Utforska Gran Canaria – bortom stränderna

Gran Canaria har mer att erbjuda än vad du tror. Våga dig bortom stränderna för att utforska denna soldränkta ös sanna skönhet och dramatiska natur

Tejeda är troligen Kanarieöarnas mest pittoreska bergsby

Tejeda är troligen Kanarieöarnas mest pittoreska bergsby © francoisi20

Kategori Nyheter & tips Strand & natur

Datum 25/07/2017

Kanarieöarna är inte direkt någon udda destination. Även om du inte har varit där, tycker du kanske att du vet precis vad det handlar om: överfulla stränder, resorthotell och turistfällor. Men, precis som med de allra flesta platser, finns det dolda och mindre välkända delar – platser som bara lokalbefolkningen känner till. Fram tills nu!

Vi har förberett en serie med fem delar om dessa paradislika öars dolda skatter i samarbete med den erfarna reseskildraren och destinationsexperten Andrea Montgomery. Andrea är baserad på Kanarieöarna och har specialiserat sig på tema vandring och mat på välkända platser och okända platser. Hon skriver även om dem på sin Buzztrips webbplats.

Gran Canaria har några av Kanarieöarnas vackraste stränder, och dessa är det främsta skälet till att så många flyr vinterkylan, för att ta sig till de härliga stränderna som badar i sol året runt. Men öarnas sanna dramatiska skönhet döljer sig bortom deras stränder – vid bergen i de centrala delarna av ön där urgamla vägar slingrar sig genom heliga platser av sten, i den livliga kosmopolitiska huvudstaden och i de bördiga nordvästra delarna, som ligger långt bortom turiststråken.

Boka ditt hotell, hyr en bil och ge dig iväg.

Åk upp i bergen

Packa kängorna och utforska Gran Canarias heliga berg
Packa kängorna och utforska Gran Canarias heliga berg

Gran Canarias ursprungsbefolkning, canariis, ansåg bergen vara heliga och den plats där deras gud Alcoán bodde. Den heliga bergstoppen Roque Nublo och dess molntäckta väktare bergstoppen Pico de las Nieves anses visserligen vara bland de viktigaste platserna att besöka på Gran Canaria, men den övriga omgivningen glöms gärna bort när de skymtar förbi turistbussens fönster.

Några av Kanarieöarnas vackraste byar döljer sig dock bland dessa vulkaniska bergstoppar, och de upplevs bäst till fots eller på två hjul.

Den lilla byn Tunte ligger vid Los Morros del Pinars fot, mindre än 30 km från de hektiska turistmagneterna Maspalomas och Playa del Inglés, men känns oändligt avlägsen. Dess träbalkonger och inre terrasser är utsökta exempel på traditionell kanarisk arkitektur och mat- och hantverksmarknader återkommer regelbundet på det vackra torget.

Besök det lilla muséet Casa Los Yanez, som befinner sig i ett välbevarat 1800-talshus och se till att beundra den enorma klippan där ett hus har byggts in, på sidan av Calle Capitán Cortés.

Färgglada hus och träterrasser i bergsbyn Teror, Gran Canaria
Färgglada hus och träterrasser i bergsbyn Teror, Gran Canaria © adventuresof_aa

De pastellfärgade husen och träbalkongerna i bergsbyn Teror ber om att få bli fotograferade. Här kan du njuta av några av öns främsta exempel på traditionell arkitektur. Titta in i basilikan där du kan beundra den gotiska madonnastatyn Virgen del Pino, som föreställer öns skyddshelgon. Byn är även välkänd för sin smakrika korv där det inte har snålats med vitlöken.

Korven serveras på alla byns restauranger. Du kan även köpa den på morgonmarknaden på söndagarna, alternativt åka till Los Nuece på Plaza Fuente de la Higuera, där man har gjort Chorizo de Teror under 80 år.

Gran Canarias invånare bodde i grottor ända fram tills ön erövrades av Spanien år 1483, och det finns fortfarande samhällen runt om på ön där invånarna bor i grottor. Ta den spektakulära vandringen längs med bergskammen från öns centrala del, Cruz de Tejeda, och beundra utsikten över det dramatiska Caldera de Tejeda och Roque Nublo Rural Park, och den ensliga byn Artenara.

Bergsbyn Tejeda – välkänd för sin årliga mandelfestival
Bergsbyn Tejeda – välkänd för sin årliga mandelfestival

Besök dess utsiktspunkt, Mirador La Cilla, och det lilla Sanctuario de la Cuevita, ett kapell som är helt inbyggt i klippan; altaret, predikstolen, biktbåset – verkligen allt. Bäst av allt är Casa Cuevas Museum där du kan utforska sju grottor, där var och en visar olika aspekter av livet i grottorna, från korgflätning till brödbak.

En annan vandring som är fantastiskt vacker går från Cruz de Tejeda till en av Gran Canarias absolut mest pittoreska bergsbyar, Tejeda. Tejeda ligger längs med dalen som bär samma namn och har en årlig mandelfestival i februari. Byns bageri säljer den välkända mandeltårtan året runt. Passa på att besöka Centret för medicinalväxter när du är där. Där kan du testa många olika sorters örttéer och lära dig mer om deras läkande egenskaper.

Känn stadens puls

Katedralen Santa Ana i Las Palmas de Gran Canaria
Katedralen Santa Ana i Las Palmas de Gran Canaria

Öka tempot med ett besök i Gran Canarias livliga hjärta – den kosmopolitiska huvudstaden Las Palmas de Gran Canaria. Las Palmas kombinerar storstadens puls med strandliv och sydamerikanska rytmer som sprider en strålande livslust.

La Vegueta är en bra plats att börja på, om du vill lära känna staden. Det är den gamla delen där staden grundades för 500 år sedan. Strosa längs med dess karaktäristiska kullerstensgator och stanna till vid någon av de många caféerna för att ta en kopp kaffe eller kanske lite tapas och njut av de fantastiska arkitektoniska skatterna i ett lugnt tempo.

Katedralen på Plaza Santa Ana är ett absolut måste: de dubbla klocktornen är inte bara ett kännemärke för staden: de är även ett av de bästa landmärkena. Beundra den vackra konsten och skulpturerna på insidan och ta hissen upp till ett av tornen för att njuta av en fantastisk utsikt över staden.

Andra intressanta platser som du inte får missa inkluderar Casa Colón, som tillägnats Columbus och hans utforskningsresor och Museo Canario, med hundratals kranier och några mumier, makabra reliker från urbefolkningen Canarii. När hungern gör sig påmind passar det bra att besöka restaurangen Qué Leche bakom teatern Pérez Galdós och välja bland deras legendariska tapas.

Stranden Las Canteras i Las Palmas de Gran Canaria kantas av butiker, barer och restauranger
Stranden Las Canteras i Las Palmas de Gran Canaria kantas av butiker, barer och restauranger © tihana16

Korsa Guiniguada-ravinen på eftermiddagen för att ta dig till shoppingområdet Triana. Du kommer hitta alla vanliga modemärken sida vid sida med oberoende butiker och karismatiska tapasbarer på Calle Mayor de Triana. Vila fötterna på Allende Triana, en sprudlande, trendig restaurang som serverar underbara sallader och läckra hamburgare.

Den tre km långa sandstranden Las Canteras kantas av butiker, barer och restauranger och bidrar till att ge staden en latino-känsla. Om du är i krokarna på en lördag bör du försöka pricka in ett besök på Ruta Playa Viva. Då uppträder liveband som spelar allt från jazz och funk till indierock på flera arenor längs med stranden från sen eftermiddag till långt in på natten.

Avsluta sedan dagen på det fantastiska Kitchen Lovers med utsikt över stranden och som serverar kreativ italiensk mat som är lika utsökt som utsikten.

Norra Gran Canaria har mycket att erbjuda för läckergomar

Kustbyn Puerto de Las Nieves på Gran Canaria är välkänd för sina fiskrestauranger med vacker utsikt
Kustbyn Puerto de Las Nieves på Gran Canaria är välkänd för sina fiskrestauranger med vacker utsikt

Sist, men absolut inte minst, bör du planera in ett besök till staden Arucas på norra Gran Canaria, där en av Kanarieöarnas få återstående romfabriker ligger. Beundra kyrkan San Juan Bautista med dess fönster med glasmålningar, innan du går på en guidad visning av romfabriken, där du får testa så många produkter du vill. Det utgör en lämplig avslutning på en välsmakande utflykt.

Hitta ett flyg till Las Palmas
Kombinera din resa till Gran Canaria med en tripp till Teneriffa, eller bege dig till det spanska fastlandet och se vad du kan göra gratis i Madrid

Ursprungligen publicerat

25/07/2017