Skulle du vilja resa jorden runt?

Skulle du kunna tänka dig att resa jorden runt? Sofia och Fredrik reser jorden runt tillsammans. Behöver du inspiration till planeringen av din jorden runt resa om du reser ensam eller tillsammans med andra så hittar du alla svaren här. Läs mer här under!

Kategori Strand & natur

Datum 09/10/2017

För Sofia och Fredrik, var alternativet att köpa ett färdigt jorden runt paket egentligen aldrig aktuellt. Detta då dom i flera år funderat, drömt och smått planerat inför denna resa och om hur de ville genomföra den. Läs också Sofia’s och Fredriks inspiration lista till hur du packar till en resa jorden runt!

Följ Sofia och Fredrik på deras blogg Jordenrunt365 om du vill läsa mer, eller föjl dom på Youtube och instagram.

Fördelar och nackdelar med att planera själv
Vad tror ni det kostar att resa jorden runt för 2 personer?
Hur lång tid ville du spendera på att planera hela resan?
Vad bör man fokusera på i planeringsfasen?
Vilka destinationer ska man resa till?
Hur lång tid ungefär ska man resa iväg?
Tips till att resa jorden runt själv?
Hur säkrar man sig att man inte saknar sin familj och hem för mycket
Vi använder oss av en  detaljerad översikt

Fördelar och nackdelar med att planera själv

När du bokar ett färdigt paket blir du vare sig du vill eller inte mer eller mindre låst vid ett visst tidsschema och ett par på förhand givna destinationer.

Flexibiliteten och möjligheten att själva ”bygga ihop” ett färdigt paket hos till exempel Kilroy har med åren blivit större, men en begränsning kommer på ett eller annat sätt ändå alltid att vara förknippad med att köpa ett färdigt paket.

Frihet och spontanitet i det oändliga

Cocora Valley, Salento, Colombia – Frihet, spontanitet, flexibilitet och valmöjligheter i det oändliga.

Fördelarna vi ser med att helt planera sin egen resa är förknippade med frihet, spontanitet, flexibilitet och valmöjligheter i det oändliga.

Du kan fritt välja helt vart du vill och inte vill åka och har alla möjligheter att hålla dörrarna öppna för eventuella förändringar under resans gång.

Detta förutsätter ju givetvis att du inte bokar alla flygresor, hotell och aktiviteter i förväg. Ibland upptäcker du att du vill stanna längre på ett ställe som du gillar än vad som egentligen var planerat från början och det kan du göra om du inte har bokat ett färdigt paket med bestämda datum för exempelvis flyg som ska ta dig vidare.

Köp ett paket eller planera din resa själv – vad passar dig?

Vi vandrade Salkantay Trek till Machu Picchu i Peru och passerade bland annat Sayllapata och Suyroqocha på vår väg.

När det gäller vår resa värderade vi aldrig kostnadsskillnaderna mellan att planera själva eller att köpa ett färdigt paket, inte för att priset inte spelade någon roll, utan för att ett färdigt paket helt enkelt aldrig kändes rätt för oss och den typen av resa vi vill genomföra.

Men det är möjligt att ett färdigt paket i vissa avseenden blir billigare, i alla fall om du håller dig till planen och inte gör några dyra ändringar under resans gång.

Men vi skulle rekommendera att verkligen gå på djupet innan man eventuellt bestämmer sig för ett färdigt paket.

Kolla upp vilka destinationer som erbjuds och vad som finns att göra och uppleva på dessa. Försök också uppskatta hur lång tid du kan tänkas behöva på varje destination. Kolla även upp möjligheterna till flexibilitet och priset för att eventuellt ändra datum eller destination på en flygresa när du väl är ute i världen.

Värdet av att träffa nya människor

Salkantay Trek till Machu Picchu, Peru – Träffa nytt folk när du reser

Du kommer med stor sannolikhet att träffa massvis med folk på resan som kommer rekommendera dig platser att åka till, platser som är nära din aktuella position men som inte passar in i ditt redan färdiga paket.

Ställ dig frågan om du kommer att vara beredd att missa dessa potentiella guldkorn, eller om det är värt den extra kostnad det innebär att stuva om i planeringen och frångå eller skjuta upp den bestämda resrutten. Det är vår erfarenhet att man absolut inte vill missa dessa platser man blir tipsad om eller får en feeling för väl där ute i världen.

Nackdelar med att köpa ett färdigt paket respektive att planera själv?

Eventuella nackdelar med att planera själv är, förutom en möjlig högre kostnad på grund av större potentiella utsvävningar och spontana aktiviteter är att det kan ta lång tid att planera och att man många gånger under både planeringsfasen och resans gång kommer att drabbas av beslutsångest över vad som är av största vikt att uppleva.

Den översikten får du endast genom att göra research på egen hand, eventuellt rådfråga någon, men oavsett så är det en tidsödande process.

Beroende på hur länge och hur pass stor översikt du vill ha på förhand så kan en jorden runt resa på över ett års tid innebära otaliga timmas planerande.

En del föredrar såklart att veta exakt vad som väntar och att inte behöva tänka eller planera så mycket, då är troligtvis ett färdigt paket precis vad den personen är ute efter. Ett färdigt paket är oftast också enklare att budgetera för än om du planerar själv.

Vad tror ni det kostar att resa jorden runt för 2 personer?

Det finns inget bättre än att dela resor med den du älskar – Golden Gate Bridge, San Francisco, USA

Priset för en jorden runt resa beror på många olika faktorer och är olika för alla.

Faktorer såsom; resans längd, vilka destinationer, antal destinationer, standard på boende och mat men också resenärens personlighet och vad som ligger i dennes intresse att se och uppleva är sådant man får ta med i sin beräkning.

En del nöjer sig med att ligga på stranden och glassa för att eventuellt runda av med en finare middag på kvällen och sen repetera nästkommande dag, andra vill njuta av både stranden och staden de besöker med allt den har att erbjuda. Många aktiviteter och upplevelser trissar givetvis upp den totala budgeten.

Hur billigt det kan göras?

När du läser runt på nätet om vad en resa runt jorden kostar får du ofta svaret ”mellan 10 000 kr och 15 000 kr per månad och person”.

Detta skulle vi vilja säga är en ganska bra måttstock men det är viktigt att tänka på och eventuellt analysera de faktorerna vi nämner ovan för att skapa en bild av hur mycket det kan tänkas kosta för just dig och den typen av jorden runt resa du vill göra eftersom det alltid i grund och botten är personligt.

Försök håll dig till din budget!

Var nu inte kräsen, utan testa på nya maträtter när du reser runt – Fritterade gräshoppor i Oaxaca, Mexico

Vår resa föregås av otaliga timmars research över vad saker och ting kan kosta och ett utförligt Excel dokument sammanfattar vår budget inför denna resa. En budget vi försöker att hålla oss till så gott det går med sikte på att hela tiden ligga under den. En billigare flygresa eller en billigare budget totalt sett för ett visst land är en bonus för oss och en liten vinst i sig.

Samtidigt vill man inte gå miste om äventyr och upplevelser bara för att hela tiden balansera på gränsen till sin uppsatta budget, ibland får man kasta tärningarna och se vart det bär hän.

Dessa är bland de dyrare länderna

När du reser så är USA eller Australien bland de dyrare länderna att resa i. Att budgeten beror på resans längd är självskrivet, ju längre du är borta desto mer pengar kommer att gå åt.

Givetvis kan en veckas semester i USA bli långt mycket dyrare än en månad i Vietnam, men nu pratar vi inte om en vanlig semester utan om en långresa och då sprider man troligtvis inte pengar omkring sig på samma sätt som under en kortare semester.

Olika länder kostar olika mycket. Bland de dyrare länderna på vår resa hittar vi; USA, Japan, Australien och Nya Zeeland. Här kan man få räkna med att lägga långt mycket mer än dubbelt per dag jämfört med några av de långt mycket billigare länderna som; Mexico, Peru, Thailand, Burma och Indien.

Antal destinationer är en annan avgörande faktor

Att resa är att leva! – Machu Picchu, Peru

Ju fler flygresor du måste göra desto dyrare blir det då transportkostnader tillhör en av de dyraste utgiftsposterna i vår budget tillsammans med mat och boende.

Planerar du istället att stanna längre tid på en och samma plats kan du spara mycket pengar. Transportpriset kan också variera oerhört mycket och kan både vara väldigt dyrt och löjligt billigt beroende på när du bokar.

Oftast är det billigare att boka flyg långt i förväg, men vill man vara så spontan som möjligt i sitt resande så kan det medföra en nackdel i form av ökade transportkostnader eftersom att du tar ett sista minuten beslut. Det ska dock tilläggas att även sista minuten biljetter ibland ger dig fördelaktiga priser.

Hur billigt kan man tänka sig att bo?

En av de mest avgörande faktorerna är troligtvis vilken levnadsstandard man väljer. Hur billigt kan man tänka sig att bo?

Vissa gillar den spartanska standarden andra föredrar hotellstandard rakt igenom. Detta är också väldigt personlighetsavgörande.

Vill du uppleva nya kulturer bland folket som bor i landet och bland andra resenärer från hela världen så är olika hostels en bra mötesplats, vill du å andra sidan hålla dig mer för dig själv och avskärma dig från den typen av upplevelser så är hotell rätt val men då skjuter också kostnaderna i taket.

Kan man tänka sig att laga egen mat eller vill man helst unna sig restaurangbesök? Hur mycket dyra aktiviteter ser man för sig att man inte kommer vilja missa, när man ändå är där?

Hur kan man tänka sig att transportera sig – Chickenbus full med lokalt folk och en och annan höna, eller är det första klass bussar som gäller? Ja, denna lista kan göras oändligt lång och dagliga kostnader kan göras både skyhöga och näst intill gratis. Det är helt upp till dig och ditt bekvämlighetsbehov.

Resa ensam eller tillsammans med andra?

På toppen av vulkanen Acatenango, Guatemala

Hur många man är som reser ihop är också avgörande för hur dyrt respektive billigt det kan bli.

Om man reser ensam kan man ibland tvingas betala för ett rum som hade varit lika dyrt för två eller till och med fler personer.

Även mat, oavsett om man ska laga eget eller äta på restaurang, kan bli dyrare som soloresande. Är man fler kan man dela en maträtt, köpa storpack inför matlagning, samt slippa att slänga rester som blir över för att man inte klarar att äta upp allt själv.

Ibland krävs det kompromisser på levnadsstandarder

Treehouse, Nicaragua

För oss är detta givetvis saker som många gånger dragit ner kostnaderna, men vi är också eniga om att våra krav på levnadsstandard är något olika.

Fredrik hade troligtvis kunnat tänka sig att både bo och äta billigare om han hade rest ensam, men då Sofias bekvämlighetsbehov och krav på standard är något högre krävs kompromisser. Samtidigt hade troligtvis Sofia spenderat mindre pengar på dyra aktiveter än vad Fredrik vill göra, vilket även här leder till kompromissande.

Så sammanfattningsvis så är det möjligt att spara pengar på att resa tillsammans, men inte nödvändigtvis då det ofta krävs en del kompromissande vilket i sig kan påverka kostnaden för en individ. Återigen så är det väldigt personlighetsavgörande och kompromisserna uppstår då man tar hänsyn till varandras behov.

Att personlighet kan påverka kostnaden beror väldigt mycket på vad för standard du kan tänka dig att leva med. Men också vad du har för intressen, om du till exempel älskar adrenalinkickar kan kostnader för bungyjump, tandemhopp, fallskärmshopp och forsränning snabbt dra iväg. Någon som istället nöjer sig med längre vandringar, löpturer och cykelrundor kommer undan med mycket billigare priser.

Hur lång tid ville du spendera på att planera hela resan?

Svaret på denna fråga är även det väldigt individuellt och beror på resans längd, antal platser och länder man planerar att besöka, och hur djupt man vill och orkar gå i sin research.

Vissa kan resa jorden runt i över ett års tid utan att egentligen ha planerat särskilt mycket mer än potentiella stopp längs vägen – vilka länder de vill besöka och därtill städer.

För vår del blev det mycket planerande på detaljnivå, något Fredrik är väldigt noggrann med.

För det första för att han tycker det är roligt att på förhand sätta sig in i vad som finns att uppleva i varje land men också för att inte missa en viss upplevelse eller ett visst äventyr längs vägen när man var alldeles i närheten, just för att man inte hade koll på vad som fanns att göra där från första början.

Det handlar väl egentligen en hel del om kontrollbehov och återigen så speglar personligheten en avgörande roll för jorden runt resans karaktär. Men det ska också tilläggas att trots detta detaljerade planerande på förhand så har vi varit väldigt noggranna med att redan i förväg lämna utrymme för just spontanitet.

En Jorden runt resa handlar om det oförutsedda

En jorden runt resa kräver spontanitet och utrymme för oförutsedda äventyr – Volcano boarding, León, Nicaragua

Själva ryggmärgen i en resa runt jorden handlar om det oförutsedda och det du absolut inte hade planerat in men som ändå inträffade och förhoppningsvis gav dig underbara minnen för livet.

Ibland måste man våga följa hjärta istället för bara hjärna även under resans gång och det gör enbart genom din spontanitet. För att nå en viss nivå av frihet under sin resa är det viktigt att inte ruta in allting till punkt och pricka, det kan medföra en inre stress.

Andra gillar att ha allt bokat i förväg för att slippa tänka på vad nästa drag ska bli, vilket i sin tur medför en mindre stressnivå för dem. Det är så väldigt olika och inget är egentligen rätt eller fel, det är vad som funkar bäst för dig som är viktigast.

Vi använder oss av en detaljerad översikt

Den detaljerade översikten vi har ägnat oss åt har i stora drag behandlat följande områden noterade i ett Excel dokument under olika flikar:

Sevärdheter i varje land och varje potentiell stad vi ska besöka samt en buckett list över absoluta måsten, visumöversikt, en to do lista (att göra lista) över alla måsten inför resan, en resrutt efter väder och vind så vi inte hamnar i Kambodja mitt i monsunperioden, packlista och inköpslista, vaccionationsöversikt och självklart en övergripande budget.

Färdigt paket eller inte?

Om man köper ett färdigt paket med fasta platser från start är den biten avklarad, vill man däremot planera allt själv är det såklart mer tidskrävande. En del vill vara spontana och bara ta dagen som den kommer, då behövs kanske inte lika mycket planering på förhand.

Om man är begränsad av tid och/eller pengar blir planering desto viktigare. För vår del har vi velat ha en mix här.

Många timmars planering för att få en totalöversikt med utrymme för spontanitet under resans gång för att fylla ut luckorna så att resan får en varierande och mer levande karaktär som både håller sig till ett visst schema men samtidigt avviker från strukturen.För vår del har planeringen varit mer eller mindre pågående i flera år.

Fredrik har drömt om resan sedan han var barn och hade därför när vi på allvar började planera inför resan redan mycket kännedom om vart han ville resa och vad han ville uppleva. Ett redan tidigt intresse om världen i sin helhet och vad som finns att uppleva gjorde att planeringsfasen gick väldigt smidigt då en viss översikt redan fanns där.

Vi har dessutom varit tillsammans i många år och rest mycket ihop och visste därför redan mycket om vart vi ville och vad vi ville uppleva, även om en jorden runt resa självklart skiljer sig avsevärt från vilken annan semesterresa som helst. Beroende på om du länge tänkt på resan eller om det är en ny spontan idé är alltså i många avseenden avgörande för hur lång tid som kan behövas för att planera.

Planerandet inför vår resa

Planera din resa så det passar med ditt liv – Salkantay Trek till Machu Picchu, Peru

Vi bestämde oss en gång för alla för att helhjärtat fokusera på planerandet inför vår resa i slutet på juli 2015, det tog alltså 1 år och 7 månader innan vi kom iväg men det grundas på andra faktorer i livet såsom; sparande av pengar och möjligheter på våra jobb som satte lite käppar i hjulet.

Planen från start var att påbörja vår resa ett år efter det att vi bestämde oss, det vill säga i augusti 2016, för att ha tid för planering och att spara ihop de pengar vi behövde.

Under planeringsfasen insåg vi dock att vi behövde mer pengar än vi först räknat med och därav sköts resan upp ytterligare en viss tid. Vi planerade alltså inte konstant i 1,5 år, men totalt kanske vi skulle rekommendera gemene man 6 månader för att få allt på plats då det är mer än vad man tror som måste fixas före avresa. Beroende på vart i livet du befinner dig, om du till exempel har familj eller inte, så krävs det olika insatsnivåer. Har du hus fullproppat med materiella saker så måste det finnas en tanke på vad som sker med huset under tiden du reser.

Du sätter ditt liv, hemma på paus

Vi hade hyreslägenhet och få materiella saker vilket gjorde det enklare att köra iväg allting till ett förvaringsutrymme under den tiden vi är borta.

Saker som vaccinationer och eventuella visum eller internationella körkort etc är saker som tar tid. Du måste också tänka på att du på ett sätt sätter ditt liv på hemmaplan på paus – räkningar ska läggas om till autogiro, abonnemang ska sägas upp eller frysas och eventuella adressändringar ska fixas, därför är det viktigt att vara ute i god tid.

För vissa är en jorden runt resa omöjlig just för att du är så pass innästlad i ett vardagligt liv och för att det skulle krävas så pass mycket energi av dig att få allt på plats att du helt enkelt inte orkar eller för den delen ens kan genomföra en dröm om att resa jorden runt.

En resa runt jorden är ibland lättare att genomföra i ung ålder, innan du egentligen börjat rota dig för mycket. Det ska tilläggas att även om vi inte hade behövt så mycket som ett och ett halvt år för planeringen av vår 14 månaders resa så har ändå en viss typ av planering hela tiden funnits där i bakgrunden samtidigt som vi levt våra liv.

Har man mycket pengar att spara ihop kan ju det givetvis ta lång tid och för att hålla modet och intresset uppe kan man lägga in lite planering då och då, är man däremot ekonomiskt sett klar för att resa får man lägga mer fokus på det viktigaste och eventuellt fortsätta med den inte lika akuta researchen under resans gång.

Vad bör man fokusera på i planeringsfasen?

Under planeringsfasen så är det viktigt att fokusera på följande punkter:

 • Vart man vill åka och hur lång tid man vill spendera på varje plats
 • Vilken budget man ska ha
 • Väder och årstider på de platser man ska besöka (du vill troligtvis undvika orkansäsonger eller kalla vintrar när du reser så länge det är möjligt)
 • Speciella ”Once in a lifetime” upplevelser du bara måste vara med om, a.k.a Bucket list
 • Eventuellt sevärdheter (men detta kan också göras under resans gång)
 • Avsluta abonnemang på hemmaplan (gymkort, telefonabonnemang, strömabonnemang med mera)
 • Eventuellt ordna med förvaring av möbler om du säger upp eller säljer lägenhet eller hus
 • Säga upp sig, alternativt be om tjänstledigt från jobbet
 • Planera och köpa allt man behöver ha med sig – kläder, elektronik, hygienartiklar, förstahjälpen kit m.m.
 • Kontrollera att alla teknikprylar fungerar som de ska – är eventuella hårddiskar formaterade riktigt?
 • Ordna med försäkringar, reseförsäkring är av yttersta vikt
 • Se till att någon tar hand om eventuell post (se till att omdirigera så mycket som möjligt till elektroniska varianter – email osv.)
 • Vaccinationer
 • Eventuella visum som ska fixas på förhand
 • Fixa flera bankkort i fall några kommer bort och dessutom se till att ha ekonomin på plats, rätta konton etc innan du reser

Vilka destinationer ska man resa till?

Machu Picchu, Peru

Det beror helt och hållet på vad man vill uppleva och är väldigt individuellt. Det beror bland annat också på vilken budget du har och hur länge du vill vara ute. Tänker du dig en jorden runt resa på 3 månader och har en begränsad budget så kanske du håller dig till billigare länder vilket givetvis minskar den kulturella spridningen och variationen i upplevelserna i dina besök men som samtidigt givetvis är snäll mot din budget.

Några exempel på olika typer av jorden runt resor, som givetvis också kan kombineras:

 • Billigt strandliv och billig levnadsstandard: Sydostasien
 • Äventyr och adrenalinkickar: Nya Zeeland
 • Naturupplevelser: Peru, Kenya, Sydafrika, Borneo
 • Road Trip: USA, Australien, Nya Zeeland
 • Matkultur: Istanbul, Japan, Indien

Sikta på Asien för en billigare resa

Det är också en kostnadsfråga, vill man resa så billigt som möjligt bör man sikta på till exempel Asien, men om man har en större budget kan man välja mer fritt.

För oss var blandningen viktig, blandningen mellan äventyr, matupplevelser, unika upplevelser, landspecifika upplevelser, utmaningar, strandliv, stadsliv, olika kulturer men också att få möjlighet att se och skapa erfarenhet när det kommer till t.ex. skillnaden mellan misär och lyxliv. Den bästa jorden runt resan är den som kombinerar flera olika av ovanstående faktorer och eventuellt mer därtill. Det är ändå den fräckaste resa du kan göra i ditt liv och du bör sikta på att göra den så minnesvärd som möjligt på alla sätt du kan. En mix av upplevelser och nya intryck gör dessutom att du inte tröttnar på resandet, vilket stundtals är väldigt utmanande och påfrestande.

Hur lång tid ungefär ska man resa iväg?

För Fredrik var det viktigt att besöka alla världsdelar och verkligen genomföra ett varv runt jorden för att kunna kalla den en riktig jorden runt resa. Det är kanske en fånig tanke och inget de flesta tänker på men för honom är det viktigt.

Utöver detta beror det också på hur mycket tid man har, vår erfarenhet så långt är att man inte bör försöka pressa in allt för mycket på en alltför begränsad tid. Det blir bara stressigt och man känner sig otillfredsställd när man inte hinner med vissa tänkta stopp eller upplevelser.

Avhängigt av bland annat vilka länder och platser man vill besöka och vad man har för budget, men också hur ditt liv ser ut där hemma. Har du all tid i världen behöver du inte oroa dig så mycket mer än över att pengarna ska räcka. Vi skulle säga att man kan behöva 3-6 månader för att verkligen komma in i livet på resande fot och för att finna sitt sätt att resa på och för att på allvar koppla av från vardagen hemma. För vår del var det viktigt att göra en längre resa för att på så sätt verkligen totalt sätta vårt liv där hemma på paus för att på så sätt starta ett nytt på resande fot, i alla fall för ett tag tills det att pengarna tar slut. Alla tänker inte riktigt på samma sätt och för en del är det skönt att bara lämna vardagen någon eller några månader för att på så sätt få ny energi. Den här resan är på ett sätt vårt liv just nu, vi lever och andas det här och det var precis det vi ville uppnå. Därför krävdes det för vår del minst ett år på resande fot för att på så sätt bli ett med världen.

Det beror också på om man är redo att ge upp sitt jobb hemma, eller om man har turen att få ledigt, samt hur villig man är, eller vilka möjligheter man har, att sätta livet hemma på paus för en period. Har man familj är det troligtvis lite svårare att bara lämna allt och eventuellt tvingas rycka upp barn från skola, dagis och kompisar, men allt är möjligt om man vill och bestämmer sig för det. Det kan eventuellt också vara lättare som ung eller pensionär att vara borta en längre period, det vill säga innan eller efter karriär och familjeliv tar upp största delen av ens tid. Men det är återigen väldigt individuellt.


Tips till att resa jorden runt själv?

Det är kul att resa runt för sig själv – Cusco, Peru

Här kommer mina tips på att resa jorden runt själv:

 • Försök att inte pressa in för mycket i ett allt för pressat tidsschema, av erfarenhet blir inte detta bra eller kul i längden. Det leder också till en viss stress att du hela tiden måste röra på dig. Det är bättre att verkligen varva ned på ett ställe och se och uppleva så mycket du kan av det än att flänga runt till fem olika platser där du kanske inte har tiden att verkligen få ett unikt intryck.
 • Även om det känns ensamt så finns det massor av människor där ute som är i samma sits som du, du kommer att träffa folk och skaffa dig nya vänner längs vägen
 • Se till att boka boende på exempelvis hostels där andra människor från hela världen möts för att umgås, på så sätt blir du aldrig lika ensam och du kanske till och med stöter på en ny reskamrat. Hostels är mötesplatsen för likasinnade, vi som älskar att resa
 • Planera inte allt för mycket på förhand, för du kommer att få mängder av tips längs vägen
 • Gör dig beredd på en ny ”vardag” och en annorlunda livsstandard och se till att utmana dig själv längs vägen, det gör att du växer som person och det bästa är att du kan välja själv om du vill träffa dessa personer igen eller inte. Var inte rädd för att leva ut och vara den du verkligen är

Generella tips (ovanstående gäller här också):

 • Lämna utrymme för spontanitet och flexibilitet – det får din resa och dig själv att andas och sprudla av energi
 • Det ultimata sättet att resa på är att avvika från sina planer, det kan även om du inte ser det först leda till livsförändrande ögonblick och oförglömliga minnen
 • Rör dig bland lokalbefolkningen och se till att uppleva kulturen från första parkett
 • Ta många bilder, det är minnen du bär med dig resten av ditt liv
 • Packa inte för mycket i din väska, du kommer att ångra dig efteråt. En bra regel när det kommer till packning av kläder är att inte överstiga tre: använd en t-shirt, tvätta en, torka en (loop). Det mesta går dessutom att köpa längs vägen
 • Packa 20% av utrustningen som täcker 80% av alla situationer och packa i packing cubes
 • Du kan alltid skicka hem saker längs vägen, souvenirer etc
 • Varje kilo över 10 kg är egentligen totalt onödigt, du behöver det inte
 • Se till att ha back up på allting, både i mail och på USB eller bärbar hårddisk (passfoton etc)


Hur säkrar man sig att man inte saknar sin familj och hem för mycket

Machu Picchu, Peru

Nu för tiden är det mycket lättare att hålla kontakten med nära och kära på hemmaplan tack vare sociala medier, skype och mobiltelefoner. Men det kan ibland också vara jobbigt att konstant uppdateras om hur livet fortsätter på hemmaplan. Du missar familjemiddagar, bröllop, födelsedagar, fester och nytillskott hos vänner och syskon. Det är viktigt att förstå att livet fortsätter där hemma även om ditt ”vanliga liv” är satt på paus.

Att sakna familjen, vänner, ”hemma” och rutiner är dock väldigt individuellt. Det är något vi fått erfara då Sofia sliter med detta mycket mer än Fredrik. Sofia känner att det som ibland blir svårt är att inte kunna vara delaktig, även om vänner och familj ofta skriver och kommenterar saker som både de och vi gör för att vi ska känna delaktighet.

En del gör en hemresa under sin resa för att stilla saknaden för en stund. Kanske i samband med ett bröllop eller liknande. I vårt fall har vi valt att avstå från den frestelsen både på grund av ekonomiska skäl men också för att den kan finnas en risk att saknaden faktiskt blir ännu värre en period efteråt (något vi ibland fått erfara när man rest hem till Sverige under våra år som bosatta i Norge).

Alternativet till att resa hem kan vara att få besök om det är någon som vill resa och besöka en på någon fjärran plats i världen. En del får t.ex. besök av familjemedlemmar över jul eller liknande.

Vi skulle också säga att saknaden av ”hemma” beror mycket på hur viktiga rutinerna hemma var innan avresa, och det är inte alltid säkert man är medveten om detta förrän man varit borta ett tag. Speciellt Sofia upplever ofta bristen på rutiner som påfrestande och utmanande. Att inte få ordning på träningsrutiner eller tillgång till bra hälsosam mat hela tiden kan ofta upplevas som jobbigt.

Även standarden man är van vid från tidigare kan vara avgörande. Om man levt med en hög standard och bekvämlighet kan det vara svårare att ställa om till den lägre standarden som en långresa oftast tvingar en till. För att råda bot på detta kan det hjälpa att från tid till annan unna sig lite bättre standard. Till exempel ett hotellrum (efter veckor i en hostelsäng), ett bra mål mat (efter alla nudlar och snabbmat), och kanske en massage för att verkligen få slappna av.

Saknaden kan också skilja sig åt beroende på vanorna man hade när det kommer till hur ofta man träffade vänner och familj innan man reste. Vi bodde i Stavanger i 3,5år innan vi gav oss iväg på vår resa och var därför vana vid att inte träffa vår familj och våra vänner från Sverige mer än ett par gånger per år. Har man däremot bott nära sina vänner eller föräldrar och träffats mer eller mindre dagligen, kan detta bli än mer utmanande och jobbigt.


Hur kan en packlista för en jorden runt resa ut? Vilka visum och vaccinationer krävs?

 • När det kommer till vaccionationer som ska fixas på förhand så är resrutten och de länder du planerar att besöka helt avgörande. Det är något du måste se på när den ungefärliga rutten är lagd under planeringsfasen. Det vanligaste vaccinationerna är bland annat Gula Febern, Hepatit A+B, Japansk Encefalit, Rabies, Fylla på de så kallade ”barnvaccinerna” som Typhoid, Stelkramp, Difteri, Polio etc. Sen att fixa tabletter mot Malaria eftersom du inte kan vaccinera dig mot det.

 

 • Vad gäller visum så beror det också på vart du eventuellt ska resa och långt ifrån alla länder kräver visum på förhand, det är något du ofta kan fixa på flygplatsen. För vår del så fixade vi inget visum på förhand mer än ESTA till USA utan vi löser allt sådant under resans gång genom att besöka ambassader och konsulat. När vi ska till Kina och Ryssland måste vi till exempel fixa visum i Hong Kong och när det gäller Tibet så krävs ett speciellt inresetillstånd som går att fixa på resande fot genom att boka en guidad tur av något slag in i landet via en resebyrå.

Blev du inspirerad och vill läsa mer om Sofia och Fredrik så hittar du inspiration till mycket mer resande på deras blogg, instagram och youtube.

Ursprungligen publicerat

09/10/2017