Drömmiga Grekland: 8 vackra öar

Drömmer du om att äta skaldjur eller slappa på stranden i Grekland? Hoppa ombord på en färja och ta dig ut i skärgården. Det är här stränderna, byarna och upplevelserna väntar.

Kan du se dig själv i solen på Samos?

Kan du se dig själv i solen på Samos?

Kategori Strand & natur

Datum 04/04/2017

Med tusentals öar att välja bland är Grekland antagligen den bästa platsen att vara skönt sysslolös på. Samtidigt som omgivningarna är fullkomligen dränkta i historia. Med våren runt hörnet är det definitivt dags att plocka fram sandalerna och tjuvstarta sommaren – med en semester i grekiska övärlden.

Varje grekisk ö har sin egen “touch”, så oavsett om du letar häftiga vyer, fascinerande historia eller bara en bra plats att slappa på, kommer du att hitta just din ö.

Paros & Antiparos, Kykladerna

Glöm alla dina bekymmer på de lugna gatorna i Paros
Glöm alla dina bekymmer på de lugna gatorna i Paros

Bästa sättet att uppleva Paris är på en moped med vinden i håret, kryssande fram längs de snirkliga gatorna i huvudstaden Parikia. Runtom i staden syns marmorn som gett ön sin prägel – ljus och nästan genomskinlig. Visste du att marmorn härifrån användes för att skulptera Venus av Milo som står på Louvren i Paris?

Fler marmorföremål finns i 300-talskyrkan Panagia Ekatontapiliani, kyrkan med 100 dörrar. Och på södra delen av ön utmanar modiga surfare de kraftiga kykladiska vindarna.

Mindre än två kilometers båttur bort ligger den lilla, avskilda ön Antiparis, ett perfekt utflyktsmål för att utforska oförstörda stränder, fiska efter havsborrar eller fotvandra bland cederträden. För den riktigt ambitiöse solbadaren finns det stränder på ön utan några som helst regler för klädsel, vilket innebär att det är fritt fram att bada naken om du vill. Soros beach och vikarna vid Agios Georgios är de bästa platserna för just naken sol-och-bad.

Vill du känna dig ännu närmare naturen, slå upp ett tält på någon av öns campingsajter. En svag bris och doften av vilda blommor vaggar vem som helst till sömns.

Så tar du dig dit: Ta dig dit med färja från hamnarna i Piraeus, Rafina och Lavrio. Resan tar mellan 3 och 5 timmar beroende på fartyg.

Hitta flyg till Paros

Kreta

Knossos palats vid Heraklion arkeologimuseum på Kreta
Knossos palats vid Heraklion arkeologimuseum på Kreta

Kreta är den största av de grekiska öarna, med över 1000 kilometer kustlinje. Om du kör kust till kust kommer du att få uppleva hela spektrat av skönhet, från kust till berg.

Håll ögonen öppna efter vägskyltar som indikerar historiska kloster eller ruiner värda en omväg. Exempelvis det arkeologiska muséet är värt ett besök, med en stor samling av minoanska artefakter; de finaste föremålen är fresker från 1800 före Kristus, som den rasande tjuren från palatset i Knossos.

Du kan inte heller besöka Kreta utan att prova på den lokala maten, som är känd för att vara hälsosam och balanserad. Säsongens grönsaker, färsk fisk, oliver och hembakat bröd är några av nyckelingredienserna.

Middag äts ganska sent på Kreta, ofta runt 22, så hitta en plats i god tid innan och häll upp en raki och sippa den medan turisterna sakta myllrar in. De lite mer kräsna bör absolut prova en tallrik lokalproducerade sniglar, dränkta i olivolja, citron och timjan.

Runda av dagen med lite poolhäng på något av lyxhotellen i Elounda. Eller, om du känner dig festsugen, med en barrunda i välkända Malia.

Så tar du dig dit: Det enklaste sättet att ta sig hit är med flyg till lokala flygplatserna Haniá, Iráklio (Heraklion) och Sitía.

Lefkas, Joniska öarna

En brant klättring med en strand väl värd ansträngningen
En brant klättring med en strand väl värd ansträngningen

Kan du förstå att man kan köra bil till det här öparadiset? Det kan man. En liten bro förbinder Grekland med Lefkas, vackert utplacerad i det gröna Egeiska havet. Öns kanske finaste sida är de vita klipporna vid Geremi beach.

Ta dig inåt landet och besök det urgamla Sfakiotes, en samling historiska byggnader. Lata dagar här börjar med en iskaffe och slutar med en Ouzo – allt för att hålla värmen under kontroll.

Det livligaste stället att spendera tid på är antagligen torget framför kyrkan St. Spiridon. Här kan du snubbla över allt från religiösa processioner till gatukonst. Kyrkan är inklämd mellan populära restauranger, så torget är väldigt hektiskt och fullt av liv och ljud, kvällen lång.

Så tar du dig dit: Inget behov av färja – en bro förbinder ön med fastlandet. En fem timmars busstur från Aten är ett bra alternativ om du vill spara pengar. Om du föredrar att flyga finns det ingen flygplats på Lefkas, tyvärr. Däremot kan du åka charter från europeiska huvudstäder till närliggande Preveza och sedan ta en 30 minuters busstur till Lefkas.

Samos, Nordegeiska öarna

Muscatrankor växer över hela Samos
Muscatrankor växer över hela Samos

I östra Egeiska havet ligger ön Samos, enligt antik grekisk mytologi födelseplats för Hera, Zeus fru. Bara en pelare återstår av templen som byggdes till hennes ära, på det nu UNESCO-listade världsarvet Heraion på 500-talet.

Utforska den oförstörda naturen som bäddar in hela ön. Den avnjuts allra bäst från topparna på Mount Kerkis och Mount Ambelos. Tålmodiga fågelskådare kan utforska utomhus i hopp om att se någon av de inhemska rovfåglarna pelikaner, flamingo och häger.

Samos är dränkt i historia som så många andra delar av Grekland. Här dricker du Samos muscatvin, särskilt under vinfestivalen i tidiga augusti, i vinstaden Vathy. Muscatdruvan är en mycket gammal druva som användes av antikens människor och, mycket senare, spreds till Frankrike.

Du hittar många varianter av druvan och tack vare att de växer så pass isolerat har många varianter överlevt, även när Europas övriga druvsorter drabbats hårt av olika parasiter, som äggläggande ohyra på 1800-talet.

Så tar du dig dit: Med flyg, ta en 45 minuters tur från Aten, eller ö-hoppa från Chios med 3-4 timmars färjetur.

Chios, Nordegeiska öarna

Vackra fasader i Pyrgi, en av sju Mastichochoria
Vackra fasader i Pyrgi, en av sju Mastichochoria

Chios är en underbar hemlighet och grekerna delar inte gärna med sig av den. Här kan du fullkomligen förlora dig själv i Mesta, en medeltida by byggd som ett fort, med vindlande tunnlar som går kors och tvärs mellan takterrasser och innergårdar.

Högt över ön ligger spökstaden Anatavos, uppflugen på klippsidan och med en mörk hemlighet på samvetet. Staden övergavs efter Chiosmassakern 1822, då tusentals greker dödades av ottomanska trupper under frihetskriget. Staden är ett nationalmonument och bebos endast av ett par lokalbor som säljer lokalproducerade varor och mezedes (små tapasliknande rätter).

Chios är också hemvist för en unik gröda – mastic gum tree – som producerar en aromatisk sav. Södra regionen, Mastichochoria, är en labyrint bestående av sju byar med små, smala gator och vackra husfasader.

Svarta och vita dekorer syns överallt, från marknivå upp till balkongerna. Till och med Mavra Volia beach stämmer in i klädkoden, med svart vulkansten och ljust gula klippor.

Så tar du dig dit: Flyg till Chios från Aten (45 minuter) eller Kreta (tar lite över en timma). Det finns också vanliga färjor som utgår från Samos och tar ett par timmar, eller från Pireas eller Kavala på fastlandet, men de tar uppåt fem timmar beroende på vilket fartyg du hamnar på.

Kalymnos, Dodekanisos

Solnedgång från ett nytt perspektiv i Kalymnos
Solnedgång från ett nytt perspektiv i Kalymnos

När det inte räcker med att bara slappa på stranden, finns det massor att göra på Kalymnos. Särskilt om du är den sportiga typen. Kalymnos, ett stenkast från Turkiet, är väl känt för sitt bestånd av naturlig tvättsvamp. En av de äldsta formerna av dykning, omskriven av bland annat Platon och Homeros, låter dykare komma ner till sjöbotten och samla ihop svampen, som även är känd som kalymniskt guld och säljs på marknader eller förädlas i fabriker.

Under påsken och efterföljande vecka firar man på ön, med uppvisningar av svampdykning och musikframträdanden där svampen star i fokus – öns stjärna som den ju ändå är.

Högt över vatten och svampar finns klippor som gjorda för att klättra i. Här finns tusentals klätterleder och Grande Grotta, en bred grotta som vetter mot havet, ger en imponerande panoramautsikt över detsamma – om du är skicklig nog att kunna hänga 50 meter upp på en kalkstensklippa.

Så tar du dig dit: Bästa budgetlösningen är att flyga eller ta färja från Aten eller Bodrum till ön Kos. Du kan också flyga direkt till Kos från utlandet. Ta dig vidare till Pathia, Kalymnos flygplats, via en 35 minuters färjetur eller, för halva priset, en långsammare färja som tar en timma till.

Korfu, Joniska öarna

Sen eftermiddagsdrink på Spianada square, Korfu
Sen eftermiddagsdrink på Spianada square, Korfu

Korfus gamla stan är inte alls som de typiska blåa himlarna och vita kalkfasader som vi kommit att förknippa med Grekland. Denna UNESCO-listade plats är en blandning av renässansens och barockens byggstil, särskilt vackert är det kring centrala torget Spianada, där du kan strosa under skuggiga broar och genom rotundor.

Bredvid några typiska resorthotell ligger de cypressinbäddade bergen. Ett tjugotal kyrkor ligger utspridda i bergen, i närheten av urgamla byn Ano Korakiana. I ett försök att bevara dessa kyrkor och byar har den långsträckta Korfuleden skapats, med över 22 mil vandringsleder, som förbinder orörda landskap och slitna byar med välplanerade gångleder och på sina håll stenlagda sträckor för mulor.

Så tar du dig dit: Du kan hitta direktflyg från visa större städer eller, om du flyger via fastlandets Grekland, en timmas flygning från Aten eller Thessaloniki

Hitta en flygbiljett till Grekland
Letar du mer inspiration? Varför inte softa på stränder eller ta en skön stads-weekend på någon av Mexikos många destinationer, eller kryssa i bilen längs Australiens kust

Ursprungligen publicerat

04/04/2017