Hur du bokar de bästa flygförbindelserna vid din nästa resa

Uteslut inte ett flyg med övernattning. Vi ger dig våra bästa tips för att boka anslutande flyg och hur du får ut mest av din tid på flygplatsen.

Få ut så mycket som möjligt av din flygförbindelse med övernattning med våra tips för flygförbindelser

Få ut så mycket som möjligt av din flygförbindelse med övernattning med våra tips för flygförbindelser

Kategori Nyheter & tips

Datum 18/05/2017

Vissa resenärer ser på flygförbindelser med byten som en olägenhet, men andra ser på dem som en bra möjlighet – en möjlighet att spara pengar, sträcka på benen en stund och kanske t.o.m. lägga till en extra stad till sin resplan. För att kunna göra det möjligt att fatta ett bättre och mer välunderbyggt beslut nästa gång du bokar din biljett, tittar vi närmare på såväl fördelar som nackdelar med att boka flygförbindelser med byten.

Som ett extra bonus, beskriver vi dagens mest intensivt trafikerade flight hubs (betydande nav inom flyget) enligt OAG, som har utfört forskning i branschen.  Du får även intressanta fakta och tips på hur du kan ha roligt i och kring flygplatsen om du råkar befinna dig i någon av dessa flygnav vid din nästa mellanlandning.

Flygförbindelser med byte som researrangören bokat respektive flygförbindelser med byte som du bokar i egen regi

En man tittar på avgångarna för att hitta sin gate - Flygplatsen i Bristol, Storbritannien
En man tittar på avgångarna för att hitta sin gate – Flygplatsen i Bristol, Storbritannien

En flygförbindelse är vanligtvis en flygning som kräver att passagerarna byter från ett flygplan till ett annat på en flygplats som ligger mellan den flygplats där resan inleds och slutdestinationen.  Många av dagens internationella resenärer blir inte alls avskräckta av detta ytterligare stopp, vissa anser det till och med vara en fördel. Enligt branschens marknadsundersökningsföretag OAG är 37 % av alla resenärer villiga att vänta mer än 4 timmar på ett anslutande flyg om de kan spara 2 000 kr och bland millenniegenerationen kan så många som 55 % tänka sig att göra det.

Det finns två olika typer av flygförbindelser med anslutande flyg. Det finns de som är planerade och ingår som en del av rutten som ditt flygbolag eller nätbaserade resebyrå har bokat, och det finns de som du bokar på eget initiativ, separat.

En flygförbindelse med anslutande flyg som du bokar i egen regi är inte ihopkopplad med andra biljetter som du köper. Om du har köpt en biljett till en flygförbindelse med anslutande flyg eller överväger att göra det vid din nästa flygresa är du inte ensam. Över 92 % av alla passagerare är enligt OAG:s rapport beredda att boka fristående flygresor under rätt förhållanden.

Att planera sina egna anslutande flyg

Om du mellanlandar i Pisa, vad sägs om att promenera in till stan? Det tar ungefär 45 minuter att gå från flygplatsen
Om du mellanlandar i Pisa, vad sägs om att promenera in till stan? Det tar ungefär 45 minuter att gå från flygplatsen

Den främsta anledningen till att människor bokar egna anslutningar är sannolikt att spara pengar. Om du kan spara tusentals kronor bara genom att flyga från en annan flygplats och hittar ett billigt flyg till den flygplatsen – varför inte? Ett bra sätt att göra detta på, är att boka lågprisflygbolag och lokala flygbolag. Du kan hitta några riktigt bra fynd om du vet var du ska leta efter dem (får vi föreslå momondo?)

Tänk bara på att, som så ofta är fallet med lågprisflygbolag, incheckat bagage kanske inte ingår i din flygbiljett och det kommer kosta extra att ta med bagage, så försäkra dig om att kontrollera villkoren för den specifika biljetten och läs all information om restriktioner.

Om du bestämmer dig för att checka in bagage på en flygresa med anslutningar som du bokar i egen regi, så behöver du hämta ut bagaget från bagageutlämningen, gå ut från flygplatsens flyg-sida och därefter gå igenom hela säkerhetskontrollen på nytt. Det kan ta lång tid, vilket leder till att många som bokar flyg med anslutningar på egen hand väljer att enbart resa med handbagage.

Läs mer: Bara handbagage? Lär dig packa lätt

Passagerare väntar tålmodigt på sitt bagage vid Schiphol Flygplats - Amsterdam, Nederländerna
Passagerare väntar tålmodigt på sitt bagage vid Schiphol Flygplats – Amsterdam, Nederländerna

Du är förstås en smart resenär, men om du inte redan gör det, så vill vi påminna dig om att alltid dubbelkolla flygplatskoden när du bokar flygbiljetter med byte i egen regi (men även vid alla flygbyten). Vissa större städer som New York har flera flygplatser i närområdet och vissa resor med flera flygsträckor kan kräva att man byter flygplats. Om så är fallet, kommer du behöva boka ytterligare transport (tåg, taxi, buss) till den andra flygplatsen.

Det är alltid en god idé att dubbelkolla flygplatskoden. Tänk om du hamnar i San Antonio i Chile i stället för San Antonio i Texas, USA. Men å andra sidan ska man inte tacka nej till ett nytt äventyr!

Förläng din mellanlandning

Du kanske tycker att det är spännande att lägga till ett nytt stopp i din reseplan och utforska mer än en stad på resan. Om ja, kan du överväga att förlänga din mellanlandning med några dagar eller kanske bara några timmar – tillräckligt länge för att hinna ut från flygplatsen och att kunna njuta av staden samtidigt som du hinner tillbaka i god tid för ditt anslutande flyg. Om du lägger till en stad i din reseplan kanske du kan se två ställen till priset av en, och det kan hända att du t.o.m. sparar pengar om du gör det på rätt sätt.

Överväg att stanna till i Islands huvudstad, Reykjavik, några timmar eller varför inte några dagar för att uppleva magiskt vacker natur och nya äventyr
Överväg att stanna till i Islands huvudstad, Reykjavik, några timmar eller varför inte några dagar för att uppleva magiskt vacker natur och nya äventyr

Det finns några flygbolag som är välkända för sina fördelaktiga mellanlandningar, exempelvis Icelandair. Icelandair har en policy som låter passagerare välja mellanlandningar som varar upp till sju nätter vid deras bas Reykjavik utan extra kostnad, vilket gör det möjligt för resenärer att kunna lägga till en destination som de kanske inte hade tänkt på att utforska.

Det visar sig ofta vara billigare för resenärerna att boka en resa med mellanlandning . En sökning på momondo* som gjordes nyligen visade att flyg från Amsterdam till Boston kostade ca 4 000 kr med mellanlandning i Reykjavik då man flög med Icelandair, medan ett direktflyg med andra flygbolag kostade minst 5 800 kr.

Emirates är ett annat flygbolag som uppmuntrar sina passagerare att inkludera en mellanlandning i sin reseplan.  De erbjuder ett färdigt paket till resenärer som vill stanna en dag för att upptäcka deras bas, Dubai. Det är inte helt gratis, men man kan få paketet för så lite som 500 kr och det inkluderar en hotellövernattning, visa och transfer till och från flygplatsen.

Vad händer om jag missar min anslutning vid en flygförbindelse?

Resenärer som passerar terminalerna vid flygplatsen Charles de Gaulle i Paris
Resenärer som passerar terminalerna vid flygplatsen Charles de Gaulle i Paris

Varje flygplats har en individuell rekommenderad kortaste tid för anslutningar som har fastställts av branschen. Den kortaste tiden för anslutningar vid flygplatsen Charles de Gaulle i Paris inom samma terminal är 60 minuter. För transfer till terminal 3 vid Charles de Gaulle är den kortaste rekommenderade tiden 90 minuter. De rekommenderade transfer-tiderna för respektive flygplats kan vanligtvis hittas på flygplatsens officiella webbsida.

Om du har köpt en biljett från ett flygbolag eller en nätbaserad resebyrå som inkluderar ett anslutande flyg, kommer flygbolaget vanligtvis göra sitt bästa för att boka in dig på en av deras flygningar eller en av deras partnerbolags flygningar. Glöm inte bort att dubbelkolla villkoren för din aktuella biljett för att vara på den säkra sidan.

Du kommer däremot inte att kompenseras om du har köpt två separata flygbiljetter på egen hand och missar ditt anslutande flyg. Det underlättar för din planering om du känner till den kortaste rekommenderade tiden för anslutningar, och minskar dessutom din stress betydligt när du försöker hinna med ditt nästa plan.

Större nav, uppräknade efter region

Passagerare som köar till sina flyg vid flygplatsen Heathrow - London, Storbritannien
Passagerare som köar till sina flyg vid flygplatsen Heathrow – London, Storbritannien

Tusentals flygförbindelser med byten sker varje dag, vilket leder till att några av världens mest trafikerade flygplatser verkligen har ett hårt tryck, inte bara vad gäller flygtrafik utan även när det gäller köande. Nedan listar vi de flygplatser som har störst antal anslutningar baserat på största antal potentiella rutter varje timme. De kallas för megahubs och rankas enligt OAG Megahub Index 2016**.

Europa

Flygresenärer som ofta besöker London’s Heathrow Airport (LHR) vet, att även den rekommenderade en timme långa minimi-tiden mellan anslutande flyg (t.o.m. från samma terminal), är riskabel. Heathrow är så ofantligt stor, att den faktiskt är Europas största megahub. Det finns redan planer på en tredje landningsbana, så flygplatsen lär bara bli större och man kan förvänta sig ökad trängsel framöver.

Om du har några timmar på dig kan du åka in till centrala London på mindre än 45 minuter via tunnelbana eller varför inte hoppa på Heathrow Express, som tar dig till Paddington Station på 15 minuter. Ett annat alternativ är att ta en taxi till Windsor Castle. Resan tar bara 20 minuter och slottet, som är drottning Elizabeth II:s hem på helgerna, är det palats som har varit längst bebott av alla slott i Europa.

Flyg till London

Nordamerika

The "Sky's the Limit" är en konstutställning som förbinder Concourse B och C vid flygplatsen O'Hare i Chicago
The ”Sky’s the Limit” är en konstutställning som förbinder Concourse B och C vid flygplatsen O’Hare i Chicago

Den internationella flygplatsen O’Hare International i Chicago (ORD) är inte bara den största aktören i västra USA, det är även USA:s största flygnav. Den är så stor att resenärer som går från en terminal till nästa kan få lite motion på köpet. En passagerare kan gå närmare två km om de går från Concourse C i terminal 1 hela vägen till slutet av L Concourse i terminal 3. Yoga-fantaster kan glädja sig åt att det finns ett yoga-rum i terminal 3 – den perfekta platsen att sträcka ut sig på inför en lång flygresa!

Flyg till Chicago

Latinamerika

Brasiliens São Paulo-Congonhas Airport (CGH) är en av fyra flygplatser i São Paolo-området. Flygplatsen Congonhas har inte haft internationella flygningar sedan 1985, så dit kommer du troligtvis bara om du planerar att flyga inrikes inom Brasilien. Och varför inte passa på att göra det? Från flygplatsen når du Rio de Janeiros fantastiska stränder efter ca 50 minuters flygresa, eller så kan du åka längre ut till de soliga halvöarna Recife eller Amazonas huvudstad Manaus.

Flyg till São Paulo

Mellanöstern och Afrika

Terminal 3 i Dubai ansågs vara världens högsta byggnad då den byggdes
Terminal 3 i Dubai ansågs vara världens högsta byggnad då den byggdes

Världens mest trafikerade flygplats för internationell passagerartrafik råkar vara Dubais främsta flygplats – Dubai International Airport (DXB). Omkring 90 miljoner passagerare passerar genom DXB:s terminaler varje år. Om du inte tycker att det låter som mycket människor som springer omkring, föreställ dig detta: DXB hade 88 545 anslutningar på sin mest intensiva dag år 2015, enligt samma rapport från OAG.

DXB är så enorm och så välkänd att National Geographic till och med producerade en serie i tio delar som hette ”Ultimate Airport Dubai”, som gav tittarna en idé om vad som händer bakom kulisserna en vanlig dag på flygplatsen.

Flyg till Dubai

Asien – Stilla havet

På den indonesiska ön Java ligger Soekarno-Hatta International Airport (CGK), som betjänar Jakarta med omgivning. OAG rankar den på sjunde plats i världen i kategorin flygplatser med många anslutningar och den är känd för att vara det södra halvklotets mest trafikerade flygplats. Flygplatsen erbjuder gratis wifi, 21 områden för att dra sig tillbaka och läsa runt om terminalen och har till och med en golfbana på vänstra sidan om flygplatsens huvudentré.

Flyg till Jakarta
Om du har turen att komma över en mellanlandning med övernattning i en av världens 10 bästa flygplatser  och om du är nyfiken på hur det är att resa i första klass så kolla hit. Trevlig resa!

 

*Under en tiodagars-period under september 2017, vid en sökning som gjordes i april 2017
**OAG skapade indexet genom att beräkna det totala antalet möjliga anslutningar mellan ingående och utgående flygningar inom en åttatimmars-period under en enda dag på de största flygplatserna (baserat på planerade säten år 2014)

Ursprungligen publicerat

18/05/2017