5 konstrundor att besöka i vår

När våren kommer med värmen, vad passar då bättre än att packa picknickkorgen och ge sig ut på en
konstrunda i en vacker bygd och träffa konstnärer i deras hem eller arbetsmiljö. Här listar vi fem
konstrundor som är värda att uppleva.

Konstrundor att besöka i Sverige

Österlen är vackert.
Foto: Susanne Nilsson

Kategori Nyheter & tips

Datum 06/03/2017

Konstrundan på Österlen 14 – 23 april

Vida landskap och böljande åkrar. Österlen är vackert. Ska du besöka någon konstrunda är det den som äger rum här. Konstrundan på Österlen har kallats ”alla konstrundors moder”. 2017 firar konstrundan på Österlen 50 år. Här hittar du såklart alla typer av konst. Många är de konstnärer som öppnar sina hem och ateljéer. Tavlor, vackra vävar, handgjorda lerkrukor, fotografier och handblåst glas för att bara nämna några. Konstrundor runt om i Sverige är vanligtvis en lokal företeelse men rundan på Österlen har genom åren lockat folk från hela landet. Den är väl värd ett besök. Konstrundan på Österlen inleds på långfredagen. I årets upplaga deltar 98 medlemmar.

Konstrundan arrangeras av Östra Skånes Konstnärsgille.

Hitta hotell på Österlen

Övre Frykens konstrunda 14-16 april

Detta är en annan älskad långkörare bland svenska konstrundor. Målerier, hantverk, skulpturer, bok och bild-cafe och gårdsmejeri är bara en del av det som finns bland utställarna i de värmländska skogarna i Fryksdalen, Sunne och Torsby. Konstnärerna här hade faktiskt succésagan konstrundan på Österlen som förebild när de 1997 för första gången arrangerade Övre Frykens konstrunda. I år är det alltså 20 år sedan men det blir ju den 21:a konstrundan som arrangeras. Hit kommer besökare från både när och fjärran och de senaste åren har många kommit över från Norge för att ta del av den lokala konsten.

Hitta hotell i Värmland

Gästrik konst 14 – 17 april

Konstrundan i västra Gästrikland är en stark tradition som lockat många besökare varje påskhelg i sexton år i rad och det här året lär inte bli annorlunda. Enligt kulturskribenten Kristian Ekenberg är en av de fina sidorna med Gästrik konst ”att det inte finns ett uns av kultursnobbism”, och att konstrundan är mer folklig. Förra året deltog drygt 50 utställare och konstrundan har blivit något av just en folkfest. I Gästrikland finns många spår av ett kulturhistoriskt arv i form av Storbergets gruvor i Hofors och byggnader och flera hyttruiner. Gästrik Konst är också förutom själva konsten en chans att se delar av Gästrikland som en annars kanske aldrig hade åkt till.

Hitta hotell i Gästrikland

Konstrundan i Halland 25 – 28 maj

I Halland anordnas konstrundan traditionsenligt under Kristihimmelfärdshelgen. Från Kungsbacka i norr till Laholm i söder. I år är det 22 året i rad som föreningen Konstliv Halland arrangerar rundan som normalt brukar har över hundra utställare. Måleri i såväl akryl som akvarell och olja, glasblåsning och keramik tillsammans med mycket annat är vad besökare kan hitta i de olika konstnärernas ateljéer. På Mjellby konstmuseum utanför Halmstad och Tjolöholms slott utanför Kungsbacka finns samlingsutställningar med rundans utställare. I Laholm, Varberg och Falkenberg hittar du också lokala samlingsutställningar.

Hitta hotell i Halmstad

Konst runt Siljan 25 – 28 maj

Vi kan förstås inte ha en lista med konstrundor utan att inkludera Dalarna. Detta vackra landskap är fullt av kultur med mängder av konstnärer och olika yttringar. Konstrundan ”Konst rund Siljan” är en klassiker och en av Sveriges äldsta konstrundor. 2017 arrangeras rundan för 28:e gången. Konstnärerna som deltar finns utspridda i orterna kring sjön Siljan. Älvdalen, Orsa, Mora, Rättvik, Leksand, Skattungbyn och Furudal. Konst runt Siljan fokuserar mest på bildkonsten och vill visa på den bredd som finns i Siljansbygden. Ett 40-tal konstnärer deltar.

Hitta hotell kring Siljan
Sugen på mer konst? Kika in dessa okonventionella konstgallerierna världen över, eller varför inte spana in 7 tunnelbanestationer med fantastisk konst. Du kan alltid hitta Inspiration hos momondo.

Ursprungligen publicerat

06/03/2017