Kända landmärken och deras okända alternativ

Osäker på dina resplaner på grund av höga priser, trängsel och köer? momondo har jämfört 10 av världens mest kända landmärken med deras okända alternativ

Turisterna strömmar in på Angkor Wat i Siem Reap, Kambodja

Turisterna strömmar in på Angkor Wat i Siem Reap, Kambodja

Kategori Nyheter & tips

Datum 24/01/2017

Trängseln, väntan, köerna som sträcker sig i all oändlighet – vi har nog alla varit där. Vi har alla betalat ett högt pris (bokstavligt talat) för att se några av världens mest kända landmärken. Dessa fantastiska monument är definitivt värda ansträngningen, men tänk om det fanns lika viktiga sevärdheter i närheten som sparar både tid och pengar?

Oavsett om du redan planerat in en extra dag på nästa semester för att besöka det där kända landmärket, eller om du tänker skippa trängseln och stressen den här gången, så berättar vi precis vad som väntar dig när du kommer dit. Vi har analyserat det genomsnittliga priset, antalet besökare per dag och väntetiden till 10 av världens mest populära landmärken, och vi har gjort samma sak för några lika fantastiska sevärdheter i närheten – som oftast har mycket mindre besökare och billigare priser. På så vis får du en bra bild av hur ett besök till dessa kända platser vanligtvis ser ut.

Du kan kolla in hela listan över kända landmärken längst ner på sidan. Gå till tabellen

Landmärken i Paris, Frankrike

Eiffeltornet eller Triumfbågen

Triumfbågen © Patrick Cadet – Centre des monuments nationaux
Triumfbågen © Patrick Cadet – Centre des monuments nationaux

Paris mest kända symbol råkar även vara världens mest besökta monument med inträdespris. De långa köerna kan vara i flera timmar och 19 000 besökare per dag kan kännas lite överväldigande, men Eiffeltornet är en av de mest omtyckta sevärdheterna i ”ljusets stad”. Den tillhörande parken är perfekt för en avslappnad picknick med vänner eller en romantisk middag för två.

Mindre än 2 000 personer besöker Triumfbågen varje dag så väntetiderna är minimala. Det kända landmärket är mer än 50 meter högt, men beundras oftast på avstånd och omges alltid av tusentals bilar som tar sig fram runt Place Charles de Gaulle. När du klättrat de 40 trapporna upp till toppen får du en helt otrolig utsikt över Paris, inklusive Eiffeltornet i horisonten.

Boka flyg till Paris

Landmärken i Rom, Italien

Colosseum eller Caracallas termer

Turister undersöker ruinerna av den antika badanläggningen Caracallas termer i Rom, Italien
Turister undersöker ruinerna av den antika badanläggningen Caracallas termer i Rom, Italien

En biljett till Colosseum är mer än bara inträdet till världens största amfiteater, det är även en biljett till Forum Romanum (latin för ”Det romerska torget”), en av de viktigaste politiska byggnaderna i antika Rom. Den enda nackdelen är förstås att alla andra är lika nyfikna på dessa kända landmärken, något som märks på de 18 046 besökarna som kommer hit varje dag. Colosseums mest imponerande inslag är det exponerade underjordiska systemet med falluckor, ramper och lyftanordningar som avslöjar Roms historia med brutala och fascinerande gladiatorspel.

Den mindre kända Caracallas termer är en av de största och mest välbevarade antika badanläggningarna, och ruinerna ligger cirka 20 minuters promenad från Colosseum. Hit kommer bara 779 besökare per dag i genomsnitt. Den kejserliga badanläggningen hade plats för 1 600 badande invånare, men var även en plats för sport, hälsa, studier och rekreation. Även om taken har fallit ihop och väggarna slitits ut med tiden så kan besökarna med hjälp av lite fantasi återskapa de stora swimmingpoolerna, enorma marmorpelarna och hundratals statyerna.

Boka flyg till Rom

Landmärken i New York, USA

Frihetsgudinnan eller Tenement Museum

En förbipasserande kikar in i Tenement Museums souvenirbutik på Lower Manhattan i New York, USA
En förbipasserande kikar in i Tenement Museums souvenirbutik på Lower Manhattan i New York, USA

Frihetsgudinnan var från början en symbol för USA:s invandring under tidigt 1900-tal, men är idag en universal symbol för frihet. Denna toppattraktion i New York lockar till sig miljontals besökare varje år, men innan du kan få en skymt av den berömda statyn på Liberty Island måste du vänta i kön till färjan och säkerhetskontrollen, vilket kan ta allt mellan 30 minuter till över 3 timmar. För cirka 150 SEK kan du promenera runt statyns fötter med en ljudguide i öronen, men om du vill se utsikten över ”det stora äpplet” från toppen måste du köpa en biljett till Crown Level som endast går att nå via trapporna.

Tillbaka på Manhattan hittar du Tenement Museum, som erbjuder en mer intim inblick i hur livet såg ut för de tusentals invandrare som förvandlade New York och vilka dagliga utmaningar de stod inför. Det kostar ungefär 80 SEK mer än grundavgiften till Frihetsgudinnan, men då får du även en valfri, grundlig guidad tur och kan välja mellan allt från besök till restaurerade lägenheter och promenader längs Lower East Side till teaterföreställningar med utklädda tolkar. De flesta köper sina biljetter i förväg på nätet, vilket innebär att det i stort sett inte är någon väntetid för de cirka 500 besökarna som kommer hit varje dag.

Boka flyg till New York

Landmärken i Peru

Machu Picchu eller Kuelap

Kuelap ligger i norra Peru och har funnits nästan 1 000 år längre än Machu Picchu
Kuelap ligger i norra Peru och har funnits nästan 1 000 år längre än Machu Picchu

Den välbevarade förcolumbianska bergsstaden Machu Picchu ligger omgiven av tropisk bergsskog, högt ovan molnen, och det är en av de mest kända platserna som vittnar om inkarikets kultur och historia. För cirka 330 SEK kan du köpa ett tillstånd för att besöka den förlorade staden, men då ingår inte en guidad tur eller tillgång till Huayna Picchu som ligger i anslutning till Machu Picchu. För att kunna bevara landets mest populära landmärke har Perus regering begränsat antalet besökare till 2 500 per dag, så du måste köpa ditt tillstånd på nätet i god tid innan du åker hit.

Det befästa citadellet Kuelap byggdes av chachapoyafolket (även kallade ”molnfolket”) och platsen kallas ibland för ”det norra Machu Picchu”. Inträdet hit kostar ynka 30 SEK och i genomsnitt besöker bara 109 personer platsen varje dag på grund av det avlägsna läget i norr. Resenärer som vill åka hit kan ta en guidad tur, och de kan välja mellan en privat transport från staden Chachapoyas eller att vandra 1 mil till entrén från Tingo Viejo.

Boka ett flyg till Peru

Landmärken i Indien

Taj Mahal eller Humajuns grav

Två män går förbi Humajuns grav i Delhi, Indien
Två män går förbi Humajuns grav i Delhi, Indien

Taj Mahal hyllas som en av de absolut vackraste symbolerna för Indiens kultur och historia, och det kända landmärket tar emot över 20 000 besökare från hela världen varje dag. Mausoleet ligger på Yamunaflodens södra bank i staden Agra och är ett av de bästa exemplen på mogularkitektur, en stil som kombinerar indisk, persisk och islamisk arkitektur. För cirka 130 SEK får besökarna inträde till det elfenbensvita marmormausoleet, där de kan lära sig mer om mogulhärskaren Shah Jahan och hans älskade hustru Mumtaz Mahal, som Taj Mahal uppfördes för.

För halva priset och runt en tredjedel av antalet besökare kan resenärer i Indien även besöka Humajuns grav, det första exemplet på mogularkitektur och Indiens första trädgårdsgrav. Humajuns grav byggdes 1570 och inspirerade flera viktiga arkitektoniska innovationer (bland annat Taj Mahal) och den är uppbyggd av röd kalksten och dekorerad med vit, gul och svart marmor. Den fantastiska graven är ett av de bästa exemplen på persisk arkitektur och här ligger många framstående moguler från den kungliga familjen begravda.

Boka flyg till Indien

Landmärken i Barcelona, Spanien

Sagrada Familia eller Casa Batlló

Turer med ljudguide berättar om historien och tankarna bakom Gaudís berömda Casa Batlló i Barcelona, Spanien
Turer med ljudguide berättar om historien och tankarna bakom Gaudís berömda Casa Batlló i Barcelona, Spanien

Sagrada Familia är Barcelonas kronjuvel – av en god anledning. Gaudís mest kända konstverk har geometrin, ljuset och färgerna som alla konstälskare tycker om. Byggnaden anses vara en av de mest originella och ambitiösa i modern tid, och även om den uppfördes redan 1882 så pågår bygget än idag. Väntetiden i kön kan vara minst 2 timmar under högsäsong och inträdet kostar cirka 140 SEK per person, men Sagrada Familias inspirerande arkitektur är väl värd både tiden och pengarna.

Casa Batlló anses ofta vara Gaudís mest kreativa verk, men inträdet kostar runt 70 SEK mer. De som tycker om magi kommer att älska den fantasifulla utsidan och den överraskande insidan, med en entré som liknar undervattensgrottor och en första våning som har en panoramautsikt över Passeig de Gràcia. Kötiden kan variera mellan 0–30 minuter beroende på dag och tid, men du kan betala ca 45 SEK mer för att slippa köerna helt.

Boka flyg till Barcelona

Landmärken i Mexiko

Chichén Itzá eller Uxmal

Besökare tar ett foto på Uxmals centrala ”Trollkarlens pyramid” i Yucatán, Mexiko
Besökare tar ett foto på Uxmals centrala ”Trollkarlens pyramid” i Yucatán, Mexiko

Maya-Toltek-civilisationen kommer till liv i Chichén Itzá, som finns med på Unescos världsarvslista och ligger på Yucatánhalvön i Mexiko. Den enorma och flitigt fotograferade pyramiden El Castillo ligger mitt i smeten, och den anses vara ett av världens sju nya underverk. Chichén Itzá är en av Mexikos mest populära turistattraktioner och hit kommer mer än 5 000 nyfikna besökare varje dag. Inträdet kostar bara 232 pesos för utlänningar (cirka 80 SEK) men du får betala extra för en guide eller rundtur.

Den förhistoriska staden Uxmal är en minst lika viktig Maya-ruin som också finns med på Unescos världsarvslista. Platsen ligger cirka 2–3 timmar från Chichén Itzá med bil och här är det oftast mycket mindre turister, så det känns nästan som att man har hela stället för sig själv. Namnet Uxmal betyder ”byggd tre gånger” och hänvisar till konstruktionen av den högsta byggnaden: ”Trollkarlens pyramid”. I Uxmal får besökarna klättra upp för trapporna till ”Trollkarlens pyramid” för att njuta av den fantastiska utsikten, vilket man inte kan göra i Chichén Itzá.

Boka flyg till Mexiko

Landmärken i Sankt Petersburg, Ryssland

Eremitaget eller Ryska museet

Det statliga Ryska museet har den största ryska konstsamlingen i Sankt Petersburg
Det statliga Ryska museet har den största ryska konstsamlingen i Sankt Petersburg

Den berömda pastellgröna utsidan och guldtäckta insidan gör Eremitaget till en av de absolut vackraste sevärdheterna i Ryssland. De vackra konstsamlingarna består av mer än bara fina målningar och viktiga utställningar, de visar även Rysslands nationalitet, kultur, historia och världssyn. Inträdet till museet kostar runt 90 SEK och den första torsdagen varje månad är gratis.

Sankt Petersburgs mindre välbesökta museum, det statliga Ryska museet, ligger bara 20 minuters promenad från Eremitaget och är precis lika imponerande. Ryska museet konkurrerar med Tretjakovgalleriet i Moskva om att ha världens finaste konstsamling med rysk konst, och det är även ett av landets största museum. Till Ryska museet kommer bara hälften så många besökare som till Eremitaget, så här kan du strosa runt i lugn och ro utan den stress och trängsel som finns på landets mer populära turistattraktioner.

Boka flyg till Sankt Petersburg

Landmärken i Kambodja

Angkor Wat eller Beng Mealea

Beng Mealea ligger bara 4 mil från de största templen i Angkor, Kambodja och är öppet för allmänheten
Beng Mealea ligger bara 4 mil från de största templen i Angkor, Kambodja och är öppet för allmänheten

Som ett av världens största religiösa monument och en av de största aktiva arkeologiska platserna är det inte så konstigt att Angkor Wat får besök av tusentals personer varje dag. Angkor Wat byggdes under tidigt 1100-tal, och de imponerande templen, höga väggarna och detaljerade träsniderierna representerar den hinduistiska tron och gamla gudar. För resenärer som vill besöka Angkor Wat kan det vara bra att veta att inträdet troligtvis kommer att fördubblas (till nästan 300 SEK) för ett endagspass från och med februari 2017 enligt nyhetskällor.

För bara en bråkdel av kostnaden kan resenärer besöka Beng Mealea, ett av de mest mystiska templen i Angkors arkeologiska park. Du behöver inte köpa en biljett till parken, men du måste betala en separat inträdesavgift på cirka 45 SEK. En av de största fördelarna är att templet inte restaurerats genom åren, vilket ger det en väldigt autentisk känsla. Besökarna måste ta sig över sönderfallande stenblock, mosstäckta fasader och vild djungelterräng för att verkligen kunna uppleva allt som Beng Mealea har att erbjuda.

Boka flyg till Kambodja

Landmärken i London, Storbritannien

Westminster Abbey eller Westminster Cathedral

Londons Westminster Cathedral är den största katolska kyrkan i England och Wales
Londons Westminster Cathedral är den största katolska kyrkan i England och Wales

Vid första anblicken kan £20 (220 SEK) kännas mycket att betala för några timmar i en av Londons mest besökta byggnader, men ett besök till Westminster Abbey är väl värt inträdespriset. Mer än en miljon personer besöker denna otroligt vackra 700 år gamla gotiska kyrka varje år, och den är fortfarande en känd plats för kungliga kröningar och bröllop (senast Prins Williams och Kates bröllop). Om du vill utforska de majestätiska lokalerna och trädgårdarna i lugn och ro bör du komma hit tidigt på morgonen innan folkmassorna anlänt.

Westminster Cathedral överskuggas ofta av den mer välkända Westminster Abbey, men det är en imponerande kyrka som ligger inbäddad mellan butiker och caféer. Den bysantinska stilen med flera domer och sfäriska torn är en ovanlig syn och kyrkan är även känd för sin kör, som anses vara en av de bästa i världen. Det är ingen inträdesavgift för att lyssna på kören eftersom att kyrkan är gratis och öppen för allmänheten – det är bara att slinka in under en mässa för att se dem med egna ögon.

Boka flyg till London

Världens mest kända landmärken och deras okända alternativ

Location Landmärke Biljettpris* Besök per dag** Väntetid (i minuter)
Paris, Frankrike Eiffeltornet SEK 155 19 178 0–120
Paris, Frankrike Triumfbågen SEK 110 1 662 0–15
Rom, Italien Colosseum SEK 110 18 046 0–45
Rom, Italien Caracallas termer SEK 55 779 0–10
New York, USA Frihetsgudinnan SEK 155 10 989 30–180
New York, USA Tenement Museum SEK 220 500 0–10
Cusco, Peru Machu Picchu SEK 331 2 500 15–45
Chachapoyas, Peru Kuelap SEK 33 109 0–10
Agra, Indien Taj Mahal SEK 133 23 962 0–60
Delhi, Indien Humajuns grav SEK 66 8 219 0–30
Barcelona, Spanien Sagrada Familia SEK 144 8 219 0–120
Barcelona, Spanien Casa Batlló SEK 210 2 718 0–30
Yucatán, Mexiko Chichén Itzá SEK 77 5 055 0–30
Yucatán, Mexiko Uxmal SEK 55 598 0–25
Sankt Petersburg, Ryssland Eremitaget SEK 88 11 794 0–180
Sankt Petersburg, Ryssland Ryska museet SEK 88 5 037 0–15
Siem Reap, Kambodja Angkor Wat SEK 309 3 288 0-120
Siem Reap, Kambodja Beng Mealea SEK 44 829 0-15
London, Storbritannien Westminster Abbey SEK 220 5 319 0–30
London, Storbritannien Westminster Cathedral SEK 0 N/A 0
*Baserat på lokala valutakurser i december 2016. Alla biljettpriser är baserade på standardpriset för en vuxen enligt landmärkets officiella turistsida. För de landmärken som har olika priser för lokalbefolkningen och utlänningar har vi angett priset för utlänningar.
**Besöksantalet per dag beräknades genom att dela det totala antalet besökare 2015 med antalet öppetdagar.
Källor: La Tour Eiffel, Centre des Monuments Nationaux, Società Cooperativa Culture, The-Colosseum.net, National Park Service, Tenement Museum, About Cusco, Chachapoyas Backpackers, Wait a Moment, Barcelona Tourist Guide, Casa Batllo, Travel Yucatan, Russia Beyond the Headlines, Tourism Cambodia and Statista
Sugen på att resa mer, men vet inte var du ska börja? Spana in vår senaste guide för hur du uppnår alla dina rese-mål och kolla hur enkelt det är att planera nästa resa med vår app

Ursprungligen publicerat

24/01/2017