusa sommarnätterna, när mörkret aldrig faller och gatorna är spöklikt tömda på människor.

9. De har världens bästa pizza

Finska köket har både fan och häcklare. Italiens dåvarande president Silvio Berlusconi rörde sin vana trogen upp känslor när han under ett statsbesök proklamerade att parmaskinka minsann var överlägset finnarnas rökta renkött. Finnarna skulle dock få sin revansch. Tre år senare vann man en prestigefylld pizzatävling före bland andra Italien, med en pizza man valt att kalla ”Pizza Berlusconi”.Huvudingrediensen var naturligtvis rökt renkött. Pizzan har blivit så populär att du fortfarande kan beställa den från Kotipizza, Finlands största pizzakedja.

10. Finnarna älskar, och dricker, kaffe mer än alla andra

Glöm espresso, caffe latte och allt vad det heter. Finnarna är bäst på kaffe och de dricker också mest. Den genomsnittlige finnen konsumerar 12 kilo malt kaffe varje år. Det är omöjligt att säga hur många koppar om dagen det innebär, men det är garanterat fler än din läkare skulle rekommendera. Om han inte är finsk såklart.

Bönexperter sniffar på färskrostat kaffe
Javadyrkande under en kaffesmakarsession. © Freese Coffee Co.

11. De älskar mjölk också

Finnarna är inte bara bäst på svarta drycker, utan även vita. Ungefär en liter mjölk per dag dricker den genomsnittliga finnen, även i vuxen ålder. Det är särskilt mycket med tanke på att nästan en femtedel av finnarna bedöms vara laktosintoleranta.

12. Böterna för fortkörning svider rejält

Gillar du att köra fort? Då är det bäst att du är rik om du ska köra i Finland. Här beräknas nämligen böterna för fortkörningar på din årsinkomst. En olycklig, rik fartdåre fick betala drygt två miljoner kronor för en enda fortkörning.

13. Hårdrockens hemland

En maskerad medlem av bandet Lordi under en konsert.
En skrämmande men snäll medlem i hårdrocksbandet Lordi. © alterna2

Med kallt klimat och mycket industrier är det inte konstigt att Finland blivit stora även på hårdrock. Världsberömda band som Children of Bodom, Hanoi Rocks och Eurovisionvinnarna Lordi kommer alla från Finland och kanaliserar sitt mörka, kalla kynne genom hård musik.

14. Finnarna älskar tango

Du måste inte resa ända till Montevideo eller Buenos Aires för att dansa het tango. Finland lever i en evig tangofeber sedan 1913, då dansen först introducerades här. De gyllene åren för finsk tango var 60-talet, när lokalproducerade låtar puttade ner självaste Beatles från topplistan. Idag är det inte riktigt samma sak som då, men tangoälskare reser ändå från hela världen för att få dansa under den legendariska festivalen Tangomarkkinat i juni och besöka det lokala muséet som dedikerats helt åt den vackra dansen.

Lär dig mer om Helsingfors, Finlands huvudstad, i vår exklusiva intervju med lokale fotografen Jussi Hellsten.

Ursprungligen publicerat

13/03/2016