8 mysiga julmarknader att besöka i Sverige 2017

På jakt efter julkänslor? Passa på att shoppa dina julklappar och maximera julstämningen i adventstider, vi har listat åtta mysiga julmarknader att besöka i Sverige 2016.

Upplev Jul på Liseberg bland över fem miljoner ljus och flera olika teman. Foto: Stefan Karlberg

Kategori Nyheter & tips Vintersport och jultid

Datum 12/10/2017

Vad är väl adventstider om inte på julmarknader? Varje år besöker hundratusentals människor julmarknader runt om i Sverige på jakt efter julstämning. Visst är det ändå något visst med att strosa omkring bland glittrande juldekorationer och lukten av nybakt julgodis under en gnistrande mörk stjärnhimmel. Ja, julmarknader är minst sagt för alla – från det nyförälskade paret till de som befinner sig i en lycklig långvarig relation, till barnfamiljer eller till kompisarna som vill höja mysfaktorn.

Stortorget, Stockholm

100-årig julmarknad lockar tusentals besökare till Stortorget i Stockholm varje år. Foto: Anders Lindgren

Julmarknad i Gamla stan har hållits på Stortorget i över hundra år, sedan 1915, och vad sätter inte sprätt på julstämningen om inte en omgivning av gamla hus och gator av kullersten? Ett besök i hjärtat av Gamla stan ger garanterat en boost på julkänslorna. Här säljs hantverks- och matprodukter av svensk kvalité, något som år efter år gjort succé. Du lär inte bli besviken 2016 heller.

Rekommenderat hotell i Stockholm: Urban Hostels Gamla stan (från 577 SEK per natt)

Jul på Liseberg, Göteborg

Bland över fem miljoner ljus kan du finna äkta julkänsla på Jul på Liseberg. Foto: Stefan Karlberg

Det började med några få arrangerade julmarknader redan under 1970-talet. 25 år senare kom vad som kanske är den absolut största julmarknaden i Sverige 2016. Jul på Liseberg i Göteborg pyntas av fem miljoner juleljus och hade under förra året över 430 000 besökare.  En julmarknad som den här är förtrollande och magisk. Dekorerad från topp till tå kan ett besök här bara bli en oförglömlig vintersaga.

Rekommenderat hotell i Göteborg: Spoton Hostel & Sportsbar (Från 580 SEK per natt)

Katrinetorp, Malmö

Sprakande eldshow på Katrinetorps julmarknad, Malmö. Foto: Sanna Dolck

Svensk julmarknad med moderna inslag hittar du på Katrinetorp. Ta tillfället i akt och strosa bland marknadsstånden där du kan finna allt från handstöpta ljus till traditionellt hantverk. Skulle magen kurra kan du mätta den med hjälp av serveringen av julgröt och diverse bakverk, och släcka törsten med lite glögg. Beger du dig för ett besök när mörkret fallit möts du av hundratals marschaller i allén – och säg något som inte är mer välkomnande än det?

Rekommenderat hotell i Malmö: Park Inn by Radisson Malmö (Från 666 SEK per natt)

Jamtli Julmarknad, Östersund

Bodar där det säljs allt från korv till sill lockar besökarna. Foto: Erik Westberg

Jämtländskt julmys när det är som bäst; när mörkret fallit och stjärnorna glittrar på den midnattsvarta himlen. Det är då du ska traska in till julmarknaden som årligen lockar över 20 000 besökare från när och fjärran. Bli trollbunden av stämningen, en gammaldags marknad och låt dig inspireras av spännande utställningar. Fullända din julstämning 2016.

Rekommenderat hotell i Östersund: Hotell Linden (Från 864 SEK per natt)

Medeltida jul på Gotland, Visby

Medeltida julmarknad i Visby, Gotland. Foto: Stephan Andersson

Vrid upp volymen på julstämningen genom att testa något nytt och vidga dina vyer med en medeltida julmarknad på Gotland, Visby. Upplev medeltiden med människor och aktiviteter från en svunnen tid. Erfara tornerspel, eldshower och gyckel – och ät medeltida mat på krogarna när magen är tom.

Rekommenderat hotell i Visby: Hotell Slottsbacken (Från 1225 SEK per natt)

Hitta ett flyg till Visby

Julmarknad mitt i glasriket, Kosta

Marknadsstånden är populära bland stämningssökande besökare. Foto: Charlotte Nilsson

Adventstider i Småland kan bara innebära en snötäckt värld med knallar, bodar och aktiviteter för alla. Kosta julmarknad är traditionell, mitt i glasriket. I år invigs marknaden av ingen mindre än folkkära artisten Hasse Andersson och hans mello-hit Guld och gröna skogar. Även idrottsprofilen Karolina Klüft finns där under invigningsdagen. Lyssna till musik och stressa ner innan julen 2016 är kommen, smutta på ett glas glögg och passa på att köpa allt från korvar till gräddiga ostar.

Rekommenderat hotell i Kosta: Kosta Lodge (Från 695 SEK per natt)

Upplev magin på Falu Gruvas julmarknad, Falun

Julstämning vid Falu Gruvas julmarknad när mörkret lagt sig. Foto: Per Eriksson+46-70-520 99 36 per@fotografpereriksson.com Tullkammaregatan 12 791 31 Falun

Det är i världsarvet Falun du hittar en julmarknad som inte liknar någon annan. Vill du uppleva en gammaldags julmarknad med allt från lokalt producerad mat till julkransar och brända mandlar, då är det här något för dig – inte minst om du också råkar älska mat. För här kan du mätta magen med kryddiga korvar, kolbullar eller varför inte en falafel? När energin sedan är påfylld kan du fortsätta utforska vad marknaden har att erbjuda; ta en guidad tur i gruvan, åk häst och vagn eller lyssna till när sångkören sjunger stämningsfulla sånger.

Rekommenderat hotell i Falun: First Hotel Grand Falun (Från 1190 SEK per natt)

Julmarknad på Tjolöholms slott, Fjärås

Förtrollande eldshow framför Tjolöholms slott, Fjärås. Foto: Will Rose

Bli en av 27 000 besökare och få en fin julkänsla på Tjolöholms slott. Ta chansen att uppleva julmarknad på godset med tusentals juleljus. Det är för tjugonionde året i rad som julmarknaden hålls med godset glimrande av ljus och traditionsenligt julmys. Köp delikatesser av utställarna eller varför inte se den sprakande eldshowen som hålls framför slottet?

Rekommenderat hotell i Fjärås: Best Western Hotel Halland (Från 1420 SEK per natt)

Kan du inte få nog av julen? Kolla in Europas bästa julmarknader och märkliga, men underbara, jultraditioner från hela världen. Stämningsfulla julmarknader med traditionella matvaror, drycker och hemslöjd höjer känslan av att julen snart är här. En av de största julmarknaderna i Europa hålls i Birmingham, England. Marknaden har 180 marknadsstånd och besöks årligen av omkring 3 miljoner människor, så visst, julmarknader är trendiga och riktiga stämningshöjare. Är du sugen på att maximera julkänslorna och upptäcka en stad med julstämning kan du hitta billiga hotell och flyg till London. Låt dig förtrollas av pyntade gator, körer och stanna upp för lite skridskoåkning.

Ursprungligen publicerat

12/10/2017